Месечината, дали навистина слетавме?

• Креатор на темата Креатор на темата Trancer4e
  • Време на започнување Време на започнување

Дали слетавме на месечината?

• Да

Гласови: 234 51,1%
  • Не

Гласови: 224 48,9%

• Вкупно гласачи
    458
...тоа ,,кај ни е местото" не е твое да кажеш, ниту ,,сме" ти должни нешто, ниту форумот е твој, ти имаш твое мислење ,,ние" имаме наше мислење, не знам кој сме ,,ние" и ,,вие" али нема врска само смирено пишувај ако веќе ме цитираш :)
...и не се карај со пишувањето, спротиставени мислења се токму за на форум, а не едноумие, конкретно на ова тема, едни членови веруваат во тоа што читаат што пишуваат други, а други членови веруваат во своите очи што гледаат и што е логично, без разлика што други некои пишуваат.:toe:

...тоа со Википедија, аман, едните ме тролаат за читање Википедија , а ти обратно, човек и да чита и да не чита пак е крив.:confused:

Прегледај го приврзокот 474255

...еве на пример мене ме збунува фотографија ,,направена" од Месечина кон Земјата при што се прикажува Земјата толку мала што испаѓа дека е мнооогу подалеку, ама толку јасна на фотографија на толкава далечина не е можно :eek:

Прегледај го приврзокот 474256

...а фотографија сликана од Земја кон Месечина, испаѓа ептен голема Месечина и ептен поблиску, од претходниот правец на фотографирање од Месечината кон Земјата.

Прегледај го приврзокот 474257 Прегледај го приврзокот 474276

...мене ова фотографија не ми е верна, ми нема логика и не постои нешто да ме убеди дека е реална, збркани се димензиите, ем преблиску ем премала, па уште собира цела Земја на прозорот, па уште лицето фатено, а тоа цела Земја осветлена со иста јачина како под рефлектори. :toe:

Прегледај го приврзокот 474258Прегледај го приврзокот 474267

....техникава на фотографија иста, е во прашање пола век разлика :facepalm:

Прегледај го приврзокот 474278Прегледај го приврзокот 474280

... некогашниот фотоапарат и фотографија на Земјата од Месечина, истоветно со:

Прегледај го приврзокот 474282Прегледај го приврзокот 474283Прегледај го приврзокот 474284

...денешна технологија на фотоапарати. разлика пола век, а фотографија иста :brlav:
ddss.jpg

Бијонс, ти спреми палачинките твои и со Зурла заедно накај ледениот ѕид тргнете
Спреми дупла доза, Зурла да не огладне од толку истражување :icon_lol:

Последно уредено:
Постави им го најбитното прашање а тоа е како ги пробија Ван аленовите појаси а притоа да останат живи.

Утицај на путовање свемирским летелицама​

Неки људи сматрају да астронаути не би преживели пут до Месеца због јаког зрачења приликом проласка кроз Ван Аленове појасе због козмичких зрака. Аполо летелице су кроз Ван Аленов појас пролазиле четири сата, а од јонизирајућег зрачења били су заштићени металном оплатом саме летелице. Штавише, сама путања летелице од Земље до Месеца одабрана је тако да се што више смањи излагање зрачењу приликом проласка кроз Ван Аленов појас. Чак је и сам др. Џејмс Ван Ален, откривач Ван Аленовог појаса, демантовао тврдње да је зрачење преопасно за астронауте, те је изјавио да је количина зрачења приликом проласка кроз Ван Аленов појас мања од 1 rem (10 mSv), што је еквивалент нормалном амбијенталном зрачењу које просечан човек на земљи прими у три месеца. С друге стране, зрачење је управо доказ да су астронаути ишли на Месец. Уочено је да је 33 од 36 астронаута из програма Аполо добило сиву мрену за које се показало да је последица изложености космичком зрачењу за време путовања.<a href="https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Van_Alenov_pojas#cite_note-16"><span>[</span>16<span>]</span></a><a href="https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Van_Alenov_pojas#cite_note-17"><span>[</span>17<span>]</span></a>

Соларни чланци, интегрисана кола и давачи могу бити оштећени када пролазе кроз подручје појачаног зрачења, поготово за време геомагнетских олуја. Све мање електроничне компоненте, стварају већу могућност да буду оштећене. Морају имати слој веће тврдоће да би радиле поуздано. Свемирски телескоп Хабл, као и други вештачки сателити, често угаси електронику док пролази кроз подручје појачане радијације.<a href="https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Van_Alenov_pojas#cite_note-18"><span>[</span>18<span>]</span></a>

Сателит који је заштићен алуминијумским лимом 3 mm дебљине те пролази кроз Ван Аленове појасе зрачења, примиће око 2 500 рема (25 Sv) godišnje. Gotova sva radijacija se prima u unutarnjem pojasu.<a href="https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Van_Alenov_pojas#cite_note-19"><span>[</span>19<span>]</span></a>

На многу поголема опасност биле изложени едрењаците кога проаѓале покрај ртовите Хорн и Добра надеж

Последно уредено:
Брејј темата, се собрале бумерите и серат за нешто за кое што немаат основни познавања. Остај тоа, дури и во 1969 год кога биле во цутот на младоста биле такви ограничени скептици, значи не ќе да е до годините туку до паразитското општество што ги створило.

Јанко знам дека и ти си тука, пуши цигански кур дебел. :kuracc:

Брејј темата, се собрале бумерите и серат за нешто за кое што немаат основни познавања. Остај тоа, дури и во 1969 год кога биле во цутот на младоста биле такви ограничени скептици, значи не ќе да е до годините туку до паразитското општество што ги створило.

Јанко знам дека и ти си тука, пуши цигански кур дебел. :kuracc:
Замисли Зурла е Јанко.

...ами да патуваш со фиќо со 4 души внатре од Битола до Охрид, одвај ќе излезеш и ти, тоа не е мерило за општа состојба на телото тукушто дојдено од вселена!
Јас имам патувано од Охрид до Белград и назад со Пеглица .Ни требаше една недела да се вратиме во нормала. Слободно можам да се пријавам како дел од екипата на Артемис 3.
Автоматски споено мислење:

Се додека не ме викаш чичко, ќе бидеме во добрите. :smirce:

Мојата премиса е дека власта не се грижи за општото добро, туку за себичниот личен интерес. Од секој проект има капка за нив. Секогаш кога ќе презентираат општа грижа, како што беше за време на Ковид пандемијата, има нешто заднинско, дали финансиски интерес и/или личен рејтинг и интегритет. Се сеќаваме на патот на вакцините, многу трговија, корупција и политика. Овој пример го користам затоа што е нешто историски најблизок, плус имаше евидентно собирање на пајажината во која се најдоа меѓународните организации и светските влади. Ако науката е општ факт, не може во една држава да се аплицираа вакцини на една старосна структура, а во друга држава истата да беше забранета за таа структура. Пример. Сакам да кажам, власта лаже, манипулира, а позади неа имаш лоби групи и структури кои тераат корпорациски интерес. Таков пример е и НАСА која од година во година се бори за својот буџет. :)

И тука има многу нејаснотии, ама сеуште не постои светски лидер кој излегол со јасен факт дека 69 е лажирана, а притоа имаат и сателити и ровери. Дел од нив немаат ни технологија ден денес да пратат човек на месечината.
Oчигледно се работи за интерес и профит.Шо му фалеше на проектот Voyager ?
Многу снимки беа испратени од повеќе планети во Сончевиот систем а и од многу созвездија и галаксии надвор од него. Шо има врска дали без или со екипаж. Очигледно е дека како човештво тешко дека ќе имаме можност да патуваме со човечки екипаж.

Последно уредено:
...ами да патуваш со фиќо со 4 души внатре од Битола до Охрид, одвај ќе излезеш и ти, тоа не е мерило за општа состојба на телото тукушто дојдено од вселена!
Зависи за кого како.Во 1995 година 2 семејства со 4 малолетни деца отидоа на одмор со 2 фиќовци во Приморско Бугарија тргнувајки од Скопје и живи и здрави се вратија назад без никакви проблеми.

Јас имам патувано од Охрид до Белград и назад со Пеглица .Ни требаше една недела да се вратиме во нормала. Слободно можам да се пријавам како дел од екипата

Screenshot_2026-04-13-14-49-06-21_948cd9899890cbd5c2798760b2b95377.jpgScreenshot_2026-04-13-14-49-55-51_948cd9899890cbd5c2798760b2b95377.jpg

Attachments

• Screenshot_2026-04-13-14-55-08-74_948cd9899890cbd5c2798760b2b95377.jpg
    Screenshot_2026-04-13-14-55-08-74_948cd9899890cbd5c2798760b2b95377.jpg
    90,3 KB · Прегледи: 14
#This is a test

Некој ќе рече : „Ама Русите вака и вака тие беа први пред Американците ова она ти реков ми рече муабети... Не!
Сите се ФЕЈК и сите лажираат... Сите значи БУКВАЛНО СИТЕ.
Screenshot_2026-04-15-01-17-50-72_948cd9899890cbd5c2798760b2b95377.jpg

Последно уредено:
:D

Attachments

• Screenshot_2026-04-15-13-57-14-12_948cd9899890cbd5c2798760b2b95377.jpg
    Screenshot_2026-04-15-13-57-14-12_948cd9899890cbd5c2798760b2b95377.jpg
    173,3 KB · Прегледи: 9
Screenshot_2026-04-17-23-39-21-42_948cd9899890cbd5c2798760b2b95377.jpgScreenshot_2026-04-17-23-39-33-40_948cd9899890cbd5c2798760b2b95377.jpg

Ненадјебиво :D

Последно уредено:
Зурла (Invisible Force), ептен си ударен во главата...стварно ти нема спас.

Споредуваш со Дедо Мраз, постираш пост од една иста слика од месечината (Аполо и Артемис) а дури во readers context ти пишува дека таа слика никогаш не е постирана од Артемис и дека е иста стара слика кропната... споредуваш телефонски разговор од претседателот со обични натоватени мобилни оператори...тебе дури и Милан Тарот може да те убеди во било што.

Последно уредено:
Спореди го ова...Screenshot_2026-04-18-09-45-39-58_948cd9899890cbd5c2798760b2b95377.jpg

дури во readers context ти пишува дека таа слика никогаш не е постирана од Артемис и дека е иста стара слика кропната...
Да? А која слика е на Артемис 2 постирај ја... Дури и формацијата односно изгледот на облаците од 1968 е ист со оние од 2026-та. Каква коинциденција нели?

Последно уредено:
Спореди го ова...Прегледај го приврзокот 475146

Да? А која слика е на Артемис 2 постирај ја... Дури и формацијата односно изгледот на облаците од 1968 е ист со оние од 2026-та. Каква коинциденција нели?
Повели:

Секоjа слика можеш да спуштиш во голема резолуциjа.
Земи jа лупата и студираj колку сакаш.

Back
На врв Bottom