Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Едно реално објаснување за терминот "ПОЛУИНВЕРТЕР" го објаснува монтер Деки познат монтер од северниот сосед.
ПОЛУИНВЕРТЕР = Капилара (цевче бакарно од 1$)
ИНВЕРТЕР = EEXV, мора да има Eлектронски Eкспанзионен Вентил!!!

Без 500еу нема Инвертер!!!

Дечки да предложите некој добар мајстор што врши монтажа на клими? - Регион Скопје

Имам прашање, дали мислите дека е океј да избегам 20-25см од плафон зашто има шанси да погодам кабел со струја доколку одам на 15см од плафон.
Зависи колку ти е висок таванот, ама генерално нема зијан да ја ставиш пониско.

А ако проблемот е страв да не погодиш кабел, тогаш монтерот треба да има уред за откривање на ел. инсталација! Сега има апарати дури и арматура што откриваат!
Сепак доволно е да се видат разводните кутии, и искусен монтер, посебно ако е/бил електричар ќе знае кај одат каблите и кај да буши и за држач и за дупка.
Така да тоа не би требало да биде изговор.
Автоматски споено мислење:

Едно реално објаснување за терминот "ПОЛУИНВЕРТЕР" го објаснува монтер Деки познат монтер од северниот сосед.
ПОЛУИНВЕРТЕР = Капилара (цевче бакарно од 1$)
ИНВЕРТЕР = EEXV, мора да има Eлектронски Eкспанзионен Вентил!!!

Без 500еу нема Инвертер!!!
Дека ЕЕВ-то па многу скапо.. дури 50 центи на големо :rolleyes:
Одамна е ова разглабано тука.. зошто дежа-ву си правиш!?
Мозокот(електрониката) е побитна, а не дали фреонот ќе експандира у цевка или у дизна!
Само правен е овој муабет...
Тек на повисоките класи со два еев вентили, добар компресор и електроника се гледа разликата.. ама пак е сумата на сите делови таа што одлучува, место едно делче само!
До 500-600€ влезни модели.. небитно како и снегов што го немаме..

Последно уредено:
Deki e klasičen primer na priučen monter, nešto se kao razbira vo elektronika, očigledno deka nema poim od termodinamika i fizika koja se koristi kaj klimive....
Za nego EEV obezbeduva promenliva geometrija, a ne količina na freon, so nego se menuval rabotniot pritisok, R32 e eksploziven i mnogu zapaliv, a toj sirotiot R32 e samo blago zapaliv, do tuka dojdov počna da mi se povraća od gluposti i ne gledam ponatamu.
Moj sovet ne zemajte zdravo za gotovo se što će čuete...

Термодинамика е многу комплицирана работа. Ден денес луѓе не знаат TS дијаграм да прочитаат.

@tzlatko дали си запознаен со плафонско греење? Или е само некоја нова будалаштина.

Последно уредено:
Термодинамика е многу комплицирана работа. Ден денес луѓе не знаат TS дијаграм да прочитаат.

@tzlatko дали си запознаен со плафонско греење? Или е само некоја нова будалаштина.
Ne sum i ne ni sakam da se zapoznavam, podno e baš OK ova e sumnjivo, topliot vozduh stoi gore ladniot dole kako gi meša da znam, sigurno nešto trola so emiteri i zračenja.

Дечкото од Finland поточно Lapland ја има истата клима како мојата.
Ете споредба Perfera 30 N монтирана на два различни делови од светот и различни надворешни температури -24°C и -2.5°C

Screenshot_20260111_082325_Chrome.jpg
Messenger_creation_35F17F1F-437F-4428-BB64-CADD7AAF5F2F.jpeg

Zdravo Decki, ve molam za preporaka za serviser za klimi GREE koj stavrno razbira nesto.
Imam klima Gree Hansol kupena vo 2018 god i sekoja zima ista maka so nea, ne gree voopsto, duva kako laden fen na 1ca, za ladenje nema problem ama za greenje voopsto ne duva toplo.
Garancijata ne e zaverena na vreme bidejki lugjeto sto ja koristat (moi roditeli se) ne ziveeja toa vreme vo kukjata kade sto e montirana,ziveeja kaj mene, ja kupija vo 2018. , a se vselija nazad vo 2020, istito serviser sto ja mestese klimata kaj niv namesti i 2 klimi lomo 5.5 vo istiot period kaj mene i togas im rece deka ke ja zaveri nivnata garacijata stom se vratat doma, i potoa gi izvisi. Klimata e kupena od Kumanovo i Mislam deka tie od gree znaeja od start deka ima nekoja mana i samo iskoristija prilika da ni ja uvalat bez da primetime na vreme, zatoa i ja odolzija zaverkata na garancija za koja na kraj rekoa ne biva da se zaveri.Kako i da e, garancijata ne e bitna, biten e faktot deka krimata ne gree, eve na minusni temperaturi se mrznat lugjeto, od kumanovo nekolku serviseri vikavme i dzabe, nikoj nisto ne napravi.Ako ima nekoj asalen serviser od Skopje koj stvarno se razbira vo ovie klimi ve molam pratete mi kontakt da go viknam.

Nova instalacija , vakumiranje i polnenje freon
Ako nema freon nema da raboti i na ladenje, poveće mi izgleda kako zaglaven četirikrak ventil, so nego se menuva patot na freonot, a so toa i izborot ladenje-greenje. Ako e zaglaven ostanuva na ladenje, po defolt bez napon si e tamu, koga dobiva napon se prevrtuva na greenje. Često pati dovolno e da se potčukne za da proraboti.
Čim si raboti kompresorot na ladenje se e vo red so inverterskata elektronika, ako kompresorot i ventilatorot si rabotat na greenje se e so elektronikata vo red, zatoa postoi golema verojatnost za mehanička greška t.e. zaglaven ventil.

Klimata e kupena od Kumanovo i Mislam deka tie od gree znaeja od start deka ima nekoja mana i samo iskoristija prilika da ni ja uvalat bez da primetime na vreme, zatoa i ja odolzija zaverkata na garancija za koja na kraj rekoa ne biva da se zaveri.
Преваранти некои?
Викаш лади ама не грее?
Четворокрак вентил можеби или цела матична плоча.
Нели гаранција 10 години имаа?

Иако не сум некој фан на Вивакс поради тоа што се бренд лепенка, сепак барем спрема дискусиите на овој форум многу повеќе може да се забележат жалби и проблеми на Грее отколку на Вивакс. Ово е уште поизразено со оглед на состојбата да Вивакс се заедно со Мидеа најпродавани на нашиот пазар и ги има во значително поголем број од Грее. Испаѓа дека Вивакс иако веројатно немаат најнови технологии си ја вршат солидно работата за дадените пари.

Преваранти некои?
Викаш лади ама не грее?
Четворокрак вентил можеби или цела матична плоча.
Нели гаранција 10 години имаа?
ne mi bese toa poentata, mada ubedena sum deka e taka, zasto zemav istiot period dve lomo 5.5 kw od skopje i rabotat bez mana. i se mnogu ekonomicni, jas so 2 klimi imam poniski smetki i topol dom za razlika od moite koi premrznaa so ovaa a plakjaat povisoki smetki.
Baram serviser sto se razbira da ja popravi, nekolku doagjaa, pa menuvaa freon, pa go vadea crevoto od nadvor, pa go vrakjaa, pa ja perea od vnatre i nadvor i se dzabe, klimata nikako da ja opravat. Sega dosol nekoj serviser pak ja perel, i i preporacal na majka mi da si kupi Vivax, znaci do tolku ja napravil.
Ve molam ako znaete covek sto stavrno razbira pisete mi brojce da go vikneme, da ne kupuvaat nova klima, sepak se penzioneri lugjeto a ovaa klima spored perfoirmansite koi treba da gi ima ne e za potcenuvanje i treba da raboti i da topli.

ne mi bese toa poentata, mada ubedena sum deka e taka, zasto zemav istiot period dve lomo 5.5 kw od skopje i rabotat bez mana. i se mnogu ekonomicni, jas so 2 klimi imam poniski smetki i topol dom za razlika od moite koi premrznaa so ovaa a plakjaat povisoki smetki.
Baram serviser sto se razbira da ja popravi, nekolku doagjaa, pa menuvaa freon, pa go vadea crevoto od nadvor, pa go vrakjaa, pa ja perea od vnatre i nadvor i se dzabe, klimata nikako da ja opravat. Sega dosol nekoj serviser pak ja perel, i i preporacal na majka mi da si kupi Vivax, znaci do tolku ja napravil.
Ve molam ako znaete covek sto stavrno razbira pisete mi brojce da go vikneme, da ne kupuvaat nova klima, sepak se penzioneri lugjeto a ovaa klima spored perfoirmansite koi treba da gi ima ne e za potcenuvanje i treba da raboti i da topli.
Жално :(
За проблеми со Грее клима си баш на вистинското место!
Се надевам ќе те контактираат директно и ќе најдете решение.... ал од ова што читам, тоа што не сте користеле навремено продолжена гаранција е ваша грешка (или ете на личноста што ви ветила и извисила)
Сега тука ако можете да најдете споразум и договорете се да си платите разумна цена за сервис кој ќе ја врати во функција климата без да купувате целосно нова.

Жално :(
За проблеми со Грее клима си баш на вистинското место!
Се надевам ќе те контактираат директно и ќе најдете решение.... ал од ова што читам, тоа што не сте користеле навремено продолжена гаранција е ваша грешка (или ете на личноста што ви ветила и извисила)
Сега тука ако можете да најдете споразум и договорете се да си платите разумна цена за сервис кој ќе ја врати во функција климата без да купувате целосно нова.
I jas se nadevam deka ke me kontaktira nekoj sto stvarno ke napravi servis, eve denes bile dvajca serviseri, ja perele i od vnatre i od nadvor, i napravile lom po zidovi na majka mi, da ne postiram sliki, sramota, napolnile freon demek pak, i pak duva ladno, merele so aparatce demek 40 stepeni imalo izduv, i rekle raboti klimata sto sakas poveke, i zemale 60 eur i si otisle.Stvarno veke nemam zivci, sekoja zima istovo go pominuvame, do sega ja preplatija, ne mora da mi ja priznaat garancijata samo baram nekoj da ja popravi.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom