Дежурна Ординација! #2

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.862
Поени од реакции
8.422
Abe vlazhnosta ne e bash i nekoj problem, vazelince, gelchc, aloe vera.....
I pak cuda vo spalnata.
Samo zavisi dali ce vi stani (Libidoto de) za da dojdite do faza 2 /Vazelince) ili ce mu recish na partnerot ostaj me glavata me boli.
Автоматски споено мислење:

Odish vo prvata kaspnica i mu barash na kasapot od Tele opashka i prvite 10.15 santimi gi varish i si pravish Teleshka Corba!
Od toa podobro zdravje za zglobovite tvoi.

I ne e smeshno ako na mnogumina od vas mu se vide smeshno ova so Opashkata.Vo germanija KG e i do 15€

I ushte edna recepta
Од тоа Kalbsschwanz на неа и треба само Schwanz.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.523
Поени од реакции
37.363
Abe vlazhnosta ne e bash i nekoj problem, vazelince, gelchc, aloe vera.....
...све што е вештачко не го заменува природното или е премногу или е премалку лизгаво или влажно, а природното се лачи таман, впрочем во претерана влажна вагина може ли да се почувствува вистинско задоволство или пресуво ќе приболи, батали тоа мачкај - бриши!

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.708
...све што е вештачко не го заменува природното или е премногу или е премалку лизгаво или влажно, а природното се лачи таман, впрочем во претерана влажна вагина може ли да се почувствува вистинско задоволство или пресуво ќе приболи, батали тоа мачкај - бриши!
Abe kako batali? -
Ako e kaj tebe vo red, kaj drugi ne e ! ( Barem tebe za toa ne treba da ti raspravam.) i toa im e lekot shto kolku tolku ce im go sredi zhivotot bez nesakani posledici i vo sekoj sluccaj e 100000 pati podobro od tableti za krven pritisok. I tie ne cinat ama gi goltash i ne prashuvash.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.185
Поени од реакции
10.158
Од тоа Kalbsschwanz на неа и треба само Schwanz.
Абе докторе, тешко на твоите пациенти :tapp:...саде путка ти е во умот, аман најди си некое чупе,оти сперма у глава те мавнала изгледа.
Барав совет за лек на зглобови и врат, а не за путка :tvg:...ебате докторот.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.862
Поени од реакции
8.422
Абе докторе, тешко на твоите пациенти :tapp:...саде путка ти е во умот, аман најди си некое чупе,оти сперма у глава те мавнала изгледа.
Ништо не те оправа тебе со тој мозок.
Screenshot_20231025-142009_Google.jpg
Бугарскиот премиер е понекогаш во право.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.185
Поени од реакции
10.158
Ништо не те оправа тебе со тој мозок.
Прегледај го приврзокот 395544
Бугарскиот премиер е понекогаш во право.
:bravobe:Откако те читам на форумов, ниту еднаш не видов еден добар коментар, еден добар совет да имаш дадено на некој член....се ти е зафрканција, навреди и слични глупости, што не прилегаат за човек на докторска фела(прашање е дали си ти навистина доктор).

Мозокот ми е во ред, не треба него да го оправам, друга мака си имам јас, но за промена, обиди се ти да направиш промена во твоето мозоче, можеби ке те засакаат луѓето.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Хелекс од 1 мг,која е максималната доза што може да се земе наеднаш? Имам проблем со несоница,а треба да возам 20 саати,нема шанси да да заспијам пред да тргнам на пат ваљда од нервоза.Дополнителен проблем ми е што а влезам у кола и почнам да возам од ми се склопат очи моментално па ми треба нешто добро да се наспијам претходно.Совет некаков? Пробав со Флузепам што се баш за спиење,ме зашемети али не заспав ич

Член од
28 ноември 2022
Мислења
382
Поени од реакции
659
Хелекс од 1 мг,која е максималната доза што може да се земе наеднаш? Имам проблем со несоница,а треба да возам 20 саати,нема шанси да да заспијам пред да тргнам на пат ваљда од нервоза.Дополнителен проблем ми е што а влезам у кола и почнам да возам од ми се склопат очи моментално па ми треба нешто добро да се наспијам претходно.Совет некаков? Пробав со Флузепам што се баш за спиење,ме зашемети али не заспав ич
Primas li redovna terapija Helex //alprazolam//, povremeno po potreba ili za prv pat bi go upotrebil?
1mg. Helex //Alprazolam// ekvivalent na 6mg Lexilium //Bromazepam// ili Diazepam 10mg
Proceni sporedbeno, maximalnata doza //e nad 1mg// se opredeluva individualno soglasno lekuvanjeto na pacientot.

Последно уредено:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.862
Поени од реакции
8.422
Седативи не прават квалитетен сон, плус ствараат зависност.

Чаеви од ѓумбир, избегавање на кофеин, посебно после 15 часот и пригушена светлина околу 20 часот без бела светлина.

За возење избегавај возење преку ноќ.

Јас кога возам од Германија за МК обично возам по 8-10 часа макс и избегавам возење преку ноќ. Преноќевам во Унгарија и наредиот ден после појадокот тргнувам.

Никако возење подолго од 10 часа. Еднаш така се зезнав стигнав до МК со 24 часа возење и никад више. Секогаш фаќа криза околу 2-5 часот по полноќ па и плус крш српски автопат не е за потценување.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Primas li redovna terapija Helex //alprazolam//, povremeno po potreba ili za prv pat bi go upotrebil?
1mg. Helex //Alprazolam// ekvivalent na 6mg Lexilium //Bromazepam// ili Diazepam 10mg
Proceni sporedbeno, maximalnata doza //e nad 1mg// se opredeluva individualno soglasno lekuvanjeto na pacientot.
Не примам редовно терапија,еднаш у неколку месеци знам да земам

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.185
Поени од реакции
10.158
Не примам редовно терапија,еднаш у неколку месеци знам да земам
Оооооо душа мила, па ти мака со умот си имал:(
Јасно ми е сега зошто си бил шлаки и ми пишуваше " убави " пораки, посакувајќи ми многу здравје.
Чекич по глава ама редовно, секој ден 3×1 и за три месеци ќе бидеш кукурек.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.523
Поени од реакции
37.363
... јас ти ја разбирам несоницата иста сум и јас, тоа не е патолошки, па ти сега ќе ја третираш со лекови или со било што, едноставно тоа си ТИ и твоето тело така реагира, ако земаш нешто дози повеќе од било што ќе бидеш мамурен како после силно пијанство и тоа повеќе ќе штети од тоа ако не си наспан.

...најчесто тие луѓе кои размислуваат (па макар и спротивно од вољата потсвесно) како ќе биде по патот, дали ќе биде све во ред, што ако се случи тоа - воа, мозокот работи турбо и затоа не може да се „опушти“ и да заспие, сите други препораки од седативи (препорачани бензодиазепини хелекс) хипнотици, само ќе те направи млитав, оти ги опушта мускулите, ќе го „смири“ мозокот, ама тоа не значи и дека ќе заспиеш, односно и да заспиеш ќе биде мачење со соништа и ќе се разбудиш полошо отколку да не си спиел.

...телото има резерви и способност да издржи (посебно кај тебе што си млад) да не спие, онака вонредна ситуација го препознава телото и мозокот не сака да спие, мој совет- е па не спиј, седи мижи онака ако треба цела ноќ и тоа е тоа, верувај сабајле иако не си спиел цела ноќ ќе испиеш едно кафе ќе бидеш многу посвеж за возење, отколку со „сила“ да спиеш со разни лекови или хербални супстанции, единствено што е најважно да пресметаш паузи во возењето не повеќе од 200 км без одмор, одмор не се прави според време на возење, туку според километража и ќе бидеш ОК.

...ваква состојба на скриена напнатост со несоница е посебна карактеристична за нефлегматични луѓе, тие што се поживи, хиперактивни како да кажам и тоа во секакви поважни ситуации (испити, судски рочишта, полагање за возачка, дејт со некоја, интервју за работа), а посебно пред патување, било да е сопствена вожња или со автобус, брод, авион без разлика, чувството е исто и несоницата пред пат е присутна!

П.С.
...лековите се за лечење на болест, а не за моментални појавени ситуации што нема врска со болест туку со карактер на човекот!

и обратно има луѓе кои реагираат со исклучување на мозокот од реалноста и желба за спиење во специфични ситуации кога треба да се будни, па што сака нека испие кофа кафе, очите ќе му се затворат, телото наредува „да се спие“! :)

Последно уредено:
Член од
1 декември 2014
Мислења
2.311
Поени од реакции
4.574
Ова не ми се десило, се будам некни у понеделник болка во грб ама само од десна страна и само кај плешката. Ај викам да не сум ја подлегнал раката некако и не обрнав внимание. Следен ден болка на исто место ама сега и рамото и од надлактицата до рамото дури и при движење ме болеше по малку. Ај викам не сум се движел освен до работа и дома, да се качам до Водно неколку пати, се враќам истата болка ни појака ни послаба ама сега почнаа и показалецот и средниот прст да ми трпнат. Само на десната рака.

Едно време помислив десната рака ми беше скршена пред едно 20 години помеѓу дланката и лактот, па си викав на времето да не е, ама фати со другата рака баш во тој дел не ме боли. Едно време помислив еден заб ко да ми потекува на левата страна, пак си викам ми нема логика и не е тоа сигурно.

Почнав да гуглам симптоми, негде имаше прашања со слики кај точно те боли ги одговараш сите ваков синдром онаков синдром таа артерија онаа, па до најлоши проблеми со бели дробови. Ај викам да не пијам апчиња онака кашлам не е да сум болен па од тоа да е, сеа моментално не ме боли рамо него бицепс, а ова со трпнењево на прстиве е веќе 6ти ден. Никаква повреда немам тоа знам ама ако продолжи ова уште некој ден да идам на доктор

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.780
Поени од реакции
2.921
Ова не ми се десило, се будам некни у понеделник болка во грб ама само од десна страна и само кај плешката. Ај викам да не сум ја подлегнал раката некако и не обрнав внимание. Следен ден болка на исто место ама сега и рамото и од надлактицата до рамото дури и при движење ме болеше по малку. Ај викам не сум се движел освен до работа и дома, да се качам до Водно неколку пати, се враќам истата болка ни појака ни послаба ама сега почнаа и показалецот и средниот прст да ми трпнат. Само на десната рака.

Едно време помислив десната рака ми беше скршена пред едно 20 години помеѓу дланката и лактот, па си викав на времето да не е, ама фати со другата рака баш во тој дел не ме боли. Едно време помислив еден заб ко да ми потекува на левата страна, пак си викам ми нема логика и не е тоа сигурно.

Почнав да гуглам симптоми, негде имаше прашања со слики кај точно те боли ги одговараш сите ваков синдром онаков синдром таа артерија онаа, па до најлоши проблеми со бели дробови. Ај викам да не пијам апчиња онака кашлам не е да сум болен па од тоа да е, сеа моментално не ме боли рамо него бицепс, а ова со трпнењево на прстиве е веќе 6ти ден. Никаква повреда немам тоа знам ама ако продолжи ова уште некој ден да идам на доктор
Изгледа дека проблемот е невролошки. На неврологија преглед за подобра дијагноза.

@pozdrav eden topol
Дедо ми користеше колаген за колената и не му помогна баш. Ако е некаква корисна информација, сепак зависи има различни искуства.
Провери си да не случајно некои лекови ти се причинител за таквата појава
Screenshot_2023-11-25-22-03-15-995_com.android.chrome.jpg

Со лесно

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.523
Поени од реакции
37.363

...кратко речено, метеоропат со комбинација на лоша перница или душек, горните вратни пршлени ,,оптоварени" реакција до малиот прст, масирај горе да те пушти доле, смени висина на перница и испиј еден аналгетик или антиреуматик и ќе бидеш Ок!

Supraspinatus-and-infraspinatus-trigger-points.png

... постојат три главни извори на болка во рамото што зрачат низ рака до прстите да речеме во твојот случај.

...вратни нерви, стиснат нерв во вратот со болка што зрачи до прсти, особено, нервните корени C6, C7 и C8 оние што влегуваат во рака и прстите.
- C6 се спушта до палецот и показалецот.
- C7 оди до средните три прста
- C8 оди до мало прсте

...инаку C5 зрачи болка во рамо и во надлактицата, а понекогаш дури и до рачниот зглоб, но обично не оди во прстите.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom