- Член од
- 14 август 2018
- Мислења
- 4.826
- Поени од реакции
- 10.710
Прилично точно тоа е пдизајн! Топлински загуби на еден објект. Не ти ни треба елаборат кога можеш и сам да си го пресметаш..@ROBERT 11 neam ja takov problem. Gledas deka u start sum napisal sto mi se svigja a sto ne vo sporedba so toshibata. Izolacijata na prostorot e najbitna rabota. 22 stepena vo dobro izoliran prostor i 22 vo loso izoliran ne e isto! Imas delovi kaj sto e poladno, loso dihtuvanje, negde potoplo itn. Uste edna rab za hitachito so ja zaboraiv e zadadenata temp. Na klima e zadena 20 a vo prostorot e 22.1-22.3c. Mene licno toa nisto ne mi znaci se dodeka temp vo prostorijata e stabilna. Mene za komfort najbitno mi e sa e tivka i da drzi kontantna temp. Da ne postigase da si veze vo vtora 413m3 na vakvo vreme seriozno ke razmislev da ja menjam za fujitsu.
Автоматски споено мислење:
Ubavo se objasni pred nekoj post. Pdesgin e proektirani toplinski zagubi vo objekt. Toa se meri i se racuna. Ne znam ni ja kako. Ama znam deka na zapad kupuvas nov stan i ti dava energetski elaborat so pdesign i toplinski zagubi i spored toa si ides si kupuvas klima. A poso kaj nas ne postoi toa. Pdesign moze da go koristime koa sporeduvame klimi od ist rang a razlicna firma, pa kao da vidime koja ima pogolem kapacitet. Taka nesto u kratki crti
Според тоа купуваш клима!
Како споредуваме ефикасности, модулации, фирми, и се остало… е секундарно!
Битно, ако е за примарно греење, Пдизајнот мора да биде исполнет.
Никако климата нема да ти реши било каков проблем со мувла и влага!Не сум го прочитал претходниот пост во кој било објаснето за пдизајн сега више знам на што се мисли.Значи ако се купи климата према пдизајн меѓудругите поволности од изборот на клима према пдизајн ќе се реши и проблемот со мувлата и влагата во просторот?
Тоа се нус-продукти на топлотни мостови, недоволна вентилација, лошо изведена изолација и генерално непознавање на проста физика и некои здрави навики..