Od uvek nejasno mi bilo ova, eve momentalnata situacija e vakva, navivaci imaat pravo da ti pcujat majka, da povikuvaat na smrt na tvoeto semejstvo ili tebe licno da ti go posakaat toa, i toa e ok, ama ako pravat majmunski krici, e togas se pali alarmot, pa prvoto e 100 pati poloso be majkata da vi ja iznaebam.
Ili, vinisius ima pravo da ti pcue majka, sestra, zena, deca, ama ti nemas pravo da mu reces deka e glupav majmun. I kako ova eve ima logika, ustvari nema, ko i 90% od rabotite u svetov koga ke razmislis.
I ne go obvinuvam vinisius konkretno za ova ama go zemam ko primer momentalno zasto e najgolem provokator od crncive i u zadnje vreme 70% od vakvite desavki se povrzani so nego, ama ova generalno e problem, zasto bas taka stojat rabotite, na fudbalerite im e dozvoleno sve da zborat, 200 pati polosi raboti od toj navoden rasizam, ama koga ke se koristi termin ko majmun e togas duri i protokoli se aktiviraat na Fifa i Uefa, abe bog da cuva. I ne mi e jasno drugive sto kjutat za ova, pa kazi si be na pres, on ako mi pcue familija ne majmun, celo zivotinsko carstvo ke mu go navedam i ic kur ne me boli, na koja osnova postoi piedestal tuka, rangiranje na navredi, ili sve ke opfatis kako problem ili nosete se u tri lepe.
A ja ako se prasuem, sekakov thrash talk bi dozvoluval, bar megju igracite i neka si gi resat oni rabotite na teren ko sto si znaat, od uvek ova postoelo vo sekoj vakov sport, organizirano rasisticko navivanje ili bilo kakvo protiv odreden igrac, ako toa stvarno nadminuva granici, dali rasisticki ili generalno univerzalni covecki granici, togas samo bi razbral ako ima reakcija so prekini i ostali sranja.