Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
Целта ко што читам прво беше да се измами инфлацијата, а не за есенцијално станбено прашање и кирија. Сум живеел на 2-3 места и под кирија, знам колку е "прекрасен" таков живот.
Шта ќеш, долг живот, 3 системи сменети, многу нешта сум пробал.

А тоа со кредити е скоро па неможно. Ете, имам стан, имаат и моите синови по стан, значи засега обезбедени.
Сакам да земам уште еден оти сум имал неколку илјади евра заштедено (кои пак би отишле у дел од цена на гаража ама ај да занемариме "ситници"). Епа за 20 години треба дупло да го платам од сегашната цена со тоа што ќе биде стар веќе 20 години, за реновација и под услов да не се зголемат европските камати. А ЕЦБ веќе најави вчера зголемување.
Е сега, од банката ескивираат да ми кажат зашто со секоја рата ми наплаќаат плус 1700-3000 денари, а некој месец без плус доплата. Ова е зголемено, она е усогласено, еуроборот, тинтири минтири, а тоа им е кажано од горе така да ги правдаат овие исплати/уплати. За една година, без трошоци за трансакциска, водење сметка, винкулации, репроценки и други мижи асан трошоци, земаат плус 200-250 евра, во денари. За 20 години (ако не се 30), се ихахаха пари.
Али може да пробате, не е проблем.

Ама едно начисто. Дедото, таткото на жената, како се викаше, Авди, да не ви помага.

Него, бујрум, Влае на вода, кај Каскада. Цена и намена непознати, ме мрзеше да се пребацам преку река за да гледам табли и цени.

Прегледај го приврзокот 475330

Прегледај го приврзокот 475331

Прегледај го приврзокот 475332
Брату,

Мислам дека имаш скроз погрешна перцепција за становите и работите поврзани околу нив. Имаш нешто кеш на страна? Имаш и друг имот така? Постои опција без учество да земеш кредит доколку приложиш дополнителна хипотека. Ете ти од старт “заштедени пари“. Земаш кредит на 30 години со 10 години фиксна рата, а каматата за првите 10 години ти е да речеме 3,4%, под претпоставка дека земаш 100.000 евра кредит, ратата би ти била одприлика 400-410 евра. Во зависност во која населба го земаш станот, еве да речеме дека е Карпош, ставаш рата за кирија минимум колку што ти е ратата за станбен кредит (може и повеќе во зависност од тоа колкав ти е станот). Кажи ми, 400 евра исто ќе вредат во 2026 и во 2035 година? Овде зборам за ратата од кредитот, не за киријата. Нормално дека не, а ти во меѓувреме секако ќе ја зголемиш киријата и ќе бидеш дури и во ќар. Значи некој друг ти ја плаќа ратата за кредитот поточно ти го отплаќа станот кој е твој, а ти кулираш. Станот можеш да го продадеш за 5-10-15 години, пак ќе бидеш ќар зашо квадратот 34324234234234% ќе биде поголем него во 2026 година. Доколку планираш цело време да го издаваш, после 10-та година рефинансирај го кредитот и пак фиксирај ја каматата и решен проблем. Ќе платиш 500-1000 евра пенал, а тоа не е ништо во споредба со тоа што пак ќе добиеш фиксна камата за 10 години.

Како и да ја вртиш математиката што си ја направил во претходните постови нема допирна точка со реалноста.

Има станче за 100к во Карпош што можеш да го изренташ 400 евра месечно? Тоа се 50-60 квадрата грубо. Мачка во вреќа е рентањето во Скопје.

Има станче за 100к во Карпош што можеш да го изренташ 400 евра месечно? Тоа се 50-60 квадрата грубо. Мачка во вреќа е рентањето во Скопје.
Јас 2019 издавав за 250 евра 66 квадрати стан. Зависи секако и каков е станот, ама и те како можеш, отидени се кириите у курац.

Небитна е цената на квадрат за 5, 10 или 15 години, во цифра може да е помала ама куповната моќ на тој квадрат ќе ја следи инфлацијата и подобро ќе биде парите наместо во кеш да биле чувани во стан/злато/луксузни добра

А сеа? Сигурно не го даваш 400.
Не го издавам сега, живеам во него. :D
Ако би го издавал под 400 теоретска шанса нема да го дадам. Прашував и некои луѓе од кај мене во зграда што се под кирија, нема пониска од 400 евра, некој 450, некој 400 плаќа.

Тоа е, Карпош 1, Центар, Капиштец, Тафталиџе, почетокот на Кисела Вода тука кај МВР делот, цените се тие за кирии. Водно намерно не го пишав таму се генерално највисоки зашо се рачуна за елитен дел.

• Ми се допаѓа
Reactions: Mud
Брату,

Мислам дека имаш скроз погрешна перцепција за становите и работите поврзани околу нив. Имаш нешто кеш на страна? Имаш и друг имот така?
Њама друг имот. И овој го њама, неаме имотни :)
А такви згради ги има се повеќе, од разбирливи причини. Прање новца и корупција.
Земаш кредит на 30 години со 10 години фиксна рата, а каматата за првите 10 години ти е да речеме 3,4%, под претпоставка дека земаш 100.000 евра кредит, ратата би ти била одприлика 400-410 евра.
преку пакетот купи куќа, стан тогаш немаше такви поволности. Тејк ит ор лив ит. А го земавме баш оти немавме друг имот-хипотека. Имавме движен имот, опел, додуша.
Сопругата ми е скоро 40 години банкарка така да не е тоа перцепција него реалност.
За 30 години не стануваше збор, тие едвај за 20 ни дадоа со оглед на староста. Едвај затоа што заседаваше одбор пред да донесат одлука. Затоа и не станува забор за рефинансирање инаку ќе одев и на таа варијанта.
Како и да ја вртиш математиката што си ја направил во претходните постови нема допирна точка со реалноста.
од пред 12-13 години и со тие услови со купување стан, без друг имот, и услови според тој проект, пореално немаше да најдеш.

Но пак ќе ти кажам, 6% и над 6 променлива и врзана за евентуална девалвација, плус некои месечни тавки кои никој не сака да ми ги објасни зашто ми ги одбиваат, не е никакво решение за инфлација. Посебно после 30 години.

Последно уредено:
Некој запознаен да сподели мислење за делот кај Нерези, улица Ванчо Мицков (близу ресторан Каскада), каква населба е?

Ако не ти одговара на запад оди на север, законски киријата треба да ти биде 1/3 од платата или помалку.

Тоа не значи дека ќе живееш во центар може во трубарево ќе треба ако ти е мала платата ама јбг таков е животот.

Vaka treba da bide i ovde veruvam a i sekade, bideki da imas dom i pokriv nad glava treba da bide pravo shto sekoj moze da go ostvari so normalna plata. Da se vovedi ova, i slicen zakon kako vo nekoi EU zemji (Данок на недвижности кои се оставени празни подолг период (обично 6–12 месеци годишно/Поголем данок ако имаш втор или трет имот а него користиш како главно живеалиште), ite kako brzo ke se sredi celava nenormalna situacija.

Инаку тоа земање плус пари е грешка на неажурност на банка. Битно се најде човек што ќе објасни и корегира.

Туку, дали има адвокати што работат/може да продадат стан под хипотека, товарен со кредит? Под какви услови, провизии и колку е исплатливо?

Vaka treba da bide i ovde veruvam a i sekade, bideki da imas dom i pokriv nad glava treba da bide pravo shto sekoj moze da go ostvari so normalna plata. Da se vovedi ova, i slicen zakon kako vo nekoi EU zemji (Данок на недвижности кои се оставени празни подолг период (обично 6–12 месеци годишно/Поголем данок ако имаш втор или трет имот а него користиш како главно живеалиште), ite kako brzo ke se sredi celava nenormalna situacija.
Оставени празни подолг период? Каде? Во Источна Македонија пола се такви. Скопјето е пик, и неколку регионални центри, другото е гола вода. Иако и таму под влијание на целата атмосфера со скапотијата, квадратот поскапува!

Прегледај го приврзокот 475237

Кога народот ќе прекине да продава станови преку агенции тогаш можеби и ќе се средат цените. Додека овие лешинарски гомна постојат во форма на агенти за недвижности, цените ќе идат само нагоре.
A sto ima vrska Agencijata tuka, koga gazdata si ja pobaral taa cena?
Автоматски споено мислење:

Прво, моја грешка од погоре. Не се работи за реинвестирање туку за рефинансирање.
Да не го сликам сега, верувај, толку е после фиксниот период. Беше дури и 7.3 па со молби, жалби не помогна, малку ја намалија ради еуроборот. А 6м еуроборот се менуваше, имаше кризи.
Се мислев за рефинансирање со некои пакети поволности од стопанска со кои би заштедил околу 4000е, со камата од 3.5 и намален период. Ама требаше да платам добар % кај мојата матична банка па нотари, договори, чуда и ќе ми дојдеше некоја разлика ама не толку голема за да ризикувам.
А ризикот ради годините тешко е рефинансирање.

Во евра е, хипотекарен.

Еве што пишува за сличен кредит во една банка. Што се вели, дерат ама па ако немаш кешарица или учество, тоа е.

променлива над 6%.

не е потрошувачки, објаснив погоре.
А пад на цени не може да има, освен ако не фрлат нуклеарки. Може да стагнира една населба во однос на друга, тоа е ризикот. Дали ќе се дуплираат следните 20 години зависи од многу фактори и државни и прифатни и странски.
Бутел 2 куќите одеа во стотици илјадни суми се додека не се наполни доволен број од оние 25%. Сега се за нигде цените.

како ги немаш. Ако ги немаш, тогаш не те интересира инфлација, или?
Zatoa sto gi nemas, gi pozajmuvas. Probuvas da zarabotis so pozajmeni pari. Ne deka i toa ne mozhe, samo treba da ja pobedis i kamatata za da imas kjar, a so 6 posto godisno nikoj ne mozhe da ti garantira deka toa kje se sluci long term.
Nastrana od faktot deka treba da si budala 6% da plakjas.

Последно уредено:
Во Брод скоро продаваа кшта за 10000еура, конвертибилни
A sto ima vrska Agencijata tuka, koga gazdata si ja pobaral taa cena?

Zatoa sto gi nemas, gi pozajmuvas. Probuvas da zarabotis so pozajmeni pari. Ne deka i toa ne mozhe, samo treba da ja pobedis i kamatata za da imas kjar, a so 6 posto godisno nikoj ne mozhe da ti garantira deka toa kje se sluci long term.
Nastrana od faktot deka treba da si budala 6% da plakjas.
будала небудала, оди кажи им го тоа у банка кога ќе ти дојде рата. Ти кажува, после фиксен период е толку плус 6 месечен еуробор. И? Ќе кажеш пупу не важи? Од почеток ќе ти го начукаат и после иди извади се.
За потрошувачки е уште полошо.

Еве ти пример за хипотекарен за 35000 евра (за гаража и двор од 200м2), со 20 години отплата. Фиксно 217е за 3 год, 235 за други 17 години. А имаш и свт, ако не си приметил. Изгледа сите што зимаат кредит се глупи.

Ете зашто кога земаш кредит те сликаат и од напред и од позади

Бато, не моеш банка да заебеш, да работи со загуба за ти да имаш ќар во висока инфлација. Затоа имаат толкави профити, а посебно од други извори освен од кредити.

Последно уредено:
Во Брод скоро продаваа кшта за 10000еура, конвертибилни

будала небудала, оди кажи им го тоа у банка кога ќе ти дојде рата. Ти кажува, после фиксен период е толку плус 6 месечен еуробор. И? Ќе кажеш пупу не важи? Од почеток ќе ти го начукаат и после иди извади се.
За потрошувачки е уште полошо.

Еве ти пример за хипотекарен за 35000 евра (за гаража и двор од 200м2), со 20 години отплата. Фиксно 217е за 3 год, 235 за други 17 години. А имаш и свт, ако не си приметил. Изгледа сите што зимаат кредит се глупи.

Ете зашто кога земаш кредит те сликаат и од напред и од позади

Бато, не моеш банка да заебеш, да работи со загуба за ти да имаш ќар во висока инфлација. Затоа имаат толкави профити, а посебно од други извори освен од кредити.
Ne ja zaebuvas bankata za da imas kjar. Ne ni mora da zemes od niv, zemi od lihvar.

Ovigledno imas golema konfuzija kako funkcionira celiot sistem. Toa so go zboris nema vrska so inflacija. Ti sakas so pozajmeni pari da naprais kjar, so po definicija nosi pogolem rizik sekogas pri investiranje.

Ne ja zaebuvas bankata za da imas kjar. Ne ni mora da zemes od niv, zemi od lihvar.

Ovigledno imas golema konfuzija kako funkcionira celiot sistem. Toa so go zboris nema vrska so inflacija. Ti sakas so pozajmeni pari da naprais kjar, so po definicija nosi pogolem rizik sekogas pri investiranje.
Од лихвар ти да земеш.
И да, јас не го знам системот како функционира, у право си, у конфуззија сум, се надевам задоволен си.
Ама тоа не беше темата. Тема беше инфлација и кредити.

Си земал те прашав некогаш таков хипотекарен долгорочен кредит ти да го исплаќаш?

Последно уредено:
Back
На врв Bottom