Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Ај и јас ничим изазван, да се умешам и расправава…
Тоа греење со 200-250w е изводливо само во добро изолирани простори што тешко губат топлина, па со така ниско модулирање(дување слабо и/или ладничко) може да одржува зададена Т без да биде непријатно за луѓето на 2-3-4 метра од климата.
Друго.. дека треба добра(скапа?!) клима, за тоа… па и не мора. Формулата за ефикасност е таа. На Златко ЛН ќе извади 7 коп, кинеска ќе извади 5 коп. На Злате ќе работи со 200w кинеската со 280-300w, ист издув и темп.
Хек, не сум сигурен ни ДМ кај мене дали ќе спушти под 300в!! Не е кинеска, како аргумент.

Ко воли, нек изволи…
Мене ништо од тоа не ми е wow.
Ете така. А јас кога го зборував истото, дека тие 250-300 вати се благо речено недоволни ако просторот не е добро изолиран, еден куп луѓе тука ми плукаа по амберот. Еве надвор -1, во просторијата е 25 степени. Климата е поставена на 77F од кај 0700 до полноќ и на 72F преку ноќ. Потрошувачка околу 13 kw. Па не одел под 500 вати. Нека не оди. Немам ништо против се додека прецизно одржува Т.
Автоматски споено мислење:

Se kako pod konec namesteno. Ubavo da te služi narednite 10 godini.
Kvadratura, orientacija, izolacija, visočina na plafon, dobiena T, modulacija se nadevam ponatamu nekoe info.
Moj sovet e da se izbegnuva auto duvanje bidejći kinezive se skarani so ovoj mod, obično toa e 90 procenti duvanje vo prva brzina , a taa e najkilava za greenje ( za ladenje e idealna). Zatoa samo vtora, a na poladno i treta ako sakaš da stiga do zadadenata T i da bide sekade izednačeno toplo.
Не можеш да генерализираш така. Кај мене на амберот, првата брзина е со капацитет од 450м3 издув. Повеќе од доволно за одржување.

Последно уредено:
Prvin se bira potrebniot protok ili količina na voda, kabelot na kraj.
60 m potisna visina ne e za potcenuvanje ako sakaš na primer 1m3 na čas ....
60 m znači pritisok na potisnata strana od 6 bara ....
Posle ima pumpi za prečistena voda, za bistra voda so pesok, za matna voda, za fekalii....
Bitna e dlabočinata na vodata, bidejći pumpata se ladi so voda....
Biten e prečnikot na cevkata ( mislam deka min e 100mm) itn.
Eve ti prvo približuvanje

Da, kabelot ke bide od pomalite problemi. Na pazarot se 2-3 vida pumpi, (kineski nekolku i italijanskai) voglavnom ovie so normalna cena do kaj 15-16.000 se za do dlabocina 55 m. Ne znam dali toa ke bide dovolno za kaj mene ako zemam takva za 57-58 m od dobra firma. Vtorata grupa za nad 55m se dosta poskapi.

Pumpata od pogore ako ste pogledale, pa i taa od 1.1 kW si bara 1.5 mm2, siguren sum deka ima vo sebe sklop stabilizacija na napon bidejći e predvidena za 150m dlabočina.
нема стабилизација на напонот, сум монтирал многу пумпи (wilo, pedrollo, ingco...) и ниедна нема како стандардна опрема, тие кутиите што одат со пумпите се струјна заштита и кондензатор, а подебел кабел предлагаме поради должината на водот и падот на напонот.

Климата е поставена на 77F од кај 0700 до полноќ и на 72F преку ноќ
Зошто така ти е температурата, смени во целзиусови место фаренхајтови.
Исклучи ја климата.
Mode дугмето и тоа што е за намалување на температурата, прицни ги истовремено.

Последно уредено од модератор:
Зошто така ти е температурата, смени во целзиусови место фаренхајтови.
Исклучи ја климата.
Mode дугмето и тоа што е за намалување на температурата, прицни ги истовремено.
Да да, знам. Намерно сменив во фаренхајт бидејќи контролата и одржувањето на Т се далеку попрецизни

Да да, знам. Намерно сменив во фаренхајт бидејќи контролата и одржувањето на Т се далеку попрецизни
Хаха најс.... за да можеш да шалташ по пола степен C :)
На U Crown моделот чинам можеше тоа и од далечинско во C степени, ама на другиве не...

нема стабилизација на напонот, сум монтирал многу пумпи (wilo, pedrollo, ingco...) и ниедна нема како стандардна опрема, тие кутиите што одат со пумпите се струјна заштита и кондензатор, а подебел кабел предлагаме поради должината на водот и падот на напонот.
Najverojatno nema ni potreba, motorot će povleče poveće struja za smetka na padot na naponot taman kolku treba da go ostvari potrebniot obrten moment, samo treba dovolen naprečen presek na kabelot koj e veće deklariran od proizvoditelot sprema snagata na motorot i max visina na potisot. Znači site gorni presmetki se nepotrebni, ovde ne se raboti za el komponenti koi baraat stabilen napon.

Хаха најс.... за да можеш да шалташ по пола степен C :)
На U Crown моделот чинам можеше тоа и од далечинско во C степени, ама на другиве не...
А и офсетот исто така го гледа во фаренхајти и што е многу поважно за мене, и i feel функцијата сега работи како што треба. Претходно кога ќе исклучеше со активен i feel, требаше бааѓи време да се излади даљинското. Сега друга е приказната

Cestitkite za nova godina od evn stignaa,na ednata lokacija nema potrosuvacka,na drugata na selo ziveat i se koristi 24/7 okolu 50/60kw,mesecno okolu 500mkd, sega nova sema.!
nad 800mkd.

Attachments

• Screenshot_2024-01-12-11-31-30-426_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2024-01-12-11-31-30-426_com.android.chrome.jpg
    287,1 KB · Прегледи: 29
  • IMG_20240112_113220.jpg
    IMG_20240112_113220.jpg
    168,5 KB · Прегледи: 28
Cestitkite za nova godina od evn stignaa,na ednata lokacija nema potrosuvacka,na drugata na selo ziveat i se koristi 24/7 okolu 50/60kw,mesecno okolu 500mkd, sega nova sema.!
nad 800mkd.
Па +236 денари е само новиот арач со вклучено ддв.
420 денари ќе е минималната сметка со потрошени 0kWh.

Screenshot 2024-01-12 at 12.10.51.png

nad 800mkd.
Suptilno si dodavaat i bildaat nekoi novi davacki i dodatoci dodeka cenata na kw/h ostanuva ista i zgolemuvanje nema, duri ima namaluvanje vo prvata grupa.
Koga ke se zeme predvid krajnata cena po kw/h, plakjame najskapa struja vo cel region

Back
На врв Bottom