Следен кој ќе мудрува кој треба да биде и како треба да биде според него, ќе биде отстранет од темата. Го чекаме
@Partizanen banditen , крај на празните муабети!
Се извинувам што ме чекавте...еве ја мојата тема.
Бидејќи не сум вљубеник, туку фанатик и обожавател на велосипедизмот и возење на велосипед, предлагам неколку точки.
1. Да се подобри сообраќајната инфраструктура за велосипедистите во градовите (посебно Скопје) бидејќи нели ги нервираме возачите кога возиме на улица (јбг со 30+ на саат не можам да возам на тротоар), ама ајде за обичните смртници.
2. Се надоврзувам на точката горе и исто мислам да се направи и за локални патишта. Пример може да се направи патот од Катланово до Велес бидејќи е катастрофален истиот. А бидејќи нема многу сообраќај по тој пат, би бил идеален оние кои возат друмски точаци (за маунтин бајк и хибрдините и не е така лош ако има некој дебели гуми.
3. Исто така децата нема кај да возат, а добро им е да се наметне оваа култура, a исто така и да се едуцираат за правилата сообраќајни. Бидејќи велосипедот не го загадува воздухот за разлика од моторните возила. Исто така многу европски земји го користат велосипедот како превозно средство до работа и некои други локални дестинации.
3. Субвенционирање на ниво на државата за купување на нови велосипеди (тука не ги набројувам е-велосипеди кои би ги продавал само на луѓе 60+). Знам дека веќе Град Скопје субвенциора купување на ова, па зошто да не и во останатите делови од државата.
4. Промовирање на велосипедскиот туризам, Македонија има многу убавини историски места и локалитети. Со еден збор има многу работи да се видат. Исто така знам и здруженија кои организираат тури по некои напуштени и заборавени места, па исто така и овие манифестации може да се промовираат. Сум сретнувал и странци кои патуваат од родните земји за да ја обиколат Македонија, но одат и транзит накај Грција доле, Бугарија, Србија и преубаво е чувството кога знаеш дека некој дошол да ги посети убавините на твојата земја.
5. Организирање на меѓународни трки се со цел да се промовира подобро горенаведената точка (тука мислам на маунитн бајк трки, бидејќи гледам популарни се кај луѓето кои се бават рекреативно за разлика од друмските)
Значи прашањето на темава е Дали се сложувате државата повеќе да вложува во велосипедизмот, велосипедскиот туризам и велосипедската инфраструктура?