Залиха на храна ако војната се прошири на Балканот

Член од
3 мај 2019
Мислења
20.513
Поени од реакции
12.747
Дали треба да имаме дома залиха на храна и вода во случај ако војната ескалира и се прошири кај нас!?
Треба ли парите да ни стојат во банка или да ги извадиме благовремено( мислам на тие што имаат штедни влогови)?

Овие денови на работа ни беше главна тема меѓу колешките, дали треба и што се е нај потребно да направиме залиха барем за една недела.
Што мислите Вие или рано е уште за тоа да се размислува.?

Да, секој треба дома да има основни залихи во секое време, во случај на било каква криза. Прекин на ел.енергија, недостаток на вода, нуклеарни закани итн. И тука државата треба да има поактивна улога во информирање на населението, ова е нешто што не се спрема за еден месец туку постепено. Секој има обврска да има некаква спремност за 7 дена во случај на катастрофа.

Радио, батерии, лампи на батерија, медицински залихи, вода, конзервирана храна, термос, портабилна кујна, плинско, отварач за конзерви, ќебе/вреќа за спиење, пасоши и важни документи скенирани и зачувани на екстерен диск итн.

Дали треба да имаме дома залиха на храна и вода во случај ако војната ескалира и се прошири кај нас!?
Треба ли парите да ни стојат во банка или да ги извадиме благовремено( мислам на тие што имаат штедни влогови)?

Овие денови на работа ни беше главна тема меѓу колешките, дали треба и што се е нај потребно да направиме залиха барем за една недела.
Што мислите Вие или рано е уште за тоа да се размислува.?
Најбитно е оружје, два пиштоли на црно и муниција како и една ловџиска. После иде лекови, антибиотици и друг тип за две години најмалку, мултивитамини, мед 150 Кг, компир некоја вреќа, ориз 50 Kg, Грав 50 Kg, Кикирики 25 Kg, брашно 200 Kg, зејтин 20 L, жито 500 Kg и осигурана си....ако живееш у село. Ако не живееш у село ти треба една автоматска, пиштоли и муниција доста.

Најбитно е оружје, два пиштоли на црно и муниција како и една ловџиска. После иде лекови, антибиотици и друг тип за две години најмалку, мултивитамини, мед 150 Кг, компир некоја вреќа, ориз 50 Kg, Грав 50 Kg, Кикирики 25 Kg, брашно 200 Kg, зејтин 20 L, жито 500 Kg и осигурана си....ако живееш у село. Ако не живееш у село ти треба една автоматска, пиштоли и муниција доста.
i dzabe ti pistoli i puski, so eden dron mozat da ti ja krenat kukjata u vazduh..

Еве, јас имам и вишок подрумска соба и солидно количество на залихи, ако сака некоја млада да дојде на престој додека да помине кризата, бујрум! Нема да ја лажам година-две дека кризата уште не завршила, не сум таков!
Е кикирики немам!

Какви имаш, лупени или нелупени?

2 прасиња, една коза, 150 литри ракија и бавчата ископана. Подобра комбинација, здравје

Rastvor-od-jod.jpg

Јас во секое време дома имам 2 л масло, брашно, шеќер послабо користам (освен за месење нешто ситно) сол, ориз обично купувам огромно пакување 5 кг (така ми е полесно), грав и леќа 500 гр, шампон мора да имам едно екстра, пакет кисела вода. :D

И секако, кафе.

Тоа ми е од резервите мене. Повеќе ако земам, нема да искористам сигурно. Во короната само еднаш се најдов во глупа ситуација, кога се појави првиот случај, па кога отидов во маалски кам, се беше изнакупено, и шетаа луѓе со гас маски.

Конзервирана храна ретко јадам. Туна конзерви само, и друго ништо.

ако се притисне копчето, нема бегање. :kafence:

Има, ама не вреди....и така ќе се умира, барем нека биде машки.
Автоматски споено мислење:

Е кикирики немам!

Какви имаш, лупени или нелупени?
Струмички...без афлатоксини, со лушпа. :D

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom