Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
И како ќе му го смени животот тоа што нема опција за греење санитарна вода?
Еве муабет си правиме..
Знаеш Стрелчо... баба ми и дедо ми Бог да ги прости уште пред 70 години имале бојлер на дрва!
Па електричен.. па еве јас денес соларен бојлер..
Вака си размислувам... ние луѓево сме се бањале со топла вода уште пред вие од Грее да ги донесете топлинските пумпи..

Ама да се најдеме у муабет, еве јас ќе го прашам.
@Bonnie and Clyde прашај го @SantoriniLover дали има опција за санитарна вода на топлинската?
Не за друго, Стрелец едвај чека да му каже (читај спушти) дека се заебал, оти ако си земал Грее ќе си имал таква опција..
Имам опција имам ако не знае како ке се реши ке го поднаучам сезнајкото :masa: :masa:

Attachments

• IMG_4914.png
    IMG_4914.png
    123,5 KB · Прегледи: 21
И како ќе му го смени животот тоа што нема опција за греење санитарна вода?
Еве муабет си правиме..
Знаеш Стрелчо... баба ми и дедо ми Бог да ги прости уште пред 70 години имале бојлер на дрва!
Па електричен.. па еве јас денес соларен бојлер..
Вака си размислувам... ние луѓево сме се бањале со топла вода уште пред вие од Грее да ги донесете топлинските пумпи..

Ама да се најдеме у муабет, еве јас ќе го прашам.
@Bonnie and Clyde прашај го @SantoriniLover дали има опција за санитарна вода на топлинската?
Не за друго, Стрелец едвај чека да му каже (читај спушти) дека се заебал, оти ако си земал Грее ќе си имал таква опција..
Значи прво и основно за пумпите се знае кај се мерат и кој сертификат треба да го имаат.KEYMARK, Eurovent
Со факти треба да се збори на темава, ама овде има побајаги лаици и се тера муабет како на другион форум од рукав.
За болјер објаснив дека е добро да се искористи пумпата, а ти ме нападна....земи бојлер каков сакаш само ти објаснив дека е подобро од солар.
Автоматски споено мислење:

Имам опција имам ако не знае како ке се реши ке го поднаучам сезнајкото :masa: :masa:
Што е ова црнилово DOS или ChatGPT ? :)
Kontrolerot slikaj go ne mi prakjaj Photoshop

1765232788402.png
Black and White :)
Ова таму на другиот форум сите што сте у игра и сте отвориле сајтчиња за клими

Последно уредено:
Значи прво и основно за пумпите се знае кај се мерат и кој сертификат треба да го имаат.KEYMARK, Eurovent
Со факти треба да се збори на темава, ама овде има побајаги лаици и се тера муабет како на другион форум од рукав.
За болјер објаснив дека е добро да се искористи пумпата, а ти ме нападна....земи бојлер каков сакаш само ти објаснив дека е подобро од солар.
Го следам типов на ЈТ... верувам и ти го знаеш..
IMG_1044.jpeg

Почна и за AUX да биде сервисер(и продавач). Исто имале и кејмарк и еуровент, и типов баш реално си кажува..
Добар муабет има на крај... и Грее ги спомнува.
Него пре би му верувал...

А за санитарен бојлер, излишно е и муабет да правиме... нема споредба економичноста со соларен! 300€ 200L и капата на страна 9 месеца...

Што е ова црнилово DOS или ChatGPT ? :)
Kontrolerot slikaj go ne mi prakjaj Photoshop

Прегледај го приврзокот 463177
Black and White :)
Ова таму на другиот форум сите што сте у игра и сте отвориле сајтчиња за клими
Ова е од апликацијата на мобилен колку си спремен зад кладба? Еве јас ке дојдам итре кажи место и на лице место ке се увериш дали е чат џпт :masa:

Препорака за тивок клима уред 3.5ка за во спална соба?
Колкава спална имаш па ти треба 3.5kW клима?
Јас имам во спална 17м2 ставено 2kW клима па добра е, тивка и супер грее.

Колкава спална имаш па ти треба 3.5kW клима?
Јас имам во спална 17м2 ставено 2kW клима па добра е, тивка и супер грее.
Отворена ќе биде вратата, по потреба ќе се затвора.

Отворена ќе биде вратата, по потреба ќе се затвора.
Ако вратата ја држиш отворена и затвораш по потреба зашто не го ставиш уредот во другата просторија
Така буката од климата нема да те вознемирува толку додека спиеш

Ако вратата ја држиш отворена и затвораш по потреба зашто не го ставиш уредот во другата просторија
Така буката од климата нема да те вознемирува толку додека спиеш
Веќе имаме една клима во друга просторија, 3.5ка

Мојата клима што ми е во спална е Daikin Comfora 2kW
FTXP20N / RXP20N

Спецификации и нема којзнае какви.
Надворешна од 24 кг со еднореден изменувач.
Фреон 550 грама.
Мало single компресорче али сепак swing технологија

Внатрешна има вградено WiFi, свинг лево-десно како и дополнителни филтри, оние сунгерчињата.

А++ енергетска SCOP 4.65
Капацитет на греење
-7 1.95kW
-10 1.99kW
-15 2.05kW
Значи ништо посебно.
Клима наменета за просторија со мали топлотни загуби.

Кога ја купив имав проблем со крцкање на пластика на внатрешна. Сепак оваа клима не е премиум модел па пластиката и не е баш најквалитетна.
Јас тоа крцкање пуцкетање сам си го решив со разлабување на две штрафчиња и со тоа пластиката доби поголем простор каде да се шири кога се загрева.
Крцкањето целосно исчезна.
Ќе постирам слика кои точно штрафчиња ги разлабавив и ви го препорачувам овој ефтин трик на сите кои го имате истиот проблем.

Screenshot_20241205_131818_Chrome.jpg

Климата сега е многу тивка. Нема никаква бучава, се слуша само струењето на воздухот.
Тоа се должи на онаа нова технологија на Даикин турбина + ел.мотор
За ова еднаш веќе сум пишувал и истражував малку повеќе бидејќи наредна недела ќе монтирам уште една Даикин клима која го има истиот систем па сакав да дознаам нешто повеќе. Иако нема многу информации на интернет ова е она што досега го знам.

Наводно Даикин овој изум го базира на технологија MagLev (Magnetic Levitation), истата технологија што ја користат оние брзи возови кои можат да постигнат брзина и преку 500км/ч бидејќи немаат контакт со пругата со шините, односно лебдат над нив.

Кај Даикин на турбината имаме вграден магнетен прстен. Ова ќе ни биде роторот.
Еве како изгледа
shopping (1) (1).webp

Доколку се погледне од горе има како некои малечки дупчиња, секое на исто растојание едно од друго, каде што можеби се ставани други магнети. Можеби од оние ретките како Неодиниум. Но за ова нема поточна информација на нет.
На овој начин магнетот добива повеќе од еден јужен и повеќе од еден северен пол. Односно е мултипол магнет.
Screenshot_20251214_081439_Chrome.jpg

Моторот, кој е фактички статор, има помал дијаметар и тој влегува испод магнетниот прстен. И ја добиваме таа левитација. Сепак има и осовина која влегува во една гумица на моторот и служи за да биде се во центар се додека не почне да протекува струја низ намотките на моторот. Нема никакви лагери никакви четкици. Ете како изгледа и има споредба со стандардна турбина и мотор.
Screenshot_20250802_110331_YouTube.jpg

И ја стартоваме климата, струјата протекува низ намотките на ел.мотор. Се добива ел.магнетно поле врз кое лебди тој кружен магнет. Намотките добиваат обратен поларитет па бидејќи ист пол се одбива со ист а се привлекува со различен, турбината почнува да врти. Магија :)

Како резултат добиваме скоро нула бучава, нема лагери кои се расипуваат и ствараат бучава, долготрајност и зголемена енергетска ефикасност.
Даикин овој изум го има патентирано и го монтира кај повеќе модели.

Ima nekoj koristeno Midea inverter? Kako ste zadovolni?

Drugar moj ima vakva namesteno vo dnevnata od okolu 36-38m2 i e dosta toplo niz cela dnevna.

Shto mislite vie za ovaa klima?

1765739527164.png

Ima nekoj koristeno Midea inverter? Kako ste zadovolni?

Drugar moj ima vakva namesteno vo dnevnata od okolu 36-38m2 i e dosta toplo niz cela dnevna.

Shto mislite vie za ovaa klima?

Прегледај го приврзокот 463655
Секој од познатите брендови си има некоја своја посебна технологија. Така и Мидеа која што е број 1 кинез.
Мене ми се свиѓа моделот All Easy Pro.
Штета што кај нас го нема, кај србиве го има.
Ми се свиѓа таа нивна технологија што цела внатрешна можеш да ја растуриш за 5 минути.

Screenshot_20251214_121724_Chrome.jpg

Секој од познатите брендови си има некоја своја посебна технологија. Така и Мидеа која што е број 1 кинез.
Мене ми се свиѓа моделот All Easy Pro.
Штета што кај нас го нема, кај србиве го има.
Ми се свиѓа таа нивна технологија што цела внатрешна можеш да ја растуриш за 5 минути.

Прегледај го приврзокот 463659
Го имаш под името МДВ во Енергосистем 3,5кв модел за 30.600 ден со гратис монтажа.
Побарај на инстаграм има реклама.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom