Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
...

Половина од ова што го напиша нема врска со реалноста. Две клими за 32м2?????? И ќе имал
поголема економичност. Ццццц
Човекот рече 32 м2 а не 62
//// Slazem se sa tobom, ali donekle, jer nisu dati nikakvi podaci za prostor od 32m2. Moze za tih 32m2 da bude dovoljna i 1 kom 9btu, a takodje i 12 Amber Nordic. Sve zavisi od toplotnih gubitaka. U projektovanju grejanja klimama, ako se ima para, je bitna stvar da se pronadje uredjaj ili uredjaji koji ce da prate toplotne gubitke u sto vecem temperaturnom rasponu -- sto tacnije. Ako je tih 32m2 dooobro izolovan prostor Amber Nordic ce da bude los sve dok ne bude ispod -5C napolju. U takvom slucaju 2 kom normalnih 9btu ce bolje i efikasnije i komfornije da rade od bilo koje 12btu. I na +15 i na -15. Ukusi su razliciti i ne vredi o njima raspravljati, ali ako treba da se sve sagleda i ima se para, po meni, glupo je da bilo koji uredjaj duva toplije od 45C, sa sto slabijim fanom, em zbog subjektivnog komfora, em zbog njegove efikasnosti. Pozicije za unutrasnje mogu da mnogo pomognu u svemu tome da se prosesan uredjaj pokaze vrhunski, a takodje da i od vrhunskog uredjaja dobijes prosecan ili nikakav .... A ova kvadratura od 32m2 je upravo neka donja granica kada je moguce kombinovati i 2 uredjaja za isti novac, ali treba dobro ispitati i toplotne gubitke, i pozicije i uredjaje ... ////

Последно уредено:
//// Slazem se sa tobom, ali donekle, jer nisu dati nikakvi podaci za prostor od 32m2. Moze za tih 32m2 da bude dovoljna i 1 kom 9btu, a takodje i 12 Amber Nordic. Sve zavisi od toplotnih gubitaka. U projektovanju grejanja klimama, ako se ima para, je bitna stvar da se pronadje uredjaj ili uredjaji koji ce da prate toplotne gubitke u sto vecem temperaturnom rasponu -- sto tacnije. Ako je tih 32m2 dooobro izolovan prostor Amber Nordic ce da bude los sve dok ne bude ispod -5C napolju. U takvom slucaju 2 kom normalnih 9btu ce bolje i efikasnije i komfornije da rade od bilo koje 12btu. I na +15 i na -15. Ukusi su razliciti i ne vredi o njima raspravljati, ali ako treba da se sve sagleda i ima se para, po meni, glupo je da bilo koji uredjaj duva toplije od 45C, sa sto slabijim fanom, em zbog subjektivnog komfora, em zbog njegove efikasnosti. Pozicije za unutrasnje mogu da mnogo pomognu u svemu tome da se prosesan uredjaj pokaze vrhunski, a takodje da i od vrhunskog uredjaja dobijes prosecan ili nikakav .... A ova kvadratura od 32m2 je upravo neka donja granica kada je moguce kombinovati i 2 uredjaja za isti novac, ali treba dobro ispitati i toplotne gubitke, i pozicije i uredjaje ... ////
Taka e, no seuste mislam deka se premnogu dva uredi za taa kvadratura osven ako prostorot ne e nekako podelen na dva dela. Eden daikin tamu i covekot ke bide ekstra zarovolen. Samo pomognete mu i ponudete mu nekoj model za koj znaete deka vredi bidejki i sekoj eden daikin ne e za kupuvanje

Германија ќе блокира полначи за автомобили и топлотни пумпи

По години и години промовирање и субвенционирање електрични автомобили, Германија сега процени дека електричната мрежа на земјата баш и не е подготвена да ги издржи полначите за автомобили, па од следната година ќе се ограничува колку струја стига до овие уреди.

Како што Европската комисија призна дека „времето за добивање дозволи за унапредување на мрежата е меѓу 4 и 10 години, а 8 до 10 години за висока волтажа,“ така германскиот регулатор одлучи да ја избегне потенцијалната криза преку мерки за намалување на притисокот врз мрежата.

Германските снабдувачи со енергија во иднина ќе бидат „охрабрувани“ да го ограничат дотокот на енергија до потрошувачи како полначи за електрични возила и топлотни пумпи „како би ја зачувала стабилноста на мрежата, која страда од хронично недоволно инвестиции.“

Се проценува дека годишно во Германија се инсталираат 500.000 нови топлотни пумпи а до 2030 се очекува да има 15 милиони електрични возила.

Заради неодамнешна одлука на Европскиот суд на правдата, германскиот регулатор не може целосно да го секне напојувањето со струја за електрични полначи или топлотни пумпи, па нивното решение е само да го намали дотокот на струја до овие потрошувачи кога мрежата ќе има зорт.

По новите правила кои треба да почнат да важат од 1 јануари, уредите ќе добиваат само 4,2 киловати на час, што е доволно за пумпите да продолжат да работат а електричните возила во рок од 2 часа да можат да се наполнат за 50 километри. Останатите уреди во домот нема да бидат опфатени со оваа забрана.

Како беше тоа климите и топлотните пумпи беа иднината? Важи :icon_lol: (y)

Погледнете малку подалеку од носот и барајте си чаре на време, оти се што е добро не трае долго.

Погледнете малку подалеку од носот и барајте си чаре на време, оти се што е добро не трае долго.
Ke si stavis PV sistem so baterii i ke si uzivas, nikakov problem.
Автоматски споено мислење:

IMG_1870.png
momentalno kaj mene, vkluceno se doma i toplinskata si cepa…skoro 300m2.
Baterija polna 63%
Normalno so podno greenje

Dobro togas sto e idninata ?
Ako ne Toplotni Pumpi togas sto ? ?

Затоа парапетна е најдобро за греење

Која парапетна предлагаш за отприлика 35 квадрата?

Koj model na LG go imas spodeli fotografii koga ke ja montiraat

Vo kolku m2 ke ja koristis ?

Vnimavaj na montazata minimum 3 metri bakarni cevki pomegu vnatresnata i nadvoresnata edinica

Bakarnite cevki da se izbandaziraat so bela pvc bandaz taka

26aa10c689e10ded68163b15bb1205954263.jpg

Vnatresnata edinica od plafonot vo prostorijata da e odalecena 10 do 15 cm za pravilno funkcioniraranje

Pred prvoto vklucuvanje da se izvakumira klimatizerot so vakum pumpa

servis-auto-klima-manometar-auto-klime-vakum-pumpa-250w-114l-min-slika-143955343.jpg

Inaku DUAL INVERTER kaj LG e Twin Rotary Compressor

Ако може да објасниш зошто е потребно минимум 3 метри од надворешната единица да има бакарни цевки до внатрешната единица оти гледам на неколку пати во темава тоа го потенцираш?
Да знаеме ние што не сме толку упатени кога ке дојде монтерот што да му кажеме. Исто и за изолирањето и вакумот? Позз.

Ако може да објасниш зошто е потребно минимум 3 метри од надворешната единица да има бакарни цевки до внатрешната единица оти гледам на неколку пати во темава тоа го потенцираш?
Да знаеме ние што не сме толку упатени кога ке дојде монтерот што да му кажеме. Исто и за изолирањето и вакумот? Позз.

Za Dobro funkcioniraranje na klimatizerot treba minimum 3 metri bakarni cevki za da ne se slusa klokotenjeto na freonot vo vnatresnata edinica koga Freonot od kompresorot odi vo vnatresnata edinica ako se pokratki od 3 metri bakarnite cevki togas se slusa kako klokotenje zatoa e preporaclivo minimum 3 metri bakarni cevki A i cenata za standardnata montaza na klimatizeri se odnesuva za do 3 metri bakarni cevki ako treba poveke bakarni cevki vo zavisnost od mestopolozba togas se doplska za sekoe metro bakar plus

Ke si stavis PV sistem so baterii i ke si uzivas, nikakov problem.

Прегледај го приврзокот 399569
momentalno kaj mene, vkluceno se doma i toplinskata si cepa…skoro 300m2.
Baterija polna 63%
Normalno so podno greenje
Тебе царе и квадратите ти се мењаат по потреба изгледа!
Еднаш 160, еднаш, 80, другпат 300…
И ПВ систем сега, се по потреба само да иде бизнисот а?!

Jaglen mu e majkata, Germancite ako gi prasas.

Sent from my Pixel 7 using Tapatalk
Германците ако ги прашаат, плачат сега за руски гас… ама таа е!

Тебе царе и квадратите ти се мењаат по потреба изгледа!
Еднаш 160, еднаш, 80, другпат 300…
И ПВ систем сега, се по потреба само да иде бизнисот а?!

Германците ако ги прашаат, плачат сега за руски гас… ама таа е!
Da ja napravis vistinskata rabota, nekogas cini skapo, ama sepak ja pravis

Za Germancite zboruvam. Da, se cuvstvuva nedostigot na ruskiot gas, ama vo situacijava celosno e opravdano nivnoto pridruzuvanje na sankciite

Искрено… како закоравен путинист на кој му е криво што не ја nuke-наа Швајцарија првите 15мин откако им ги замрзнаа државните резерви…

Слободно џерманците можат да се е*ат у г*з!
Или нека му се пупат на Uncle Sam и понатаму…

Искрено… како закоравен путинист на кој му е криво што не ја nuke-наа Швајцарија првите 15мин откако им ги замрзнаа државните резерви…

Слободно џерманците можат да се е*ат у г*з!
Или нека му се пупат на Uncle Sam и понатаму…
Aaaaaa ok. Izvini, trti mu se ti na putin i uzivaj si. I ajde dosta za toa, off topic sme

Nepismen nasite slegvit pod 200W
... Nepismen nasite slegvit pod 2000W
Да го корегирам ботов, да биде точна изјавата.
@Airbus , brate ...
@Sv B je daleko blizi tacnoj vrednosti i u pravu je vise od tebe:

Legenda od uredjaja. Delta T=0, a on ipak trosi preko kompresora 90-150w. Svi Japanci i ostali Kinezi mogu mecku da rode i da se slikaju sa njihovim znanjem, .... ali ovako nesto nikada nece moci da proizvedu..... Zakon o odrzanju energije je poremecen i ovime oboren, .... jer je konacno neko uspeo da unisti energiju. ////

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom