- Член од
- 8 октомври 2015
- Мислења
- 500
- Поени од реакции
- 1.281
- Локација
- Ul.Vladimir Polezinovski br.9
- Веб-сајт
- www.gree.com.mk
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
И уствари што ни кажа сега?! Дека имаш добра изолација ваљда…
Оти јас тоа така го сфаќам!
Ти работела на минуси со 1400w, еве да и дадеме коп 3, значи ти со 4.2kw топлина грееш 80 квадрати?! Така?
Или во превод 50w по квадрат.
Што е за пофалба секако… ама за куќата, не за климата.
Е сега уште да ни објасниш на колку ти е попуштен телевизорот во дневна за да можеш да го слушаш од климата..?
И ако во дневна ти е 24-25ц, колку е по другите соби? 16ц? 17ц
Автоматски споено мислење:
Едит:
Да не испадне дека и јас не споделувам..
Пробано е (вчера баш), и една 3.5ка што е уствари 2.5ка на минус, без проблем грееше скоро 30 квадрата (затворени врати од другите соби), и си одржаваше 21 на зададени 23ц на аутофан.
И оти немам мерач, ќе претпоставам дека работела на максимум… (а ваљда и нема да бидам далеку, оти регуларно на 40-50мин си влегуваше во дефрост), па според еуровент давала 2.4kw со коп 2.6! Или трошела 900 и нешто, скоро 1000w на саат!
Ама тоа не ти кажува ништо за мицибушито, колку што ти кажува дека јас имам скоро 100w по квадрат топлински загуби на -7, -10!
И што толку треба да мериме, уште не ми е јасно..![]()
Pravime muabet za greenje, ne za ladenje….21C do 22C ne e greenje.
Зависи како ја мериш температурата, 22 горе кај климата и 22 во некој ќош од собата има огромна разликаeve gledate zlatko si se gree na 22 na mene taa temperatura mi e neprijatno ladno mi dovaga ke treba da oblezam gemperi paltina zivri.

Ako ima nekoj ovde posle skoro 4000 strani procitani seuste misli deka niska modulacija e ednakva so visoka efikasnost i deka tie so niska m. i na -5 treba da trosat 300-400 W , togas zaludno potrosil vreme za tolku citanje, poarno da fati nekoja fizicka rabota otkolku da gubi vreme po forumi.Кај сте болесниици? Имаше ли и некој инфаркт овие 3-4 дена без форумов?![]()
Автоматски споено мислење:
Околу модулацијата и нема толку голема наука како што ние овде ја напраивме. Штедењето на енергија не зависи од неа, туку од ефикасноста на климата изразена со глобални индекси(COP, SCOP...), а зависно од многу карактеристики на хардверот и софтверот. И тоа е тоа.
Модулацијата е битна само за конфорот на греење и само во одредени случаи, помала просторија вс капацитетот на климата и при мали температурни разлики надвор/внатре. На пр. ако во некој период Т загубите во просторот се мали, на пр. 200 Вч, а климата има минимум на 500, таквата ќе прави почести он/офф што доведува до поголеми варијации во внатрешната Т. Тоа е малку непријатно, но се е субјективно. На некој ќе му биде уште понепријатно да климата му дува 30-тина степени со 200 вч. и му прави промаја односно ладен воздух на 4-5 метри од неа, на друг ќе му сметаат честите он/офф. И тоа е, нема апсолутна вистина што е подобро (за разлика од ефикасноста) се зависи од субјективните потреби, навики и сл.
Ti i za 19C ke kazes deka e super toplo, samo da ne kazes deka si se zaebal.Зависи како ја мериш температурата, 22 горе кај климата и 22 во некој ќош од собата има огромна разлика
Ако ти е климата поставена на 26С не значи дека и просторот ти е загреан на 26С... стај го термометарот во некој ќош и види си
Мене 22-3С ми е најпогодно, таман за по тенко блузиче ако седам/легачам или ко кратки ракави ако нешто сум активен низ дома... ако крене над 24 почнувам да се препотувам.... што знае да се деси преку ден ако е сончево пошто имам доста застаклен дел низ кој влегува сонце во просторот.
Е сега спратот после реновирањето ми е со "океј" изолација од внатрешна страна па ѕидовите повеќе не зрачат со ладноча како порано и температурата е многу поизедначена во просторот... па иако сум во куќа филингот и потребата за греење е како да сум во станче
Оние температури се логирани со малечки Xiaomi термометри кои ми се залепени на 1м висина на надворешните ѕидови на најоддалечените ќошеви од собите кај што е потенцијално најладно од цел спрат на куќата кој го греам со сите врати отворени...
Во центарот на собите кај што баратам и кај што циркулира воздухот е сигурно некој степен повеќе.
A ti da zemeš edno đamče za bričenje! Tetovci znaat zošto služi.Ti i za 19C ke kazes deka e super toplo, samo da ne kazes deka si se zaebal.
Ti sega i advokat li stana….hahaha…ili upikuvac, smesko. A za dzamceto mozes da se sredis so nego na ogledalo od zadna strana i javi se.A ti da zemeš edno đamče za bričenje! Tetovci znaat zošto služi.
So ogled na stavenite lajkovi od nekoi koi preferiraat visoka mod., da se doobjasnam: ne deka niskata ne cini, si ima taa poveke prednosti (ne e glupa celata japonska inndustrija za klimi), tuku zborot mi e koga e ladno site mora da se trosat kW bez ogled ili so minimalno vlijanie na modulacijata. A toa kolku ke se trosat kW zavisi od prostorot i efikasnosta na uredot.Ako ima nekoj ovde posle skoro 4000 strani procitani seuste misli deka niska modulacija e ednakva so visoka efikasnost i deka tie so niska m. i na -5 treba da trosat 300-400 W , togas zaludno potrosil vreme za tolku citanje, poarno da fati nekoja fizicka rabota otkolku da gubi vreme po forumi.
А да пробаш да ставиш на 25-6-7 наместо на 23? Нема да модулира ниско, ако воопшто. Ќе троши, ама така би било со секоја клима ако е слаба изолацијата.И ако климата е способна ниско да модулира а просторот не е добро или воопшто не е изолиран, ете ти проблем со греењето. Го кркав тој стап
И ако климата е способна ниско да модулира а просторот не е добро или воопшто не е изолиран, ете ти проблем со греењето. Го кркав тој стап
А да пробаш да ставиш на 25-6-7 наместо на 23? Нема да модулира ниско, ако воопшто. Ќе троши, ама така би било со секоја клима ако е слаба изолацијата.
Eeeeeejjj poleka za japonec se raboti....Така е, колку сака таа нека е способна ниско нека модулира, ако ја ставиш на 30С мора да почни да работи на максимум.
Ако не е така тогаш уредот е дефектен или толку му е силата.... или пак апла лош производ.
Ne mora na max., mojava odese 190 koga bese potoplo setirana za 22-3 da drzi, sega e 23-4 i ne sum ja videl pod 450-500 da spusta, najcesto e na 7-800 a znae i 1.250+.Така е, колку сака таа нека е способна ниско нека модулира, ако ја ставиш на 30С мора да почни да работи на максимум.
Ако не е така тогаш уредот е дефектен или толку му е силата.... или пак апла лош производ.