Најекономично греење и ладење

Член од
14 август 2018
Мислења
4.821
Поени од реакции
10.687
Тамам сватив што е пдизајн ти пак ќе ме збуниш.
Топлински загуби на еден објект како што велиш ти
Не е исто што Проектирани топлински загуби како што опиша Дамјов.
Проектираниве топлински загуби се намерно вметнати од проектантот во објектот поради некои причини.
Види, кај мене не се проектирани дедо ми кога ја правел куќава 70’ и некоја… :rolleyes:
Ама пак ги имам, и пак можам да ги измерам!
Шала настрана, нека не те буни тоа…
Проектирани им значи само дека се пресметани теоретски во самиот проект, уште пред да биде изграден објектот.
Ништо не мења! Чак више, попрецизно е сам кога ќе си ги измериш, оти кај нас се знае какви кривини се фаќаат за време на градба!
Ја се кладам дека новиве градби и 20-30% разлика имаат од теорија до пракса!
Тргни од тоа дека немаме ни саглам мајстори, а и тие што се саглам работат по нивни принцип што не значи и дека е исправен! Надзор нула посекако!

Така да, Пдизајн е Пдизајн, загуби на објектот!
Кај нас се рачуна во средна зона, што значи најниска температура од -10c се зима, или -7c што ќе потрае со часови…
Ако јас имам Пдизајн од 6kw, тоа значи дека 6kw би ми биле максимално потребни на најладното(пак нагласувам кај нас!)!
На потопло од -7ц загубите можат да ми бидат само помали… проста физика..!
На +7c примерице ќе имам загуби од 2.5кв.

Друг со иста површина/волумен ќе има пдизајн од 5kw или 4kw оти има подобра изолација…
Секогаш се гледа конкретниот објект, и климата се бира така…
Можеш и поединечно по простории да израчунаш, ако купуваш клима за една просторија, или сакаш да комбинираш две или повеќе клими за повеќе простории.. итн итн
Битно, Пдизајнот се загубите на твојот простор!
Автоматски споено мислење:

Во куќа, вентилацијата од кујна и купатило не излегува над герамиди него е под герамиди. Е сега колку е тоа проблем а најверојатно е, не знам.
Дали ствара влага мувла или можи да диши низ штиците низ герамидите...кој се качил на таван горе да види.
Планирам за наредна година да барам мајстор да се спроведе со пластични цевки над герамиди. Има едни како тркалезна форма со решетки од страна... Не знам како се викаат но тоа завршува на цевката од надвор и кога дува ветар тоа се врти и го извлекува воздухот.
Еве вакво
Прегледај го приврзокот 404398
Ма само ќумк ти треба! Каков оџак какви бакрачи!
Капава што врти е чиста глупост од не знам каде дојдена, а ептен у мода влезе…
Самиот ветер и висина ќе направат доволен подтлак на врвот (ако оџакот е правилна висина на кровот! Си има правилници и како се градат и проектираат оџаци..)
Во основа тебе не треба ни да те занима тоа, оти како што разбрав само за вентилација ќе биде, и нема врел чад да изнесува..
Не мора ни инокс, скап е! (Плус тие се со двојна изолација од стаклена волна мислам, нешто што апсолутно не ти треба, и ќе заштедиш пари).
едит: отпосле видов дека само капата е иноксна, а сакаш пластични цевки…
Поентава стои дека капа не ти треба, туку само правилна висина на “оџакот” во однос на билото!

Последно уредено:
Член од
29 август 2019
Мислења
1.254
Поени од реакции
2.990
Ја проветрувам 2-3-5 мин макс... и тоа ако е маглив и загаден денот скокам проветрување.
Не знам како проветрувате вие ама јас коа ќе ги отворам сите врати од терасите од таа од спална пошо е од северна страна промајата дур прекривачите ги турка.

Јас луфтирам на два саата по 4-5мин! Зависи дали/колку има промаја.
Шо стори на 2 саати, и ноќе да не дежураш xD

Јас лично 2 дневно проветрувам наутро и попладне и тоа по 15-20мин..
Ја ако оставам 20 мин отворено и гарнитурата низ врата ќе ми замини.... не само топлината :)

Член од
12 февруари 2016
Мислења
313
Поени од реакции
381
Edno te isto e:) ako e stara kukja meri i recuna (toplinski zagubi), ako e nova racuna spored proektantot koj neli spored gazdata kako saka i budzetot proektira (proektirani toplinski zagubi) Izolacija so tolku i tolku zagubi:) :) valjda ne si zbunet vekje:)

ova e uprostena teorija. Poslozena ne ni treba poso neame takva praksa nie kaj nas. Inace spored ona ja so znam posle toplinskite
Zagubi ja dodavas i vremenskata zona vo racunicata za da dobies pdesign za zona taa
I taa
Види, кај мене не се проектирани дедо ми кога ја правел куќава 70’ и некоја… :rolleyes:
Ама пак ги имам, и пак можам да ги измерам!
Шала настрана, нека не те буни тоа…
Проектирани им значи само дека се пресметани теоретски во самиот проект, уште пред да биде изграден објектот.
Ништо не мења! Чак више, попрецизно е сам кога ќе си ги измериш, оти кај нас се знае какви кривини се фаќаат за време на градба!
Ја се кладам дека новиве градби и 20-30% разлика имаат од теорија до пракса!
Тргни од тоа дека немаме ни саглам мајстори, а и тие што се саглам работат по нивни принцип што не значи и дека е исправен! Надзор нула посекако!

Така да, Пдизајн е Пдизајн, загуби на објектот!
Кај нас се рачуна во средна зона, што значи најниска температура од -10c се зима, или -7c што ќе потрае со часови…
Ако јас имам Пдизајн од 6kw, тоа значи дека 6kw би ми биле максимално потребни на најладното(пак нагласувам кај нас!)!
На потопло од -7ц загубите можат да ми бидат само помали… проста физика..!
На +7c примерице ќе имам загуби од 2.5кв.

Друг со иста површина/волумен ќе има пдизајн од 5kw или 4kw оти има подобра изолација…
Секогаш се гледа конкретниот објект, и климата се бира така…
Можеш и поединечно по простории да израчунаш, ако купуваш клима за една просторија, или сакаш да комбинираш две или повеќе клими за повеќе простории.. итн итн
Битно, Пдизајнот се загубите на твојот простор!

Ма само ќумк ти треба! Каков оџак какви бакрачи!
Капава што врти е чиста глупост од не знам каде дојдена, а ептен у мода влезе…
Самиот ветер и висина ќе направат доволен подтлак на врвот (ако оџакот е правилна висина на кровот! Си има правилници и како се градат и проектираат оџаци..)
Во основа тебе не треба ни да те занима тоа, оти како што разбрав само за вентилација ќе биде, и нема врел чад да изнесува..
Не мора ни инокс, скап е! (Плус тие се со двојна изолација од стаклена волна мислам, нешто што апсолутно не ти треба, и ќе заштедиш пари).
едит: отпосле видов дека само капата е иноксна, а сакаш пластични цевки…
Поентава стои дека капа не ти треба, туку само правилна висина на “оџакот” во однос на билото!
Ок ондак така нека биде јас помислив проектантот намерно ги створил загубите со цел објектот да диши и да нема проблем со влага и мувла и др.
притоа не мислев само за кај нас туку мислев општо во светот како ги проектираат објектите.

Член од
29 ноември 2023
Мислења
57
Поени од реакции
68
Извинете што се убацувам, спомнувавте за фенот погоре, дека колку појако дува сума сумарум одземаш од комфорд добиваш на економичност. What about swing? Дали го користите и/или препорачувате да се користи, кај мене има смисла само хоризонталниот (што се чудев на логиката кој им е хоризонтален swing :D ) односно нагоре надоле, дека доколу го упалам вертикалниот (лево -десно) од едната страна има ѕид на 30-40см, па нема логика...

Денес прв пат упалив swing :'D

Член од
4 мај 2007
Мислења
230
Поени од реакции
186
I toa se proektira. Ventilacija so heat exchangeri tolku i tolku promeni na vozduh vo saat itn itn… da se zadrzime na nasata realnost da ne zabeguvame vo moderniot svet :)

Член од
14 август 2018
Мислења
4.821
Поени од реакции
10.687
I toa se proektira. Ventilacija so heat exchangeri tolku i tolku promeni na vozduh vo saat itn itn… da se zadrzime na nasata realnost da ne zabeguvame vo moderniot svet :)
За тие heat exchangers прво треба да има чист воздух надвор :unsure:
Не дека немаат филтри, ама јебеш или не се пм1 пм2.5 или ако се, одма ќе се затнат!

Член од
4 мај 2007
Мислења
230
Поени од реакции
186
@LudPetel ja kaj mene gi koristam samo pravo posto taka mi e najgolema duzina i pravi najgolema cirkulacija. Tie se za eventualno ako imas precki pa da gi zaobikolis. Na primer ako e do zid skros desno, pa da gi opnes malce u levo prema centar na prostorijata. Ili pa ako ti idat u garnitura pa da ja izbegnes. Spored potrebite. Ja znam kaj mene koa provremeto ke i zasmetam na patot na duvanje odma se oseka deka ja nema taa cirkulacija na vozduh i mi pagja da receme 0.2-0.3c od toa sto bilo prethodno

За тие heat exchangers прво треба да има чист воздух надвор :unsure:
Не дека немаат филтри, ама јебеш или не се пм1 пм2.5 или ако се, одма ќе се затнат!
ama i nie sto go diseme vozduhov po doma ne ni e donesen od mavrovo. Od tuka e, osven za tie sto imaat saglam procistuvaci ;)

Член од
14 август 2018
Мислења
4.821
Поени од реакции
10.687
Извинете што се убацувам, спомнувавте за фенот погоре, дека колку појако дува сума сумарум одземаш од комфорд добиваш на економичност. What about swing? Дали го користите и/или препорачувате да се користи, кај мене има смисла само хоризонталниот (што се чудев на логиката кој им е хоризонтален swing :D ) односно нагоре надоле, дека доколу го упалам вертикалниот (лево -десно) од едната страна има ѕид на 30-40см, па нема логика...

Обратно е! Тој лево-десно е хороизонтален, тој горе-доле е вертикален :D
Ама се разбравме…
Обично повеќето клими немаат хоризонтален(како кај мене), па рсчно се мрдаат тие жалузини. Еднаш ги фаќаш, до крај на живот :rolleyes:
Е сега не знам, може и испуштам нешто што го немам, ама ете нека каже некој со хоризонтален свинг што има…
Вертикалниот, на греење најздола, на ладење најзгора.. и така… бар така мене и за мојата просторија одговара..
На појак издув, ваљда може поубаво да смеша свингот некогаш, ама пак од случај до случај..

Член од
12 февруари 2016
Мислења
313
Поени од реакции
381
[
Da će se zgolemi, ama i iduvot se zgolemuva kako i isporačanata energija, pa vo konečen zbir imaš poefikasna rabota.... i koga će se postigne zadadenata T klimata će modulira so pomala snaga za istiot efekt na greenje.
Drugarče ne mora da mi veruvaš, ne vodam čaršisko- monterski muabeti, sepak treba malce poznavanja od fizika.
Ќе пробам со пример да ти објаснам:
Митсу Фх35ве во простор од 43кв нонстоп ми работи на фиксен фан 3 или(550м проток воздух)
и да речеме во тој простор троши во сезоната грејна 2000кв. Ако сакам да штедам со фх35ве и протокот на воздух го зголемам на максимумот(780м) игнорирајќи бучава комфор и не знам што
ќе заштедам по грејна сезона
над 500кв. Фх35ве во текот на работата ќе исклучува
ќе намалува Т. на издув и незнам што ама фанот нема да го намали и како што и самиот напиша ќе има поголема економичност.
Пример за Хаиер Тундра:
Поставена во 36кв. на фан медиум нонстоп(600м проток воздух) работи топли се е супер
презадоволен.Ама ако ја ставам на максимум фан (900м)
Тундрата ќе покачи Т. на издув ќе покачи потрошувачка ама сето тоа ќе потрае само неколку минути и пак ќе се врати на фан медиум (600м)ќе почне да работи како претходно што работела.Значи Тундрата нема фиксен фан како митсубишито.Исто како Тундрата работат и Тошиба даисеикаи и тошиба едге 13
Не работат сите клими исто
на фиксен фан
Прајме муабет за нормално користење на климите.Некој
ако мисли ќе згрее 30-50кв. неизолиран или слабо изолиран простор во фан силент моде тоа си е негов проблем

Последно уредено:
Член од
4 мај 2007
Мислења
230
Поени од реакции
186
Update za @ROBERT 11
Sega se simnav dole temperatura srede prostorijata 22.4c. 60m2 pravilna prostorija. Rabota cel den na vtor fan 413m3, potroseno 19.3kw. Dneven prosek 805w/h. Nadvoresnata da receme grubo deka denes bese -5 do 4.

Moguce ili ne? :) se shalam, samo spodeluvam iskustvo i daj boze na nekoj da mu se najde nekoja korisna informacija. I ja sve sto znam od ovde i od internet sum se informiral…

@micko88 me zaeba go koregirase postot u megjuvreme ;)
Ke ti pisev deka ja gream 105 kvadrati na silent mode bez nikakov problem:)

ulagajte vo izolacija se isplati za site pari:)

Последно уредено:
Член од
12 февруари 2016
Мислења
313
Поени од реакции
381
Update za @ROBERT 11
Sega se simnav dole temperatura srede prostorijata 22.4c. 60m2 pravilna prostorija. Rabota cel den na vtor fan 413m3, potroseno 19.3kw. Dneven prosek 805w/h. Nadvoresnata da receme grubo deka denes bese -5 do 4.

Moguce ili ne? :) se shalam, samo spodeluvam iskustvo i daj boze na nekoj da mu se najde nekoja korisna informacija. I ja sve sto znam od ovde i od internet sum se informiral…

@micko88 me zaeba go koregirase postot u megjuvreme ;)
Ke ti pisev deka ja gream 105 kvadrati na silent mode bez nikakov problem:)

ulagajte vo izolacija se isplati za site pari:)
Е.. неќе моќи ове ночи :)
Се мислев да ставам изолација ама сега кога слушам требало проветрување ова она а кај мене автоматски си се проветрува ,немам влага немам мувла што знам..:)

Последно уредено:
D

Deleted member 157923

Гостин

Можеш да ги комбинираш вертикален и хоризонтален свинг, да ги активираш истовремено со што се добива 3D проток на воздух. Наводно подобро ја распределува топлината во просторијата. Ама за ова како што и самиот кажа климата треба да е монтирана на средина на зидот и да дува по должина на просторијата па можеби ќе добиеш некој бенефит.
Вертикалниот свинг горе-долу дали ќе спушти до најниска позиција или ќе крене до највисока зависи од тоа дали си на греење или ладење.
На ладење крева најгоре но не спушта скроз најдолу.
На греење спушта најдолу но не крева најгоре.
20240121_185259.jpg

Кај таканаречените дизајнерски клими овој свинг е уште подобро изведен. Може да крени повисоко и да спушти пониско отколку кај "стандардните" клими.
20240121_192225.jpg

Последно уредено од модератор:
Член од
11 април 2012
Мислења
4.632
Поени од реакции
5.353
Ama znam deka na zapad kupuvas nov stan i ti dava energetski elaborat so pdesign i toplinski zagubi i spored toa si ides si kupuvas klima.
Imam slusnato deka nekade na zapad tie energetski elaborati imaat validnost od 10 godini posle toa moras nov da pravis.
Ama tamu isto i (samo za primer ja zimam zasto ja imase so isti oznaki vo mkd i na zapad) gree amber nordik 2.5kw vikaat deka bila za 110m2 a ne kako vo mkd 5.5kw za 60m2.
162х5=810м3 минимум фан во спротивно рушиш закон физике.,а снагата на климата нека ти е и 10кw не може да го загрееш тој простор ..
zasto mnozis so 5?
Ќе пробам со пример да ти објаснам:
Митсу Фх35ве во простор од 43кв нонстоп ми работи на фиксен фан 3 или(550м проток воздух)
и да речеме во тој простор троши во сезоната грејна 2000кв. Ако сакам да штедам со фх35ве и протокот на воздух го зголемам на максимумот(780м) игнорирајќи бучава комфор и не знам што
ќе заштедам по грејна сезона
над 500кв. Фх35ве во текот на работата ќе исклучува
ќе намалува Т. на издув и незнам што ама фанот нема да го намали и како што и самиот напиша ќе има поголема економичност.
Dali ima razlika tolku golema razlika od fh35ve do fh35vehz? zasto kaj mene gi salta brzinite ako e stavena na MAX fan celo vreme.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.775
Поени од реакции
4.127
Eve kolku se loši kinezive..
-nadvor staveniot senzor zad klimata veli -4C, mobilniot - 8C
-pobarana 22C dobiena 21C izduv na 550m3 na h
-usis 24.7C izduv 41C
-potrošuvačka 770W vo 28m2
-izolacija nema samo termopan stolarija, jug istok, odozdola što ladni dućani plus metar e izlezen stanot nad dućanite znači 10-tina m2 e praktično nadvor od dolna strana.....
Ispađa COP ako se presmeta po ovaa formulava za falenje i merenje komu e pogolem, COP-ot de, nekade 3.88 . Od kinezot tolku, do godina poveselo.
EUROVENT kažuva na -7 C COP 2.8 dava 2.83kW i na 2C COP4.2.
Ova mi govori deka presmetaniot COP od 3.88 e premnogu i deka vaka dobienite vrednosti se nabildani, realno bi bilo da e od 3 do 3.2 prema ova od EUROVENT.
Poradi toa ovie što vaka si go računaat COP-ot i pišuvaat tuka slavopjki za svoite klimi, treba da znaat deka toa se baš nerealni i netočni presmetki. Ova e dokaz i deka kinezive ne se voopšto inferiorni iako ima pokušai taka da se prikažuvaat.
Inače nemam damera da pravam videa i da se dokažuvam so nikogo, koj saka neka mi veruva vaka , a koj saka i ne mora.

Kajgana Shop

На врв Bottom