Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    720

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.372
Поени од реакции
24.509
Доколку живееш во Северна Кореја нема да живееш од таа Економија, све што имаат измислено Европјаните и Американците 80% можеш да го купиш и да го користиш и не е во ред да се плука некој што споделува технологија, луѓе, пазар. Тоа што во Македонија луѓето се Клептомани и Преваранти не дава за право да се плука Европа и Америка, они не се криви што луѓето во Македонија крадат и сакаат без работа пари да направат, исто така во таа Америка пола другари заминаа и се направија Луѓе, која држава ти нуди преку Лотарија да заминеш и да си го подобриш животот, да не случајно Русија или Иран ти нуди?
druze jas ziveam od moj trud... komotno neka propadnat pak ke preziveam. i ne ziveam u severna korea ali 90% od parite mi se od azija taka da nitu amerika nitu evropa nemaat dopirna tocka so mene.

i turi pepel na kolonijani gomna sto unistuvaat sve sto ke doprat za nekoj dolar poveke.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.802
Поени од реакции
36.824
Не знам што е толку тешко да се сфати дека Русија место сосед со кој ќе има огромна соработка го претвори во непријател вооружен до заби.
За истово се објаснувам секој месец со исти ликови на темава. Ќе им кажеш зашто Русија заеба работа со војнава, и после две недели истото прашање ќе го прашаат зачудени зашо Русија уствари не ја добива војнава. Меморија на риба.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.372
Поени од реакции
24.509
Они радо би го пеглале Киев како да е Газа, ама ако ја следиш добро војнава ќе видиш дека руски авиони најблиску доаѓаат до кај 20 километри до фронтот. За тоа има и добра причина.
ne. edna raketa e sve sto treba da se ispegla i kiev i pola ukraina taka da toa ne e problem. nikoj ne saka peglanje, naprotiv se vnimava kolku sto e mozno pomalku civilni zrtvi da ima. rabotite ke si dojdat na mesto koga togas.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.348
Поени од реакции
13.238
Они радо би го пеглале Киев како да е Газа, ама ако ја следиш добро војнава ќе видиш дека руски авиони најблиску доаѓаат до кај 20 километри до фронтот. За тоа има и добра причина.
Сакаш да кажеш дека немаат капацитет камен на камен да не остават од Киев со конвенционално оружје?

Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.372
Поени од реакции
24.509
Не знам што е толку тешко да се сфати дека Русија место сосед со кој ќе има огромна соработка го претвори во непријател вооружен до заби.
Не се проблем загинатите војници, ќе ги надокнадат многу повеќе со Руското население во освоените територии во Украина, плус ресурсите во тој дел. Но ќе добијаат непријател вооружен и поддржан од Западот што ќе ги врзи и ќе им ги намали драстично способностите на други полиња.

Како што Америка последните деценија две со погрешни политики им даде поле на слободно дејствување на Русите во Африка и делумно Блискиот Исток, така Русија ја искоцка Украина и Европа на Америка. Преку ноќ.

Без разлика на исходот на војната, Америка го доби токму она што го сакаше.
na kraj ke ima ili pro ruska ukraina ili ke nema ukraina. isto kako sto bese u cecnija.

sto ke im namali zapadot? jas gledam rusija sto e nezavisna u sekoj pogled se poveke sekoj den... ova e dobar pottik da pocnat sve da si proizveduvaat pa makar i da e poskapo i ne profitablino na pocetok.

nitu ukraina nitu evropa ne e prokockana. prvo ukraina ke se vrati vo kolosek a podocna i evropa. neminivno e toa, sepak evropa e samo rt na aziskiot kontinent, koga togas celosno povrzuvanje ke sleduva a so toa i postepen kraj na amerikanskata okupacija na EU.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.802
Поени од реакции
36.824
Сакаш да кажеш дека немаат капацитет камен на камен да не остават од Киев со конвенционално оружје?
Немаат. Не го измислувам тоа јас, војнава го покажува тоа.

Ти мислиш дека можат? Како? Со што?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.508
Поени од реакции
33.656
Штом е одлучено политички, тогаш ќе се бара и најде и техничко решение за да се имплементира тоа. Нема некоја филозофија тука.

Муабетот со обновливи извори го форсираат земји/блокови што немаат свои ресурси. Тука примарно се збори за ЕУ, меѓутоа Кина е таа што предничи во сите бројки за имплементирање на обновливи, од ветерници, солар до електрични возила. Сосема логичен потег, со оглед на тоа дека се зависно од увоз на енергенси. Во Америка тоа не е случај, они се извозници на енергенси и затоа имаат две лоби групи, за и против.
Сегашната батеријска технологија не може да се употреби во возила кои можат да ги заменат класичните возила на фосилни горива. Точка.

Сакаш да кажеш дека форсирањето на ова заглупување со електрични возила нема врска со губењето на контролата врз изворите на фосилните горива? Дека нема врска со Русија и со војната во Украина? Тогаш демантирај ја тезата поставена во првата реченица.

Сеа и за електрични возила и енергетијка ли стана експерт.
Војната во Украина е каписла во твојата глава вајда, па се активира на секоја тема од сточарство до енергетика.
Ич бе кyp да не те боли што сум јас, и за што сум/не сум експерт.
Знаеш што не сум јас? Не сум предмет на дискусијава. Нема што ти мене за мене да збориш. Имаш нешто да кажеш за мое мислење/теза? ОК. Ама ако немаш што да кажеш онтопик но многу ти се јадат гoмна тогаш одјеби со вакви просеравања и иди јади гомнa на некое друго место. Скроз немам намера повеќе да трпам провоцирања од вакви како тебе, ќе добиеш однос токму каков што го даваш.

Последно уредено:
Член од
28 август 2013
Мислења
4.348
Поени од реакции
13.238
Немаат. Не го измислувам тоа јас, војнава го покажува тоа.

Ти мислиш дека можат? Како? Со што?
Еве ти пример како западот војувал во втора светска војна и збришувал градови со конвенционално оружје, а за советите направија документарка оти биле злосторници, силувале жени.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.552
Поени од реакции
42.051
За истово се објаснувам секој месец со исти ликови на темава. Ќе им кажеш зашто Русија заеба работа со војнава, и после две недели истото прашање ќе го прашаат зачудени зашо Русија уствари не ја добива војнава. Меморија на риба.
Ти си правиш ептен јака гимнастика на мозокот и нереални слики што тоа треба Русија да има и како да се понаша. Русија победува споро и тоа е проблемот и затоа се распаѓаат.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.802
Поени од реакции
36.824
Ти си правиш ептен јака гимнастика на мозокот и нереални слики што тоа треба Русија да има и како да се понаша. Русија победува споро и тоа е проблемот и затоа се распаѓаат.
Дур стигнат до Краматорск и Славјанск, ПИОМ прва пензија ќе ти пушти.

devilko

♆ wicked one ♆
Член од
28 август 2014
Мислења
1.889
Поени од реакции
6.165
Во пикот лани по 100 ракети испалуваа секој 3 ден кога им ги уништуваа трафоата, електричната инфраструктура...

Божем не можат наеднаш 1000 ракети да испалат на Киев и да го срамнат со земја? Никое ПВО нема да може да се одбрани од толкав број

Член од
28 август 2013
Мислења
4.348
Поени од реакции
13.238
Дур стигнат до Краматорск и Славјанск, ПИОМ прва пензија ќе ти пушти.
Може тогај ќе почнат да регрутираат војници од нашава трошна државичка. Можеби ќе имаме искуство директно да видиме што се дешава на фронтот. Западот ќе снабдува опрема, а источна европа топовско месо (се надевам нема да го прочита ова некој психопат од нато, можеби ќе им дадам идеја)...

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.508
Поени од реакции
33.656
Прашање на време е кога САД и Европскиве држави ќе му кажат на Зелински да си седне на маса и да се договори со русиве за крај на војната...
Уште да објаснат зошто Русија би се согласила на било што друго освен целосна капитулација. Треба да се малоумни во РФ па да застанат за да им дадат неколку години да се спремаат за пак да почнат војна.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
По 1000000000 пат. Русија не ја претвори Украина во непријател, западот ја претвори. Кажи ми зошто од 1991 до 2014 немаше ни еден обид за револуции а од кога се умеша западот дојде до граѓанска војна ?
Истово прашање и за Либија и за Сирија ќе ти го поставам.
А, не. Тие Ванлок муабети можеш само него да му ги кажуваш.

Русија, со моќ да делува далеку преку своите граници, да дозволи сосед со кој дели ист јазик, има најголема економска соработка, каде и политички успеваше да наметни власт која беше на нивна страна, да дозволи Западот да ја претвори во тоа што е денес е кривица само на Русија.

Целта на било кој непријател (во случајов Америка) е да се меша со соседите или со внатрешните проблеми на било која држава. Русија тоа добро го знае. Впрочем тие истото го правеа со Американците пред пола век. Не им е нешто ново. Знаеја што прават Американците, повеќе од 2 децении. Во дворот им е.
Ако не беа Американците ќе беше Британија, Германија, ќе беше Кина, или кој и да е противник.
Вината за ова сега е исклучиво на Русија.

Не е историјата на Украина само од 2014та. Дури и од 2014 до пред почнувањето на војната, Русија имаше начини (иако намалени од пред 2014) да го реши проблемот во своја корист.

Украина може никогаш нема да влези во НАТО, ама тоа не е никаков проблем Западот да има постојано воено присуство таму.

na kraj ke ima ili pro ruska ukraina ili ke nema ukraina. isto kako sto bese u cecnija.
Поверојатно е да им текни на Чеченците да направат нов обид за независност отколку што Украина ќе биде про Руска.

Про Руска Украина беше можна само преку политичко решение, овозможено од блиската соработка меѓу двете држави, на секое поле. Војнава го избриша сето тоа.

Не знам што е толку тешко да се согледа реалноста.
Не одат секогаш работите според планот.
Ете ги, Американците ја заебаа работата во Авганистан.
Ерменците во Нагорно.

Пишував пред инвазијата на Русите, дека војната е коцка. Можеш да добиеш многу, но и да изгубиш многу.
Одлично и одеше на Русија до пред оваа војна. Чеченија, Грузија, Сирија, Крим, влијанието во Африка итн.
Не им успеа во Украина, тоа е.

Kajgana Shop

На врв Bottom