98 американски филмски награди (Оскари 2025)

• Креатор на темата Креатор на темата Zlatikevichius
  • Време на започнување Време на започнување

Кој филм треба да земе Оскар за најдобар филм за 2025?

• BUGONIA - Јоргос Лантимос

• F1 - Џозеф Косински

• FRANKENSTEIN - Гиљермо дел Торо

• HAMNET - Клои Жао

• MARTY SUPREME - Џош Сафди

• ONE BATTLE AFTER ANOTHER - Пол Томас Андерсон

• THE SECRET AGENT - Клебер Мендонса Фиљо

• SENTIMENTAL VALUE - Јоаким Триер

• SINNERS - Рајан Куглер

• TRAIN DREAMS - Клинт Бентли

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Се изместија малку работите. Наеднаш, Marty Supreme е најголем фаворит за Оскарот за најдобар филм. Во нашата листа беше на 5 место:

1768063554106.png
1768063640377.png

Утре ги објавуваат номинациите за овогодинешните Оскари, па ај да видам годинава колку ќе погодам:

ФИЛМ:
-->1. One Battle After Another (Warner Bros.)
-->2. Sinners (Warner Bros.)
-->3. Marty Supreme (A24)
-->4. Hamnet (Focus Features)
-->5. Frankenstein (Netflix)
-->6. Sentimental Value (Neon)
-->7. The Secret Agent (Neon)
8. Train Dreams (Netflix)
9. Bugonia (Focus Features)
10. It Was Just an Accident (Neon)

можни „изненадувања“:
11. F1 (Apple / Warner Bros.)
12. Wicked: For Good (Universal Pictures)
13. Avatar: Fire and Ash (20th Century Studios)
14. Weapons (Warner Bros.)

Тука првите 5 се 100% сигурни. Јас дури би ги додал и 6 и 7 со некоја 90% сигурност. Train Dream е исто така релативно безбеден, ама за последните 2 места (особено за десеттото) се мислев многу. Голема е веројатноста некој друг фим да влезе наместо францускиот на Панахи.

РЕЖИЈА:
-->1. Пол Томас Андерсон (One Battle After Another)
-->2. Клои Жао (Hamnet)
-->3. Рајан Куглер (Sinners)
4. Јоаким Триер (Sentimental Value)
5. Гиљермо дел Торо (Frankenstein)

можни „изненадувања“:
6. Јафар Панахи (It Was Just an Accident)
7. Џош Сафди (Marty Supreme)

Овде има 7-8 навистина јаки натпреварувачи. Од нив првите три се 100% сигурни. За последните 2 места најсигурно би било да се типува на Сафди и Дел Торо кои беа номинирани во Directors Guild наградите, а тоа се истите гласачи од тука. Но, тука во Академијата по многуте измени во последните години има премногу гласачи од надвор од Америка, па така мислам дека е невозможно да помине оваа номинација без еден странски режисер. Со оглед на тоа дека Дел Торо е исто странец кој режира американски филм, мислам дека Сафди е тој кој ќе настрада на сметка најверојатно на Триер кој ќе влезе (или можеби Панахи). Трет ми е и Клебер Мендонка Фиљо на The Secret Agent, ама тоа е многу long shot.

АКТЕР:
-->1. Тимоти Шаламе (Marty Supreme)
-->2. Леонардо ди Каприо (One Battle After Another)
-->3. Мајкл Б. Џордан (Sinners)
-->4. Вагнер Мура (The Secret Agent)
-->5. Итан Хок (Blue Moon)

можни „изненадувања“:
6. Џеси Племонс (Bugonia)
7. Џоел Еџертон (Train Dreams)

Оваа мислам дека е најсигурна категорија за типување. Првите 5 сигурно влегуваат, речиси никој друг нема шанси, со оглед на тоа што они ги собраа сите награди по гилдовите и критиката.

АКТЕРКА:
-->1. Џеси Бакли (Hamnet)
-->2. Роуз Бирн (If I Had Legs I’d Kick You)
3. Ема Стоун (Bugonia)
4. Ренате Реинсве (Sentimental Value)
5. Чејс Инфинити (One Battle After Another)

можни „изненадувања“
6. Кејт Хадсон (Song Sung Blue)
7. Аманда Сејфрид (The Testament of Ann Lee)
8. Синтија Ериво (Wicked: For Good)
9. Џенифер Лоренс (Die My Love)

Тука само првите 2 се сигурни. Со останатите може се да се случи. Лично би сакал да ја видам Кејт Хадсон номинирана зашто искина во Song Sung Blue, ама мислам дека невозможно е да помине номинацијата без црна актерка, затоа типував на Чејс Инфинити наместо Хадсон. Ама реално, било која од 3 до 5 место може да испадне на сметка на тие од 6 до 9, зашто тие од 3 до 5 место речиси никаде не освоија ни една награда, а Бакли и Бирн собраа се. Па така, Оскарот тука ќе се бара меѓу нив две.

СПОРЕДЕН АКТЕР:
-->1. Стелан Скарсгард (Sentimental Value)
-->2. Шон Пен (One Battle After Another)
-->3. Бенисио дел Торо (One Battle After Another)
4. Џејкоб Елорди (Frankenstein)
5. Пол Мескал (Hamnet)

можни „изненадувања“
6. Делрој Линдо (Sinners)
7. Адам Сендлер (Jay Kelly)

Првите 3 се 100% сигурни, другите 2 исто, многу сигурни. Едини Линдо ако ја замати водата некому, друг не може.

СПОРЕДНА АКТЕРКА:
-->1. Тијана Тејлор (One Battle After Another)
-->2. Ејми Мадиган (Weapons)
-->3. Инга Ибсдотер Лилеас (Sentimental Value)
4. Вунму Мосаку (Sinners)
5. Одеса А'Зион (Marty Supreme)

можни „изненадувања“:
6. Ариана Гранде (Wicked: For Good)
7. Ел Фанинг (Sentimental Value)
8. Гвинет Палтроу (Marty Supreme)
9. Реџина Хол (One Battle After Another)
10. Емили Блант (The Smashing Machine)

Ова им е категоријата каде ќе имаат шанса да ја наполнат со црни актерки! Затоа ги тргнав сите бели кои немаат шанса според мене (освен Мадиган и Ибсдотер Лилеас кои мислам дека се 100% сигурни) и ставив една црна и една која мислам дека ќе влезе на сметка на Гранде, на пример. Ама како и да е, мислам дека за последните 2 номинации ќе има покољ!

АДАПТИРАНО СЦЕНАРИО:
-->1. One Battle After Another
-->2. Hamnet
-->3. Bugonia
-->4. Train Dreams
5. Frankenstein

можни „изненадувања“
6. Wake Up Dead Man: A Knives Out Mystery
7. No Other Choice
8. Nuremberg
9. Pillion

Овде се знае кој сигурно зема Оскар - OBAA. Ама и другите 3 се речиси сигурни номинирани. Ќе остане да видиме дали за петтиот ќе победат љубителите на фантастиката (Frankenstein), мистеријата (Wake Up Dead Man), странските гласачи (No Other Choice), повозрасните гласачи (Nuremberg) или педерите и останатите припадници на LGBTQIA+ заедницата (Pillion).

ОРИГИНАЛНО СЦЕНАРИО:
-->1. Sinners
-->2. Sentimental Value
-->3. Marty Supreme
-->4. It Was Just an Accident
5. Sorry, Baby

можни „изненадувања“:
6. The Secret Agent
7. Weapons
8. Jay Kelly
9. Blue Moon

И тука Sinners сигурно освојува, од 2 до 4 се сите сигурни. Ама тука за 5 место е понеизвесно отколку кај адаптирано сценарио. Не знам, Sorry Baby некако на тепка го ставив. Секој друг може да биде.

АНИМИРАН ФИЛМ:
-->1. KPop Demon Hunters (Netflix)
-->2. Zootopia 2 (Disney)
-->3. Elio (Disney)
-->4. Arco (Neon)
-->5. Little Amélie or the Character of Rain (GKIDS)

Тука нема да има изненадувања, 100% сигурен сум. И сите знаеме кој ќе освои Оскар. Најлесна категорија за типување! (Иако, последните 2 ги немам гледано).

ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН ФИЛМ:
-->1. Sentimental Value (Норвешка)
-->2. The Secret Agent (Бразил)
-->3. It Was Just an Accident (Франција)
-->4. No Other Choice (Кореа)
5. Homebound (Индија)

можни „изненадувања“:
6. Sirāt (Шпанија)
7. The Voice of Hind Rajab (Тунис)

Тука првите 4 се сигурни. Шанси за 5 место им даваат на неколку филмови, ама јас мислам дека ќе биде или шпанскиот или тунискиот филм. Ама, како што мене ме фати на емоции индискиот Homebound, мислам дека може да фати така и многу гласачи на академијата, па затоа крајно навивачки (иако реално меѓу последните кои се спомнуваат е), го ставив него на 5 место. Fingers Crossed!

Другите категории се помалку важни.

Се шушка дека Sinners е можно да го сруши рекордот со 15 номинации (досега рекордери се Титаник, All About Eve и La La Land со по 14). Па, да видиме.

Се шушка дека Sinners е можно да го сруши рекордот со 15 номинации (досега рекордери се Титаник, All About Eve и La La Land со по 14). Па, да видиме.
Мислам дека 14:14 им се сигурни со One Battle After Another. Е сега, теоретски Sinners може да освои максимум 15, а OBAA максимум 17. ;)

Нема повеќе номинации да има OBAA сигурно, а за самата церемонија, најверојатно ќе го добие во директното соочување, но мислам дека сепак ќе заврши со помалку оскари од Sinners, бидејќи доста сигурни Оскари има Sinners во craft-категориите. Се можам да поднесам (дури и оригинално сценарио да не земе, а би требало Sinners) ама ако изгуби за најдобра песна од таа Golden од Demon Hunters, е дури тогаш веќе нема Оскар во живот да пуштам.)

Се можам да поднесам (дури и оригинално сценарио да не земе, а би требало Sinners) ама ако изгуби за најдобра песна од таа Golden од Demon Hunters, е дури тогаш веќе нема Оскар во живот да пуштам.)
Јас па обратно! Golden ги заслужи сите почести. Глобален хит беше во 2025.

Sentimental Value испадна најголемо изненадување со дури 9 номинации.

No Other Choice го попуши поштено. Браво.
И Sirat не е нешто уау, можело друг филм да пуштат место него.

Можеше да има 17. Мајкл Б. Џордан го номинирале, ама Мајкл А. Џордан го заборавиле. :P
да бе, се шушкаше тој муабет дека е можно два пати да е номиниран. Што и можеби би се случило доколку на пример сите категории се како Best Picture со по 10 номинирани кандидати. Ми се допаѓа годинава конкуренцијата кај мажите, би сакал Ethan Hawke конечно да се закити, ама запнат е народов некако за Ша-ла-ме... иако реално ако правам муабет, за самиот подвиг така да се одиграат две улоги во истиот филм, можеби најмногу заслужува MBJ.

да бе, се шушкаше тој муабет дека е можно два пати да е номиниран.
Не може. Еден актер може да е номиниран 2 пати, но за улоги во различни филмови. Но иако тоа е можно, до сега во историјата никогаш не се случило во иста категорија во иста година, зашто најчесто кога глумат во 2 филма нивната фан база во Академијата е поделена: едни гласаат за едната улога, други за другата, и многу често се случува заради тоа да не освојат ни една номинација. Еве пример годинава Пол Мескал настрада така - иако беше еден од фаворитите за номинација за Hamnet, он имаше уште една улога, во The History of Sound, каде исто беше одличен. И еве, не освои ни една номинација.

Во различни категории: една главна една споредна се случило дури 12 пати иако никој никогаш не ги освоил двете статуетки.
иако реално ако правам муабет, за самиот подвиг така да се одиграат две улоги во истиот филм, можеби најмногу заслужува MBJ.
Нема врска, тоа не е ни нешто ново, ни некој голем подвиг. Па само во 2025 дури 17 актери (меѓу кои и Роберт де Ниро, Миа Гот, Ел Фанинг, Тео Џејмс, Блејк Ливли) играле 2 улоги во ист филм. Уште еден од номинираните за најдобар актер, Вагнер Мура, игра 2 улоги во истиот филм. Ама сепак ни тој ни тој нема да го освојат Оскарот. Според мене, до сега Леонардо ди Каприо беше најдобар од сите, ама Marty Supreme уште не ми е гледан, а ни The Secret Agent, па ќе видиме.

Инаку, Роберт Патисон глумеше 17 улоги во еден филм, for God's sake! Ако е таква логиката, нему што треба да му дадат, 17 Оскари. :D

Го гледав One Battle after Another, не би рекол дека Леонардо подобро изглуми од Џордан во Синерс... е сега останува да ги изгледаме Marty Supreme и Secret Agent за да дадеме суд. Ethan Hawke не морам ни да го гледам, уште од старт знам дека феноменална работа направил. Навивам за него годинава.

Јас немам трпение за овогодишните фаворити, Sinners ми делува толку досадно што го превртев напред и само црнци во темна соба ми изгледаше предосадно па го изгасив, мислам дека треба за стол да ме врзат да го изгледам. OBAA погледавме 10тина минути и си пуштивме нешто пократко, остана за “некогаш”. Толку се добри овие? А за Марти сум хајпнат, ама само камера снимки е уште.

Ај да видам колку сум погодил:
ФИЛМ:
-->1. One Battle After Another (Warner Bros.)
-->2. Sinners (Warner Bros.)
-->3. Marty Supreme (A24)
-->4. Hamnet (Focus Features)
-->5. Frankenstein (Netflix)
-->6. Sentimental Value (Neon)
-->7. The Secret Agent (Neon)
8. Train Dreams (Netflix)
9. Bugonia (Focus Features)
10. It Was Just an Accident (Neon)

можни „изненадувања“:
11. F1 (Apple / Warner Bros.)
12. Wicked: For Good (Universal Pictures)
13. Avatar: Fire and Ash (20th Century Studios)
14. Weapons (Warner Bros.)
1769107897478.png

9/10
РЕЖИЈА:
-->1. Пол Томас Андерсон (One Battle After Another)
-->2. Клои Жао (Hamnet)
-->3. Рајан Куглер (Sinners)
4. Јоаким Триер (Sentimental Value)
5. Гиљермо дел Торо (Frankenstein)

можни „изненадувања“:
6. Јафар Панахи (It Was Just an Accident)
7. Џош Сафди (Marty Supreme)
1769107996221.png

4/5
АКТЕР:
-->1. Тимоти Шаламе (Marty Supreme)
-->2. Леонардо ди Каприо (One Battle After Another)
-->3. Мајкл Б. Џордан (Sinners)
-->4. Вагнер Мура (The Secret Agent)
-->5. Итан Хок (Blue Moon)

можни „изненадувања“:
6. Џеси Племонс (Bugonia)
7. Џоел Еџертон (Train Dreams)
1769108085802.png

5/5
АКТЕРКА:
-->1. Џеси Бакли (Hamnet)
-->2. Роуз Бирн (If I Had Legs I’d Kick You)
3. Ема Стоун (Bugonia)
4. Ренате Реинсве (Sentimental Value)
5. Чејс Инфинити (One Battle After Another)

можни „изненадувања“
6. Кејт Хадсон (Song Sung Blue)
7. Аманда Сејфрид (The Testament of Ann Lee)
8. Синтија Ериво (Wicked: For Good)
9. Џенифер Лоренс (Die My Love)
1769108195914.png

4/5
СПОРЕДЕН АКТЕР:
-->1. Стелан Скарсгард (Sentimental Value)
-->2. Шон Пен (One Battle After Another)
-->3. Бенисио дел Торо (One Battle After Another)
4. Џејкоб Елорди (Frankenstein)
5. Пол Мескал (Hamnet)

можни „изненадувања“
6. Делрој Линдо (Sinners)
7. Адам Сендлер (Jay Kelly)
1769108349404.png

4/5
СПОРЕДНА АКТЕРКА:
-->1. Тијана Тејлор (One Battle After Another)
-->2. Ејми Мадиган (Weapons)
-->3. Инга Ибсдотер Лилеас (Sentimental Value)
4. Вунму Мосаку (Sinners)
5. Одеса А'Зион (Marty Supreme)

можни „изненадувања“:
6. Ариана Гранде (Wicked: For Good)
7. Ел Фанинг (Sentimental Value)
8. Гвинет Палтроу (Marty Supreme)
9. Реџина Хол (One Battle After Another)
10. Емили Блант (The Smashing Machine)
1769108456337.png

4/5
АДАПТИРАНО СЦЕНАРИО:
-->1. One Battle After Another
-->2. Hamnet
-->3. Bugonia
-->4. Train Dreams
5. Frankenstein

можни „изненадувања“
6. Wake Up Dead Man: A Knives Out Mystery
7. No Other Choice
8. Nuremberg
9. Pillion
1769108548989.png

5/5
ОРИГИНАЛНО СЦЕНАРИО:
-->1. Sinners
-->2. Sentimental Value
-->3. Marty Supreme
-->4. It Was Just an Accident
5. Sorry, Baby

можни „изненадувања“:
6. The Secret Agent
7. Weapons
8. Jay Kelly
9. Blue Moon
1769108628493.png

4/5
АНИМИРАН ФИЛМ:
-->1. KPop Demon Hunters (Netflix)
-->2. Zootopia 2 (Disney)
-->3. Elio (Disney)
-->4. Arco (Neon)
-->5. Little Amélie or the Character of Rain (GKIDS)
1769108710928.png

5/5
ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН ФИЛМ:
-->1. Sentimental Value (Норвешка)
-->2. The Secret Agent (Бразил)
-->3. It Was Just an Accident (Франција)
-->4. No Other Choice (Кореа)
5. Homebound (Индија)

можни „изненадувања“:
6. Sirāt (Шпанија)
7. The Voice of Hind Rajab (Тунис)
1769109594977.png

3/5

Единствена категорија кај што сум утнал некој кој сметав дека е сигурен е Интернационален филм и No Other Choice, ама мило ми е! Ги немам гледано Sirat и The Voice of Hind Rajab, ама No Other Choice ме измачи за сите пари. А сега ко ќе помислам, требаше да знам, не му е прв пат на Парк Чан-Вук. Decision to Leave исто вака не доби номинација иако беше фаворит од кратката листа. The Handmaiden па дури не ни влезе во кратката листа (иако тогаш беа само 10 филма, не 15). Не го сака Академијата него.
Автоматски споено мислење:

Јас немам трпение за овогодишните фаворити, Sinners ми делува толку досадно што го превртев напред и само црнци во темна соба ми изгледаше предосадно па го изгасив, мислам дека треба за стол да ме врзат да го изгледам. OBAA погледавме 10тина минути и си пуштивме нешто пократко, остана за “некогаш”. Толку се добри овие? А за Марти сум хајпнат, ама само камера снимки е уште.
Ништо посебно не е Sinners, не знам Анде што толку виде во него, го правевме муабетов, да не се навраќаме пак. Ко црнечки From Dusk Till Dawn е, и наместо секси денсот на Селма Хајек има некое очајно кантри на вампири-реднеци. И вокеризам во изобилство.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Еве и што имам гледано од номинираните:

1769111427032.png
1769111459104.png
1769111482857.png

Не е лошо, со оглед на тоа што до 1 декември немав гледано ништо од ова.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom