Исчезнати лица

Член од
7 февруари 2021
Мислења
245
Поени од реакции
742
Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.901
Поени од реакции
7.994
На типот две години главен проблем му беше дали ја има 1тв од Боки13 на Телекабел за да се премести на нив...

Ништо чудно по три дена да праша дали одела на училиште утрината...
 
Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.245
Поени од реакции
3.805
Не те сфаќам искрено. Пишуваш дека ние емотивно сме реагирале ама и ти емотивно реагираш. Мислам дека коментарите ги сфати во скроз погрешен контекст, можеби дури и премногу личен.


А на темата, не можам да отстапам од моето мислење дека брзите реакции на мајката и полицијата се оправдани. Доста со муабетите како било порано. Порано немаше мобилни, викаш одам да играм низ маало и родителите се надеваат дека стварно играш низ маало. Пошо немаат избор.
Денес, кога е толку лесно да се стапи во контакт преку телефон, нормално дека ќе те фати језа ако некој не ти се јавува подолго време. Толку сме дигитално исповрзани што навистина е чудно да не може да добиеш некој повеќе од час. Посебно па тинејџери,обесени се на телефонот цело време.

Не знам искрено во кој универзум живеат тие кои мислат дека е ок да се чека часови пред да се пријави дете за исчезнато. Нема врска дали е киднапирано или само залутало, збориме сепак за дете. Буквално во сите препораки при вакви ситуации се нагласува важноста од брзата реакција, а тука се труби дека било нормално да се чека до вечерта за да почне родителот да се сомнева на некој проблем. За мене ова е лудост. Уште па параноични ги направија родителите. Требало сталожени родители, а не раздразливи.

Се надевам дека после овој случај полицијата во соработка со училиштата ќе организира некакви трибини за едукација на родителите, како да се реагира при вакви случаи. Мора да се крене малце свеста на луѓето, немање контакт со детето цел ден во денешно време според мене е negligence.
Сега границата е отприлика 75 минути. За 10 години колку ќе треба моето дете да го нема за да пријавам во полиција? 40 минути? Од оваа гледна точка, пријавата е оправдана и разумна. Ама да беше залутана со некој дечко да избега прв час, ќе беа обратни муабетите - зошто пријавувала бла-бла.

Не ги правете децата ретардирани, оставете ги малку да дишат. Не мора на пола саат да ви дава извештај каде е и што прави и да ви пишува дека е на безбедно. 14 годишно дете збориме, не 6 годишно.

Веќе излагаат со штикли у град, пијат како да нема утре по кафичи и сеа ако 2 саати не се јавува, полиција треба да викаме...

Ако пријавуваат сите родители кога ддцата ќе нема да се во контакт со никој барем 90 минути, полицијата само деца ќе бара. Ајде нека е и така, ама реков нека биде казниво за секој што ќе ја злоупотреби пријавата, т.е. детето не било под никаква опасност.
 

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
4.752
Поени од реакции
9.325
На типот две години главен проблем му беше дали ја има 1тв од Боки13 на Телекабел за да се премести на нив...

Ништо чудно по три дена да праша дали одела на училиште утрината...
Нема потреба од дополнителни саркастични коментари. Со твојот коментар не помагаш ништо на оваа тема напротив...
 
Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.901
Поени од реакции
7.994
Нема потреба од дополнителни саркастични коментари. Со твојот коментар не помагаш ништо на оваа тема напротив...
Неубав коментар кон човек кој прв ви пиша во темава и ја поттикна дискусијата...

Друго, твојов коментар би бил валиден само ако си модератор, ако не со вакво паметување само допринесуваш кон билдање офтопик коментари. Али ако си модератор постои копче избриши и никому ништо, ако не постои копче пријави и со чутената се средуваат работите. (ова за во иднина)

Трето, до претходниот коментар немав ништо пишано баш затоа што најверојатно немам како да допринесам зошто нит сум инспектор нит близок со засегнатите. 99% се само шпекулации, претпоставки и гатања и единствено ни останува да чекаме позитивни вести.

Четврто, Марсело и неговото учество во дискусии се нешто што не може да се одмини па макар и да се кркаат банови и казни.

Петто, издржи, стегни пријави, не реплицирај на ова и дискусијата ќе се врати во нормален тек
 
Член од
21 јуни 2019
Мислења
49
Поени од реакции
54
Мене едно не ми е јасно.. Зашто оној внук му на Љубе Бошковски го нема на страната на Интерпол а Вања за неколку дена ја објавија таму? Дали тоа што Вања е објавена на страната на Интерпол укажува на тоа дека МВР има сомневање дека Вања не е веќе во Македонија?
Мвр треба да соработува со Централното биро на интерпол во Скопје за да делува како посредник за исчезнатата личност да биде ставена во Yellow Notice на страната на интерпол, под услов да исполнува некои критерии. Случајот со внук му на Љубе Бошкоски не ми е познат но според мое мислење не верувам дека сакал да сподели приватни информации со интерпол за внук му или пак е нешто друго во прашање. Што се однесува до тоа дали Вања е во Yellow Notice на интерпол поради тоа што се сомневаат дека не е во Македонија?
Па да и не, Yellow Notice на интерпол верува дека може личноста да има поминато државно граници па затоа објавува информации за дс се помогне, во друга рака нема сигурни информации дека Вања е надвор од државата.
Автоматски споено мислење:

Ok значи работава е кого ќе накапеш на смена во полиција дали одма или 24часа ќе чекаат да се активираат ( зборам ако немаш некој сомневања или некои претходни чудни дејствија од исчезнатото лице )..
Во случајов има нешто што смрди тоа ми беше зборот затоа се на нозе мвр ,не дека треба некој да знае од нас..
И јас помислив дека има нешто што не е кажано, многу брзо избувна случајот во широки рамки дури стигна и до интерпол.
Дали мвр искористи шанса со ова да отргне фокус од нешто или не не знам.
Нека се најде здраво и живо девојчето.
Автоматски споено мислење:

 
Последно уредено:

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.417
Поени од реакции
2.400
Заклучок, кога ќе сопре кола и ќе ве повика да дојдете поблиску да ве прашаат нешто, да трчате колку шо ве држат нозе. Во туѓа кола влагање никако! Јас тоа можам да заклучам од целава хорор приказна. Тешко на родителите.

Само не ми е јасно зошто на човекот што исчезна во истите денови, фризер бил и многу мирен човек, колата му била најдена запалена? Не се зборува за тој човек воопшто а и тој исчезна во исто време.
 

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.540
Поени од реакции
33.746
Вотче, моето не беше со цел да навреди некого, а особено не некој кој не може да има деца, како што велиш, иако вака кога го читам од дистанца, можеби звучи така. Девојката или дечкото рече нешто во стил: јас кога би и била мајка, немало да ми биде гајле и до вечер да не се врати детето. Може и јас погрешно сум го сфатил мислењето, но ете, така го сфатив. Е па со сета должна почит, ама моето мислење е дека луѓе на кои не им е гајле за децата не треба да имаат деца, треба институциите да им го одземат родителското право, колку и да звучи ова сурово. Детето не е предмет или растение за да не ти е гајле за него. Тоа ми беше муабетот.
Ne branev lugje sto ne mozat da imaat deca, tuku tie sto gi osuduvate deka ne znaele kaj im e 15 godisno dete na 15 min i ne trebale da gi imaat poradi toa.

Devojkata ne napisa nisto “vo stil” (kako sto velis) deka ne bi i bilo gajle. Od kade potrebata za izvrtuvanje muabeti? Procitaj povtorno i vidi sto saka da kaze i dali site komentari odposle se na mesto ili ne.

Пак ќе речам: времето во кое јас растев и денес се неспоредливи на никаков начин. Не може да се направи паралела.
Da be Zlate, Brazil stanavme ovie 10 godini od vreminjata so koi lugjeto sporeduvaat. Sto e tolku nesporedlivo za sigurnost na tinejdzeri ajde napisi, kolku falat, ubieni, prodadeni pa sega mora da pazeme na paralelata so novite vreminja? Eve klasnata MVP reagirala pravilno i na vreme. Ne sakam ama, i?

Не те сфаќам искрено. Пишуваш дека ние емотивно сме реагирале ама и ти емотивно реагираш. Мислам дека коментарите ги сфати во скроз погрешен контекст, можеби дури и премногу личен.
Koj e kontekstot sto go promasuvam? Sto e nejasno vo komentarite fala bogu ne si majka i nemoj nikogas da bides?

Nimalku ne sfativ licno, jas nitu sakam da imam deca nitu imam konj vo kako treba edno dete da se raste a najmalku se drznam da ucam nekogo kako toa se pravi. Vie go pravete toa i od visoko, iskulirano po doma, pisete nekomu srekja ne e majka i nikogas da ne bide kako da e najlesnoto nesto na internet.

А на темата, не можам да отстапам од моето мислење дека брзите реакции на мајката и полицијата се оправдани.
Kul. I jas.

Доста со муабетите како било порано. Порано немаше мобилни, викаш одам да играм низ маало и родителите се надеваат дека стварно играш низ маало. Пошо немаат избор.
Денес, кога е толку лесно да се стапи во контакт преку телефон, нормално дека ќе те фати језа ако некој не ти се јавува подолго време.
Aha, toa bilo razlikata. Porano nemalo izbor a sega fakjalo jeza. Dovolno za da ne se sporeduvaat vreminjata.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.954
Поени од реакции
35.875
Пак ќе речам: времето во кое јас растев и денес се неспоредливи на никаков начин. Не може да се направи паралела.
Злате не знам колку си постар, ама освен ако не си растел во екс ЈУ, не гледам како биле помирни времиња 90ти и 2000ти кога во државата се дешаваа срања на секој чекор. Можеби си имал среќа да растеш во помирна населба, а и не се објавуваа толку работи на ТВ, али оди распрашај се во темата за криминалци и ќе ти објаснат колку било мирно :)
Автоматски споено мислење:

Заклучок, кога ќе сопре кола и ќе ве повика да дојдете поблиску да ве прашаат нешто, да трчате колку шо ве држат нозе.
Најискрено се надевам дека ова ти беше јасно и до сега, али ако го сфати иима надеж.
 
Член од
21 јуни 2019
Мислења
49
Поени од реакции
54
Телефонот не се следи само по бројот,и картичката да е уништена постои IMEI број тој е единствен и различен за секој телефон вграден во хардверот кај и да се приклучи телефонот мора да се конектира со централа без разлика дали е WI-FI или мобилна мрежа а по тоа може и локацијата да ја најдат,дај боже да има сигнал...
NSA има користено DROPOUTJEEP без разлика на WiFi или мобилна мрежа може да се допре до секој Iphone. Можеби МВР или АР има нешто слично.
 

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.417
Поени од реакции
2.400
Злате не знам колку си постар, ама освен ако не си растел во екс ЈУ, не гледам како биле помирни времиња 90ти и 2000ти кога во државата се дешаваа срања на секој чекор. Можеби си имал среќа да растеш во помирна населба, а и не се објавуваа толку работи на ТВ, али оди распрашај се во темата за криминалци и ќе ти објаснат колку било мирно :)
Автоматски споено мислење:


Најискрено се надевам дека ова ти беше јасно и до сега, али ако го сфати иима надеж.
На улица си игравме од сабајле до вечер мали деца испод 10 години, па сега ти види. Јадеш :sekc::гомце: и лупеташ
 

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
9.781
Поени од реакции
24.063
Затоа што не испраќа веќе сигнал кон мобилна базна станица... Веројатно некој интернет провајдер или од телекомуникациски сервис провајдер може да се забележи последната локација кога е исклучен телефонот ако може тоа да биде почетна точка на трагање.
Мислиш дека постои некој толку логички развиен у МВР што знае на на вторите два начина да провери од тоа неписменоќата на Дуи ?
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.954
Поени од реакции
35.875
Мислиш дека постои некој толку логички развиен у МВР што знае на на вторите два начина да провери од тоа неписменоќата на Дуи ?
Не го проверува МВР, тие носат барање до операторот и се проверува таму.
МВР имаат конекции со систем салите на сите поголеми оператори и делумна контрола кога станува збор за некакви закани по интернет, потенцијални терористички активности и сл.но не и пристап до hlr или слични системи.
 
Член од
21 мај 2021
Мислења
736
Поени од реакции
1.602
Фала богу па денес се може да се изгугла, дури и совети од ФБИ како да се постапи доколку имате сомневање дека детето ви го нема. При што првата реченица е “time is of the absolute essence”.
Не за џабе секоја понормална држава има автоматски систем за известување на родителите веднаш доколку детето не е во школо. Да, во најголем број случаи причината за отсуство ќе биде банална, но зошто да се пуштат низ вода тие неколку кога навистина ќе се работи за нешто сериозно.

И муабетиве дека новите генерации се размазени уопште не држат вода. Децата денес се неспоредливо изложени на поголем број опасни ситуации него ние, психопати има на секој чекор, што во реален,што во виртуелен свет.
Многу пати и форумов бил сведок за тоа.
Сега и јас ги прочитав советите од ФБИ, очигледно се имаат сменето правилата во последно време.
Пред повеќе години кога ги пратев ваквите работи, имаше поинакви правила околу пријавувањето и вршењето истраги за исчезнати деца.
Тоа најверојатно се должеше поради огромниот број пријави направени во момент на паника.
Плус, во Америка секој ден исчезнуваа илјадници деца, ама поголемиот дел од нив се враќаа повторно дома.
ФБИ очигледно ја имаат сменето стратегијата за вакви работи.Технологијата најверојатно има потпомогнато за тоа.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom