Драга Кајгана (виртуелен дневник)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Драга,
Денес ги однесов децата на Златно славејче 2025. Годинава славејчето слави 55 години, значи постаро е и од некои баби и дедовци. Иако морам да забележам дека со оглед на тоа што беше јубилејно издание, требало да се потрудат малку повеќе околу фестивалот - лани на пример изгледаше далеку подобро и попомпезно. Годинава немаше ништо интересно: направиле ремикс верзии на трите песни кои се заштитен знак на фестивалот - „За сите деца“, „Градот убав“ и „Роденденска“, но освен тоа, некако сиромашно делуваше. Ама како и да е, посебна енергија носи тој фестивал секоја година, еден куп насмеани лица на родителите, еден куп среќни деца... И кога и да одам, ме лазат морници и знае да ми потече по некоја солза. Преубаво чувство е да си дел од повеќе од пола век традиција и да ја пренесуваш и на своите деца љубовта која ти си ја доживувал како мал. Среќен роденден, Славејче! Па да даде Господ и стотка да прославиме, заедно!

Дали затоа што многу го сакам надреализмот, животот постојано ми го сервира. Соновите на пример ми се исклучиво надреализам. Ама и на јаве, доста често ми налетуваат случки, луѓе, места, муабети кои се скроз на граница или вон граница на нормалното. Неколку ги имам раскажано и тука и делуваат 100% на "није се десило" како на пример црнец со суканици качен на електричен тротинет на кој има ставено и блутут звучник, се паркира на "Школка" во Градски Парк и почнува да свири на електрична гитара поврзана со звучникот. Во 1 и пол саат сабајле. За ова имам и сведоци од форумов.

Ама сега еве една пресна случка. Завчера имаше еден концерт на кој се мислев дали да одам најмногу поради замор во комбинација со фактот што настапувачите ги имам веќе 2-3 пати гледано и тоа последниот пат пред дали има и месец дена, па не би ми било криво и да ги испуштам и да останам дома. Ама ај некако се потегнав и отидов. Си се сместив јас на столче, кога после некоја минута три реда пред мене се стационира шиптaр со кече, и тоа не кече од оние миље на маса што го ставаат бабите, туку full size пресечена полудупната топка џемо хаса од Симница кече. И сега најважниот детал, концертот жанровски-авангарден free jazz. Знам на пример дека оркиве се присутни и сум ги гледал кога сум бил на Аца Лукас на Саша Матич, Харис, Наташа Беквалац, Шако Полумента... Во јавност се çifşa sërbişht kosovë republik, а ваму пеат Личнааааа Картаааа Празна Јеееееее. Ама ова ме фати скроз неспремен, шиптaр во full size кече на авангарден free jazz концерт.

Ај пробајте да го концепирате тоа. Знам, не бива. Затоа решив да направам фотки.

582421235_25402629475999098_3817151083961532061_n.jpg

582284138_4336755149930973_8176600213564984088_n.jpg

582261287_1567193947640317_6885236543689116485_n.jpg

И после ми текна, не, не, не, не малку е ова. Се сетив на сопствената мисла дека ако 1 слика е 1000 зборови, 1 видео е 1000 слики или милион зборови. И решив да направам видеа, и тоа неколку, едноставно мора и со слика и со звук да остане запишан овој момент што ни Буњуел, ни Ходоровски, ни Линч го немаат во филмовите. Двајцава на сцена свират фри џез, а шиптaрот со кече ги гледа во публика. А многу-многу не сакам ни да сликам, ни да снимам. Видеава се може квантитативно 15% од сите видеа што сум ги направил во животот. Ама вредеше секој пиксел, секој мегабајт.

Ете и тоа доживеав, шиптaр во кече на авангарден џез концерт.

20251122-185311652.jpg

ДК

Сфакаш дека животот е премногу краток и брзо прелетал толку многу години кога староста се кае за во младоста што не си ја користел храброста.

Толку " трчање" за да направиш нешто, да постигнеш нешто, да "проживееш убаво", да им оставиш на децата, да дочекаш убава старост и ....и....сфаќаш дека се поминува, па и староста поминува.

Глупо ми е кога ќе кажат " ај да си дочекаш да остариш"... па не е вечна и таа ке помине.
Но, не ни доаѓа памет, човек не се менува или споро се менува.

Има ли смисла сето ова?????
Не, нема...

Драгаа оо ти секси рибетино имам еден проблем..
Секогаш кога пијам никад не се напивам онака да одлепам скроз,капка не допира до пинеалната..Звучам ко некој партибрејкер,заеби..

Кајг,

ај кажи му на дотичниов дека не е фактор за Македонија и најмалку државниот врв за време на викенд нема друга работа, па да се занимава ЛИЧНО со него и ЛИЧНО СО НЕГОВО ОПКРУЖУВАЊЕ, напротив имал среќа дека ,,благо поминал,, после случувањата во ,,Пулс“, тотално безобразно постапил непочитувајќи ги законските протоколи за вакви јавни настапи со недобиена дозвола за настап во таков објект од општината, тие сами си ја зедоа власта во рака и си одржале концерт, каде бееееее алооо Тунгузија ли сме?
...
да беше некој обичен смртник богами немаше лесно така да помине, а и новинарите кои низ јавните медиуми пишуваат „и што рекол и што не рекол“ создавајќи негативна и напната атмосфера, наместо новинарски да се задржат на нивната вистина на информирање, како питачи за лајкови и гледаност пишуваат падни стани, све тоа треба да се земе на одговорност, не може бре новинар да манипулира и да пишува лично мислење за вакви осетливи настани, ама тоа професија како и другите професии во Македонија со купување дипломи, истрчај дај пари земи диплома, тотално злоупотреба на демократија и создавање хаос и погрешно јавно мислење!

Браво за градоначалникот на Квадарци, задоволна сум од неговата постапка да не се повтори Кочани, па да биде Кавадарци следно!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom