123 МАКЕДОНСКИ АЛБУМИ КОИ МОРА ДА ГИ ПРЕСЛУШАШ ВО ЖИВОТОТ

033. Каролина Гочева - Македонско девојче 2 (2016)

Женава почесто треба да вади песни. Уживање. Синоќа го слушав додека возев на дожд, се пренесов во друга димензија. Никогаш до сега ја немав сврзувано “Кој да ми запее” со личност, но после синоќешното слушање нема како, а песнава веќе да ми биде спомен за прерано почината роднина. Секогаш ќе се потсеќам на неа со песнава.
Немам што да додадам друго, се е кажано.

4/5

005. Бодан Арсовски - Endless View (1995)

Поприлично сум слаба на македонската музика и не верувам дека ќе сум крајно објективна, затоа што ја доживувам поинаку. Иако стојам на ставот дека македонската музика не е во ништо полоша од останатите и дека и ние имаме со што да се пофалиме.

Албумов сум го слушала многупати и секое ново слушање го доживувам со восхит. Едноставно ме опушта. Вистинско уживање, прав релакс моде :love:
Со право го носи епитетот „еден од најдобрите македонски албуми“. Микс од различни стилови, спакувани во прекрасна амбиентална музика. Кавалот и гајдата на Пеце Атанасовски дава посебен шмек. Ситна Лиса, Писмо до тебе, Изгрејсонце Недоглед и Дар според мене се маестрални дела. Совршен албум за опуштање после напоред работен ден или одлично дело за возење на долги релации, посебно ноќно возење:icon_mrgr:
„Недоглед“ е едно навистина потценето дело.

5/5

006. Суперхикс - Чекај Бе, Викам... Каде Бе, Малку!

Бендов ми зрачи со позитивна енергија, ска-реге - панк став и неверојатна разиграност. Препознатлив карактеристичен звук со понекогаш малку „чудни“ лесни текстови. Оптими-ска и Раде го возат албумов.
Сума, сумарум 3/5 ќе е доволно објективно.

034. Нокаут - Нокаут (1998)

Уф како ме разочара албумов. Освен Би се викал те сакам другото е под просек. Тешко, тешко за слушање. Најверојатно кога излегол било хит, ама ги прегазило времето.

2.5/5

Нокаут - Нокаут 2.5/5

До последен момент се мислев дали 2.5 или 3 да ставам, ама навистина има многу несериозни песни и би било неправедно да дадам 3 тука, па ова ќе е редок случај да одам со пониската оцена, ама мислам дека е праведно.

Фатална опсесија - Оваа е една од песните од албумот која се пее до ден денес, по концерти, на свирки ја свират кавер бендови. Никогаш не ми се допаѓала нешто посебно, ама има и многу поглупи песни на Нокаут. Генерално Нокаут има добри балади кои ми се драги како Лебедот бел, но овие диско брзиве (кои претежно ако не и сите се крадени), навистина не ми се допаѓаат. Рефренот ми е особено доста глупав тука, тоа сецкање на зборови во рефрен ич не ми се допадна, океј е текстот во строфите измеѓу рефренот, стиховите со Цезар, Шекспир итн.
Бум - Песнава е тежок промашај, пробав нешто да и најдам добро, ама не успеав. Ова е некоја песна во Нови Дечки стил, воопшто не ми се допадна.
Ел мамбо - Ова пак е Ристо бомбата стил... Што да се каже, тотално несериозна песна, непевлива, неслушлива, глупирање кое до некаде може да се оправда кога ќе се види колку години имале тогаш.
Би се викал те сакам - Најдобра песна во албумот, топ3 песни на Нокаут до ден денес. Песна без која не може да помине некој нивни концерт, особено ако е unplugged.
Тарас буљба - Ова на Студени Нозе ме потсети дури. Не ми се допаѓа, ритамот сличен ми е како Фатална Опсесија, може и врска си нема ама така ми звучи. Текстот е преглуп, ама најмногу не ми се допаѓа начинов на пеење/рецитирање, како пијан човек, па на моменти ќе издолжуваме зборови, на моменти ќе се лигавиме, смееме, ќе викаме како на трибина, како некое демо да си имале на заебанција па си го уфрлиле во албум. А пола во албумов им се такви “демо на заебанција“ квалитет песни.
Ти си луд - Оваа ми е подобра од минатата, не ми се допаѓа, ама е послушлива, рефренот е каде каде попевлив.
Еј Би Си - Оваа сигурно е крадена, познат е и оригиналот. Има и навивачка верзија од песнава. Можеби нивна најпозната песна или барем во топ3. Отсекогаш ми сметале неартикулираните звуци после рефренот, лаења на кучиња итн. Текстот е доста глупав, ама па рефренот е заразен, ритамот краден е интересен и целата песна лесно влага во уво и е певлива. Меѓу подобрите на албумот е реално.
Временска машина - И оваа е меѓу најпознатите на албумот. Уште една песна од категорија побрзи песни за журка, диско ритам. Тежок просек е, ама се носи добро со времето, уште се врти на сите забави, рефренот е певлив, ритамот заразен, може да се каже и за неа дека е меѓу подобрите од албумот.
Сина светлина - Не е лоша оваа песна, доста е и заборавена и потценета. Не дека е нешто посебно добра, ама имаат поглупи попознати песни. Инструменталката ми е супер. Скроз ми е непотребно стенкањето на крајот. “Ми треба нешто вакво зошто памет не ми доаѓа“
Ни лук јал ни лук мирисал - Оваа е претходникот на “Телефонскиот број не постои“ значи. Не ми се допаѓа, не ми задоволуа доволно категории ова да е песна, ќе ја ставам во иста категорија со многуте прдешки заебанции песни.
Нокаут - Ептен лошо почна, уши да те заболат. После малку се подоправи, па на “рефренот“ т.е. скандирањата Нокаут, пак ми беше лоша. Горе доле уште една лоша песна од албумот.
Дождот - Подобра е од повеќето други песни на албумот. Уште една потценета песна од албумот. Имам замерки во пеењето на рефренот, а страшен потенцијал има со целиот сетап, добар е текстот и музичката прогресија ми се допадна. Во горна половина на албумот е секако оваа.

Последно уредено:
Најпреценет бенд, лоши плагијатори. Не заслужуваат да бидат на ваква листа. 0.5 поени еептен дека како дете ми се допаѓаше временска машина, иако истата е плагијат на песната Септември.

1.5/5

034. Нокаут - Нокаут (1998, МЕИ Макфест / Буба Мара Продукција)

Стварно лош албум! Само „Би се викал те сакам“ и „Дождот“ вредат. И тоа не да вредат, двете се неверојатно добри песни! Останатите - сите украдени и најголем дел лоши. Ова дефинитивно најмногу го има прегазено забот на времето. Ништо од ова не би било хит денес. Малце удира на носталгија, ама ништо не толку многу за да ме натера да дадам оценка плус како што често правам на основа на стари сеќавања. Ова реално е некој просек 2,5/5 и ништо повеќе од тоа.

10.01.2026, 35 албум:

1768080239364.png

035. Кирил Манчевски - Ајде сонце зајде (1975, PGP RTB)

1768080260717.png

Кирил Манчевски (Броштица, 8 ноември 1935 - 8 август 1974 ) ― еден од великаните на градската, лирска народна песна. Роден е во Броштица, Дебарско. Иако по занимање всушност бил металски работник, во текот на неговиот кус живот тој и се посветил на народната песна која била неговиот најверен сопатник. Како човек бил едноставен и искрен, исклучително духовит, вистински професионалец - велат за него оние кои го имаа задоволството лично да го познаваат. Неговиот музички талент е откриен во 1950-тите години. Оттогаш тој стана и сценски презентатор на народната песна, во и надвор од Македонија. Заедно со разните македонски фолклорни ансамбли тој имал можност да ја отвори својата „лирска душа“ и на светската јавност, која е љубител на македонските музички бисери. Најчесто настапувал како солист, а многу ретко во дует. Неговиот репертоар ги вклучувал најубавите бисери на македонската староградска музика. Меѓу нив, доминантно место имаат лирските песни, со поетски стихови и широко распеани мелодии, но и печалбарските, патриотските и други. Тој изградил единствен интерпретаторски стил, кој се одликува со широки и богати мелизми, вкусни и издржани каденци, карактеристнични и особено прецизни мелодиски орнаменти. Колку само внимателно, преполн со емоции, гази по секој од тоновите на мелодијата! Неговиот глас ѕвони во бавните и широки, рубато песни, од кои блика сиот лиризам на срцето. Долгите издржано каденци на крајот како да се претопуваат во тишината, толку природно и нежно, како снегулката што при допирот со дланката се топи и исчезнува.

ЛИНК ЗА ПРЕСЛУШУВАЊЕ НА АЛБУМОТ

После одмор и празнициве се враќаме на слушање мк музика. ;)
030. Суперхикс - Африка (2012, MTV.RS)
2.5/5

Како и доста други албуми и овој не старее баш убаво, мада и кога излезе веќе почнаа да ми здосадуваат Суперхикс бидејќи немаа нешто ново да понидат се како да им се повторува истиот ритам. Во текстовите имаат некоја идеа сакаат некоја порака да пренесат да кажат нешто ама не е тоа некако рафинирано склопено убаво.
Скок, Африка и На Лута рана се истакнуваат на овој албум затоа и стигнаа до оцена 2.5 другите им се досадни.
Автоматски споено мислење:

031. Чиста околина - Новиот аспект на старата школа (1996, P.N.G.T Snimki / 2000, Lithium Records
Не обожувам рап али има доста рап албуми кои си ги преслушувам и ми се допаѓаат али овој не е еден од нив. Изморена авангарда н.пр. им е 100 пати подобар.
Овде звукот им е ептен бејзик досаден вртат рими некако безврска. И самиот факт што ниедна нумера од албумов не постанала хит и не се слуша па дури и меѓу луѓе што слушаат рап говори за квалитетот на ова издание. Можда е на некој начин револуционерно за тој период али од оваа гледна точка едноставно албум со лош квалитет по секој параметр.
1.5/5
Автоматски споено мислење:

032. Врчак - Како да побегнам од сe (1999, Авалон продукција
Као млад коа се појави Врчак не го сакав и не ми беше интересен никогаш али па после него какви се се имаат појавено сега и не звучи толку лошо. Интересно како се прокламира како рапер(тогаш) а уствари мак поп со рецитирање стихови.
Песни кои би ги издвоил и би ги слушал и во други ситуации и ми се ок се Манастирски сон-можеби и најдобрата, Пред да заспијам-оваа и тогаш (пред 25 год.) ми беше омилена и ја знаев цела на памет плус ПС у позадина и со рефренот ептен ја креваат на друго ниво, и секако И повторно сам едноставно права песна во прав момент, мислам дека многу од тие генерации ја имаме искусено песнава во реален живот, не дека сега не се дрогираат али тогаш буквално гледавме комшии сооученици буквално ко на филмовине со шприц у вена заглавен стонира у школски или у парк, не може ни да го извади од коа ќе се вбризга, на скали пред влез буквално комшија се предозира и после 30 год. остануваат сликите неизбледени. Може не по музика аранжман али по текст една од топ мк песни која гаѓа директ.
3/5

Последно уредено:
033. Каролина Гочева - Македонско девојче 2 (2016, Авалон продукција)
Еден од најпрофесионалните албуми во Македонија евер, од продукција снимка аранжмани текстови гласот на Каролина па до промоција и достапност на истиот секаде со синхронизирани текстови на спотифај, еден комплетен производ кои треба да е репер за секој кои во иднина би сакал да снима музика.
Веќе поречите од мене доволно кажаа за албумов јас само ќе кажам дека со некоја чашка ракија секогаш уживам во овој албум и си го пуштам уживам така ќе е и денес, ми тргна денот ќе го завршам со ракиичка и албумов.
4.5/5

Attachments

• IMG_20251127_195820.jpg
    IMG_20251127_195820.jpg
    1,7 MB · Прегледи: 4
Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom