Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 27: @Inglourious Basterd - Целосна забрана на наследството и воведување 100% данок на имотот по смртта)

Целосна забрана на наследството и воведување 100% данок на имотот по смртта.

• Вкупно гласачи
    26
Па да ама ако си пешак, не значи дека треба пикник да правиш на тротоар, да го заземете целиот простор и човек да не може никако ни да ве заобиколи ни размине.
Јас си кажав лично за мене. Мене, кој се трудам да не ни стапнам на ни една велосипедска патека, ми смета кога велосипедист ми вози на тротоар, или на пешачки премин.

чекаат автобус
За ова не си во право: таму каде што има автобуска станица, велосипедската патека прекинува или се пренасочува позади станицата. Тука велосипедистот е должен или да вози позади станицата, ако е така обележано, или да се симне и да го турка велосипедот. Исто ко на пешачки.

Јас си кажав лично за мене. Мене, кој се трудам да не ни стапнам на ни една велосипедска патека, ми смета кога велосипедист ми вози на тротоар, или на пешачки премин.

За ова не си во право: таму каде што има автобуска станица, велосипедската патека прекинува или се пренасочува позади станицата. Тука велосипедистот е должен или да вози позади станицата, ако е така обележано, или да се симне и да го турка велосипедот. Исто ко на пешачки.
Тоа не го менува фактот дека ако си на автобуска дека не треба да се свртиш околу тебе да видиш што се случува. Замисли јас да возам на велосипедска, да се забијам во човек, да го повредам и да му речам - а па не те видов, не ти е местото тука секако. Нели не бива?

Тоа не го менува фактот дека ако си на автобуска дека не треба да се свртиш околу тебе да видиш што се случува. Замисли јас да возам на велосипедска, да се забијам во човек, да го повредам и да му речам - а па не те видов, не ти е местото тука секако. Нели не бива?
Муабетов ти е ко вицот: тип константно поминува на црвено. И го прашува другарот совозач:
-Абе, зошто поминуваш на црвено?
И овој вика:
-Абе јас сум фраер!
Вози, вози, се пали зелено светло и типот застанува. И другаров му вика:
-А зошто па сега застануваш, зелено е, вози.
И овој:
-Аааа, па да ме учука некој фраер?!

Пешак, таму кај што треба да биде безбеден бил виновен зашто чекал на автобуска станица затоа што не се вртел да види „да не го учука некој фраер“. Таман си е.

Муабетов ти е ко вицот: тип константно поминува на црвено. И го прашува другарот совозач:
-Абе, зошто поминуваш на црвено?
И овој вика:
-Абе јас сум фраер!
Вози, вози, се пали зелено светло и типот застанува. И другаров му вика:
-А зошто па сега застануваш, зелено е, вози.
И овој:
-Аааа, па да ме учука некој фраер?!

Пешак, таму кај што треба да биде безбеден бил виновен зашто чекал на автобуска станица затоа што не се вртел да види „да не го учука некој фраер“. Таман си е.
Не, треба да се свесни луѓето за околината, за тоа дека некој поминува, без разлика дали е пешак, со точак или слично. Ако јас кај автобуска не треба да возам, дали ако видам човек на велосипедска, треба да го удрам, затоа што ни тој не треба да е таму?

Мене преку глава ми се овие со точаците. Се мислат дека се над сите, ќе те соберат со рачки летаат по 40 меѓу народ. Какви умислени створења би им ги укинал и овие што се.

Не, треба да се свесни луѓето за околината, за тоа дека некој поминува, без разлика дали е пешак, со точак или слично. Ако јас кај автобуска не треба да возам, дали ако видам човек на велосипедска, треба да го удрам, затоа што ни тој не треба да е таму?
Во тој случај пешакот на велосипедска е идиотот. Во мојот случај - велосипедистите се идиоти. Толку е едноставно.

Се согласувам. Прва ќе ги прошетам сите нови рути.

Јас секако дека се согласувам.

Но, имам дополнување и истото можеби ќе биде контроверзно: јас сметам дека меѓу велосипедистите кај нас огромен процент се ропаци кои поим немаат ни од сообраќајна култура, ни ништо. Прво - иако е задолжителен, јас речиси и да не сум видел велосипедист кој носи шлем додека вози (освен спортистите велосипедисти). И второ - особено во Карпош, каде има велосипедски патеки, речиси секаде, и при постоечка велосипедска патека, пола од велосипедистите возат по тротоар, што од такт ме вади! Лично јас се трудам освен кога не може поинаку, да не ни згазнам на велосипедска патека кога одам, како пешак. А они ми возат по тротоар. Верувајте дека буквално секој втор е таков. Ти одиш со мали деца, треба да се пазиш да не те лупне некое говедо, дури и таму каде е твоја територија и каде треба да си безбеден.

За првото возам и ја само кога тренирам и јас носам кога тренирам. За второто ме вади од такт кога ке видам со електрични велосипеди кај летаат. Искрено на велосипедска ми се вози кога возам споро, вака бидејќи возам >25+ километри на час на асфалт, нема потреба и други да загрозувам.
Автоматски споено мислење:

Секако дека се согласувам, само најголемиот проблем е во тоа што значителен дел од велосипедистите не ги знаат сообраќајните правила и прописи односно немаат сообраќајна култура.

Знаат дека, ако нема велосипедска патека, имаат право да користат 1 метар од коловозот, но возат во спротивна насока, плус не даваат знаци со раката кога менуваат правец. Тоа е сигнализација за моторните возила, да ја знаат нивната насока на движење.

Прашањето кое виси е и дали тие коловози се практични за возење велосипед. Сите се лошо проектирани, онаму каде што треба да се движат велосипедистите се собира водата. Дури и при поволни временски услови, одреден и улици одамна не се преасфалтирани, имаат кратери, што ги прават неповолни, па дури и опасни за велосипедистите.

Друг проблем е сообраќајната некултура на граѓаните кои управуваат со автомобил. Ми се допаѓа проектот "Безбеден град", може да стави ред во хаосот преку системот на казни, така и многу велосипедисти завршуваат со полесни или потешки телесни повреди, па дури и фатално.

Дел возат по тротоар, а истиот е предвиден за пешаци, не за нив.

Проблем се и бездомните кучиња, каде на одредени локации велосипедистите се во континуиран напад.

Последните неколку години започна со епсканзија со градење на велосипедски патеки, ама тие се стационирани, пред се, во урбаните општини. А треба да се потенцира и кејот на Вардар има одлична патека, со која се заобиколува целокупниот сообраќаен метеж.

Не возам велосипед, преферирам да пешачам. Демотивираноста да возам велосипед се темели на две нешта. Првата, навистина ми е предалеку работното место, предолго ќе ми треба да пристигнам со велосипед. Предолго. И, втората, живеам со средина каде нема рамни улици, не можам да се борам со угорници при евентуалното рекреативно возење велосипед.

Треба да се инвестира, може ќе има и дополнителна мотивација кај граѓаните да ги остават автомобилите, па еве, ако не со велосипед, со електричен тротинет да се движат низ главниот град, со оглед на тоа дека патеките се идентични. Но паралелно треба да се решаваат и горенаведените проблеми, ако сакаме да ги мотивираме активно да користат велосипед во секојдневниот живот.

Мене ми се деси на магистрален Куманово - Св. Николе да ми иде некој од спротивен правец. Е ваквите би ги тепал лично, а потоа во полициска станица. Уште од основно не учеа како се однесува човек во сообраќајот.

...Прво - иако е задолжителен, јас речиси и да не сум видел велосипедист кој носи шлем додека вози (освен спортистите велосипедисти)...
... (јас не сум слушнал некој велосипедист некогаш да е казнет за неносење шлем...
Шлемот не е задолжителен за возачите на велосипед (без мотор), туку е само препорачан, во законот стои дека треба, а не дека мора да се носи, и не е предвидена глоба за неносење на шлем на велосипед. Член 99 од законот за безбедност во сообраќајот.

Не вреди да уништуваш улици за 10 точаци. Пример уништени улици за овие особи се лондонска и московска према Сити Мол. Се паркиравме ко цареви додека не им дозволија на овие да праат некакви патеки. Сега морам да плаќам паркинг ради нив во Сити Мол. И како да ги сакаш?
Се паркиравте ко цареви и тогаш и сега иако не смеете пошто тоа е улица не паркинг.Сега се паркирате и џабе кукаш дека даваш пари за паркинг, среќа одвреме на време ќе помине полицаец ќе се напишат некој казни или некој изнервиран закачи некој ретровизор на волеј па има некоја сатисфакција ама сеуште е хаос. Паркинг кај Олимпико, паркинг кај пазарчето(сеа е 1 саат гага), плус неколку помали паркинзи, кај Гоце го запоседнаа скопјекаурите паркингот, па дури и во мензата уште со коли да им влезете, на лондонска се паркрат уште на улица. Московска да не зборам, скопската сељачана се паркира на пешачки, со четири пред трафиките и дуќаните кај што е една лента, . Тешко дека ти си платил паркинг во Сити Мол.

Буквално најдолно нешто во сообраќај е Скопје. Ако Србендите ми беа на прво место, па љочовите веќе не е. Колективната свест на скопјекаурот се гледа од сообраќајот кај што се паркираат на раскрсници и ти кратат прегледност, четири и да си заврши работа само да не оди 100 метра. Единствено решение е камери на секаде и казнување за секој прекршок, а не само на црвено или брзо возење и форсирање на јавен превоз и велосипедски патеки затоа што со никаквата колективна свест што ја има едно 70-80% треба да им се дозволи возење автомобил само ако растојанието е повеќе од 10км и на отворено.

Во велосипизедизам да, во тротинетизам не...
Велосипедистите што шибаат на партизанска по лентата место по велосипедската треба да се дозволи гта да се игра на нив. Ама оние што глумат професионалци. Бициклисти, шорц со заштита од седиштето да не им оштети простатата и 8цм пачето, тенка гума, кацига, специјални патики за возење велосипед, велосипед од неколку илјади евре и мисли дека е главен и предност има. Многу пати сум ги сретнал на партизанска, возат на коловозна лента демек ептен се брзи за велосипедската, на црвено кај лептокарија и карпош хотелот не важи за нив па и неколку пати и на раскрсниците шибаат на црвено ако нема кола. Ќе им се наруши темпото што им е одредено на гармин саатот.

Тротинетите се посебна дијагноза.

Последно уредено:
Се паркиравте ко цареви и тогаш и сега иако не смеете пошто тоа е улица не паркинг.Сега се паркирате и џабе кукаш дека даваш пари за паркинг, среќа одвреме на време ќе помине полицаец ќе се напишат некој казни или некој изнервиран закачи некој ретровизор на волеј па има некоја сатисфакција ама сеуште е хаос. Паркинг кај Олимпико, паркинг кај пазарчето(сеа е 1 саат гага), плус неколку помали паркинзи, кај Гоце го запоседнаа скопјекаурите паркингот, па дури и во мензата уште со коли да им влезете, на лондонска се паркрат уште на улица. Московска да не зборам, скопската сељачана се паркира на пешачки, со четири пред трафиките и дуќаните кај што е една лента, . Тешко дека ти си платил паркинг во Сити Мол.

Буквално најдолно нешто во сообраќај е Скопје. Ако Србендите ми беа на прво место, па љочовите веќе не е. Колективната свест на скопјекаурот се гледа од сообраќајот кај што се паркираат на раскрсници и ти кратат прегледност, четири и да си заврши работа само да не оди 100 метра. Единствено решение е камери на секаде и казнување за секој прекршок, а не само на црвено или брзо возење и форсирање на јавен превоз и велосипедски патеки затоа што со никаквата колективна свест што ја има едно 70-80% треба да им се дозволи возење автомобил само ако растојанието е повеќе од 10км и на отворено.

Велосипедистите што шибаат на партизанска по лентата место по велосипедската треба да се дозволи гта да се игра на нив. Ама оние што глумат професионалци. Бициклисти, шорц со заштита од седиштето да не им оштети простатата и 8цм пачето, тенка гума, кацига, специјални патики за возење велосипед, велосипед од неколку илјади евре и мисли дека е главен и предност има. Многу пати сум ги сретнал на партизанска, возат на коловозна лента демек ептен се брзи за велосипедската, на црвено кај лептокарија и карпош хотелот не важи за нив па и неколку пати и на раскрсниците шибаат на црвено ако нема кола. Ќе им се наруши темпото што им е одредено на гармин саатот.

Тротинетите се посебна дијагноза.

А знаеше ли дека луѓе идат на работа у околијата и немаат каде да паркираат зошто некој решил за точкови да ги адаптира улиците? Па се чуди уште зошто во Гоце студентскиот влагаат да паркираат кога немаат каде другде.

А знаеше ли дека луѓе идат на работа у околијата и немаат каде да паркираат зошто некој решил за точкови да ги адаптира улиците? Па се чуди уште зошто во Гоце студентскиот влагаат да паркираат кога немаат каде другде.
Треба почесто да се активираат полицајците и да се им лупаат казни. Дневно во тој дел едно 100тина казни без проблем може да пишуваат. А и студентите од Гоце треба да си прават колекција од ретровизори и бришачи. Фирмите нека им обезбедат паркинг или нека си платат некаде. Неможе на секоја мрза да му се обезбеди паркинг пошто 1км му е далеку за пешачење. Градот е должен јавен превоз да обезбеди, нешто ситно паркинг и тоа. Ресто треба казни, ако нема тоа се знае што е решението: бришачите и ретровизорите.

Најверојатно знаеш дека улица не е паркинг за да се паркират идиотите и мрзите.

Треба почесто да се активираат полицајците и да се им лупаат казни. Дневно во тој дел едно 100тина казни без проблем може да пишуваат. А и студентите од Гоце треба да си прават колекција од ретровизори и бришачи. Фирмите нека им обезбедат паркинг или нека си платат некаде. Неможе на секоја мрза да му се обезбеди паркинг пошто 1км му е далеку за пешачење. Градот е должен јавен превоз да обезбеди, нешто ситно паркинг и тоа. Ресто треба казни, ако нема тоа се знае што е решението: бришачите и ретровизорите.

ти си напатено исфрустрирано човече. Немаш мозок да ги разбереш тие ствари. Сигурно седи на тераса цел ден и врти на пајаци ко типичен комуњар.

ти си напатено исфрустрирано човече. Немаш мозок да ги разбереш тие ствари.
Затоа си ти тука од детската да не научиш. Сакал чист воздух ама и сака сите со автомобил да се и за секој да има секаде посебен паркинг. Добро е и што до овде догура градот и државата со тој менталитет и хаос.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom