Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
И генерално тие што зимаат станови имаат на страна нешто што би можеле да го искористат за да не паднат во проблеми при нечија смрт.
И станови најчесто зимаат млади особи, шансата да нешто се случи на млада особа е многу мала. Нема потреба да дадеш илјадници евра за да само ти пропаднат во воздух.

Само денесе видов двајца пријатели од Скопје како се простуваат на фејбук од другари кои немаат повеќе од 40-45 години. Едниот камерман во МТВ. За 20 евра месечно, зошто да ги боли глава сите околу тебе...

Само денесе видов двајца пријатели од Скопје како се простуваат на фејбук од другари кои немаат повеќе од 40-45 години. Едниот камерман во МТВ. За 20 евра месечно, зошто да ги боли глава сите околу тебе...
Некои банки нудат само за кредитобарателот осигурување, некои дозволуваат и за брачниот партнер со доплата плус мислам.

само на балканот осигурувањето е трошок а не инвестирање во еден вид сигурност,
а скоро никој не мисли дека може по три дена од подигањето на кредитот некоја будала на првата раскрсница смртно да те прегази, да умреш во болница од лекарска грешка...
Во оваа хипотетичка ситуација со една уплатена рата за животно осигурување шансите да ти исплатат и 1% од кредитот се нула.

И како што ти напоменав, Халк бара 25% учество. Со 8 000 евра мислам дека ништо нема да направиш кај нив.

10% е учество за тие што немаат имот на нивно име и се кредитоспособни.
25% е за останатите.
Проверено во три банки, меѓу кои и Халк.

Ова е сега од скоро од НБРМ, нели гувернерот најавуваше. Сега е активно.

Да да, јасно е тоа...Нема поента ниска камата, а скапо животно.

Крајна опција е Стопанска, имаат и без осигурување, а каматата е иста како со (ова за прво купување на стан, во соработка со градежните).
Автоматски споено мислење:

Штип.

За подземен паркинг е 9000€ (за ~15m2).
Надворешен паркинг има вклучено. И има доста места секако, со оглед на локацијата

За 9000 евра ќе го опремам станот, искрено.
Мене ми е планирано 10-12к за уредување (за стан до 60m2).
Сега така размислуваш ама за 10год толку многу ке се изгради што ке треба да се убиеш од вртење за паркинг место а овие 9к ке бидат 30к тогаш, да не спомнувам за предноста што ке ти бидат колите под затворено
Автоматски споено мислење:

Имаат, 3,4% е и кај Халк.

Добро, јас имав поголемк учество и сите други банки освен овие две не ми одговараа. За Стопанска, сам вработен на висока функција ми рече бегај од тука, најлоши услови имаме :D
Па баш тој можел да ти среди добра камата ама убаво те средил со советот :masa:

Затоа што можеби стандардот тука и во Европа не е ист. Не е исто на Германец да ги даде тие пари во споредба со нас.
Не е во парите во премијата што ја плаќаш е. Мене во Шведска животно осигурување ми е 60сек (тоа е помалку од 6евра) на месец
Премијата е 1.8м сек или грубо 180000€ (помалку не биди буквалиста ама полесно е да поделам до 10 отколку со 10.8 или колку е сега курсот)

Да е таква сума и во Македонија не гледам зашто не би ја платил, ама свесен сум дека не е таква и дека дерат на суво

Izvini vaka uz dolzno postovanje,ti mislis deka e mlad covek so nad 40 godini toa e seriozna brojka, mlad covek se rangira od 15 do 29 godini.Se posle toa e ...

Па затоа има граница до кога дозволуваат долгорочни кредити. Се над тоа полека влегува во ризични.

баш заради овие работи човек мора да биде одговорен како за себе така и за тие што остануваат после него (оти сите еднаш се раѓаме и еднаш ќе умреме) разликата е во тоа што ќе им оставиш на тие по тебе,
дали колку толку прифатлива состојба (семејна пензија, депозит, чист имотен лист...) или долгови,
а тоа дека е скапо и не држи баш вода затоа што ако не сме во можност да дојдеме до дополнотелни средства можеме од негде да заштедиме пр. цигари, кладилница, кафана...

Стелт, може си пишал, ама не најдов информација.
Ме интересира колку чини м2 кај тебе?

Стелт, може си пишал, ама не најдов информација.
Ме интересира колку чини м2 кај тебе?

1250€ (со ДДВ).
Новите згради во Штип одамна веќе се од 1200 (без ДДВ), па до 1550€. Моментално толку се најскапите.

Не очекувам тука да запре, па затоа сум 90% сигурен дека ќе влетам сега клизачи...

Да напоменам дека не барам/барав и стари станови. И тоа гледав, најмногу.
Цените се од 800 - 1200€ (како некој опсег што го имам заприметено), зависи каде и состојба на станот. Но многу е потешко да најдеш половен кој е ОК со цената и тоа што го нуди.
Веднаш се продава. Или и ги нема на огласи, па разбираш подоцна од рекла - казала муабети од трети лица.

Гледав и плацови. За монтажна куќа на приземје. Еден период тоа ми беше приоритет. Сеуште имам зачувано слики од модели на монтажни, какви сакам јас и ште посакувам да имам некој ден. Со дворче, со америчка гаража, без комшии и сл.
Пример, нешто вака:

Не се наоѓа плац (без разлика на цената), а да не е предалеку за колку-толку близина до центарот или до маркети/образовни институции и сл. Јас немам деца сеуште, но ако имам некој ден - ќе биде проблем таа далечина.

Кириите во Штип (за странските студенти, ги знаете кои се) расипаа буквално се.
Се пушта нова зграда и веднаш за некој ден веќе има 3-4-5 огласи за ,,Изнајмувам стан".

Последно уредено:
Не ги гледај каматните стапки кои вклучуваат животно осигурување, тешки превари, ќе фрлиш еден куп пари
Кој те излажал за ова? Имаш 2 опции кога плаќаш животно осигурување за станбен кредит, едната е еднократно пред да се земе кредитот што ја платил никој-никогаш, а другата е со месечна премија. Ратата за осигурувањето не ти влегува во кредитоспособност затоа што не смее по закон тоа да се случи, него е посебна ставка во амортизациониот план. Нема што да е превара, си плаќаш месечно колку што треба и тоа е тоа. Проблем е што 99,99% од луѓето лажат во прашалникот што го пополнуваат при апликација и ако не дај боже се деси нешто цацко е крив кога нема да му исплатат. Да, има гомнарии и од страна на осигурителните компании, ама сум бил сведок на доста случаи каде што си исплатиле целосна сума при смрт.

Друга работа што многу малце од луѓето ја знаат е што има опција за животно осигурување на станбен кредит со 30% поврат на премија и животно осигурување со штедење, така да тие пари нема да ви се за џабе фрлени, ем животно осигурани, ем на крај од кредитот ќе си земете пари, меѓутоа овие опции ретко ги знае народот а и кога ќе ги дознае ретко ги користи затоа што огромен процент од тие што земаат кредити се на бандаж со примања и рати за кредит па не им требаат додатни трошоци.

@STEALTH копиле, пиши ми ПП ајде да ти завршам работа иако заслужуваш да те убие човек. :D

Кој те излажал за ова? Имаш 2 опции кога плаќаш животно осигурување за станбен кредит, едната е еднократно пред да се земе кредитот што ја платил никој-никогаш, а другата е со месечна премија. Ратата за осигурувањето не ти влегува во кредитоспособност затоа што не смее по закон тоа да се случи, него е посебна ставка во амортизациониот план. Нема што да е превара, си плаќаш месечно колку што треба и тоа е тоа. Проблем е што 99,99% од луѓето лажат во прашалникот што го пополнуваат при апликација и ако не дај боже се деси нешто цацко е крив кога нема да му исплатат. Да, има гомнарии и од страна на осигурителните компании, ама сум бил сведок на доста случаи каде што си исплатиле целосна сума при смрт.

Друга работа што многу малце од луѓето ја знаат е што има опција за животно осигурување на станбен кредит со 30% поврат на премија и животно осигурување со штедење, така да тие пари нема да ви се за џабе фрлени, ем животно осигурани, ем на крај од кредитот ќе си земете пари, меѓутоа овие опции ретко ги знае народот а и кога ќе ги дознае ретко ги користи затоа што огромен процент од тие што земаат кредити се на бандаж со примања и рати за кредит па не им требаат додатни трошоци.

@STEALTH копиле, пиши ми ПП ајде да ти завршам работа иако заслужуваш да те убие човек. :D
Ова со 30% поврат ми го понудија само во НЛБ, прашав во други го немало тоа.

Izvini vaka uz dolzno postovanje,ti mislis deka e mlad covek so nad 40 godini toa e seriozna brojka, mlad covek se rangira od 15 do 29 godini.Se posle toa e ...

Не, не мислам дека некој со 40 години е млад човек. Ниту го напишав тоа.

Дадов пример како на некој кој е веројатно во средината од исплаќањето на кредитот, дека може да му се случи такво нешто.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom