Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Генерално ова е проблем кај нас.. и верувам не се само Грее.
Настрана овој случај што го спомна госпоѓата..

Монтери, е-хее сите малтарџии монтери се сторија! Па и дека "голема наука" е монтирање на сплит клима..

Ама дојде ли работава за сервис.. ееее тогаш нема жив мајстор да се најде!
Фриготехничари, па и добри, јок!
Водоводџии отидоа на курсеви и обуки за сервисери!

@macalavica се надевам ќе ти помогнат тука, оти од Грее спијат на темава посекако.. па можеби и ќе ти препорачаат некој проверен сервисер од Ск.

Иако не сум некој фан на Вивакс поради тоа што се бренд лепенка, сепак барем спрема дискусиите на овој форум многу повеќе може да се забележат жалби и проблеми на Грее отколку на Вивакс. Ово е уште поизразено со оглед на состојбата да Вивакс се заедно со Мидеа најпродавани на нашиот пазар и ги има во значително поголем број од Грее. Испаѓа дека Вивакс иако веројатно немаат најнови технологии си ја вршат солидно работата за дадените пари.

Pakom oficijalniot uvoznik i serviser na Vivax za Makedonija se edni od najdobobrite koga se raboti za servis tuka ke gi spomnam i Energija koj se isto dobri serviseri i uvoznici za Haier Aux Carrier i Toshiba vo Makedonija drugive serviseri se samo na HARTIJA a vo REALNOST se sosema drugo

Pakom oficijalniot uvoznik i serviser na Vivax za Makedonija se edni od najdobobrite koga se raboti za servis tuka ke gi spomnam i Energija koj se isto dobri serviseri i uvoznici za Haier Aux Carrier i Toshiba vo Makedonija drugive serviseri se samo na HARTIJA a vo REALNOST se sosema drugo
Pakom teska katastrofa.

Што мислење имаш за Паксон?

На тема клими, топлински пумпи и вентилација: Што мислите, вреди ли да се почне со работа како сервисер и инсталатер на вакви уреди?
Имам некоја желба и "искра", ама само ми удираат "шамари". (работиш на висина, скали, носиш тешко, лето топло, зимо на ладно)
Знам како почетник дека ќе носам/давам алат, ама сепак...

Еден батка во Финска си купе Гри, поточно моделот SP-X нордик.
Прво палење на климата неможеше дефрост да направи. Надворешната замрзна и му се упалија некои грешки.
IMG_20251119_184354_855.jpg
IMG_20251119_184351_410.jpg

Дилерот на Гри вика треба да се мења матична плоча. Поточно се вика PCB Printed Circuit Board.
Му кажаа некое скриено мени како да наорави дефрост штом климата престане да грее се додека не набават резервни делови.
Дечкото објаве слики штом ја променааа PCB плочата
1764929039459.jpeg
1764929064463.jpeg
1764929074206.jpeg
1764929087382.jpeg
1764929096947.jpeg

На тацна имаат ставено греач од тостер :)
Иначе поентата на цела прича не е тоа што Гри доаѓаат расипани од фабрика, туку да ви го кажам трикот за принуден дефрост :)
Можда ќе му се најде на некому.

Климата треба да е на греење.
Избираме темп 16°С
И на дајлинското избираме + - + - + -
Тоа треба брзо да се направи и Гри-то ќе дефростира.
1763714706082.png

На тема клими, топлински пумпи и вентилација: Што мислите, вреди ли да се почне со работа како сервисер и инсталатер на вакви уреди?
Имам некоја желба и "искра", ама само ми удираат "шамари". (работиш на висина, скали, носиш тешко, лето топло, зимо на ладно)
Зависи каква стручна спрема имаш претходно, и со какви афинитети располагаш.
Електро (висока, ниска струја) ти е идеална спрема за да придолжиш фриготехника ако веќе те влече тоа!

Бидејќи прашуваш, веројатно не си фриготехничар у старт, а еве јас не знам дали и уопшто постоеше тој смер порано.
(сигурно у само едно школо ако веќе и го имало)

Инаку со волја и желба се учи се! Ама пак ќе речам.. ако немаш допирни точки со струја... не се заебавај!

Ова зборам за сервисер!

А монтер секое магаре може да биде дури и се две леви раце!

Средно електро па машински факс.
Мислам дека барем малку имам некое чувство. :D

Средно електро па машински факс.
Мислам дека барем малку имам некое чувство. :D
Тогаш ти си совршен кандидат за иден фриготехничар-сервисер!
И тоа не од оние што ќе креваат тешко, туку господин човек, ќе дојдеш, ќе приклучиш сондата.. компјутерот..

Ти посакувам многу среќа во идната определба!
И дај се од себе, прво затоа што има многу пари у таа работа, а второ што на сите ни фалат добри сервисери!
Среќно

Што мислење имаш за Паксон?
Јас имам мислење, фушерааај тежок
Автоматски споено мислење:

Секако дека вреди па во сезона на ладење/греење кога почнува ке се убиеш од чекање монтер, иначе за топлинска моноблок под 500евра не е монтажа а еден искусен со помошник ке ја намести за 5-6 саати ко ништо

Јас имам мислење, фушерааај тежок
Хммм
Јас сум од нив презадоволен.
Во која смисла мислиш фушерај? Не ги бива за монтирање или можеби се тешки ако треба да се користи гаранција на клима купена од кај нив?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom