Дали затоа што многу го сакам надреализмот, животот постојано ми го сервира. Соновите на пример ми се исклучиво надреализам. Ама и на јаве, доста често ми налетуваат случки, луѓе, места, муабети кои се скроз на граница или вон граница на нормалното. Неколку ги имам раскажано и тука и делуваат 100% на "није се десило" како на пример црнец со суканици качен на електричен тротинет на кој има ставено и блутут звучник, се паркира на "Школка" во Градски Парк и почнува да свири на електрична гитара поврзана со звучникот. Во 1 и пол саат сабајле. За ова имам и сведоци од форумов.
Ама сега еве една пресна случка. Завчера имаше еден концерт на кој се мислев дали да одам најмногу поради замор во комбинација со фактот што настапувачите ги имам веќе 2-3 пати гледано и тоа последниот пат пред дали има и месец дена, па не би ми било криво и да ги испуштам и да останам дома. Ама ај некако се потегнав и отидов. Си се сместив јас на столче, кога после некоја минута три реда пред мене се стационира шиптaр со кече, и тоа не кече од оние миље на маса што го ставаат бабите, туку full size пресечена полудупната топка џемо хаса од Симница кече. И сега најважниот детал, концертот жанровски-авангарден free jazz. Знам на пример дека оркиве се присутни и сум ги гледал кога сум бил на Аца Лукас на Саша Матич, Харис, Наташа Беквалац, Шако Полумента... Во јавност се çifşa sërbişht kosovë republik, а ваму пеат Личнааааа Картаааа Празна Јеееееее. Ама ова ме фати скроз неспремен, шиптaр во full size кече на авангарден free jazz концерт.
Ај пробајте да го концепирате тоа. Знам, не бива. Затоа решив да направам фотки.
И после ми текна,
не, не, не, не малку е ова. Се сетив на сопствената мисла дека ако 1 слика е 1000 зборови, 1 видео е 1000 слики или милион зборови. И решив да направам видеа, и тоа неколку, едноставно мора и со слика и со звук да остане запишан овој момент што ни Буњуел, ни Ходоровски, ни Линч го немаат во филмовите. Двајцава на сцена свират фри џез, а шиптaрот со кече ги гледа во публика. А многу-многу не сакам ни да сликам, ни да снимам. Видеава се може квантитативно 15% од сите видеа што сум ги направил во животот. Ама вредеше секој пиксел, секој мегабајт.
Ете и тоа доживеав, шиптaр во кече на авангарден џез концерт.