Куба, 60+ години под блокада

• Креатор на темата Креатор на темата Ireal
  • Време на започнување Време на започнување
Чекај малце, чуден си ми со резонирањево....
Еве муџи идат на велико у Европа и секоја држава гледаат да ја исламизираат. Дали според твојава логика е оправдано сите како потурициве да мењаме вера за 1 вечера или за 5 торби злато само за да не не напаѓаат муџите и жените да ги покриеме за да не бидат оправдана мета затоа што се каурки ?
Муџи одат на велико во Европа затоа што Европа им дозволува, затоа што сами се уништија демографски. Не ми е јасно што е компарацијата Европа со Куба?

Ако е овој податок точен за 2024 година, па и не се така сиромашни, барем така било пред 2 години, сега е сирурно многу полошо, особено оваа година кога прерстана да доаѓа нафтата од Венецуела. $22,957 per capita е повеќе од многу карибски и јужноамерикански држави.

2024 estimate
Increase
$252.063 billion[9] (59th)
Increase
$22,957[9] (60th)

Па искрено подобро да се наслонат кон САД отколку ова што го тераат моментално.
Така де. се прашувам зошто се толку глупи и не се “наслонат“ на САД-истан!
Ретко глупи луѓе, види можеш да интервенираш кај Муцунски па да припомогнете малкуцка ;)

Соработката со УСА е паметен потег колку и да е болно тоа покрај се што имаат истрпено.
Попаметен здравје!

Зошто се комуњарите полоши од теократските фашисти?

Инаку нема никаква логика или бенефит Куба да биде заглавена во комунизам, конечно тоа поглавје од историјата треба да биде затворено и државата да тргне напред. Секој што бил таму или познава луѓе од Куба знае колку се заглавени, децении назад се од остатокот на светот. Портокаловиот абдал и тие околу него треба да најдат начин да го направат ова без да го изгладнуваат народот таму. Едно островче е Куба, нема веќе никаква поддршка од Русите кои и така војуваат во моментов, не знам што е проблемот да го решат ова.
Интересно е што комуњари и теократски фашисти се секогаш дежурна тема на сомнителни профили кои по се изгледа преферираат Епштајн демоНкратија (инаку не гледам зошто би им сметале принципи како не кради, не убивај и слично) и исламски фашизам (е точниот израз, не постои теократски фашизам) а тоа се групите како ИСИС и оној “прецедникот“ во Сирија.

Останатото не заслужува коментар, само ќе додадам а веројатно е малку познато,
Според договорот со кој се “разреши“ кубанската криза САДистан се обврза дека нема воено да ја напаѓа Куба!
Калигула смета дека ова повеќе не важи. па ќе видиме понатаму дали некој ќе му рече дека има договор...

Ама не разбирам зашто сите го имате акцентот на комунизмот?
Па така учеле на курсевите од Аденауер или оние од УСАаид и сличните демократски училишта!
Ти се чудам на паметот па тие не знаат елементарни работи како што е тоа идеологија кои се што пропагираат, мешат идеологија и политички системи а ти сериозно ги прифати па дури и дискусија водиш (поголемиот дел од ... се со интелект и IQ собна температура... трчај по топката и толку за повеќе ќе чекаме некоја идна генерација).

----------------------------
Туку кога веќе се актуелизира темава, да прашам следи ли некој до каде се двата руски танкера кои РФ ги испрати како помош за Куба?
Се говореше дека до крајот на месецов би требало да се таму ама тоа само ако Путин не ја подвитка опашката и се исплаши од Калигула...

Последно уредено:
Чекај малце, чуден си ми со резонирањево....
Еве муџи идат на велико у Европа и секоја држава гледаат да ја исламизираат. Дали според твојава логика е оправдано сите како потурициве да мењаме вера за 1 вечера или за 5 торби злато само за да не не напаѓаат муџите и жените да ги покриеме за да не бидат оправдана мета затоа што се каурки ?
Автоматски споено мислење:

Многу те сакам вака кога си паметен, особено во темата за Украина. :love:
Oh wait ....
A kakva vrska ima ova so temata za Ukraina?

Погрешно е да се споредува комунизмот после ВСВ и денешниот.
Тогаш земјите водени од комунистичките партии биле во еден блок и си помагале меѓусебно. Комунизмот е моментално мртов и држава како Куба не може да си дозволи да биде таму сама. Прво, земјата е остров. Нема копнена граница со ниту една друга комунистичка држава и нема кој да им помогне па така глумење горд само да не се сложиш со американците е еднакво на самоубиство. Споредби со други држави како С.Кореа е истотака погрешна. Тие граничат со Русија и таму потешко ќе дојде Америка до контрола иако пола Кореа им ја земаа и ја направија една од најнапредните држави во светот. Не сум анти комунист, сум ги проучувал и двете доктрини, имам многу зборено и за Апасиев во некоја позитивна смисла, ама комунизмот има негативни работи. Има и капитализмот ама моментално тоа функционира и Куба не може да се противи на тој напредок затоа што е убава земја на убава позиција и има што да понуди. Враќање 100 години назад за да се докажат дека биле единствените кои им пркоселе на американците се интересни приказни за во историјата ама да сум таму нема да ми е ич интересно.

"Тогаш земјите водени од комунистичките партии биле во еден блок и си помагале меѓусебно. "
Советите не биле во исти блок со Кина, Северна Кореа... а особено не биле со Југославија ни во блок ниту си помагале. Единствено само во Варшавски пакт биле и тоа само со европски земји.

" така глумење горд само да не се сложиш со американците е еднакво на самоубиство." - зошто ова не важеше за Украинците кога голелм дел од нас викаа дека со терање инат на Русија само можат да изгубат ? Или тогаш мораше да се вика така за да гинат Украиници под максимата "Ќе ја браниме Украина до последен Украиниец ! "

Еве, кај нас "падна комунистичкиот режим", па гледам сите се враќаат назад...
Автоматски споено мислење:

Лесно е за сваќање, де...
Она што не го сваќам е зашто некои првенствено го обвинуват системот, а не пола век амерички санкции...
A sto e voopsto bitno koj kogo obvinuva. Krajniot rezultat e biten.

Ete krivicata e na SAD. Tvoe e dali kje se prilagodis ili kje ides so glava u zid.

Premnogu so glorificira Kubanskata revolucija i mitovite okolu Kastro i Che Guevara. SAD imaat golem udel vo situacijata vo Kuba okolu nedostigot na sve, embargoto i red drugi posledici. Od druga strana Kuba e represivna diktatura koja ednostavno go sledi patot na site drugi komunisticki diktaturi koi vekje ne postojat.

Da bese Kuba ostrov nekade vo Afrika i da ne bese otporot protiv SAD, nemase tolku da se romantizira denes.
Исто така и немаше да бидат на листата на држави на САД кои одвај чекаат да бидат демократизирани.

Муџи одат на велико во Европа затоа што Европа им дозволува, затоа што сами се уништија демографски. Не ми е јасно што е компарацијата Европа со Куба?
Не ми се верува дека ќе треба да ти обајснувам за влечење паралалеа со друг адекватен пример за да му доловам поента.
Уште еден доказ е ова дека американскиот начин на живот сите ги заглупува на максимум. После се чудат кога им викаат дека американците се најглупи.

Според договорот со кој се “разреши“ кубанската криза САДистан се обврза дека нема воено да ја напаѓа Куба!
Да, ама договорот беше со држава која сега не постои.

A kakva vrska ima ova so temata za Ukraina?
Ова има таква врска каква што сега ќе ти ја опишам.
Ти и твојата екипа ја теравте таа нарација дека Украина мора да се бори , мора да покаже муда. Не може да дозволува било кој да и се меша у сопствениот двор, не смее да дозволи Русија да шири хегемонија бла , бла, бла .....

За сега да го напишеш ова :
Neam nisto ni za ni protiv za toa ureduvanje tamu. Glavnite ekonomski problemi im se radi sankciite. Toa e rezultatot koga si blisku do supersila i ne igras po nivni noti. Ako ne si malo dete, kje go svatis toa lesno.

Vsusnost na Amerika im odgovara vakva Kuba, da gi drzat kako primer za zemja sto ne e poslusna.

Зошто имаше против уредувањето на Украина со Јанукович ? Зашто резулатот на Украина што е близу суперсила не се зема во обзир туку се наговара и се спрема да му се спротистави иако тоа значи уште поголема трагедија ? Украина и тогаш беше сиромашна и еве сега кога ги избрка русите и прорусите, сите украинци се вратија да живеат таму како што ќе се вратат и кубанците на Куба, така ?

Ти кажав обожавам двојни аршини и релативизирање на нарацијата што ти иде у прилог.

Последно уредено:
Не ми се верува дека ќе треба да ти обајснувам за влечење паралалеа со друг адекватен пример за да му доловам поента.
Уште еден доказ е ова дека американскиот начин на живот сите ги заглупува на максимум. После се чудат кога им викаат дека американците се најглупи.
Што е компарацијата помеѓу Куба и Европа. Во кратки црти.

ова е одвратно што го праат на Куба. После оваа администрација најверојатно у затвор ќе им заврши. Поготово оној Хегсет ќе го напраат жетвено јагне уште од сега.

Back
На врв Bottom