@zlatko_ti412 e najopremen kako sto site znaeme sega da gi sprema grafikonite i da videme kako e kaj nego stanjeto ovie nekolku dena unazad jas gledam se izgubi go snema od forumot .
Inaku mojava Nemesis pro 7kw denje rabotese okolu 1150 a navecer znaese da dojde i do 1400w vazno vnatre toplo 25 stepena.
Nikade gi nema niskomodulirackite uredi sto se grejat so 350-450w da se pofalat kako si pominuvaat ovie denovi na minusni temperaturi sto bidna ova ve snema be luge sigurno koga vi raboti sega so 1500w a dali ste zgreani nikoj ne e stavil ni slika ni video forumot stana busotini pompi i bunari .
@zlatko_ti412 e najopremen kako sto site znaeme sega da gi sprema grafikonite i da videme kako e kaj nego stanjeto ovie nekolku dena unazad jas gledam se izgubi go snema od forumot .
Inaku mojava Nemesis pro 7kw denje rabotese okolu 1150 a navecer znaese da dojde i do 1400w vazno vnatre toplo 25 stepena.
И уствари што ни кажа сега?! Дека имаш добра изолација ваљда…
Оти јас тоа така го сфаќам!
Ти работела на минуси со 1400w, еве да и дадеме коп 3, значи ти со 4.2kw топлина грееш 80 квадрати?! Така?
Или во превод 50w по квадрат.
Што е за пофалба секако… ама за куќата, не за климата.
Е сега уште да ни објасниш на колку ти е попуштен телевизорот во дневна за да можеш да го слушаш од климата..?
И ако во дневна ти е 24-25ц, колку е по другите соби? 16ц? 17ц
Автоматски споено мислење:
Едит:
Да не испадне дека и јас не споделувам..
Пробано е (вчера баш), и една 3.5ка што е уствари 2.5ка на минус, без проблем грееше скоро 30 квадрата (затворени врати од другите соби), и си одржаваше 21 на зададени 23ц на аутофан.
И оти немам мерач, ќе претпоставам дека работела на максимум… (а ваљда и нема да бидам далеку, оти регуларно на 40-50мин си влегуваше во дефрост), па според еуровент давала 2.4kw со коп 2.6! Или трошела 900 и нешто, скоро 1000w на саат!
Ама тоа не ти кажува ништо за мицибушито, колку што ти кажува дека јас имам скоро 100w по квадрат топлински загуби на -7, -10!
Ти работела на минуси со 1400w, еве да и дадеме коп 3, значи ти со 4.2kw топлина грееш 80 квадрати?! Така?
Е сега уште да ни објасниш на колку ти е попуштен телевизорот во дневна за да можеш да го слушаш од климата..?
Едит:
Пробано е (вчера баш), и една 3.5ка што е уствари 2.5ка на минус, без проблем грееше скоро 30 квадрата (затворени врати од другите соби), и си одржаваше 21 на зададени 23ц на аутофан.
И оти немам мерач, ќе претпоставам дека работела на максимум… (а ваљда и нема да бидам далеку, оти регуларно на 40-50мин си влегуваше во дефрост), па според еуровент давала 2.4kw со коп 2.6! Или трошела 900 и нешто, скоро 1000w на саат!
Ама тоа не ти кажува ништо за мицибушито, колку што ти кажува дека јас имам скоро 100w по квадрат топлински загуби на -7, -10!
Едит:
Sum pisuval eva pak ke napisam kukata e so sendvic zidove so presovan tervol od 5cm ovie denovi na minusnite temperaturi denje do 1100 do 1150 navecer e dovagala dokaj 1400w defrost ne e pravila ne sam e primetil si legnuvam vo 23h bidejki na nadvoresnata nema ni mraz ni e pobelena. Namestena na 25 stepena denje na fan 1 ne se slusa mnogu a navecer na fan 2 onaka kako aspirator od kujna da raboti no covek se navikne ne mu smeta toa vo drugite dve sobi denje e okolu 21 navecer paga na 20-19 stepena dobra tempperatura za spienje eve gledate zlatko si se gree na 22 na mene taa temperatura mi e neprijatno ladno mi dovaga ke treba da oblezam gemperi paltina zivri.
Se na se sekoj kako mu odgovara taka si zivee i taka si steluva klima da mu raboti
Зависи како ја мериш температурата, 22 горе кај климата и 22 во некој ќош од собата има огромна разлика
Ако ти е климата поставена на 26С не значи дека и просторот ти е загреан на 26С... стај го термометарот во некој ќош и види си
Мене 22-3С ми е најпогодно, таман за по тенко блузиче ако седам/легачам или ко кратки ракави ако нешто сум активен низ дома... ако крене над 24 почнувам да се препотувам.... што знае да се деси преку ден ако е сончево пошто имам доста застаклен дел низ кој влегува сонце во просторот.
Е сега спратот после реновирањето ми е со "океј" изолација од внатрешна страна па ѕидовите повеќе не зрачат со ладноча како порано и температурата е многу поизедначена во просторот... па иако сум во куќа филингот и потребата за греење е како да сум во станче
Оние температури се логирани со малечки Xiaomi термометри кои ми се залепени на 1м висина на надворешните ѕидови на најоддалечените ќошеви од собите кај што е потенцијално најладно од цел спрат на куќата кој го греам со сите врати отворени...
Во центарот на собите кај што баратам и кај што циркулира воздухот е сигурно некој степен повеќе.
Site ovde pišuvame za temperaturi vakvi takvi i gi zemame zdravo za gotovo deka se baš takvi, a se mereni so pitaj bože kakvi termometri i pitaj bože kade postaveni. Vo stvarnost temperaturata merena kaj eden od 22C može i da bide 24 i 25 C kaj drug.
Ako sakate da gi proverite vašite termometri eve eden ednostaven metod.
Site imeme mobilni koj vakov koj takov, no site imaat litiumski baterii na koja MORA da ima senzor za merenje T poradi zaštita od pregrevanje i eksplozija pri polnenje, za da ako toa se sluči se prekine dovodot na struja do baterijata.
Ovie senzori se baš precizni, eve kako da gi iskoristite.
Od Play Store izvadete ja aplikacijata Fast charging pro ili Charging master, stavete go telefonot do termometarot so koj merite na edno 15 minuti i povikaj te ja aplikacijata. Među parametrite ima i T na baterijata pa ako telefonot ne bil po đebovi tuku na otvoreno ovie 15-tina min će vi pokaže kolku točno ste merele T do sega.
Ovie aplikacii se dobri i da vidite so kolku snaga ili struja vi se polnat vašite mobilni....
Кај сте болесниици? Имаше ли и некој инфаркт овие 3-4 дена без форумов?
Околу модулацијата и нема толку голема наука како што ние овде ја напраивме. Штедењето на енергија не зависи од неа, туку од ефикасноста на климата изразена со глобални индекси(COP, SCOP...), а зависно од многу карактеристики на хардверот и софтверот. И тоа е тоа.
Модулацијата е битна само за конфорот на греење и само во одредени случаи, помала просторија вс капацитетот на климата и при мали температурни разлики надвор/внатре. На пр. ако во некој период Т загубите во просторот се мали, на пр. 200 Вч, а климата има минимум на 500, таквата ќе прави почести он/офф што доведува до поголеми варијации во внатрешната Т. Тоа е малку непријатно, но се е субјективно. На некој ќе му биде уште понепријатно да климата му дува 30-тина степени со 200 вч. и му прави промаја односно ладен воздух на 4-5 метри од неа, на друг ќе му сметаат честите он/офф. И тоа е, нема апсолутна вистина што е подобро (за разлика од ефикасноста) се зависи од субјективните потреби, навики и сл.
Ako ima nekoj ovde posle skoro 4000 strani procitani seuste misli deka niska modulacija e ednakva so visoka efikasnost i deka tie so niska m. i na -5 treba da trosat 300-400 W , togas zaludno potrosil vreme za tolku citanje, poarno da fati nekoja fizicka rabota otkolku da gubi vreme po forumi.
Зависи како ја мериш температурата, 22 горе кај климата и 22 во некој ќош од собата има огромна разлика
Ако ти е климата поставена на 26С не значи дека и просторот ти е загреан на 26С... стај го термометарот во некој ќош и види си
Мене 22-3С ми е најпогодно, таман за по тенко блузиче ако седам/легачам или ко кратки ракави ако нешто сум активен низ дома... ако крене над 24 почнувам да се препотувам.... што знае да се деси преку ден ако е сончево пошто имам доста застаклен дел низ кој влегува сонце во просторот.
Е сега спратот после реновирањето ми е со "океј" изолација од внатрешна страна па ѕидовите повеќе не зрачат со ладноча како порано и температурата е многу поизедначена во просторот... па иако сум во куќа филингот и потребата за греење е како да сум во станче
Оние температури се логирани со малечки Xiaomi термометри кои ми се залепени на 1м висина на надворешните ѕидови на најоддалечените ќошеви од собите кај што е потенцијално најладно од цел спрат на куќата кој го греам со сите врати отворени...
Во центарот на собите кај што баратам и кај што циркулира воздухот е сигурно некој степен повеќе.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.