Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 13: Вештачко (ИнВитро) оплодување (со донор) треба да се ЗАБРАНИ за жени кои не се во брачен однос)

Вештачко (ИнВитро) оплодување (со донор) треба да се ЗАБРАНИ за жени кои не се во брачен однос

• Вкупно гласачи
    63
Edna lastovica ne ja pravi proletta. Na tvojata uspesna prikazna imas uste kojznae kolku neuspesni :toe:
Patem receno tvojot slucaj sto go prilozi nema vrska so toa sto jas prvobitno prasav. Tamu tie se zakonski starateli na deteto, go posvoile so obvrska deka ke se grizat i zatoa drzavata im go dala. Kako im go dala, taka moze i da im go zemi ako ne se odnesuvast adekvatno sprema nego.
Сакам да кажам дека огромна улога во формирањето на моите ставови на темава има таа ситуација. Од таму тргнав, а не од некоја животна бајка.
Eh covece 3 dena da se zbori na kraj pak tvoeto ke si teras… imas 5-10 dobri primeri jas ke Ti dadam po 10 sekoj den losi primeri … ova foliranje nekoe u stil nacitana sum Go razbiram zivotot I kompliciranje bezvrska stanuva strasno … Aloo idat maz I zena da posvojat dete u nekoja ustanova I davaat kriteriumi sto kako sakaat I taa na salter prai po filter kao Kola da si kupuvaat pred toa neli proadjaat cela papirolja I si odat Doma Go sednuvaat deteto posle nekolku godini i mu vikaat slusaj nie nemozevme deca da imame Te posvoivme ama roditelska ljubov nema snajdi Se ponataka digame Race od tebe … Ili obratno cela ljubov da mu ja dadat do posleden Atom on moze na kraj da kaze idam majka mi i tatko mi da si gi najdam cao prijatno ne ste mi Roditeli vie … od tolku sto komplicirate na kraj gz preku glava vishe ne se znae koj jade koj pie… ZNACI DA RASCISTIME NE MU SE RODITELI GO CUVAAT DETETO SAMO NISTO VISHE KOJ TI KURAC EBATE …. Moze deteto ke gi saka sve ama na kraj ke saka da si znae Roditeli svoi makar I najlosi bile…ne funkcionira razbiras pogore Eden clen napisa za Marija Serifovic u stil novopecena elita e so pari i ke prai sto saka vie Go rastrgavte koj si ti da zboris Taka moze bolna e a poentata mu beshe skroz druga … ja neznam dali ovde Samo na Forumov zenskiov rod ste vakvi ili I privatno isto … ako ste privatno isto bidi sigurna nieden Maz nema da ve Trpi so ovie gluposti a da e normalen … u slucaj da ve I strpi poishe od 5 god ziti se upoznaj me so nego idol ke mi stane
Тоа што ти не правиш разлика меѓу биологија и човечност, е твој проблем со перцепцијата друже.

Дете не се купува како кола. Посвојувањето е долг и макотрпен процес, баш за да не се случи тоа што го збориш, некој да крене раце по две години.

Тоа што детето сака да си ги знае корените е природно и тоа не значи дека кога ќе си ги најде биолошките родители автоматски треба да ги избрише оние што го одгледале и го воспитале.

Среќа па има мажи што не трпат во реалноста, на форумов не е потребна таква афирмација.

Па и не би се согласила со последната реченица, од лично искуство, ама тоа е различна тематика.

Од друга страна, имам пример на самохрана мајка која го добила детето со инвитро. Има финансиски средства за комфортен живот и неверојатна поддршка од фамилијата.
Секако во родителска авантура не се влегува неспремен, што финансиски, што ментално, дали по природен или инвитро пат.
okej, da se slozime deka nema da se slozime vo vrska so taa tematika, sum bil i dete vo disfunkcionalno semejstvo, i sum bil dete na samohran razveden roditel, i od denesen aspekt smetam deka dvete se isto destruktivni, a razvodot mozebi e povekje poradi toa sto ja trga taa moznost za da se sredi disfunkcionalnosta vo brakot i se pojavuva nova permanentna disfunkcija.

ne zboruvame tuka za semejno nasilstvo i ostanati raboti, zatoa sto najgolemiot del na razvodi ne se rezultat na semejni nasilstva i slicni pojavi, tuku na nezrelost, finansiski problemi i megjusebno nerazbiranje megju sopruznicite, nesto sto moze da se sredi dokolku partnerite se zreli i imaat zelba.

vo vrska so vtoriot paragraf, finansiite se samo eden aspekt.

kako ke se chustvuva deteto utre koga ke vidi maz kako gi sheta svoite deca, tatkovskata figura koj ke mu ja zameni, sto ke se sluci utre koga ke bide zrtva na buling vo krucijalniot period vo zivotot od svoite soucenici koga ke otkriat deka e dete dobieno od nepoznat donor, rodeno bez da postoela (von)bracna zaednica, sto ke se sluchi so negovata psiha koga ke otkrie deka e stvoren na takov nacin, sto dokolku edinstveniot roditel ostane bez plata, itn.

kako sto rekov, treba mnogu faktori da kliknat za da deteto ima normalen zivot i da funkcionira sevo ova, mislam deka e premnogu idealisticki.

od mene sepak ne za temava, smetam deka dete treba da se dobie, da se pravi i slicno vo (von)bracna zaednica, a ne kako zelba na poedinec.

istotaka ne se slozuvam deka poedinec treba da moze sam da posvoi dete.

za parovite koi se vo (von)bracna zaednica, drzavata treba da go prevzeme trosokot za site obidi da dobijat dete i da se pozanimava so taa tematika zatoa sto plodnosta kaj novite i momentalnite generacii e na znacitelno nisko nivo.

Апсолутно не! Мајка е таа што ќе те одгледа и што ќе те изнесе на прав пат, а не таа што ќе те роди и остави.
Уште додека го пишував ова знаев дека ќе добијам ваков одговор!
И мило ми е што баш од докторка го добив..

Значи сите физиолошки промени, маки, страдања... на сурогат мајката може и треба да се избришат со 50-70000€?!
Дали тоа значи дека сурогат-мајката исто така нема и нема да развие чувство кон тоа суштество за време на тие 9-10 месеца?!
Или и тоа се решава со добра свота пари..!?

Ако е вака ко што викаш, за сиротите Шерифовички да добијат дете, и биолошкиот родител е не битен..

Тогаш дај што ангажираат украинки!!
Еве ние имаме циганки на претек! Со докажана историја дека можат 5-6 деца да истресат!
Ако веќе сурогат мајката (леле колку само грдо звучи!) не е битна...
Тогаш таман еве шанса да се средат чергаркине што просат по семафори!
Ем ќе им се намали наталитетот!
Ем со тие пари ќе се обезбедат станбено и нема да питаат веќе! А може и децата на школо да почнат да си ги праќаат!
Или да ги запослат у фирмата на мажот плус, кога веќе деца им "истресле"!

Може така?! Само чергарки!?

Јас мислам дека многу од маживе што коментираат на оваа тема немаат деца па затоа се разбацуваат со ставови у стил јас ќе ти кажам :icon_lol:

Неможеш ти да изгубиш ако некоја жена си го оствари сонот, макар и сама.

А дали било правилно или не, тоа не треба да биде оставено на рајата да каже.

Затоа рекле секоја планина своја тежина, се знае на овој свет кој треба да суди, еден е.

Јас мислам дека многу од маживе што коментираат на оваа тема немаат деца па затоа се разбацуваат со ставови у стил јас ќе ти кажам :icon_lol:

Неможеш ти да изгубиш ако некоја жена си го оствари сонот, макар и сама.

А дали било правилно или не, тоа не треба да биде оставено на рајата да каже.

Затоа рекле секоја планина своја тежина, се знае на овој свет кој треба да суди, еден е.
Може место да ебат они, таа вештачки се оплодува. Бар еднаш да си даде :D

Тогаш дај што ангажираат украинки!!
Еве ние имаме циганки на претек! Со докажана историја дека можат 5-6 деца да истресат!
Ако веќе сурогат мајката (леле колку само грдо звучи!) не е битна...
Тогаш таман еве шанса да се средат чергаркине што просат по семафори!
Ем ќе им се намали наталитетот!
Ем со тие пари ќе се обезбедат станбено и нема да питаат веќе! А може и децата на школо да почнат да си ги праќаат!
Или да ги запослат у фирмата на мажот плус, кога веќе деца им "истресле"!

Може така?! Само чергарки!?
Ова беше еден од најголемите проблеми на нацрт-законот на Груевски, кога без размислување сакаше се да протне на мала врата. Среќа ги послуша критиките. Така, странците не можат тука да бараат сурогат-мајки, ова е исклучиво за нашите државјани. Инаку да, ова е класична објективизација на жената, плус враќање во средниот век, каде човекот може да биде предмет на купопродажба. Во реалноста постојат примери каде сурогат-мајката не сака да го предаде своето бебе. Како ти би постапил во тој случај? Во други држави да, се бараат жени од третиот свет. Затоа мора и треба да се забрани.

Крајно елитистичко е поставено ова решение, каде некој со торба пари (иако не може да даде противнадомест во парични средства, може да даде нешто на дар), може да си купи дете. Поидеално е да си посвои. Со тие пари ќе го посвои буквално било кое дете во домот. Сега има примери каде без надомест го раѓа детето, ама тие се реткост, исклучок.

Прашањето со наталитетот треба да се реши на друг начин. Ова речиси и да не помага во пораст на стапката на наталитетот, буквално е промил на годишно ниво.

Жити се каква врска имаат условите во кои дркаш со квалитетот на спермата? :pos:
... не знам ако напишам да не го избришат постот, па џабе ќе се измачам, ама ај ќе напишам пошто ме цитираш и воедно смешно ме прашуваш!:)

... условите на околината во собирањето примерок во клиничка средина ја дава сексуалната возбуда и тоа повисок степен на сексуална возбуда а со тоа и поинтензивен оргазам можат да доведат до поцелосна ејакулација, што потенцијално резултира со поголем волумен на сперма и подобра подвижност и концентрација на сперматозоиди. а доколку има и некоја ебачка на ТВ касета видео во клиничка просторија тоа значи не само мануелна стимулација со дркањето туку имаме и визуелна еротска стимулација, односно побрзо свршување со помалку дркање да се изразам буквално, дури и ова што го пишувам може веќе ја имаш стимулација и злочко ти рипа во гаките што се гуши и сака да се ослободи!:D

... стресот од околината (Персооооо донеси ја варекината- ќе го сецне нормалниот донатор и ќе му го спадне петелот, наместо да слуша некое сексуално офкање ух, ах те посакувам...шибни ми го) во собирањето примерок во клиничка средина кое ќе делува позитивно на бројноста и волуменот на спермата, а со тоа и квалитетот на спермата која треба да се донира и затоа најчесто да не го има овој стрес кај мажите не само на тие донатори, туку и на тие кои сакаат да направат спермограм во клинички услови нема да мастурбираат таму, туку барајќи дозвола тоа да го направат во најблискиот хотел до клинички или во автомобил паркиран некаде заскриено т.е. во порелаксирана средина за да не влијае негативно на квалитетот на примерокот (поточно концентрацијата и подвижноста), важно е да се собере целиот ејакулат, бидејќи првиот дел обично содржи највисока концентрација на сперматозоиди да се создаде и запази телесна температура околу садот со спермата и најкасно до 20 минути да се достави, ова ви доловив наши услови, инаку банките со донор сперма имаар високи критериуми, запазена стерилност во секој сегмент итн.
П.С.
и ако донаторот да речеме живее во близина на клиниката му се дозволува мастурбацијата да ја изведе дома под услов да е сам и да го донесе примерокот свиткан да се запази температурата најкасно за 20 минути, односно ако преку ден/попладне видете настрана паркирано возило накај Водно или околу клинички центар, а внатре шоферот мастурбира, не мора да значи дека е манијак туку дава примерок на сперма во порелаксирани услови за во клиника! (чиста вистина), коллку пати неуспешно од луѓе кои поминувале и му пречеле, „ама со кој памет човече“ ќе му речат, а тој зорт сперма собира за во клиника :facepalm:

Јас сум за секоја форма на ин витро (не знам дали споено или одделно се пишува, извини Иосоно), освен оној момент кој го имаше Марија Шерифовиќ, мислам дека сурогат мајка е правиот термин. Не можам да разберам човече, сакаш дете, имаш премногу пари, ама до толку си себично гомно и не сакаш 9 месеци да се помачиш да го носиш во утроба и плаќаш на некоја рандом жена да го износи за тебе, а после ти си го одгледуваш... Па пичка ли ти матер себична, до каде ќе оди светов бе јас не можам да разберам?? Утре ќе измислат и некој да ја џвака храната место некого, овој само да голта и да сере. Многу сум ја замразел Марија Шерифовиќ после тоа, иако и посакувам се најдобро на неа и на детенцето.

Околу ин витро процесите заплеткана е работата, сметам дека Ио е до негде во право за тоа, и да воведат рестрикции пак ќе има изигрувања на системот и слично. Мое мислење е дека треба да има забрана за геј парови да може да се оплодуваат и посвојуваат деца, ама тоа е веќе друга тема и знам дека Вотчињата ќе почнат тажни да ми ставаат така да ќе застанам тука.
Некои не можат. Не е дека не сакаат. Затоа се користи сурогат мајка. Коа не моеш да го носиш ти детето. Поради било која причина.

Извини сеа што те цитирам ама сега читам.

Дете се одзема и од биолошки родители. Да, можеби на посвоени има повеќе "контрола" но во таква ситуација каде здравјето и животот на едно дете се загрозени истата таа држава и закон ти дозволува да го отстраниш детето од таква средина, без разлика дали родителите биле биолошки или не.

Последниве 3 теми ептен забегувате од иницијалната поента.

На темата, мојот одговор е абсолутно не. Особено во начинот/сценариото на кој е поставено.

Настрана што е буквално медицинско чудо, како што некој претходно и го опиша, како право и можност, таа опција не смее да му се укине на никој.

Владе вика една ластовица не е ја прави пролетта, епа тогаш како поради селективни "лоши" примери треба да се запре за сите?

Од друга страна, баш тие лоши примери се комплетно оправдани како причина за грижа и аверзија на тоа кој се може да има деца.

Сум немал потреба, не знам специфичн, ама претпоставувам дека моментално, настрана од обичен здравствен скрининг, никаква друга контрола не постои.

Од тој аспект, баш ради тие лоши примери, се согласувам дека постои ризик на "лоши" родители. Така да, не сум против да се прават некои слични евалуации и контроли (како пример за посвојување) пред да се дозволи ин-витро процесот.

Меѓутоа абсолутно против да биде забрането. Доколку личноста е психички, физички и финансиски способна и спремна да израсти дете, никој не смее да и го укини тоа право.
Druga bese poentata na muabetot, a ne dali drzavata mozi ili ne da odzemi dete od roditeli, bioloski ili ne.

Затоа постои посвојување!
Ако не може да забремени од медицински причини, крај на муабетот!
Нема што јајце клетки да дава, и други да и раѓаат деца!

Мајка е таа што ќе го роди, а не таа чија е јајце клетката!

едит: а Марија Шерифовиќ ми спаѓа у првата група за забрана, лезбејски парови посекако!
Значи ред флег по сите основи!
Мајка е таа што ќе се грижи за тебе.
Не таа што ќе те роди само.
Затоа реков во мојот прв пост. Господ ми го дал тој орган. Може само Господ да ми го онеспособи. Маж нема да ми кажува. Исто ко ние вас за донирање сперма.

Мајка е таа што ќе се грижи за тебе.
Не таа што ќе те роди само.
Затоа реков во мојот прв пост. Господ ми го дал тој орган. Може само Господ да ми го онеспособи. Маж нема да ми кажува. Исто ко ние вас за донирање сперма.
прочитај ми го одговорот кон акесо..
па кажи што мислиш...

еве ја скроз воук станав тука! Исклучиво чергарки од раскрсница!
Liberte, egalite, fraternite

Имам дете, и затоа баш знам дека конекцијата настанува после раѓање, во грижата за детето. Пред тоа немаш појма, си имаш замисла но реалноста е скроз поинаква. Љубов на прв поглед после пораѓај постои само на филмовите.
Никогаш нема да го осетат тоа. Никогаш. Затоа ми е и до негде смешно 3 жено да се оправаме си 100 мажи и една жена. Нека го зборат сѐ ова на неплодни парови на кои желба им е едно дете и ништо друго.

Никогаш нема да го осетат тоа. Никогаш. Затоа ми е и до негде смешно 3 жено да се оправаме си 100 мажи и една жена. Нека го зборат сѐ ова на неплодни парови на кои желба им е едно дете и ништо друго.
Тоа е и поентата на постот, само неплодни парови да можат да го користат тоа право на инвитро каде од медицински причини неможе да се зачне дете. А не секоја рандом лезба/феминистка/уфилмана директорица да мисли дека е господ бог и од старт да го казни нероденото дете дека никогаш во животот нема да осети татковска прегратка или барем да знае кој му е татко.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom