Драга Кајгана (виртуелен дневник)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Ќе пишам за 2 работи/ситуации, од сосема различни тематики и тежини.

Мајка ми е многу принципиелна и праведна жена, има големо срце, но воопшто не трпи неправди и подли игри. Оди на пазар и налетува на тип кој продава 5 кромида за 100 денари, иако знае дека во продавница може поефтино да набави кромид, сепак се решава да испочитува трудот на пазарџијата што седи цел ден и со мислата дека ќе му значи, свесно купува од кај него. Оди после неколку дена пак кај истиот и сега и вика 3 кромида за 100 денари, мајка ми само му кажува дека имал поскапено и дека пред 1 недела 5 кромида беа 100 денари. Не е карактер да не купи во таа ситуација, може понатаму да престане да купува од него ако и се преголем трошок, но ќе ги даде тие 100 денари за 3 кромида тогаш и нема да замери. Но наместо очекувано “што да правиме поскапе се, мора и ние“, добива одговор “никогаш не бил кромид тука 5 за 100, лажеш ти, јас со години 3 за 100 продавам“. Мајка ми секако тука и пука филмот, посакува убав ден и си заминува. Сакајќи добро дело да направиш, па макар и на твоја штета да платиш поскапо, добиваш непочитување и навреди. И сменето е времето, порано на пазар беше ефтиното, а во маркет скапо, сега е тотално обратно. Со чест на исклучоци, пазарџиите се во голем дел препродавачи и измамници, кои се служат со тактики напред да стават на тезга здрави, сочни производи, а кога купуваш да ти товарат од внатрешните скапани, чукнати производи. Не сакам никому да наштетам на бизнис, нека продолжи народот да оди на пазар, но нека биде внимателен и нека пазари само од луѓе кои го почитуваат купувачот и не се служат со подли игри.

Јас сум човек кој навистина слуша многу жанрови музика и пробувам да ја најдам убавината во секој жанр, но никогаш не сум ја употребил фразата “Се слушам“, бидејќи таа најчесто доаѓа како флоскула од луѓе што слушаат мејнстрим музика (Цеца, Викенд и по некој радио хитови), па не би сакал никогаш да се ставам во таа категорија луѓе. Месецов решив да си го резервирам за секој викенд по еден концерт, па бев на Лозано, Дорис+Грашо и денес на Весна Писаровиќ, Владо Георгиев се премести за нареден месец, па со тој ќе се комплетира кругот 4/4. Иксрено на Весна беше најубаво, како приватна забава, жената е царица и премногу ги испочитува сите гости, обезбеди бесплатни коктели и благо за сите, остана да помуабети со сите и да се слика по концертот, на крај и ја расплакавме бидејќи и возвративме со премногу љубов како публика. Е сега доаѓаме до тоа што сакав да пишам, а тоа е македонската публика. Без ни малку пристрасност, одговорно тврдам дека македонската публика е феномен, публика која навистина знае да препознае љубов од артист и да испочитува некого. Навистина не сум запознал никаде во светот луѓе кои секој ден проверуваат како на некој артист му оди со продавање билети и се нервираат ако не му оди добро, кои по цели денови слушаат песни само да се спремат и да го испочитуваат артистот, кои се желни ако треба последните пари да ги дадат од плата на музика, во Штип за летувања може да се распаднат сите агенции но битно таа за музички концерти што организира растур прави и секогаш полни организации, доста подкасти сум гледал на артисти од Балканот кои рекле дека македонската публика е најдобра, едноставно не е само нешто да свири за убав провод во вечерта, туку се соживуваме со улогата како публика, народ кој живее за музика и дише преку неа. Искрено од срце, љубов за сите што сме делеле заедно мигови на среќа и сме биле дел од исти концерти, а бидејќи сум бил на троцифрен број секаков вид музички настани верувам дека многу ве има дел од оваа љубов. Жал ми е што земјата не ја сакаме како што ја сакаме музиката и кога мислам на земја, не мислам како држава и политичко уредување, туку географски, природата, екологијата, но за тоа друг пат.

Последно уредено:
Не знам, можеби имам пишувано за ова, ама една ситуација од скоро ме натера да го пишам ова овде.

У принцип сум едноставен човек и секогаш пробувам да се ставам од другата страна, да не напаѓам одма. Да речеме доставувач на храна ако закасни, во продавница ако почекам 30+ секунди зашо не и текнувала шифрата на таа на каса итн итн, да не редам сега зашо се знае на што мислам. Немам проблем со ова, сепак луѓе сме и треба да имаме разбирање. Нормално, има и ситуации кога наидувам на идиотизам од другата страна па си го добиваат соодветно ваквите луѓе, ама за ова да се деси треба стварно некој да е огромен деген па да ме натера да изреагирам.

И сеа зошто го кажувам ова, зашо ме испровоцира една ситуација во една сендвичара додека чекав ред. Значи, имаш мени, таму има 78908 врсти на сендвичи, бургери и што ти ја знам, можеш каква сакаш комбинација да направиш, ама не, на царот му текна да направи нарачка у стил:
- 2 хамбургери без помфрит
- 1 чикен со помфрит, на лепчето повеќе кечап, на компирите повеќе мајонез
- 1 чизбургер, плескавицата повеќе печена, лепчето нека биде потпечено на скара, на едната страна само буковец, на другата само оригано, додадете кисели краставички, помфритот повеќе пржен нека биде, на левата страна повеќе кечап, на десната повеќе мајонез....

Ало копиле скапано, ако сакаш вака земи дома напрај си го, не кур кажувај повеќе/помалце, печено/непечено, да ти го ебам гробот најмил безосетен јас на тебе. Да работам во сендвичара и вака да ми нарачуваат ќе им ставам по еден сочен 'ркавац у лепчето па нека се чудат после. Така еднаш требаше да частам на работа и се договоривме од 7ца, земам стикер да запишам кој што сака и ај културно 4-5 души хамбургер-тост-чикен, без филозофирање и доаѓа еден колега и почна да реди: чизбургер, лепчето вака, помфритот онака, викам шефе повели нарачај слободно, ја ова не ти го редам на телефон, теорија не постои, од мене може да добиеш чизбургер со кечап/мајонез, толку. Виде не виде сам нарача, јебига. :D

Првиот пасус го пишав зашо стварно се ставам во ситуација на луѓето што работат по сендвичарите, замисли имаш мени и некој ти нарачува научни фантастики, сигурно ти доаѓа да го заколеш. Многу умрен и размазен народ сме.

Со секоја измината година сценава удира се појако и се повеќе го разбирам Сајпер и симпатизирам со неговата одлука тука. Посебно во ова време кога сме константно бомбардирани со токсични информации и гледаме колку светов е за никаде.

Многу често во секојдневниот живот доаѓам во ситуации каде што го цитирам Тајвин Ланистер од оваа сцена.
Применлива за сите таканаречени газди, шефови и директори кои немаат авторитет, па урлаат наоколу мислејќи дека со тоа ќе постигнат ефект. Всушност покажуваат колку се слаби и немоќни.

Vcera prv den vo mojot zivot da navivam vo nesto za severnite brakja Kosovo , Turcite me napnaa cel den Zemo zemo me siluvaa kako Kales Anga od Murat prvi, cel den na glava me raspnaa drajki se, pa da bide poloso Bosancite mi navivaa pod prozor do 2:30, pa upm idi na stadium ne na sred raskrsnica da eci Mustuluk i da se frlas pred kolite( bez navreda kon navivaci gledam tuka ima ogromni temi so niv)...

NAjelementaren nastan mi e ovaa nedela sredbata so eden star prijatel Bosanec, zivee sam vo socijalen stan dobra plata, doaga kaj mene vo filijala i koga ima samo 2 evra ke mi dade evro za kafe, sega go prasav zasto ne vizee tuku samo kladilnica kafe i nokna smena rabota, da plakas malku kirija jas bi go setal svetot....

Ah zemce zemce jas imam 5 deca od 2 zeni plakam 1300 alimentacija zatoa me gledas taka otepan, vo meguveme doaga negov kolega Avstriec so 3 deca 3 razvodi ovoj 1400 alimentacija... Posle sekoj poragaj zenata mu dava sut bidejki razvedena Avstrijka dobiva se od drzavata plus alimentacija od vakvi gospoda.....

Grejnite se sobrale kolegi site so nad 1k alimentacija i se druzat zavcera pikado, vcera fudbalski natprevar, denes na pivo....

Ali najgrejn sum jas Teknuvalo, posto od koga i raskazav se na zena mi, pravosmukalkata i peralnata se prefrlija vo mojata kosnicka na obvrski, plus taka obemnite Spielplatz,
marketi, smetki, administracii.

Незнам од кога и зашто "ОК" се смени со "ФАЈН"? По фирмиве ко ке ме прашаат - фајн си со тоа? Цигла една да имам од глава да ти ја акнам да ти кажам дали сум или не сум. Прво мислев дека нешто еџајл и скрам говнарчиња паѓаат у трансови, после видов дека цели маркетинг и продукт дивизии го употребуваат истото. Пуватори.

Кајг,

гледај директен пренос, после да не кажеш дека не си знаела за полетувањето кон Месечината! :aplauz:

уште 2 минути...

Грејсфули, каноникал, резилиент. Со ова настапувам на зелен пазар кога треба да се расправам со Боби компир дека сељачки му е баждарена вагата и краде по 150 грама на кило чак и стални муштерии.

Кајг,
слушам ,,педијатарката“, молам, дали добро слушнав?
погледнав кон екранот, повторно на ТВ Канал 5, новинарката искоментира за вакцината по препорака на „педијатарката“!
Педијатарката брееее :cuc: за гинеколог како би било, гинеколотарката? :eek:

Back
На врв Bottom