Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 17: @vouager - Да се забранат социјалните мрежи за деца под 16 години по примерот на Австралија)

Да се забранат социјалните мрежи за деца под 16 години по примерот на Австралија

• Вкупно гласачи
    57
Глеаш и сам викаш, ако не е дозволено одам и надвор палам цигара, сосема коректно е тоа, зашо тогаш уопште го тераме муабетов? :toe:
zatoa shto se izolirani sluchaevi, ednash odish na mesto kade shto ne e dozvoleno pushenje, sledniot pat sigurno ne odish.

eve, cim se sprovede zakonot ja utrinskoto kafe ke si go pijam doma, nema da go pijam vo kafikj, vo kafana sigurno nema da pijam zatoa shto ne planiram na sekoi desetina minuti da izleguvam da palam cigara i da stanuvam od masa.

so ovoj zakon samo ugostitelite i celiot ugostitelski sektor gubat, zatoa sto veke imas kafici kade sto e zabraneto pisenje vnatre.

a kako si ti toa diskriminiran so toa shto ke vlezesh vo kafana kade shto se pushi?

nema da te sluzhat, ke te izbrkaat, shto?

ti kazav nekolku pati, ako ti e tebe i na ostanatite forumashi bitno dali nekoj vnatre pushi ili da ne vi zamirisha oblekata, odete na mesta kade shto ne se pushi, ednostavno.

zashto grupa lugje da se adaptiraat na zhelbata na poedinec koj shto vleguva na mesto kade shto ugostitelot dozvolil odredena praksa, vo mesto koe e negova sopstvenost, a pritoa poedinecot ne saka da odi na drugo mesto kade shto bi ja izbegnal taa neprijatnost?

ne sfakjate kolku e nenormalen zakonot koj sto vladava go uvede, zatoa ushte nitu eden ne se pogodi da objasni shto konkretno beneficijalno se postignuva so ovoj zakon.
Се усмрдувам, ми мириса гадно и се чувствувам непријатно, особено во кафана каде што јадам. Ти кажав дека кај нас не се одвоени регуларно пушачки и непушачки делови, така да голем избор и нема баш што се тиче непушачки делови. Башка пак ќе ти кажам, правиме муабет за порок, нешто што уништува човечки животи, а не за храна или пијалок, т.е. нешто во кое секој човек ужива.

Со законот инаку основната цел е да се намали пушењето, особено што тоа е изразено во голем процент кај малолетните лица. Верувај ако навистина се почитуваат забраните законот ќе има ефект, а мене ако ме прашуваш пушачите што се бунтуваат против законов пак ќе бидат нацртани во истите кафани и кафичи и пак ќе си тегнат цигарчиња, овој пат надвор на отворено. :D

На затворено не се пуши цигари или било што друго што чади и штети на останатите кои не го конзумираат тоа.

Самиот факт што ни е потребен многу строг закон за да го ставиме тоа под контрола, а не common sense, значи дека нешто силно не штима во главите на мнозинството луѓе.

Извините ама тешка болест се врти во главите на вас пушачите. Искрено, непријатно сум изненаден, во живо многу свесни пушачи познавам, т.е луѓе што ниту дома пушат, ниту на гости. Сум имал пријатели, без воопшто да прашаат, си излегувале на тераса да запалат цигара, како најнормално нешто. Овде да има како и во сонот ќе пушат.
Taка ти се чини поради џанаци. Анкетата кажува друго.

1768265537644.png

Од овие "против" повеќето се доволно паметни да регистрират social cues. И ние непушачите кога имаме гости од прекултура им велиме пуши бе ајде ќе проветриме, не ми мрзни надвор И тие што се тресат за никотин знаат да издржат или излезат надвор од култура како што напиша. Ама тука има неколку сит лордови што живеат по апсолути и пишуваат дека другар ако им побарал да изгасат цигарата немало да го погледнат во очи и ќе го истерал од маса бидејќи тоа докажувало дека сакал црнци.

:popce:

Види ги 15, како чад се и карактерно, сите не отрујаа. Пушачи е карактерна особина.
Требало поради 15 други 65 да трпат. Логика.

Дај сменете темата, се ежам на секој лајк што му го ставам на Цобе.

Последно уредено од модератор:
Се усмрдувам, ми мириса гадно и се чувствувам непријатно, особено во кафана каде што јадам. Ти кажав дека кај нас не се одвоени регуларно пушачки и непушачки делови, така да голем избор и нема баш што се тиче непушачки делови. Башка пак ќе ти кажам, правиме муабет за порок, нешто што уништува човечки животи, а не за храна или пијалок, т.е. нешто во кое секој човек ужива.

Со законот инаку основната цел е да се намали пушењето, особено што тоа е изразено во голем процент кај малолетните лица. Верувај ако навистина се почитуваат забраните законот ќе има ефект, а мене ако ме прашуваш пушачите што се бунтуваат против законов пак ќе бидат нацртани во истите кафани и кафичи и пак ќе си тегнат цигарчиња, овој пат надвор на отворено. :D
super, ja se chustvuvam izbrkan dokolku stanuvam od masa i izleguvam nadvor da palam cigara na mesto kade shto plakjam jadenje, pienje i da uzhivam.

no ne se raboti za moite chustva, neli?

prvenstveno ja ne gledam kako ovoj zakon ke go namali brojot na pushachi, no gledam kako ke im gi unishti prihodite na ugostitelite, a so toa i platite na vrabotenite i ke go stavi celiot ugostitelski sektor vo rizik, isto kako sto bese prviot pat koga bese zabraneto pusenje vo zatvoreni mesta pa bea kaficite prazni so meseci.

ja sum za da se namaluva brojot na pushachi, no ova ne e nacin tuku e cist defokus i nacin za punenje na budzetot preku kaznuvanje na biznisite i poedinci, nisto drugo.

ne mozes ti da go namalis momentalniot broj na pusaci osven so radikalni merki i stimuliranje na pusacite da ja otfrlat navikata, no mozes da rabotis na toa da preventiras novi pusaci na nacini koi sto gi pisav vo prethodni postovi, preku aktiviranje na cel pazaren inspektorat, priveduvanje maloletnici koi konzumiraat cigari i/ili alkoholni pijaloci, kaznuvanje roditeli na deca koi konzumiraat nikotinski proizvodi, otkrivanje i kaznuvanje na pravni lica koi prodavaat nikotinski proizvodi na deca, informiranje vo ucilista, itn, itn.

potrebni se mnogu raboti da se napravat za da go namalis brojot na pusaci, potrebni se generacii da projdat, nema so zakon za zabrana za pusenje vo zatvoreni prostorii da go trgnes Vlade ili Macka od cigarata zatoa sto veke se zavisnici, no mozes da vlijaes na novite generacii da ne ja prevzemat taa navika.

Не е дека не се менува ништо. Додека растев, беше дрско и безобразно да им кажеш на гостите да не ти пушат во соба. Се што доаѓаше дома, тетки, вујни, стрини, сите ми чуреа по дома. А порано се одеше по гости многу, секој втор ден некој ми тропаше на врата. Смрдеа завесите, корнеа. По едно време се откажавме од перење. Отвори прозор и тоа е. Кога ќе имавме слава, тоа беше гасна комора.

Еднаш им пререков нешто за тоа и се навредија. Па како сум смеел, повозразни биле, итн итн...

Фаст-форвард пред некоја година, истите луѓе, им одам на слава. Сите собрани. Куќата ја реновирале, ја прошириле дневната, трпезарија, шанкче, убаво. Братучедите пораснаа непушачи исто како и јас, од маки по дома. И седиме така, што има ново-старо, јас не забележувам ништо необично, кога по едно време ги снема 7-8 души. Одам надвор на тераса, и ги гледам како казнети, чурат на студот :pos:

Значи сега кога нивните деца пораснаа и имаат внучиња, нема тоа како не ви е срам, безобразни итн итн... се научиле на ред.

Има надеж, но закон е потребен затоа што мора да почитуваат простор и право на непушачи да не дишат чад и кога се во кафуле, ресторан итн. Не само дома кога им смета на децата, а другите кој ги врти. Полека полека, ќе се промени тоа на подобро, ако не дојде некој друг со трето одделение и да го ресетира законот повторно, затоа што му се пуши и затоа што има IQ на собна температура.

Mnogu hrabra izjava od nepusac.
Zamisli utre da ti go skratat pravoto da mozis da praktikuvas religija. Ete roditelite ateisti zaklucile deka decata im potpagaast pod religiski vlijanija i na toa mora da mu se stavi kraj. Jbg 21 vek sme, na koj uste mu trebaat tie rabotii. Ke te vidam togas kolku hrabra ke bidis so izjavite ko ke treba da vrtis ko macka pred poragjanje okolu crkva :sneaky:
Владе па ти цело време не си бил атеист, туку верник на цигарата, а цело време брецаш.
Автоматски споено мислење:

Абе просто и едноставно е . Не искачајте каде што се пуши. Никој не ве тера со сила. Не бидете воук, не бидете муслиња и нигери.
Во Европа има многу цркви, во Европа има многу белци. Никој со сила не ве донесе у Европа.
Вас никој со сила не ве носи на места каде што се пуши.
Само да се плачело.
На муслињата што им забранија превез во франција и данска, и они вака можат другите воук да ги нарекуваат.

Последно уредено:
Владе па ти цело време не си бил атеист, туку верник на цигарата, а цело време брецаш.
Владе е единствениот од партиски определените кој има интегритет да стави нешто друго пред партијата. :D

nekoj da objasnese sto e celta na zakonot, da se postigne shto?

posho ne gledam kako ova ke ima drasticen impakt vrz brojot na pushachi, gledam samo deka ke ima drasticen efekt vrz ugostitelstvoto.
Pomal broj na pusaci u idnina megju pomladite generacii. Ovie sea, nema spas za niv, niedna merka nema da gi otkaze.

Не е дека не се менува ништо. Додека растев, беше дрско и безобразно да им кажеш на гостите да не ти пушат во соба. Се што доаѓаше дома, тетки, вујни, стрини, сите ми чуреа по дома. А порано се одеше по гости многу, секој втор ден некој ми тропаше на врата. Смрдеа завесите, корнеа. По едно време се откажавме од перење. Отвори прозор и тоа е. Кога ќе имавме слава, тоа беше гасна комора.

Еднаш им пререков нешто за тоа и се навредија. Па како сум смеел, повозразни биле, итн итн...

Фаст-форвард пред некоја година, истите луѓе, им одам на слава. Сите собрани. Куќата ја реновирале, ја прошириле дневната, трпезарија, шанкче, убаво. Братучедите пораснаа непушачи исто како и јас, од маки по дома. И седиме така, што има ново-старо, јас не забележувам ништо необично, кога по едно време ги снема 7-8 души. Одам надвор на тераса, и ги гледам како казнети, чурат на студот :pos:

Значи сега кога нивните деца пораснаа и имаат внучиња, нема тоа како не ви е срам, безобразни итн итн... се научиле на ред.

Има надеж, но закон е потребен затоа што мора да почитуваат простор и право на непушачи да не дишат чад и кога се во кафуле, ресторан итн. Не само дома кога им смета на децата, а другите кој ги врти. Полека полека, ќе се промени тоа на подобро, ако не дојде некој друг со трето одделение и да го ресетира законот повторно, затоа што му се пуши и затоа што има IQ на собна температура.
Zakonot se pocituvase sosema dobro dur eden seljak murtinski ne resi deka saka da pusi vnatre.
Site tuka sto filozofiraat kako nema da idele vise po kafani i kafici idea i pusea cigari na toa grealkite nadvor ko popcinja.

Последно уредено:
Никој со сила не ве донесе у Европа.
Шо бладаш бе? Тоа што ми смета цигарата ме прави воук?
Значи кога ќе сфатите дека не може да правите нешто што му смета буквално на секој, дури и на некои пушачи. Вие дома ако сте 4ца и 3ца од вас се пушачи, у соба пушите или излегувате надвор? Ова е некст левел зависност, да си пушиш дома и да корне на сажди.

Непушачиве особено миленијалциве и зумериве ти се исти кур ко воук сектата каде што све им смета и наместо да се тргнат од тоа што им смета тие драми прават и привлекуваат пажња за да прикажаат колку страдаат вау бау. Колку се обесправени што никој не ги поканил да влезат на место што се пуши.
Кога ќе добијат факти после почнуваат со закани, пцуење, реалтивизирање. Бебиња, деца имало бла бла. А и тие деца и бебиња некоја будала ко нив ги донела свесно на место каде што знае што се дешава ама се прави наудрена.

Заради вакви у Америка почнаа да пишуваат на производите дека не треба храната да ја јадат сосе опаковката.

Ако не знаеш да читаш меѓу редови и све треба да ти се сервира тогаш имам тажна вест за тебе. А до тогаш можеш да ме прескокнеш со читање.
Druze use vie i muslite ostanavte da pusite, a go potis so musli i migranti na tema koja nema dopirna tocka so toa.

А вие ретардираните пушачи кое право го имате да пушите кај стигнете и да сметате на непушачи? Има негде некој закон пропишан кај што вика дека МОРА да се пуши и сум го пропуштил? Во Устав е напишано? Де ако сакаш посочи ми изгледа пропуштам некои работи.

Не можам да поверувам дека возрасни луѓе во 2026 година не само што оправдуваат пушење цигари, туку од петни жили го бранат тоа и ги напаѓаат другите. Абе за греота сте ја да ти кажам, тотално исклучени од реалноста. Хк пу.
има непушачки делови Стефан. Ај сеа. Као не е дека нема услови ни за нас ни за вас. А тоа ајкос прдешките не се цигари уживај. Ефект 0.

Шо бладаш бе? Тоа што ми смета цигарата ме прави воук?
Значи кога ќе сфатите дека не може да правите нешто што му смета буквално на секој, дури и на некои пушачи. Вие дома ако сте 4ца и 3ца од вас се пушачи, у соба пушите или излегувате надвор? Ова е некст левел зависност, да си пушиш дома и да корне на сажди.
Вујко ми на пример е тежок пушач, по две кутии тегне на ден, но никогаш до сега не запалил цигара внатре кај нас кога доаѓа на гости, а и кога оди било каде.

Друга работа, он си пуши цигари кај него во кола, ама ако е сам внатре или со некој што пуши, а ако има некој што не пуши тогаш не пали цигара. Е тоа е човек со осет кој не сака да ти го ремети раатот ради негови хирови и задоволства. И ми се допаѓа што не е од оној тип на луѓе што зборат: “Кај мене у кола ја кажувам како е“, што ми е една од најсељачките фрази. WOW браво диктаторе, имаш кола и кажуваш што и како во 1 квадрат простор, невидена работа, неврзано дали се работи за цигари или за друго нешто.

Една од придобивките е тоа, а има и други, фала Богу.
Пример после јак ручек, цигарата прави како два ручека да си јадел, после полово општење прави како две жени да си ебел, со кафе, со алкохол па да не зборам. Поезија е тоа.

Од друга страна па ги прави стресните и нелагодни моменти да се помалку такви, па дури и подносливи. Цигара запалена на автобуска има ефект како дс го крати чекањето и намалува склетот.

Непушачиве мислат дека ние сме ментиши некои, онака пушиме и ништо убаво нема во тоа.
Ednas praev muabet so heroinas u malo, mu vikam vredi li? Kako ne vredi, custvoto ne se sporeduva ni so svrsuvanje 10 pati. Nikoj ne zima niso bez pricina :D

E sea heroin ne sum probal, ama cigari imam ispuseno dosta i samata cigara go nema toj efekt so go opisa tuka. Vajda toa vazhi dur ne si zavisen.

Anyway, poentata mi e deka lugje pocinjaat da pusat od glupost, za posle da doe do tvoeto kaj so vekje ti e ubavo. Zakonot ne e smislen za vas ili ugostitelite(kakva glupost), tuku za idnite generacii i zdravstvoto.

има непушачки делови Стефан. Ај сеа. Као не е дека нема услови ни за нас ни за вас. А тоа ајкос прдешките не се цигари уживај. Ефект 0.
Пишав 14 пати дека фиктивно се одвоени тие делови во 99% од локалите, поточно да ти појаснам исти кур ти е во кој дел седиш.
Друг проблем е што до сеа немам видено пушач да се жртвува за непушач и да оди во непушачки дел (таму каде што се добро одвоени, пример Галери кафичот на Рузвелтова). Сега појасно ти е?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom