Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 44: @Con Artist - Да се поместат морално-етичките граници во науката со цел забрзан прогрес на човештвото)

Да се поместат морално-етичките граници во науката со цел забрзан прогрес на човештвото

• Вкупно гласачи
    10
Ne mi teknuva ni so tema bese, ni koj sme izbrkale ama znam deka se iznasmeav, da ne recam vredese. Malce pederski so samo mene me baniraja, a vas soucesnicite, posebno pretsedatelkata na klasot nisto, ni ukor :D .
A da i @bijons go papa togas cisto oti me branese .
Ми текнува мене убаво и која тема беше, и за што се расправавме..
А претседателката на класот јадеше ремет од еден старешина... така да ни она не си помина полесно!

Тогаш првпат у живот реков куртул, нема Надеж веќе :rolleyes:

Види ги бе, возрасни мажи земале на сред тема да оправаат за неправди. Овој па @PticaSelica, му дадовме тема да отвори, вака земал да ја брани:

Ќе земе ќе ги убие за оф-топик. Би го ставил за модератор уште денес :D

@bijons ничим изазвана ми постирала слики од Џорџ Мајкл како се лапа со дечко му, и во продолжение пишала нешто како: за да не бидам оф-топик, ќе го спомнам зборот дете :pos:

Вратете се на темава, не ја нервирајте птицата итрица, ќе не замава сите до еден... :cautious:

Vo mojata familija e taka, na brat mi deteto e so asistent vo normalen klas... zasega 90% odrabotite se pozitivni, prifaten e od site decinja, profesori, 10% e loso koga dobiva nekoj pat tantrum iako ima lesen autizam, 11 godini e sega.

Значи од аутизам до аутизам има разлика, тоа треба да биде јасно, изразен во разни форми.
Точно. Еве примери:

186472551_1133911433780091_3597372862913816396_n.jpg
autism-spectrum-levels-1-2-3-chart.webp

Пример, еден синдром кој порано беше дијагностициран самостојно, а денес е дел од level 1 ASD е Аспергеровиот синдром. Има луѓе со Аспергер на кои единствено им е тешко при комуникација да воспостават очен контакт, има такви кои се вознемируваат од секоја и најмала интеракција со друга личност. Иако и едниот и другиот случај се сметаат за ниво 1 аутизам, за кои дури и не е потребна поддршка, сепак има огромни нијанси во однесувањето од еден до друг случај. Затоа и се вели дека аутизмот е цел спектар на нарушувања, не е нешто стриктно дефинирано и идентично во повеќе случаи. Варијациите во однесувањето се бесконечни.

Точно. Еве примери:

Прегледај го приврзокот 475848
Прегледај го приврзокот 475849

Пример, еден синдром кој порано беше дијагностициран самостојно, а денес е дел од level 1 ASD е Аспергеровиот синдром. Има луѓе со Аспергер на кои единствено им е тешко при комуникација да воспостават очен контакт, има такви кои се вознемируваат од секоја и најмала интеракција со друга личност. Иако и едниот и другиот случај се сметаат за ниво 1 аутизам, за кои дури и не е потребна поддршка, сепак има огромни нијанси во однесувањето од еден до друг случај. Затоа и се вели дека аутизмот е цел спектар на нарушувања, не е нешто стриктно дефинирано и идентично во повеќе случаи. Варијациите во однесувањето се бесконечни.
Злате.. ај освен што сме оф-топик..
Знаеш дека постираш некаква квази поделба според функционалноста?!

Уште тоа welness доле како воден жиг треба да ти каже се..
Ова апсолутно не е психијатриски прирачник за дијагностика, туку некој соросоиден леток кој кажува се освен она што треба..

И меѓу lевел I и level 101 на аутист кој у старт нема супер-его (личност) му е сеедно.. така да.. оф-топик сме со дијагностикава тука..
Автоматски споено мислење:

Vo mojata familija e taka, na brat mi deteto e so asistent vo normalen klas... zasega 90% odrabotite se pozitivni, prifaten e od site decinja, profesori, 10% e loso koga dobiva nekoj pat tantrum iako ima lesen autizam, 11 godini e sega.
Апсолутно сите семејства инсистираат на "прекрасна прифатеност" и "успешна инклузија" и што уште не..
Не велам дека твојот индивидуален случај од блиска средина не е таков...

ама од сите "успешни случаи" на куп лудница ни станаа школите..

Абе шо си запнал со тоа оф топик оф топик? Па како да се развие дискусија? Ако сакаш само да пишеме у коментар Согласен/Несогласен?
Мора да се опфатат разни примери (не од тие на Очајната, појма нема што збори), за да се стигне до некое мислење, да се промени став и слично. Ехее какви теми имаше со офтопици, оваа е топ.

Злате.. ај освен што сме оф-топик..
Знаеш дека постираш некаква квази поделба според функционалноста?!

Уште тоа welness доле како воден жиг треба да ти каже се..
Ова апсолутно не е психијатриски прирачник за дијагностика, туку некој соросоиден леток кој кажува се освен она што треба..

И меѓу lевел I и level 101 на аутист кој у старт нема супер-его (личност) му е сеедно.. така да.. оф-топик сме со дијагностикава тука..
Автоматски споено мислење:

Апсолутно сите семејства инсистираат на "прекрасна прифатеност" и "успешна инклузија" и што уште не..
Не велам дека твојот индивидуален случај од блиска средина не е таков...

ама од сите "успешни случаи" на куп лудница ни станаа школите..
Brat jas samo spomnav deka imam blizok slucaj, ni opravduvam ni se mesam vo ovaa politika. Bratot posto e razveden nemoze da se dogovori so zenata da go donese deteto nagore ke ima 1000 pati podobra nega nego kaj nas, moze toa e hendikep. Inaku znam deka e cusna politika da se mesaat i ovde e taka moze da ti go roonat deteto so golem broj deca autisti vo klasot, slicno e i po gradinkote posebno na auslenderite.

Абе шо си запнал со тоа оф топик оф топик? Па како да се развие дискусија? Ако сакаш само да пишеме у коментар Согласен/Несогласен?
Мора да се опфатат разни примери (не од тие на Очајната, појма нема што збори), за да се стигне до некое мислење, да се промени став и слично. Ехее какви теми имаше со офтопици, оваа е топ.
Еве ти Текнувало што пиша..

Горе у ѓерманиите.. уште во градинка, иде психолог/дефектолог повремено и ги набљудува дечињата како си играат, што прават.
Нема никаква интеракција со нив или васпитачката, туку немо набљудува и запишува..

Кога ќе види нешто чудно, по неколку дена им иде писмо на родителите од социјална служба. Нема сакам, нејќам, не смеат они "моето дете е нормално ова-она"!
Се знае како иде процедура..
Се разговара со родителите, а на детето му се прави проценка и опсервација..
Подоцна се упатува на специјалист ако треба..

За понатаму се знае кај ќе учи тоа дете..
А кај нас, нашле па зашле, свират к*рцу, аааа нееее Јованче е супер дете! Малку е атипично, ама нема шанса у специјално!
Асистент сакаме! Сакаме у Корчагин да учи! Сакаме бла-бла-бла..
Па сераторски медиуми ќе ти објавуваат еднострани приказни за дискриминацијата на Јованче оти не го викнале другарчињата на роденден..

(А тоа што Јованче им вришти или мумла цел ден на часеви, или превртува клупи, легнува на земја.. мање битно)

Е тоа е разликата меѓу Германија и нас..

Повели, еве кажи дека ние сме "понапредни" од германците!
Ма седми у светот :rolleyes:

Ама нормални! :pos:
На систематски им пишуваа психофизички нормални. Погоди и кој го ќари најубавото девојче? Главниот за овие дејствија. Да не зборам после дека маваше шамари на деца или по глава. Ај да не пишувам сѐ друго што имаа правено соученици.

Веројатно треба да зависи кое дете како се однесува за дали да биде во нормален клас.

Еве ти Текнувало што пиша..

Горе у ѓерманиите.. уште во градинка, иде психолог/дефектолог повремено и ги набљудува дечињата како си играат, што прават.
Нема никаква интеракција со нив или васпитачката, туку немо набљудува и запишува..

Кога ќе види нешто чудно, по неколку дена им иде писмо на родителите од социјална служба. Нема сакам, нејќам, не смеат они "моето дете е нормално ова-она"!
Се знае како иде процедура..
Се разговара со родителите, а на детето му се прави проценка и опсервација..
Подоцна се упатува на специјалист ако треба..

За понатаму се знае кај ќе учи тоа дете..
А кај нас, нашле па зашле, свират к*рцу, аааа нееее Јованче е супер дете! Малку е атипично, ама нема шанса у специјално!
Асистент сакаме! Сакаме у Корчагин да учи! Сакаме бла-бла-бла..
Па сераторски медиуми ќе ти објавуваат еднострани приказни за дискриминацијата на Јованче оти не го викнале другарчињата на роденден..

(А тоа што Јованче им вришти или мумла цел ден на часеви, или превртува клупи, легнува на земја.. мање битно)

Е тоа е разликата меѓу Германија и нас..

Повели, еве кажи дека ние сме "понапредни" од германците!
Ма седми у светот :rolleyes:
Ne e bas taka, vo posledno vreme na site prijateli sto gi znam im gi prakaat decata prvo vo magistrat kaj psijolog a posle vo inkluziven centar. Nekoi gradinki uste pred magistrat ti tvrdat deka deteto ima autizam bez ponapredna potvrda nitu imaat nadleznost da go kazat toa... Ako nekoj roditel ne e upaten doaga do tezok konflikt, mozes da zamislis... politikata e dali gradinkite dobivaat nekoi benaficii ili pomagaci koj im ja olesnuva rabotata... E sega roditelite odat na nezavisni doktorini defektolozi da izvadat potvrdi deka deteto nema autizam, ne priznavaat od maticen doktor samo, familiite se vrakat Mk ili Srbia kaj defektolozi odat na 3-4 Mesta da dokazat kade sto deteto nema autizam a koga ke pojdes gradinka ti velat deka ima....nekoi familii smenia gradovi, nekoi se vratija MK. Nekoi otidoa druga drzava da ziveat.... Najgolrm problem e sto go pravat so nad 30% decinja vo klasot, poveke doaga kako nekoja sema na politika i interes, pogotovo za auslenderi.

Има некој доброволец? Гледам очи се вадат на темана за Водно и пешачки патеки?

Еве Ви шанса да се преброиме... копиљаци vs нормални луѓе!

го номинирам @lazar31 !
Сигурно нема некој издепилиран што место илјадарка што бара и мозок и рефлекси, дал пари за беемикс :cautious:

Back
На врв Bottom