Македонска фудбалска репрезентација

• Креатор на темата Креатор на темата meazza
  • Време на започнување Време на започнување
Далеку бил од најслаб :D
Проблем беше што беше капитен, а кога некој е капитен се очекува да отскокнува од другите во квалитет.
Величе беше Гатузо тип на играч, да трча многу, да пркоси, да пресекува топки. Он не беше креативец, дриблер, или играч со визија :) Ама не му беше тоа функцијата. Сепак, во 2000тите, за тоа што му беше улогата, беше Океј.

Додека требаше да го спрема баражот тактички и ментално, љангарот ладеше муда по Анталија и се спремаше за Арсими и Башкими. Помошникот негов исто у Тиквеш. Што мислеа они, курташак е ова , со Бартон и Бафто...

Мислам дека повеќето немате престава какво дно сме сега, и дека играч ко него денес ќе ни беше МВП во репрезентација. Нас пола играчи ни немаат минутажа во банана клубови, а не па да иаме неколку првотимци во топ 5 лигите ко тогаш.

Приметете ја реториката на јагнешката бригада денеска. Десетминутно помрачување, што се случи во тие 10 минути и слично? Демек егал бевме со Данска, ништо послаби, ама ете тие 10 минути да не беа...

Инаку до тој момент не давеа како змија жаба и имаа 15 шута у гол наспроти нашите нула. Е тоа е се што треба да знаете за таа бригада...

Ova ne e rezultatski tolku problem tuku shto ne chitaat kako BUKVAR... ne se cheka da se primi gol pa da se prai zamena, posebno shto bevme inferiorni i golot viseshe na konec... Bashka se pravat sukcesivno zameni, toa 3 odednash e nestruchno

Приметете ја реториката на јагнешката бригада денеска. Десетминутно помрачување, што се случи во тие 10 минути и слично? Демек егал бевме со Данска, ништо послаби, ама ете тие 10 минути да не беа...

Инаку до тој момент не давеа како змија жаба и имаа 15 шута у гол наспроти нашите нула. Е тоа е се што треба да знаете за таа бригада...
У шише не ставија цел натпревар. Само прашање на време беше кога ќе ни дадат гол. Не знам со кое лице тоа - добро игравме прво полувреме. Зошто игравме добро? Зошто не ни дадоа гол? Ние 3 додавање не можевме да врземе, да шутнеме. Мора да се биде реален - нема играчи. Седло може е сељак, иако добар играч беше, ама не е до него. И со друг ќе беше вака.

Koga dojde Sedloski da bide selektor rekov deka ne ni se pišuva dobro. Ovde me razapnaa i me nerekuvaa so sekakvi iminja, pa se povlekov od diskusijata. Da ne ispadne deka se sitam, ama čovekot ne e dorasnat na svojata zadača.
Iako ne e se ni do nego, cela futbalska organizacija ni e na najniski možni granki, nema ni igrači, ni kvalitetni treneri... Koga se ke se zeme vo predvid, i ova e uspeh - igravme vo plej of za SP, srbija i crna gora ni toa ne uspeaa da go napravat.

Седло е тотално тренерско дрво, ама и најголем дел од фудбалерите ни се фудбалски неписмени и без грам мозок. Таа комбинација е погубна за мак фудбалот. Тоа може да се забележи по изјавите кои ги даваат по натпреварот. После секој дебакл исто изјавуваат , се гледа дека се е механички, 90% од нив се гледа дека не ги боли ниеден пораз.Кога излегуваат од автобус и кога парадираат на терен пред натпревар, добиваш курчевит говор на тело мислиш излегле најголеми фудбалски ѕвезди. Во репрезентацијата мора да се менува се од корен, буквално да се гради се од почеток. Со овие ни престои едно големо НИШТО 20 години. Тотален распад система.

Super e ova. Mak fudbalot e vekje oficijalno mrtov. I zaboravete na reprezentacija vo naredni 50 godini. Vo drzava kade najgolem strucnjak e milenko kozarot za podobro i ne sme. Dosta e so opravduvanja mala nacija, igravme dobro, zasluzivme. Eden eban island igrase 1/4 finale na evropsko a ima naselenie 2 pati pomalo od skopje.
Vcera nekako i izbega rezultatot na U21 koja bese demolirana od Italija. Mladinskiov fudbal e haos duri imame porazi i od gibraltar. Tolku e celava prilazna.
Celata atmosfera za da bide apsurdot pogolem i e nacinot kako mtv ja prenesuvase utakmicata. Kometatorot kako da komentira 5ta liga na komorski ostorvi.

I da ne bide deka kritikuvame samo selektor i fudbaleri ajde da se iskritikuvame i nie kako narod. Kakva infrastruktura imame, eve i da se napravat tereni niz zemjata ili ce se koristat kako parking ili nekoja budala kje pase kravi na niv. Kolektivna svest 0. Da ne zboruvam kolku talenti propadnale zaradi toa sto tate i mami platile na cicko selektor 10k evra da sinceto so 2 levi noze igra vo reprezentacija (setete se kako se tepaat roditeli na detska liga). I da sportot e mrtov da zivee politikata. 300k glasaa za tvojot covek i go dobija tvojot covek "SEDLOski". Ostanatite 200k glasaa za drugata polovina budali. Narod sto 30+ god si bira kriminal i vrski nema sto da ocekuva od uspesi bidejki kolku i da ne sakame i politikata ima ogremen udel vo sportot.

Да не се лажеме, ние никогаш и не сме имале фудбал. Пласманот на европско преку селска лига репрезентации ни го овозможи тоа, а и проширувањето на 24 репрезентации на истото. Иначе никогаш немаше да избориме пласман.
Ама ете за момент не направи среќни искрено :)

За мене поголем успех беше пласманот на младите на У21 европското, ма да ми се чине дека и таму дојде до проширување на репрезентациите.

Друго, се споменуваат таленти, играње на играчи преку врски и други работи, па тие таленти како така ако не влегле во репрезентација ќе излегле некаде на страна да играат. Нас претходно ни беше врв бугарската лига, пола репрезентацијата ни играше таму, сеа колку толку пак се наоѓа некој фудбалер што игра во посилна лига..

Е сеа сите ја спомнуваме инфраструктурата, па се прашувам да ја имаме на некое повисоко ниво, дали ќе донесат некој резултат повеќе од ова или едноставно да си признаеме дека не не бива.
Лигата што ја имаме да не ја ни спомнувам, рака на срце малце се мрднаа од мртва точка некои работи, ама тоа е и повеќе исфорсирано од уефа што треба да имаме некои стандарди, од вар и тн.

Може да се отворе интересна дискусија, ама прашање е дали вреде да се замараме :)

Друго, се споменуваат таленти, играње на играчи преку врски и други работи, па тие таленти како така ако не влегле во репрезентација ќе излегле некаде на страна да играат. Нас претходно ни беше врв бугарската лига, пола репрезентацијата ни играше таму, сеа колку толку пак се наоѓа некој фудбалер што игра во посилна лига..
Нема да заигра, само ќе потпише за клуб од посилна лига. Има голема разлика тука.

Го гледам составот на босанците, од сите босанци само тројца се родени во Босна. Сите други се од странство и хрватите што се од Херцеговина.

Тука ќе видиш дека нас не не бива за фудбал. Истите услови ги имаат и они и ниe, ама кај нив барем тие што се родени во странство искачаат асални спортисти.
Македонче ни во странство не станува асален спортист. Го немаме тоа во крвта ние.

Едно време ги имавме Игор Митрески, Новески, и Васоски, сите тројца беа стандардни во Бундес. Плус, Седлоски, кој беше капитен на Динамо Загреб, и една година и беше главен играч таму.

Едно време ги имавме Игор Митрески, Новески, и Васоски, сите тројца беа стандардни во Бундес. Плус, Седлоски, кој беше капитен на Динамо Загреб, и една година и беше главен играч таму.
Е што бе, сеа пак го имаме Седлоски, ама за селектор :D

Во репрезентацијата мора да се менува се од корен, буквално да се гради се од почеток. Со овие ни престои едно големо НИШТО 20 години. Тотален распад система.
У21 од толку шо нема материјал, на сред првенство се направи смена на генерација со играчи од у19..

Back
На врв Bottom