Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 31: @PticaSelica - (Да се намали прагот на правна одговорност на 14 години)

Да се намали прагот на правна одговорност на 14 години

• Вкупно гласачи
    14
Точно. Лично јас не би се трудел ништо да создавам, кога би знаел дека тоа нема да е за моите деца. Не би ни работел, државата ќе ми дава социјална помош да имаме колку за леб. Друго ништо нема да ми треба.
Нема да ти дава. Нема такво нешто во предлогот. Ќе ти даде образование и здравство. После тоа, ќе мораш да си плаќаш кирија за станот. Можеш да учествуваш во лицитација за куќата и станот на некој што починал - ама за тоа ќе ти треба работа и кредит. Ако останеш без пари, твој проблем. Државата ќе се згрижи само за твоите деца да добијат образование и здравство, не за тебе.

Не беше идејата да создадеме комуни. :D

Нема да ти дава. Нема такво нешто во предлогот. Ќе ти даде образование и здравство. После тоа, ќе мораш да си плаќаш кирија за станот. Можеш да учествуваш во лицитација за куќата и станот на некој што починал - ама за тоа ќе ти треба работа и кредит. Ако останеш без пари, твој проблем. Државата ќе се згрижи само за твоите деца да добијат образование и здравство, не за тебе.

Не беше идејата да создадеме комуни. :D
Чекај малку: да плаќам кирија за куќата што со сопствени раце сум ја изградил? Сега малку не го однесе ова во друга насока?

Ова е ко ОЗНА по ратот. Голтари све живо земаа на еснаф луѓе.
Само ова уште позаеб...но, ќе згасне економија, продуктивност, имотите вредност ќе им падне на нула, банките ќе крахираат.

Ако ги слушаш тие приказни ќе испадне дека во Македонија пред 1945 била Швајцарија, сите имале куќи, 2 коња, ниви, пасишта, работилници што и да не. Реалноста била дека живееле со стоката во иста куќа и апсолутното мнозинство не знаеле да читаат. Митови и легенди. Некој населени места и градови го изеле стапот навистина, али генерално и да си сакал немало од кој да земеш во Македонија.

Ако ги слушаш тие приказни ќе испадне дека во Македонија пред 1945 била Швајцарија, сите имале куќи, 2 коња, ниви, пасишта, работилници што и да не. Реалноста била дека живееле со стоката во иста куќа и апсолутното мнозинство не знаеле да читаат. Митови и легенди.
По селата, не и по градовите. Инаку во недвижнини и движнини кои им ги експроприрале влегувале и ниви, добиток, наполеони и други добра. Од двајцата мои дедовци така се одземени недвижнини. Куќа на два спрата имал чевлар, богаташ бил, да се чудиш. Дури и затвор лежел за буквално ништо.
Ама у таа куќа си влегле голтари од ОЗН и ...така се создаде црвената буржоазија и денеска олигарсите.
Покрај другите причини затоа имавме и скоро најниска продуктивност. Немаш предизвик да твориш или да работиш. Така и ова.

Последно уредено:
Единствениот аспект од кој ова би имало смисла е социјалната мобилност али не сум воопшто сигурен дека и тука би направило каква било разлика, дури мислам и дека би ја влошило ситуацијата.

• Сиромашните во ваков систем ќе си останат на исто ниво, за нив ова нема да направи никаква разлика.
  • Средната класа ќе биде најпогодена зошто начинот на кој штеди средната класа, куќи,станови, ниви, мали бизниси ќе биде и најподложниот на ова даночење зошто ќе имаат лимитиран начин како можат да ги префрлат овие работи на своите деца додека се уште се живи.
  • Високата класа во најголем дел ова лесно ќе го избегнат, зошто нивниот капитал е далеку полесен за префрлање и ќе имаат и далеку полесен начин да го направат истото. Мијалков едноставно ќе ги назначи децата за директори во својата фирма и ќе им даде компензација од 1% од сопственоста на фирмата на годишно ниво и додека да стигне до 80 години тоа се ќе биде префрлено.
А и реално ова нема никаков начин да се имплентира. По мене идејата на Хјуи Лонг е далеку далеку попрактична, каде што ќе има горни граници за акумулација на пари и примања водени спред формурала:

Просечната плата/просечно колку поседува Македонец * Х ( колку би било Х е прашање на договор дали 10/ 50/100/200 ) и се над тоа да се даночи на 90%.

Па така ако речеме дека стапката за примања е 50, а стапката за поседување е 100. Тогаш ако просечен Македонец зема плата од 600 евра тогаш максималната плата би била 30 000 евра месечно, додека ако просечен Македонец поседува имот вреден 100 000 евра, тогаш максимумот имот кој некој би можел да го поседува е 10 000 000 евра. Така би се спречило концентрацијата на финансиската моќ и градење на олигаргии.

Исто така во овој случај би имало комплетно укинување и на данок на приход, данок на имот и каков било данок на наследство. Освен секако 90% данокот за секој кој ќе биде над границата.
А наместо да гледа државата кој колку заработува и колку смее да поседува, да се заангажира на пример за олеснителни можности за отварање бизниси, за намалување на даноци и бирократски лавиринтски препраки што викате? Се додека се става твојот труд во некоја рамка и те ограничува колку можеш и смееш да имаш, луѓето нема да се трудат и да создаваат.

Доколку си ја гледал The Office, во една од епизодите, еден од ликовите ја надмина границата на провизија од продажба која што може да ја земе за една година, па останатиот дел од годината, воопшто не се ни трудеше да продаде нешто. Идеше и замараше колеги наоколу, забушаваше и правеше све друго освен да работи.

Ова е најпросто прикажано во 3 минути, што би се случило, доколку на човек му ограничиш колку смее да заработи и да поседува. Истото можеш да го пресликаш и во било која ситуација, каде што трудот нема да ти се вреднува, и ќе те изедначат со оној кој што не се труди воопшто во животот.

Еднакви можности за сите, а не еднаков исход.

Што би ме спречило да го продадам станот и да им ги дадам парите кеш на децата?

А наместо да гледа државата кој колку заработува и колку смее да поседува, да се заангажира на пример за олеснителни можности за отварање бизниси, за намалување на даноци и бирократски лавиринтски препраки што викате? Се додека се става твојот труд во некоја рамка и те ограничува колку можеш и смееш да имаш, луѓето нема да се трудат и да создаваат.

Укинување на данокот на приход и имот што е?
Каква поголема олеснителна околност за отварање на бизнис сакаш од тоа да нема повеќе монополи и олигархија.

Ова е најпросто прикажано во 3 минути, што би се случило, доколку на човек му ограничиш колку смее да заработи и да поседува. Истото можеш да го пресликаш и во било која ситуација, каде што трудот нема да ти се вреднува, и ќе те изедначат со оној кој што не се труди воопшто во животот.

Еднакви можности за сите, а не еднаков исход.

Ај иди прочитај што пишав повторно па врати се. Види како се пресметуваат границите и кажи ми какво влијание истите би имале врз просечниот човек? Не само просечниот, туку и надпросечните. Единствените на кои би имало влијание се олигархијата и монополите.

Се извинувам што Мијалков, Хари, Мукаетов, Свето Пивара,Чифлиганец и компанија веќе нема да можат да концентрираат доволно финансии за да можат да купуваат политичка моќ за истата да ја користат да трупаат уште толку пари.

Природата и генетиката се непоразени, а успешната социјална мобилност е на ранг на статистичка грешка.

Борбата за сопственото и обезбедувањето на поколенијата е единствена движечка сила што прави човек воопшто да станува од кревет.

Наследството е најголемиот непријател на вистинскиот напредок и фер економскиот натпревар, бидејќи овозможува акумулација на капитал која нема никаква врска со личната способност на поединецот.

Колку само спротивното ќе се случи. За што јас да се замарам за работа и за придонес во иднината кога тоа се ќе ми биде земено?
Ќе стекнам нешто колку да преживеам и после ќе си го ладам.
Тие после мене како и да е треба да се снајдат па нема поента јас да се замарам за нешто. Ќе бидам фикус.

Наследството е најголемиот непријател на вистинскиот напредок и фер економскиот натпревар, бидејќи овозможува акумулација на капитал која нема никаква врска со личната способност на поединецот.

Колку само спротивното ќе се случи. За што јас да се замарам за работа и за придонес во иднината кога тоа се ќе ми биде земено?
Ќе стекнам нешто колку да преживеам и после ќе си го ладам.
Тие после мене како и да е треба да се снајдат па нема поента јас да се замарам за нешто. Ќе бидам фикус.
Sekako kje ti e zemeno koa kje otides pod zemja. Rabotis za ovoj zivot, ne za narednite. Sekako kje imas motivacija da rabotis, za eden kup drugi trosoci i uzivanja. Ne da stekas pari i imot.

Доволно е да поминеш низ некое циганско маало за да видиш како ќе изгледа цел свет ако се оствари ова.

Настрана куќи и станови, економијата ќе крахира оти никој нема да се замара да отвара бизниси. Ќе има недостиг на храна на глобално ниво.

Горе доле мислењата се дека ако немаш деца, немаш зошто и да работиш. И горе доле сите се изјаснивте дека ќе немате поента да работите, освен за основното.
Ако единствената мотивација да работиш повеќе од „за леб и сметки“ ви е тоа што ќе оставите стан на децата, тогаш проблемот не е во наследството, туку во перцепцијата за животот.
Никој ли не би работел за да инвестира во искуства? Да прошетате свет, да видите други култури, спорт, некоја уметност, нешто што би ви ги проширило хоризонтите?
Впечатокот од досегашните одговори е дека уствари ние сме робови на парите и работиме само за да преживееме и оставиме имот како наследство?
Не ме ни чуди што цели фамилии се растураат околу еден мочан имот.

Околу мислењето, се сложувам делумно. Во идеален свет може да функционира добро, ама во човековата природа е да најде дупка у законот, а се наоколу е веќе корумпирано (не само во MK), секој си глеа за себе и да му умре козата на комшијата, така што ова би било тотален колапс на и онака заебаното општество.
Гледам позитивни работи во она да не се остави ништо, ќе ги мотивира децата да работат и да го испотат газот ако сакаат да бидат нешто во животот, отколку да чекаат тато да им купи најново бмв, или кај средната класа, да чекаат 500че од мама и тато за кафе и тикет у кладилница.
Негативното е што треба да се остави се на корумпирана раја, што ќе најде начин како да продава под рака и со врски, па пак богатите ќе си останат богати, сиромавите сиромави, а ебаните уште толку ебани.

Ова со даноците спрема примањата е уште поголема смешка, чист пример еве иди даночи го Илон Маск или Мијалков, каде што технички не ни зимаат плата за да бидат даночени.

Горе доле мислењата се дека ако немаш деца, немаш зошто и да работиш. И горе доле сите се изјаснивте дека ќе немате поента да работите, освен за основното.
Ако единствената мотивација да работиш повеќе од „за леб и сметки“ ви е тоа што ќе оставите стан на децата, тогаш проблемот не е во наследството, туку во перцепцијата за животот.
Никој ли не би работел за да инвестира во искуства? Да прошетате свет, да видите други култури, спорт, некоја уметност, нешто што би ви ги проширило хоризонтите?
Впечатокот од досегашните одговори е дека уствари ние сме робови на парите и работиме само за да преживееме и оставиме имот како наследство?

Околу мислењето, се сложувам делумно. Во идеален свет може да функционира добро, ама во човековата природа е да најде дупка у законот, а се наоколу е веќе корумпирано (не само во MK), секој си глеа за себе и да му умре козата на комшијата, така што ова би било тотален колапс на и онака заебаното општество.
Гледам позитивни работи во она да не се остави ништо, ќе ги мотивира децата да работат и да го испотат газот ако сакаат да бидат нешто во животот, отколку да чекаат тато да им купи најново бмв, или кај средната класа, да чекаат 500че од мама и тато за кафе и тикет у кладилница.
Негативното е што треба да се остави се на корумпирана раја, што ќе најде начин како да продава под рака и со врски, па пак богатите ќе си останат богати, сиромавите сиромави, а ебаните уште толку ебани.

Ова со даноците спрема примањата е уште поголема смешка, чист пример еве иди даночи го Илон Маск или Мијалков, каде што технички не ни зимаат плата за да бидат даночени.
Nisto ne te sprecuva da rabotis za decata ako toa ti e glavna motivacija. I za niv trebaat pari, pokraj samiot imot.

Sekako kje ti e zemeno koa kje otides pod zemja. Rabotis za ovoj zivot, ne za narednite. Sekako kje imas motivacija da rabotis, za eden kup drugi trosoci i uzivanja. Ne da stekas pari i imot.

Искрено.

Шетам, барем на секој три месеци идеме на патување негде. Дали би можел без тоа и дали тоа ме прави среќен? Ме прави среќен ама можам и без, детето ме прави посреќен.
Ако сега некој ме праша дали сакаш да го имаш сите пари на светот ама под услов твоите деца да немаат ништо, не би прифатил.

Сосема различно е некој милијардер да му остави милијарди на светото дете, а друго е некој просечен Македонец да му го остави станот од пред 20год на својот син.

Не викам дека треба да бидат размазени и се што посакаат да им се даде. Туку нешто за општи потреби треба да има.

Друга работа, замислете на тоа дете му починуваат родителите на 18год. Му зимаат се што неговите имаат.
Од каде би почнало тоа дете? Ни дом, без заштеда, без искуство, половично образование. Осудено на пропаст.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom