Даjте сериозно... Ви недостига ли Jугославиjа?

Факт е дека да не се радпаднела до сега од дамна ќе бевме у ЕУ....за Хрватите и Словенците тоа и не е битно, ама за нас и Србите....

Башка со јака Југославија прашање е дали Косово ќе се десеше...

Имаше тензии со Косоварите одамна, само се гураа под тепихот проблемите неколку децении за време на Тито се заташкуваа проблемите. А имало континуирани притисоци врз Србите додека Косоварите имале автономија во Југославија, дури и силувања на монахињи во манастирите.
А за време на СФРЈ Словенците и Хрватите во Председателството на СФРЈ често ги подбуцнуваа Косоварите.
Во 1989 на Видовден на Газиместан и одбележувањето на 600 години од Косовски бој, од политичарите не дојде само Стипе Месиќ -а во тоа време беше дел од претседателството на СФРЈ како претставник на СР Хрватска, и не дојдоа Цимерман амбасадорот на САД во СФРЈ и амбасадорот на Турција во СФРЈ.

Тоа доволно кажува дека уште во 1989 на некои им пречело одбележувањето на битката. Некои битката ја планирале, така да и на овој и на оној начин некои процеси и случувања се неизбежни.

Да опстоела Југославија како лабава конфедерација, Словенците и Хрватите уште повеќе би работеле во полза на Косоварите.
За споредба, во 1999 Србите сами издржаа 78 денови бомбардирање, а во 1941 година во Априлската војна кралската армија на кралството Југославија беше поразена за само 12 денови.
Беа поразени за 12 денови од причина што во таа кралска армија имаа ,, петта колона '' еден куп предавници и дезертери и шпиони- народи кои во Првата светска војна беа на спротивната страна и дел од Австро-Унгарија, народи кои продаваа информации на Германците, и со тоа само ги демотивираа припадниците од Српскиот народ во таа кралска војска.
Во 1999 година Србите немаа во војската предавници од тие народности, и издржаа 78 денови, иако многумина во САД мислеа дека за 3- 4 денови ќе паднат.

Сакам Југословенски Пасош - еден од најмоќните на светот. СО БЕЛ ДВОГЛАВ ОРЕЛ СО ОСТАР ЛУТ ПОГЛЕД НА НЕГО. Југословенските рамена се на иста висина со Јапонија, Јужна Кореја, Кина, Швајцарија, Норвешка, Дубаи, Арабија.
АЛО ние сме наследниците на ВИЗАНТИЈА.
Јеботе СТРУЈА му дадоја на Светот. Гревота е така да пропадни некој со ТОЛКУ многу потенцијал даден од БОГА.
Свету искриви ја бељата која ја направи со нас. Кармата ве јаде веќе, ве гризе однатре. Ние се распаднавме, ам 2 децении подоцна и вие не врвите подобро. Исперте си го гревот, ако сакате спас.

Ако можи Сенидах (од Словенија) да пеј на Српско-Хрватски, 30ет години по распадот, можда не е крај.
Можда 3от обид ќе ни е најуспешен.
Да. Знам дека ни згрешија.

Автоматски споено мислење:

екс Југословените и Југословенките се воедно и најсекси луѓе, од тоа што сум видел по Европава.
Не има секакви, од црномурести со костен очи од по 2 метра, до скрос руси со море очи, кои сепак изгледаат тотално Српски-Хрватски/Балкански.
Автоматски споено мислење:

Patrolni_brod_klasa_Kotor_P34.jpg

2560px-Naval_Heritage_Collection_01.jpg

5118263.jpg

^ Познатиот Југословенски Сокол.

R.9c57c419d3e13d6ee7d99282eeba9dba

Редок зачуван Орден за посебни заслуги - луѓе кои служеле во Воздухопловната Флота.
Ако не се лажам по воњата, Русија ни ги зеде Авионите.

Приказна за тоа како пропадна една светска сила, а не една обична балканска земја, туку наследникот на Византија.
Местото каде беа родени преку 22 Императори од Источното Римско Царство - Византија, а тоа е територијата на денешна Србија.
Не се држат ко слеп за стап за Религијата, без причина. Многу добро знаат кои се. Можеби и подобро од нас.

Последното што сакам како Македонец/како Интелигенција, е од Бугарија да правам земја (преку сила).
Таквите би ве накачил на карпестиот остров, ко Лазо Колишефски шо ви напрај.
Си ги измешал лончињата ти чим мислиш дека југославија имала пасош и оредн со двоглав бел орел или па појма си немаш од политичка историја.
Затоа цепај со историја на уметност и редовно ќе те лајкам.

Си ги измешал лончињата ти чим мислиш дека југославија имала пасош и оредн со двоглав бел орел или па појма си немаш од политичка историја.
СРЈ имаше пасош со двоглав орел. Ги помешал брзините малку византиецот :D

Да. Факт е тоа.
Имаше едно интервју на Киро Глигоров на хрватска телевизија за понудата на Европа у тоа време.
ЛАГА! ЛАГА и ЛАГА!!!

Киро како и со други изјави и со оваа манипулираше.
НИКОГАШ ама буквално никогаш тогашна ЕЕЗ не сакаше да ја прими ехЈУ во тој сојуз, зошто Киро лажеше не знам а го нема за да одговори на тоа прашање, дали е до годините или нешто друго само тој си знае.
Претходно даде изјава за грчки медиуми дека Македонците се дојдени како Словени во седмиот век и со тоа отвори пандорина кутија, со години не испраќаше барање до ООН за прием едноставно човекот беше катастрофален за Македонија и Македонските интереси (тоа што не е само тој не е за утеха).

ЛАГА! ЛАГА и ЛАГА!!!

НИКОГАШ ама буквално никогаш тогашна ЕЕЗ не сакаше да ја прими ехЈУ во тој сојуз, зошто Киро лажеше не знам а го нема за да одговори на тоа прашање, дали е до годините или нешто друго само тој си знае.
Претходно даде изјава за грчки медиуми дека Македонците се дојдени како Словени во седмиот век и со тоа отвори пандорина кутија, со години не испраќаше барање до ООН за прием едноставно човекот беше катастрофален за Македонија и Македонските интереси (тоа што не е само тој не е за утеха).

Идеализирање и романтизирање на нештата се приказните дека ЕЕЗ сакала да ја прими Југославија, и дека ако се случило тоа дека немало да има економска криза.
Ќе течело мед и млеко.

Всушност благодарение на распадот на Југославија, за крупните економски играчи - држави од ЕУ се отворија поволности, ефтина работна сила, распаднати економски пазари, експлоатација на ситните државички и голем економски бенефит за ЕУ.

Гробар на т.н. обединета Македонска држава , тоа е Југославија

„Јас не познавам друг народ кој повеќе страдал од предавствата на своите синови - изроди како македонскиот“
Гоце Делчев

„На триесетти јуни повторно се сретнав со Тито. Се интересираше дали сме задоволни од разговорите. Јас му кажав дака разговорите се едно, а друго е што навистина ќе се направи и дака за задоволство ќе зборуваме подоцна кога ќе се остварат ветувањата. Тој пак ми повтори дека при првата можност ќе проговори и ќе се заложи за обединувањето на Македонија и на македонскиот народ:
Ќе видите оти нема да Ве изневерам. Ова не се празни ветувања. Еве Ви една моја фотографија за спомен, како залог за она што Ви го ветив. Ако Ве изневерам, ќе можете да покажувате кој Ве изневерил.
Ја зедов фотографијата, на која беше со маршалска униформа и на која имаше напишано: За спомен на соборецот, другарот Методија Ченто. Тито. 30.lV. 1944.“

„Во стара Југославија, Србите, за време на окупацијата на Бугарија, ме заплашуваа со убиство, но никогаш не се надевав дека и Македонци ќе ми се фалат со убиство.“
Методија Андонов-Ченто,
Од „Жалба од Методија Андонов Ченто осуденик на КПЗ Идризово“, до Окружниот суд Скопје До Врховниот суд на НР Македонија, од 4 декември 1947 Скопје

Ние сме народ кој често збори за предавствата на многу Егејци и Пиринци, но ретко кога ги споменуваме предавствата на нашите во Вардарска.
Убаво било гзот на топло да е додека Егејска Македонија била во период на граѓанска војна.
Зошто Југославија директно не се вклучила?
Бидејќи така му кажале на маршалот, затоа.
Така и се создаде Југославија, со гаранции од западот.

Да имам моќ, би го избришал секој спомен од таа куротресина
Да исчезне курвата засекогаш!!!

Абре он мисли на Краљевина Југославија.

ЛАГА! ЛАГА и ЛАГА!!!

Никој (ваљда) нема дилема дали Киро е или не е никаков патриот. Неговите изјави од тоа време, како и изјавите на Денко Малески, добро покажуваат кои се они двајца.

Изјавата, Киро ја даде при едно интервју на хрватска телевизија.
На интервјуто беа присутни и други видни дејци од тоа време.
Никој од нив не ја негираше изјавата на Киро.
Ја не сум сретнал никаков јавен демант од никој, кој бил на тој состанок за кој се зборува, во врска со изјавата на Киро.

На пример, ја сум Стане Доланц и сум бил таму, знам што се зборело. Го слушам Киро трабуња невистини, искачам одма у штампа и демантирам, пошто нема да дозволам некој од икс причини да си праи измишљотини за тоа на кое сум присуствувал и кое е многу важен настан.
(Стане Доланц не бил таму, него давам пример)

Ако има некој демант негде на оваа изјава на Киро, ја не сум го видел. Тоа не докажува дека Киро збори вистини, него само е индиција за тоа.

Последно уредено:
Абре он мисли на Краљевина Југославија.

Никој (ваљда) нема дилема дали Киро е или не е никаков патриот. Неговите изјави од тоа време, како и изјавите на Денко Малески, добро покажуваат кои се они двајца.

Изјавата, Киро ја даде при едно интервју на хрватска телевизија.
На интервјуто беа присутни и други видни дејци од тоа време.
Никој од нив не ја негираше изјавата на Киро.
Ја не сум сретнал никаков јавен демант од никој, кој бил на тој состанок за кој се зборува, во врска со изјавата на Киро.

На пример, ја сум Стане Доланц и сум бил таму, знам што се зборело. Го слушам Киро трабуња невистини, искачам одма у штампа и демантирам, пошто нема да дозволам некој од икс причини да си праи измишљотини за тоа на кое сум присуствувал и кое е многу важен настан.
(Стане Доланц не бил таму, него давам пример)

Ако има некој демант негде на оваа изјава на Киро, ја не сум го видел. Тоа не докажува дека Киро збори вистини, него само е индиција за тоа.
Abe vo toa vreme Yugoslavija beshe umrena, kiro predsedatel i imase se shto mu treba vo zhivotot.

Zoshto bi se brukal srede Hrvatska da lazhi.
Ne nego si kazha kako shto bilo no mislam deka toa bilo laga od EEZ i koga vidoja deka so lagata ne funktionira ja razebaja Yugoslavija.
Isto kako shto pravat so Ukraine

Abe vo toa vreme Yugoslavija beshe umrena, kiro predsedatel i imase se shto mu treba vo zhivotot.

Zoshto bi se brukal srede Hrvatska da lazhi.
Ne nego si kazha kako shto bilo no mislam deka toa bilo laga od EEZ i koga vidoja deka so lagata ne funktionira ja razebaja Yugoslavija.
Isto kako shto pravat so Ukraine
Дали ЕЕЗ ги лажела нашиве политичари, не знам, ама ми е чудно, како никој од сите тие кои присуствувале таму не излезе било кога да каже - Киро лаже. Тоа ми е една индиција дека било така, отприлика.
Може и не ги лажеле, може у тој момент тоа било понуда, после више не. Политика е превртлива работа. На пример, Украина више никад нема да ги добие условите кои Русија и ги понуди у Турција 22-ра.

Инаку интервјуто е можда 10 и повеќе години после распадот.

Во Југославија имаше и некои позитивни работи.Ко на пример жестока реакција на терористички здруженија.Значи нема преговори со терористи и нема мешање од страна.

Во Југославија имаше и некои позитивни работи.Ко на пример жестока реакција на терористички здруженија.Значи нема преговори со терористи и нема мешање од страна.
не некои, туку многу позитивни работи

Живееме во времиња во кои наративот е дека не може да си патриот и да си ја сакаш татковината ако не плукаш по Југославија. Ова е исто и во Србија и во Хрватска, и кај нас. Во Босна само муслиманите можат да искажат некои позитивни чувства за старата држава. Словенците веројатно не се ни замараат со таа тематика, имаат оставено се зад себе.

Не сме објективни. Сонуваме за некое обединување кое не се случило заради Југославија, а ноторен факт е дека и да не оставеше Југославија надвор од себе, ни милиметар немаше да мрднеме од каде што сме. Англичаните застанаа зад Грците и се што ќе се случеше е дека ќе врнеа напалм бомби. Сонот за Солун, со војска која штотуку излегла од ВВ2, без авијација, против големите сили... не сакаме да си признаеме дека тоа било веќе завршена работа.

По Тито се плука, но да не беше Тито и да не беа комунистите, ќе не газеа националистички чизми на соседите. Не треба човек да е ни комунист ни левичар, за да го види тоа. Ми има кажувано дедо ми како пред ВВ2, како млади, биле тепани од српската жандармерија само заради изговарање на зборот Македонија. Неговиот брат, заедно со негови врсници, бил тепан три пати од бугарите во полициска станица, за време на ВВ2. Подоцна неговиот брат стана офицер во ЈНА.

Само комунистите имаа доблест, или се најдоа во таква ситуација, да ни ги признаат основните човекови права, да можеме да се нарекуваме како што сакаме и да не бидеме малтретирани поради тоа. И тоа траеше само за време на СФРЈ, штом таа држава пропадна, почнаат пак да не шутираат како сакаат, да ни менуваат име, да ни ставаат вета, да не омаловажуваат.

Тоа се фактите, ние можеме да плукаме колку сакаме. Може човек да си ја сака земјата и да не гледа пристрасно кон минатото. Контроверзно мислење...

Живееме во времиња во кои наративот е дека не може да си патриот и да си ја сакаш татковината ако не плукаш по Југославија. Ова е исто и во Србија и во Хрватска, и кај нас. Во Босна само муслиманите можат да искажат некои позитивни чувства за старата држава. Словенците веројатно не се ни замараат со таа тематика, имаат оставено се зад себе.

Не сме објективни. Сонуваме за некое обединување кое не се случило заради Југославија, а ноторен факт е дека и да не оставеше Југославија надвор од себе, ни милиметар немаше да мрднеме од каде што сме. Англичаните застанаа зад Грците и се што ќе се случеше е дека ќе врнеа напалм бомби. Сонот за Солун, со војска која штотуку излегла од ВВ2, без авијација, против големите сили... не сакаме да си признаеме дека тоа било веќе завршена работа.

По Тито се плука, но да не беше Тито и да не беа комунистите, ќе не газеа националистички чизми на соседите. Не треба човек да е ни комунист ни левичар, за да го види тоа. Ми има кажувано дедо ми како пред ВВ2, како млади, биле тепани од српската жандармерија само заради изговарање на зборот Македонија. Неговиот брат, заедно со негови врсници, бил тепан три пати од бугарите во полициска станица, за време на ВВ2. Подоцна неговиот брат стана офицер во ЈНА.

Само комунистите имаа доблест, или се најдоа во таква ситуација, да ни ги признаат основните човекови права, да можеме да се нарекуваме како што сакаме и да не бидеме малтретирани поради тоа. И тоа траеше само за време на СФРЈ, штом таа држава пропадна, почнаат пак да не шутираат како сакаат, да ни менуваат име, да ни ставаат вета, да не омаловажуваат.

Тоа се фактите, ние можеме да плукаме колку сакаме. Може човек да си ја сака земјата и да не гледа пристрасно кон минатото. Контроверзно мислење...
Се плука по Југославија и се смета грев ако се има симпатии кон таа држава и тоа време заради референдумот 1991 и заради бирократскиот остаток у облик на СДС кој ни ја уништува државава и не демонтира како дете камионче.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom