Македонски филмови

• Креатор на темата Креатор на темата Solid
  • Време на започнување Време на започнување
Ја заврши оваа? Долго беше work in progress.
И веројатно никогаш нема да заврши тој процес.

Едно е што треба многу копање за да се најдат информации за некои филмови, па ќе најдеш постерче со 200х300 димензии, а минимум треба да е 500х750 и со upscale ќе биде матна сликата, па за овие што се на шипски треба копање прво да најдеш под кој назив е филмот на шипски, за да успееш да најдеш некое инфо.
Ме фаќа мрза ко треба да ги додавам постарите документарни за кои има многу малку информации или нема постер, еден куп тв филмови од ТВ Скопје е прашање дали уште постојат, па ги немам додадено и има филмови за кои нема ништо на интернет…
Автоматски споено мислење:

Од овие ги имам гледано само Домаќинство за почетници (кој ми се допадна многу) и Лена и Владимир (кој воопшто не ми се допадна). Гледам се крена доста фама за Диџеј Ахмет низ медиумите, планирам да го гледам кога ќе се прикажува кај нас.
Ствар укуси.

Мене па ми се допадна М и Лена и Владимир пошто се жанровски филмови и поразлични од тажаленките што се снимаат кај нас. Домаќинството беше само добро и ништо повеќе од тоа, а Бизнисот и Реџо не вредат да си губиш време.

Од наши филмови најубави ми се:
-Трето полувреме
- Балканкан
- Балканот не е мртов
-До Балчак

Пред Дождот е добар исто.

After eight days of the Festival, the audience selected the best achievements. The UniCredit Audience Award for Best Feature Film at the 31st Sarajevo Film Festival went to “DJ Ahmet” directed by Georgi M. Unkovski.

“DJ Ahmet” won the UniCredit Audience Award with an average rating of 4.933.
Може Диџеј Ахмет не ги освои главните награди од жири, али освои две парични награди и трета награда за највисоко оценет филм од публиката со 4.93/5. Мислам доволно говори за тоа дека конечно имаме добар ако не и одличен македонски филм, по Исцелител, и се надевам ќе извади добра гледаност во кино.

Мислам доволно говори за тоа дека конечно имаме добар ако не и одличен македонски филм, по Исцелител, и се надевам ќе извади добра гледаност во кино.
Пошо,
Ханиленд
--
--
--
--
сè друго

и затоа не го рачунаш.

И дојде денот кога го добивме и првиот македонски филм снимен комплетно на англиски јазик.

Новиот филм на Теонче и Лабинче има фантастична средна оцена од 2.73 на Летербокс од 219 гледачи.

Оваа нова ‘фантастична’ екскурзија до Венеција ја спонзорираа македонските граѓани со 37 милиони денари. Нека ни е на здравје.

И дојде денот кога го добивме и првиот македонски филм снимен комплетно на англиски јазик.

Новиот филм на Теонче и Лабинче има фантастична средна оцена од 2.73 на Летербокс од 219 гледачи.

Оваа нова ‘фантастична’ екскурзија до Венеција ја спонзорираа македонските граѓани со 37 милиони денари. Нека ни е на здравје.
Овие треба во затвор да се стават, чим веќе не ги утепаа родителите на децата што им ги понижи со она срање што демек е филм.

Овие треба во затвор да се стават, чим веќе не ги утепаа родителите на децата што им ги понижи со она срање што демек е филм.
У правни држави ќе попиеја убава тужба. Ние не сме ни држава, ни правда имаме.

Уште една рецензија од важен филмски сајт - Скрин Деили
There’s a rich, mythic quality to Kotevska’s storytelling which is heightened by a narration recounting the generations-old story of Silyan, a son who rejected the toil of life as a farmer and was cursed by his father to be turned into a stork. The aching loneliness felt by the angry father and his estranged bird-son is mirrored by that of Nikola when his daughter, wife and beloved grandchild are forced to move to Germany for work and the promise of a better life.

Kotevska’s filmmaking exists at the poetic, magical realist end of the non-fiction spectrum. Don’t expect an analysis of agricultural market forces or shifts in Macedonian government policies, although the real-life ramifications of these are clear to see. It’s an impressive achievement: a beautiful and gently melancholy paean to a delicately interconnected ecosystem disrupted by the pressures of modern life in Macedonia. While it might struggle to match Honeyland’s breakout success, this should be a festival favourite and could figure in awards conversations going forward.
Македонска гордост :oeoeoe:

Можеби не е за овде ама каде да ја најдам цела серија Девојките на Марко ? На youtube фалат 2 епизоди.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom