Mud
ISHYGDDT
- Член од
- 4 мај 2012
- Мислења
- 4.917
- Поени од реакции
- 8.841
Ајде @Inglourious Basterd@Mud, кој е следен?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ајде @Inglourious Basterd@Mud, кој е следен?
Што имаш против Рон?Со укинување на наследството, непо-бебињата ќе мора конечно да се испотат за својот статус
Демек некој одлучил да плаќа даноци доброволно денес?Едно нешто само, тој што го стекнал имотот, тој одлучува
Не може никој на мене да ми кажува на кого да го оставам имотот
Не
Јас го стекнувам имотот како јас знам и умеам.Демек некој одлучил да плаќа даноци сам денес?

Vaka od prva mi ima logikaЦелосна забрана на наследството и воведување 100% данок на имотот по смртта.
Наследството е најголемиот непријател на вистинскиот напредок и фер економскиот натпревар, бидејќи овозможува акумулација на капитал која нема никаква врска со личната способност на поединецот. Мојот став е дека по смртта на секој човек, неговите куќи, ниви, акции и заштеди треба да станат државна сопственост, наместо да преминат кај неговите деца кои не мрднале со мал прст за тој имот.
Всушност, наследувањето е веројатно најголемиот противник на теоретскиот капитализам и главната причина зошто овој систем е толку често напаѓан од своите противници. Иако во својата суштина капитализмот воопшто не го интересира наследувањето, туку само ефикасноста и конкуренцијата, токму акумулираното богатство преку генерациите создава монополи кои ја убиваат пазарната игра. Со воведување на ваква радикална мерка, би создале општество каде успехот зависи исклучиво од интелигенцијата и работата на поединецот. Со укинување на наследството, непо-бебињата ќе мора конечно да се испотат за својот статус, а секој 18-годишник во државата би добил еднаков стартен пакет од заедничкиот фонд.
Ова дополнително би предизвикало огромен иницијален економски бум, бидејќи луѓето повеќе нема да имаат мотив да трупаат имоти и да ги зачувуваат за идните генерации. Наместо капиталот да стои мртов во празни станови, луѓето би ги трошеле своите пари додека се живи, што би ја раздвижило економијата, туризмот и инвестициите. Државата би имала толку многу средства во овој фонд што јавните услуги би биле на врвно ниво без потреба од високи даноци на плата, бидејќи буџетот би се полнел од имотите на оние кои веќе не можат да ги користат.
Ако е фер секој сам да си ја заработи својата месечна плата, тогаш е единствено логично и фер секој сам да си ја заработи и својата куќа, кола или фабрика.

А тоа секако значи сплетки, криминали и пари испод ракав.