PloTwist
...
- Член од
- 24 октомври 2013
- Мислења
- 12.458
- Поени од реакции
- 27.774
Што сме примиле од 2001ва навака, сиктер, поготово Албанци, ама сместа депортација.
Мене за ова ми треба мапата од Вот. И јажето!Значи буквално у државава да останат Македонци, сите да се вратат од кај и да се.
Ајде, јас сум Против. Зошто? Затоа што и ти за се ми одиш контра, па малку да видиш како е!
Пресекот е 2001 г., океј, тие настани ги иницираа луѓе родени пред 2001 г.!
Убијците на Никола Саздовски, родени пред 2001 г.
Сторителите на убиствата на Смилковско езеро, родени пред 2001 г.
Дечкото што го уби Ангел Петковски, роден пред 2001 г.
Не гледам патент за 2001!
Ништо нема да се постигне со една хомогена држава кога имаш премногу мешани двојки, односно парови, а со самото тоа и деца. Дури и тезата ти е базирана на чувство, така, сите Шиптaри, можат да се пишат како било што, пример, Македонци и пак ќе имаш, горе-доле, хомогена држава, нешто што се правеше со балансерот заради правичната застапеност во државниот и јавниот сектор. Еднаш пукна афера за поранешниот градоначалник на општина Бутел, каде си ја вработил снаата како Шиптaрка! Тоа е чуство на припадност, кон заедница. Им се познава по суратот, не викам не, ама е чувство.
Друг проблем, Ромите немаат своја држава (или ќе ги пратиме во Романија), ако одиме по твојата втора теза. Власите, исто. Нив каде, во Израел? Ќе штедат во еврејските банки. И да ја имплементираш Големата преселба на народите, сегментално, што ќе правиш со државите каде што немаш национална свест (пр. Белгија) и фејк државите (пр. САД или Австралија) кои стануваат држави благодарение на натурализацијата? Дури и имаш комплекси држави (федерации и конфедерации) кои некогаш, можеби, биле независни, а денес се во склоп на друга држава.
После, имаш села и во Македонија кои со векови биле населени со некое малцинство, нели, државната рамка не е чисто етничка рамка, дали и нив ќе ги прогониш? И нема да влезам во економската теорија, креирањето и мобилноста на капиталот, затоа што тука ќе се загубиме во дебатата. Те збунив? Ако не, имам уште примери и идеи.
Ај, чим ме бркаш ќе си се вратам од кај што сум си дошол, нема да се откажам од етничката припадност, за мене е реалност.

Очиглено мене не ме сакаш!Сеа вака сите ве сакам.

Проблемот со Шиптaрите лежи во нашите политички фактори. Преку ноќ можат да ги остават без власт. Нема централна власт, а затоа што не плаќаат локални даноци, нема дотации, немаат ни ресурси да ги водат своите локални заедници. Ние се караме за глупости, они за речиси се имаат политички консензус и сложно гласаат за нивните унифицирани политики. Најмалку што можеш да направиш е да им ја исклучиш струјата. Не плаќаш, чао. Проблемот не е црно-бел, ама можеш малку да ја свртиш масата, можеш да бидеш уценувачот, а не уценуваниот. Проблемот е во тоа што не сакаат, а кој ги избира, ние, граѓаните.

, мислам дека на многумина би им се променило мислењето околу “интернационализацијата”.