Политиките на Бугарија кон Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување
Тогаш зошто дозволија влез на еден куп земји со нерешени билатерални прашања со соседите, како Хрватска, Кипар, Романија, Португалија, Словачка, Полска, Литванија, Унгарија? Или тогаш ЕУ била едноставна, сега не е едноставна? :pos:
Па и последна примена, Хрватска, немаше решено ГРАНИЦА со Словенија, земја членка....
Пишав,за да те примат во гЕУ треба стратешко нешто да имаш, н.пр.море или тврд к@р.. па пуштив тоа писмото на Милош Обреновиќ за султанот, .... Слаб је на Паре или мушко дупе.. а ми пара немамо....
А ние имаме само политичари безкичмењаци, што немаатм@диња... Го приземјиа Борис и сега сите се плашат, па патувај со редовна авио линија, не со владин авион...

Моето лично искуство покажува дека Грците никогаш не ја отвориле оваа тема, иако јас ја отворив чисто од љубопитност. Зборував и за тоа зошто тие не ја отвораат, а вие ја отворате - мислењето е дека тоа е поради образовниот систем, политичарите и медиумите. Во Грција, изразот „фашистички окупатор“ едноставно речиси никогаш не го користи никој, додека во вашата земја тоа е втор израз по „добар ден“. Не знам дали е само за да се демонстрира „знаење“ или едноставно затоа што не знаеш ништо друго за Бугарите и Бугарија.

Заедничката комисија едвај споменува дека Тито ве создал. Таму е на сосема друго ниво. Дури и ако разговарате со обични граѓани и историчари, оние кои ќе кажат дека Тито ве создал ќе бидат малцинство. За жал, сепак, мислењата на овие луѓе се објавуваат во македонските медиуми, а македонските политичари зборуваат за нив. Јасно е дека ова е чиста политика од страна на медиуми зависни од ВМРО-ДПМНЕ и со чисто дневно-политички цели, но токму тоа ги попречува добрите односи.
Ние не отвораме никакви теми, ние само реагираме на вашите постапки, тоа е моето искуство, сте доаѓале во Охрид и наместо да се опуштите вие терате пропаганда.
Или оди ваш амбасадор во Хрватска, и наместо таму да ги гледа бугарските интереси тој таму продава магла, зборува за Македонија, а да не речам за сега во последно време, каде што сте запнале и терате наратив Северна Македонја е бугарска, а ни збор за Егејска МКД, ако овој дел е бугарски треба то да го кажувате и за Егејска, ама за таму мукла, ви е страв од грците, за таму викате МКД е Грција, многу дволично.

Ние не отвораме никакви теми, ние само реагираме на вашите постапки, тоа е моето искуство, сте доаѓале во Охрид и наместо да се опуштите вие терате пропаганда.
Или оди ваш амбасадор во Хрватска, и наместо таму да ги гледа бугарските интереси тој таму продава магла, зборува за Македонија, а да не речам за сега во последно време, каде што сте запнале и терате наратив Северна Македонја е бугарска, а ни збор за Егејска МКД, ако овој дел е бугарски треба то да го кажувате и за Егејска, ама за таму мукла, ви е страв од грците, за таму викате МКД е Грција, многу дволично.
Кога сум во вашата земја, никогаш не отворам вакви теми - таму сум за да се одморам, но секогаш има некој Македонец што ги отвора. Изразот „Македонија е бугарска“ (не само Северна) е израз што го користат националистите или политичарите за лични цели, но не и владата. Никогаш не сум чул ниту еден Бугарин да му каже на грк дека Вардска Македонија е грчка. Ако зборуваме за Античка Македонија - да, тоа може да се чуе од Бугарин. Не гледам никакво лицемерие, ги испеглавме проблемите со Грција - секако секогаш има нешто што треба да се посака, но нема „големи рабови“.

Ако си едноставен, ЕУ не е. Тие никогаш нема да ја дозволат Македонија во ЕУ сè додека има нерешени проблеми со соседството со Бугарија и Грција.
А ако не е “едноставен“ ќе се примени резервниот (првичен) план кој гласи:
Македонија и Македонци не постојат и како такви НИКОГАШ нема да влегуат во ЕУропска! (Оооооо Љисабоне каде си?)
Сега има и доплнително анекс, може ама кога сите Македонци ќе земат бугарски пасош :pos::pos:

Последно уредено:
Кога сум во вашата земја, никогаш не отворам вакви теми - таму сум за да се одморам, но секогаш има некој Македонец што ги отвора. Изразот „Македонија е бугарска“ (не само Северна) е израз што го користат националистите или политичарите за лични цели, но не и владата. Никогаш не сум чул ниту еден Бугарин да му каже на грк дека Вардска Македонија е грчка. Ако зборуваме за Античка Македонија - да, тоа може да се чуе од Бугарин. Не гледам никакво лицемерие, ги испеглавме проблемите со Грција - секако секогаш има нешто што треба да се посака, но нема „големи рабови“.
абе си седнал тука на форум по цел ден и сега ти не си видел ова она, отвори интернет ќе видиш кој ви е наратиовот, цела пропаганда ви е со карти само за Вардарска Македонија, Егејска препуштена на грцине и сега сакаш нас овде будали да не правиш а всушност сам се правиш будала. не вреди да се објаснувам со тебе.

и да, со грците немате ништо испеглано, нема што да им правите, само си ја подбравте опашката, и нас да не можевте да не блокирате, за кур ќе ни се фатевте, зато, не ми кажви дека нешто вие сте испеглале со грците, него си го подбравте газот и ќутите ко пизди.

Последно уредено:
абе си седнал тука на форум по цел ден и сега ти не си видел ова она, отвори интернет ќе видиш кој ви е наратиовот, цела пропаганда ви е со карти само за Вардарска Македонија, Егејска препуштена на грцине и сега сакаш нас овде будали да не правиш а всушност сам се правиш будала. не вреди да се објаснувам со тебе.

и да, со грците немате ништо испеглано, нема што да им правите, само си ја подбравте опашката, и нас да не можевте да не блокирате, за кур ќе ни се фатевте, зато, не ми кажви дека нешто вие сте испеглале со грците, него си го подбравте газот и ќутите ко пизди.
Плус најпичкарски ќутеа додека преговаравме со Грција каде се решаваше проблем со името и немаше друг проблем за откако го сменивме името им текна дека имале всушност големи проблеми со нас па ни лупнаа вето. Да го ставеа ветото додека преговараме со Грција мислам дека и немаше толку да им се лутиме. Ама бугари се тоа и нема менување на карактерна особина.

Боже Господе , либерна идеологија..
'Јас сум тоа што се чувствувам' :facepalm:
Ако јас лаам , дали тоа значи дека јас сум куче , а не човек?

Ти,друже, си Македонец,кој се откажал од своите корени(или некој твој пред тебе) и си се одличил да се определиш како вазал на западот.Истото важи и милионскиот народ на Егејот.
Не дека разбирате што значи етникум
Јазикот што го зборите е македонски , крвта ви е македонска , ама мозокот ваш одлучил дека вие сте нешто трето.
Ние патиме ради вашите одлуки
Малку човечност да имаше во вас, денес Македонија ќе беше држава со + 2-3 милиони народ
Вие ни ја гасите надежта за Македонија пак да биде цела и неразделива!

Егејот се буди , само да те известам ;)
Може нема сега одма тоа да биде приметливо , ама ќе биде за деценија-две од сега , секако, ако не бидеме распарчени до тогаш.

Да си ми жив и здрав што ти текна ова да го поставиш тука. Мада на кој да му се докажува, некој што си ја има ставено главата во куфер и газот под кирија и покрај многуте други факти и аргументи ќе ти вергла едното исто...

Ајде сега Мицика и Бабушка да ја ПОТСЕТАТ ЕУ дека Уставниот Суд на Албанија ЈА ПОНИШТИ одлуката на албанската влада за давање на морска сол територија на Грција, за да вади плин, во замена за подршка на Албанија на патот кон ЕУ...сепак, денес Албанија бргу оди кон ЕУ..

Куп глупости изнакажа вклучувајќи и графикон од некое безвезно „истражување“ кои народи се осеќале дека нивната култура била супериорна... Епа пошто ги имате истите обичаи како македонските, и дел сте од истата култура - која не е турска култура - тогаш ако верувате дека таа македонска или ете словенска култура е супериорна во однос на другите: Тогаш значи само што си ги навреди непостоечките турски корени. Do'h! :D

На крај уште посмешно делуваш (делувате) што не можете никако да се се соочите со фактот ДЕКА Е ГЛУПО да не си турски народ а да имаш име на турски народ.

doh-homer-simpson.gif
Дали се читаш какви глупости пишуваш цело време по темите. Ти си класична петарда лик и цело време постираш глупости.

Дали е глупо да си словенски народ, а да се идентификуваш со германски нордиски племиња како во случајот со Русија и Русин? Денешна Русија и Руси го добиле името по нордискиот викинг Рус кој шетал и формирал кнежества на денешната територија на Русија, а самото име Русија е латинизирана верзија на германски збор.

Дали е глупо да си латински народ, а да носиш име по германско племе Франки како што е со Французите?

Дали е глупо да си Англо-Саксонец, а да се идентификуваш со келтски назив Британец или Брајтон?

Дали е глупо да си Словен, а да носиш име како Хрват или Хорват кое нема словенски корен?

Дали е глупо да си Словен, а да носиш хеленско латинско име како Македонец?

Дали е глупо да си Словен, а да се идентификуваш како Босанец чие име е латинско (добиено по реката Босна)?

Дали е глупо да си Турчин, а да се идентификуваш како Азербеџанец чие име е од иранско персиско потекло?

Можам уште многу дали прашања да ти поставам али не ми се губи време.

Дали се читаш какви глупости пишуваш цело време по темите. Ти си класична петарда лик и цело време постираш глупости.

Дали е глупо да си словенски народ, а да се идентификуваш со германски нордиски племиња како во случајот со Русија и Русин? Денешна Русија и Руси го добиле името по нордискиот викинг Рус кој шетал и формирал кнежества на денешната територија на Русија, а самото име Русија е латинизирана верзија на германски збор.

Дали е глупо да си латински народ, а да носиш име по германско племе Франки како што е со Французите?

Дали е глупо да си Англо-Саксонец, а да се идентификуваш со келтски назив Британец или Брајтон?

Дали е глупо да си Словен, а да носиш име како Хрват или Хорват кое нема словенски корен?

Дали е глупо да си Словен, а да носиш хеленско латинско име како Македонец?

Дали е глупо да си Словен, а да се идентификуваш како Босанец чие име е латинско (добиено по реката Босна)?

Дали е глупо да си Турчин, а да се идентификуваш како Азербеџанец чие име е од иранско персиско потекло?

Prvo i osnovno nema nisto niti helensko uste pomalce latinsko vo imeto Makedonija.
A drugo so si go pikas gazot kaj so ne ti go beri. Ti kako pripadnik na malcinstvo od drug narod nema sto da te zasega ovaa tema.

Prvo i osnovno nema nisto niti helensko uste pomalce latinsko vo imeto Makedonija.
A drugo so si go pikas gazot kaj so ne ti go beri. Ti kako pripadnik na malcinstvo od drug narod nema sto da te zasega ovaa tema.
Кој е славјанскиот корен на името Македонија? Што значи името Македонија на славјански?

Етимологијата на зборот „Руси“ доаѓа од поимот „веслачи“, според главниот начин на патувања по далечни дестинации во тие времиња. Тоа што отпрвин „веслачите“ биле Скандинавци а потоа и Словените, тебе не ти ја прави паралелата добра. Во почетокот Руси бил описен атрибут, не етнички. Паралелата на прв поглед ти е погрешна и за лаик. Добра паралела би имал ако Русија сега се вика Варангија, а Русите „да им се допаѓа да бидат Варанги“ (што би кажал другар ти Сентениел) и притоа да користат лични имиња Ерик, Улф, Бојрн - наместо Петар, Владимир, итн. (како ванаби Бугарите што почнале да си ги нарекуваат децата според поробувачите, Аспарух, Крум, итн).

Македонската паралела исто така не ти е добра, затоа што тоа е името на регионот уште од познатата историја и никој нема екслузивно „право“ на него. Најблиску до такво право доаѓаат сегашните жители на регионот. Следствено многу нормално е жителите на Македонија да се нарекуваат Македонци... За разлика од Бугарите кои не се турски туку словенски народ, и Бугарија каде турски етникуми живеаат сосема малку и никој од нив нема блиско (ни далечно) сродство со некогашното турско племе Бугари.

Или мешањето на името Британија со повеќето различни народи кои живеат таму, ама сите различно се идентификуваат. Итн итн, имаш и куп други ГЛУПИ и несодветни примери и паралели за коеи навистина е губење време тебе да ти се објаснува. За сите други што можеби не читаат, и ова досега е повеќе од доволно.

Ништо друго и не очекувам од тебе. Познат си по бегање (од дискусија) уште на првата аргументирана реплика.

Последно уредено:
Кој е славјанскиот корен на името Македонија? Што значи името Македонија на славјански?
Зборот има потекло од античките..
Да не си ти експерт за јазикот на Бригите?

„Ма“ и „Ке“ се веќе добро познати по јазикот на бригите , распрашај се..
Потеклото на зборот „Дон“ има ПИЕ(ПротоИндоЕвропски) корен.

„Io“ е исто од Бригите.

Ma-Ke-Don-io
Иначе терминот се појавува со династистијата на Аргеадите.

Претходно таа земја се викала Ематија,за тоа ќе си побараш византиски и грчки извори.
Земјата од градот Солун до планинскиот венец каде што извира реката Вардар

Името се појавува и во Илијадата..

Поздрав научнику

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom