- Член од
- 7 февруари 2021
- Мислења
- 260
- Поени од реакции
- 783
Каква легенда си ти.
Постот на Марсело беше сарказам... Остај Југото - дигај БМВ тоТи му имаш дадено модератор, па види кој е поголема легенда.
Каква легенда си ти.
Постот на Марсело беше сарказам... Остај Југото - дигај БМВ тоТи му имаш дадено модератор, па види кој е поголема легенда.
Не беше сарказамПостот на Марсело беше сарказам... Остај Југото - дигај БМВ то
Сега границата е отприлика 75 минути. За 10 години колку ќе треба моето дете да го нема за да пријавам во полиција? 40 минути? Од оваа гледна точка, пријавата е оправдана и разумна. Ама да беше залутана со некој дечко да избега прв час, ќе беа обратни муабетите - зошто пријавувала бла-бла.Не те сфаќам искрено. Пишуваш дека ние емотивно сме реагирале ама и ти емотивно реагираш. Мислам дека коментарите ги сфати во скроз погрешен контекст, можеби дури и премногу личен.
А на темата, не можам да отстапам од моето мислење дека брзите реакции на мајката и полицијата се оправдани. Доста со муабетите како било порано. Порано немаше мобилни, викаш одам да играм низ маало и родителите се надеваат дека стварно играш низ маало. Пошо немаат избор.
Денес, кога е толку лесно да се стапи во контакт преку телефон, нормално дека ќе те фати језа ако некој не ти се јавува подолго време. Толку сме дигитално исповрзани што навистина е чудно да не може да добиеш некој повеќе од час. Посебно па тинејџери,обесени се на телефонот цело време.
Не знам искрено во кој универзум живеат тие кои мислат дека е ок да се чека часови пред да се пријави дете за исчезнато. Нема врска дали е киднапирано или само залутало, збориме сепак за дете. Буквално во сите препораки при вакви ситуации се нагласува важноста од брзата реакција, а тука се труби дека било нормално да се чека до вечерта за да почне родителот да се сомнева на некој проблем. За мене ова е лудост. Уште па параноични ги направија родителите. Требало сталожени родители, а не раздразливи.
Се надевам дека после овој случај полицијата во соработка со училиштата ќе организира некакви трибини за едукација на родителите, како да се реагира при вакви случаи. Мора да се крене малце свеста на луѓето, немање контакт со детето цел ден во денешно време според мене е negligence.
Нема потреба од дополнителни саркастични коментари. Со твојот коментар не помагаш ништо на оваа тема напротив...На типот две години главен проблем му беше дали ја има 1тв од Боки13 на Телекабел за да се премести на нив...
Ништо чудно по три дена да праша дали одела на училиште утрината...
Неубав коментар кон човек кој прв ви пиша во темава и ја поттикна дискусијата...Нема потреба од дополнителни саркастични коментари. Со твојот коментар не помагаш ништо на оваа тема напротив...
Мвр треба да соработува со Централното биро на интерпол во Скопје за да делува како посредник за исчезнатата личност да биде ставена во Yellow Notice на страната на интерпол, под услов да исполнува некои критерии. Случајот со внук му на Љубе Бошкоски не ми е познат но според мое мислење не верувам дека сакал да сподели приватни информации со интерпол за внук му или пак е нешто друго во прашање. Што се однесува до тоа дали Вања е во Yellow Notice на интерпол поради тоа што се сомневаат дека не е во Македонија?Мене едно не ми е јасно.. Зашто оној внук му на Љубе Бошковски го нема на страната на Интерпол а Вања за неколку дена ја објавија таму? Дали тоа што Вања е објавена на страната на Интерпол укажува на тоа дека МВР има сомневање дека Вања не е веќе во Македонија?
И јас помислив дека има нешто што не е кажано, многу брзо избувна случајот во широки рамки дури стигна и до интерпол.Ok значи работава е кого ќе накапеш на смена во полиција дали одма или 24часа ќе чекаат да се активираат ( зборам ако немаш некој сомневања или некои претходни чудни дејствија од исчезнатото лице )..
Во случајов има нешто што смрди тоа ми беше зборот затоа се на нозе мвр ,не дека треба некој да знае од нас..
Ne branev lugje sto ne mozat da imaat deca, tuku tie sto gi osuduvate deka ne znaele kaj im e 15 godisno dete na 15 min i ne trebale da gi imaat poradi toa.Вотче, моето не беше со цел да навреди некого, а особено не некој кој не може да има деца, како што велиш, иако вака кога го читам од дистанца, можеби звучи така. Девојката или дечкото рече нешто во стил: јас кога би и била мајка, немало да ми биде гајле и до вечер да не се врати детето. Може и јас погрешно сум го сфатил мислењето, но ете, така го сфатив. Е па со сета должна почит, ама моето мислење е дека луѓе на кои не им е гајле за децата не треба да имаат деца, треба институциите да им го одземат родителското право, колку и да звучи ова сурово. Детето не е предмет или растение за да не ти е гајле за него. Тоа ми беше муабетот.
Da be Zlate, Brazil stanavme ovie 10 godini od vreminjata so koi lugjeto sporeduvaat. Sto e tolku nesporedlivo za sigurnost na tinejdzeri ajde napisi, kolku falat, ubieni, prodadeni pa sega mora da pazeme na paralelata so novite vreminja? Eve klasnata MVP reagirala pravilno i na vreme. Ne sakam ama, i?Пак ќе речам: времето во кое јас растев и денес се неспоредливи на никаков начин. Не може да се направи паралела.
Koj e kontekstot sto go promasuvam? Sto e nejasno vo komentarite fala bogu ne si majka i nemoj nikogas da bides?Не те сфаќам искрено. Пишуваш дека ние емотивно сме реагирале ама и ти емотивно реагираш. Мислам дека коментарите ги сфати во скроз погрешен контекст, можеби дури и премногу личен.
Kul. I jas.А на темата, не можам да отстапам од моето мислење дека брзите реакции на мајката и полицијата се оправдани.
Aha, toa bilo razlikata. Porano nemalo izbor a sega fakjalo jeza. Dovolno za da ne se sporeduvaat vreminjata.Доста со муабетите како било порано. Порано немаше мобилни, викаш одам да играм низ маало и родителите се надеваат дека стварно играш низ маало. Пошо немаат избор.
Денес, кога е толку лесно да се стапи во контакт преку телефон, нормално дека ќе те фати језа ако некој не ти се јавува подолго време.
Злате не знам колку си постар, ама освен ако не си растел во екс ЈУ, не гледам како биле помирни времиња 90ти и 2000ти кога во државата се дешаваа срања на секој чекор. Можеби си имал среќа да растеш во помирна населба, а и не се објавуваа толку работи на ТВ, али оди распрашај се во темата за криминалци и ќе ти објаснат колку било мирноПак ќе речам: времето во кое јас растев и денес се неспоредливи на никаков начин. Не може да се направи паралела.
Најискрено се надевам дека ова ти беше јасно и до сега, али ако го сфати иима надеж.Заклучок, кога ќе сопре кола и ќе ве повика да дојдете поблиску да ве прашаат нешто, да трчате колку шо ве држат нозе.
NSA има користено DROPOUTJEEP без разлика на WiFi или мобилна мрежа може да се допре до секој Iphone. Можеби МВР или АР има нешто слично.Телефонот не се следи само по бројот,и картичката да е уништена постои IMEI број тој е единствен и различен за секој телефон вграден во хардверот кај и да се приклучи телефонот мора да се конектира со централа без разлика дали е WI-FI или мобилна мрежа а по тоа може и локацијата да ја најдат,дај боже да има сигнал...
На улица си игравме од сабајле до вечер мали деца испод 10 години, па сега ти види. Јадеш и лупеташЗлате не знам колку си постар, ама освен ако не си растел во екс ЈУ, не гледам како биле помирни времиња 90ти и 2000ти кога во државата се дешаваа срања на секој чекор. Можеби си имал среќа да растеш во помирна населба, а и не се објавуваа толку работи на ТВ, али оди распрашај се во темата за криминалци и ќе ти објаснат колку било мирно
Автоматски споено мислење:
Најискрено се надевам дека ова ти беше јасно и до сега, али ако го сфати иима надеж.
Мислиш дека постои некој толку логички развиен у МВР што знае на на вторите два начина да провери од тоа неписменоќата на Дуи ?Затоа што не испраќа веќе сигнал кон мобилна базна станица... Веројатно некој интернет провајдер или од телекомуникациски сервис провајдер може да се забележи последната локација кога е исклучен телефонот ако може тоа да биде почетна точка на трагање.
Не го проверува МВР, тие носат барање до операторот и се проверува таму.Мислиш дека постои некој толку логички развиен у МВР што знае на на вторите два начина да провери од тоа неписменоќата на Дуи ?
Сега и јас ги прочитав советите од ФБИ, очигледно се имаат сменето правилата во последно време.Фала богу па денес се може да се изгугла, дури и совети од ФБИ како да се постапи доколку имате сомневање дека детето ви го нема. При што првата реченица е “time is of the absolute essence”.
Не за џабе секоја понормална држава има автоматски систем за известување на родителите веднаш доколку детето не е во школо. Да, во најголем број случаи причината за отсуство ќе биде банална, но зошто да се пуштат низ вода тие неколку кога навистина ќе се работи за нешто сериозно.
И муабетиве дека новите генерации се размазени уопште не држат вода. Децата денес се неспоредливо изложени на поголем број опасни ситуации него ние, психопати има на секој чекор, што во реален,што во виртуелен свет.
Многу пати и форумов бил сведок за тоа.