Lidl маркети и во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата MARCELLO
  • Време на започнување Време на започнување

Дали сте за отварање на Lidl маркети во Македонија?

• Вкупно гласачи
    285
Kako im se isplati da imaat veke vraboteni i plati da davaat a uste neotvoreni tolku vreme?
За да се обучат. Сигурно сега не вработиле магационери, редачи на роба, да работаат на каса...

Али јас имам слушнато дека повеќето кој се вработени ги носеле и на обуки во Бугарија бидејќи нели ќе го управуваат бугари.

Последно уредено:
Ајде кажи Кам во што друго инвестира надвор од маркетите? Еве пример во спортот никаде ги нема
Vidi, jas stvarno ne ja razbiram voodusevenosta do toj stepen sto ja ima Makedonecot koga stranec otvara market? Toa go racunate "investicija"? Market, be...

I ne e tolku bitno dali makedonska firma Kam, Stokomak, Zito.... investira vo drugi biznisi (prasanjeto za Kam ti e glupo, bas Kam ima najveke investicii nadvor od marketi), nego zasto ako bide stranec e tolku za voodusevuvanje?

Eve, KitGo imase investicii bas vo sportot, sto spomnuvas. Imase 1 ili 2 fudbalski kluba. Ke vidime dali sega noviot gazda od Kosovo ke ima interest I ponatamu da gi sponzorira ili pobitno ke mu bide da si ja iznese dobivkata.

Za kraj, eve ti edna vistinita prikazna za edna takva, stranska "investicija" vo marketi. Taa firma, so jaki marketi, pravi vo tek na godina soliden profit. Za koj, neli, treba da plati 10% danok na dobivka.
Ama...
Pred kraj na kalendarska godina, maticnata firma od stranstvo, isporacuva fakturi vo milonski iznosi na firmata vo MK. Osnov - konsalting, obuka, bla, bla...
I, magicno, dobivkata se topi, danokot na dobivka papala maca... Po moi informacii, kontrolira I UJP, ama se OK e, po zakon...

Vidi, jas stvarno ne ja razbiram voodusevenosta do toj stepen sto ja ima Makedonecot koga stranec otvara market? Toa go racunate "investicija"? Market, be...

I ne e tolku bitno dali makedonska firma Kam, Stokomak, Zito.... investira vo drugi biznisi (prasanjeto za Kam ti e glupo, bas Kam ima najveke investicii nadvor od marketi), nego zasto ako bide stranec e tolku za voodusevuvanje?

Eve, KitGo imase investicii bas vo sportot, sto spomnuvas. Imase 1 ili 2 fudbalski kluba. Ke vidime dali sega noviot gazda od Kosovo ke ima interest I ponatamu da gi sponzorira ili pobitno ke mu bide da si ja iznese dobivkata.

Za kraj, eve ti edna vistinita prikazna za edna takva, stranska "investicija" vo marketi. Taa firma, so jaki marketi, pravi vo tek na godina soliden profit. Za koj, neli, treba da plati 10% danok na dobivka.
Ama...
Pred kraj na kalendarska godina, maticnata firma od stranstvo, isporacuva fakturi vo milonski iznosi na firmata vo MK. Osnov - konsalting, obuka, bla, bla...
I, magicno, dobivkata se topi, danokot na dobivka papala maca... Po moi informacii, kontrolira I UJP, ama se OK e, po zakon...
Мене ми се свиѓа концептот и цена/квалитет што го има во Лидл, ме заболе дека е странска фирма
Јас само ти реков паѓате на гз за мкд фирми као демек тука ги оставаат парите а уствари истото го прават и нашиве фирми секоја година

Лидл доцни со отворањето на маркетите во Македонија, Косово, БиХ и Црна Гора

Германскиот синџир Лидл, кој треба да отвори маркети и во Македонија доцни со реализација на истите, не само во земјава, туку и на пазарите во Босна и Херцеговина, Црна Гора и Косово. Босанскиот бизнис портал Бизнисинфо.ба проценува дека причината за ваквото доцнење е стратегијата на компанијата истовремено да отвори повеќе маркети на пазарот.

Лидл во Македонија основаше фирма во 2021 година, има отворено канцеларија и вработува работници, но засега почна да гради маркет само во Битола. Се подготвуваат локации во уште неколку градови. Неофицијално првите продавници во Македонија ќе се отворат во 2026 година.

Лидл уште лани требаше да отвори маркети на Косово. Но тоа до сега не се оствари.

И во Црна Гора најавено е отворање на маркети на Лидл. Таму канцеларијата е основана во 2021 година, досега се купени неколку парцели во Тиват, Бар и Беране, но засега не е отворен ниту една продавница.

Во Босна и Херцеговина досега е изграден само објект во Бјелина, се гради дистрибутивен центар во Лепеница кај Сараево, на неколку локации купено е земјиште, но маркет нема. Канцеларијата на Лидл во БиХ е отворена во 2021 година.

Во Хрватска Лидл првите 13 маркети ги отвори во 2006 година, а канцеларијата ја основа во 2002 година.

Лидл во Србија се појави во 2010 година, но првите маркети беа отворени осум години подоцна.

Во Македонија во тек е нов оглас за вработвање во Лидл. Се бараат работници на неколку работни позиции - регионален менаџер за продажба, виш регрутер, административен асистент и многу други работни места.

Ama...
Идејата ти ја разбирам и е одлична, но малку си ја утнал државата. Ќути што пред тоа коа беа само наши фирми, особено во 90тите, цветавме, сите поршиња, сиромаштија немаше, Шведска на балкану. Лидл го има по цела Европа, и ред други маркети, и од тоа има ќар обичниот човек, конкуренција добива, а знаеме економски дека колку повеќе нешто иде кон монопол е полошо за корисникот, а во однос на државите, не дека нешто драстично им се мења. Кај нас е друг проблемот, но долга и широка тема е, и поважно, е офф топик. Затоа решив да одговорам, пак ќе кажам, одлична идеја како идеја, но, за наш жал, не и за оваа држава.

Godi Retail Park by Tinex... Naskoro zad noviot Bricolage.
Retail центар со Lidl маркет и одвоено на влезот LC Waikiki има во Србија во Врање. Одлично е што се добива паркинг а од околу се продавнци сите едно до друго наредени. Секако помал број се продавници за разлика од било кој трговски центар ама не мора да се качуваш на спратови за да дојдеш до некоја продавница сите се едно до друго.

Ова е одлично повеќето градови да имаат во Македонија. Доста веќе само се градат трговски центри.

Идејата ти ја разбирам и е одлична, но малку си ја утнал државата. Ќути што пред тоа коа беа само наши фирми, особено во 90тите, цветавме, сите поршиња, сиромаштија немаше, Шведска на балкану. Лидл го има по цела Европа, и ред други маркети, и од тоа има ќар обичниот човек, конкуренција добива, а знаеме економски дека колку повеќе нешто иде кон монопол е полошо за корисникот, а во однос на државите, не дека нешто драстично им се мења. Кај нас е друг проблемот, но долга и широка тема е, и поважно, е офф топик. Затоа решив да одговорам, пак ќе кажам, одлична идеја како идеја, но, за наш жал, не и за оваа држава.
Ne, prijatel, drzavata nema vrska so ovoj muabet. Nitu vremeto sto go spomnuvas, ednostavno toa ti e tranzicija, I nema vrska dali ako bil Lidl vo '90 narodot ke bil pobogat, neli...
Za konkurencija si vo pravo, ama ako dobro go poznavas ovoj sektor, ke znaes deka I toa kako ima konkurencija kaj nas. Momentalno, 3-te top lanci drzat okulu 40% od pazarot. Kako komparacija, pred 10-tina godini vo Slovenija top 3-te drzea 95%. Samo Merkator im drzese nad 50% pazaren udel...

Ne sum jas protiv stranski investicii, naprotiv. Ama zavisi vo koi sektori...
A deka drzavata ke ima kar od Lidl, cisto sumnjam. Naprotiv. A za narodot, malku diskutabilno, zavisi kako ja gledas posirokata slika.
Eve primer, nekoja lokalna mlekara, od tipot da receme, Gorgievi, sto sega vrabotuva nasi luge, posredno od nea ziveaat I kup farmeri preku prodavanje mleko I sl... E taa mlekara plasira proizvod vo Tinex, primer... I sega, ke dojde takva "stranska investicija" kako Lidl... Pazarot e toj, za da raboti Lidl, ke padnes rabota na Tinex, primer... Sto mislis, Gorgievi ke prodava kaskaval vo Lidl? Ili Lidl ke si donese od negov dobavuvac? Mislis deka vo Lidl moze primer, da go ima toj Bitolskiot cips?

Za zal, pri vakov tip investicii, neminovno ke se zatvara pazarot za makedonski proizvodi. A toa ke povlece I drugo...

Ne, prijatel, drzavata nema vrska so ovoj muabet. Nitu vremeto sto go spomnuvas, ednostavno toa ti e tranzicija, I nema vrska dali ako bil Lidl vo '90 narodot ke bil pobogat, neli...
Za konkurencija si vo pravo, ama ako dobro go poznavas ovoj sektor, ke znaes deka I toa kako ima konkurencija kaj nas. Momentalno, 3-te top lanci drzat okulu 40% od pazarot. Kako komparacija, pred 10-tina godini vo Slovenija top 3-te drzea 95%. Samo Merkator im drzese nad 50% pazaren udel...

A deka drzavata ke ima kar od Lidl, cisto sumnjam. Naprotiv. A za narodot, malku diskutabilno, zavisi kako ja gledas posirokata slika.
Eve primer, nekoja lokalna mlekara, od tipot da receme, Gorgievi, sto sega vrabotuva nasi luge, posredno od nea ziveaat I kup farmeri preku prodavanje mleko I sl... E taa mlekara plasira proizvod vo Tinex, primer... I sega, ke dojde takva "stranska investicija" kako Lidl... Pazarot e toj, za da raboti Lidl, ke padnes rabota na Tinex, primer... Sto mislis, Gorgievi ke prodava kaskaval vo Lidl? Ili Lidl ke si donese od negov dobavuvac? Mislis deka vo Lidl moze primer, da go ima toj Bitolskiot cips?

Za zal, pri vakov tip investicii, neminovno ke se zatvara pazarot za makedonski proizvodi. A toa ke povlece I drugo...
Конкретно за Лидл сега збориме (за другите не сум упатен), но Лидл и те како стимулира затоа што во секоја земја работи со локален производител, ако не ми веруваш, иди еве локално, види какви се мнозина производи у лидл у Србија, Грција, Бугарска, ќе видиш си работи со локални, претежно производите ќе бидат локални, месо, млеко, итн, само си игра курот со овошје и зеленчук, што ми е енигма, но за другото сум сигурен. Е сеа не знам тој што работи со Тинекс каква иднина ќе има, но друг ќе живее, исто и не знам каков профит ќе прави, зашто Лидл бара стабилен број на производи, но верувам и дека тоа е по преференцијални цени (во полза на Лидл сигурно). А и пак, ќе се отворат доста работни места, што директни што индиректни, и ако на едно место едни се затворат други се отворат, не би рекол дека е толку фатално.

Епа сега не знам дали на Георгиеви ке се продава ама Здравје Радово сигурно…
еве во српскиот лидл имаше македонска недела https://fb.watch/o69TZZQfoi/?mibextid=cr9u03
Во хрватскиот лидл исто на продажба има македонски брендови многу одамна, Сандеј растур прават со колачите.
Лидл имаат таква стратегија да форсираат домашни брендови демек еве се грижиме за домашните производители и малтене се понашаат ко да се од таа земја што им е огромен плус

Конкретно за Лидл сега збориме (за другите не сум упатен), но Лидл и те како стимулира затоа што во секоја земја работи со локален производител, ако не ми веруваш, иди еве локално, види какви се мнозина производи у лидл у Србија, Грција, Бугарска, ќе видиш си работи со локални, претежно производите ќе бидат локални, месо, млеко, итн, само си игра курот со овошје и зеленчук, што ми е енигма, но за другото сум сигурен. Е сеа не знам тој што работи со Тинекс каква иднина ќе има, но друг ќе живее, исто и не знам каков профит ќе прави, зашто Лидл бара стабилен број на производи, но верувам и дека тоа е по преференцијални цени (во полза на Лидл сигурно). А и пак, ќе се отворат доста работни места, што директни што индиректни, и ако на едно место едни се затворат други се отворат, не би рекол дека е толку фатално.
Pocnuvas da lupas, prijatel, bez ljutis...
Kako toa, "Lidl ke stimulira"? Sakas da kazes deka dosega domasnite lanci nemale lokalni proizvodi, a tek sega Lidl ke ima?

Kratko prasanje - dali vo Lidl ke ima poveke makedonski proizvodi otkolku sto imalo I dosega?

PS. Isto, mnogu me interesira koi se tie "novi rabotni mesta"?
Автоматски споено мислење:

Епа сега не знам дали на Георгиеви ке се продава ама Здравје Радово сигурно…
еве во српскиот лидл имаше македонска недела https://fb.watch/o69TZZQfoi/?mibextid=cr9u03
Во хрватскиот лидл исто на продажба има македонски брендови многу одамна, Сандеј растур прават со колачите.
Лидл имаат таква стратегија да форсираат домашни брендови демек еве се грижиме за домашните производители и малтене се понашаат ко да се од таа земја што им е огромен плус
Isto prasanje I do tebe - Dali vo Lidl ke ima poveke makedonski proizvodi od kolku sto sega gi ima vo postoecki domasni lanci?

Pocnuvas da lupas, prijatel, bez ljutis...
Kako toa, "Lidl ke stimulira"? Sakas da kazes deka dosega domasnite lanci nemale lokalni proizvodi, a tek sega Lidl ke ima?

Kratko prasanje - dali vo Lidl ke ima poveke makedonski proizvodi otkolku sto imalo I dosega?

PS. Isto, mnogu me interesira koi se tie "novi rabotni mesta"?
Автоматски споено мислење:

Isto prasanje I do tebe - Dali vo Lidl ke ima poveke makedonski proizvodi od kolku sto sega gi ima vo postoecki domasni lanci?
Сигурно, можеби не на почетокот ама со тек на годините ке се зголемуваат
Во грција а неодамна и во србија направен е бренд као грчки т.е. српски кој функционира како домашен а за истиот тој бренд производите ги прават повеќе производители
Згора на се Лидл има моќ да направи пласман и да им зголеми побарувачка надвор од Мк што не е мала работа

Регионални Youtube канали на Лидл:

Бугарски Лидл бренд:

Бугарски производи во Лидл:

Поголемиот брат на Лидл - Кауфланд со локален бренд "Бреj!":

Сигурно така ке биде и во Македониja - со Мак. производи во Лидл.

Последно уредено:
Регионални Youtube канали на Лидл:

Бугарски Лидл бренд:

Бугарски производи во Лидл:

Поголемиот брат на Лидл - Кауфланд со локален бренд "Бреj!":

Сигурно така ке биде и во Македониja - со Мак. производи во Лидл.
Во Србија имаат некој српски производи кој се пакувани специјално за Lidl под името С Љубаљу, Домаће.

Имаат и други производи српски .

Еве и српски призводител на млечни производи Pilos

Така да секаде е практика во Lidl да има производи и од земјата во кој има Ldl отворено фирма и маркети.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom