Терористички напади во светот

Член од
4 октомври 2019
Мислења
558
Поени од реакции
1.092
Турците се најмал проблем, прилично јако асимилирани особено вторите генерации родени таму. Јас со сите турци шо ги познавам живеам како со браќа, дури човекот шо ми помогна најмногу во Германија беше турчин.

Проблем е племето од Сирија, Авганистан и по некој Пакистанец.
Obicno se so visa... imaat familija I mislam ne im se isplati da pravat nered. Cel slajm e vo Avgana I Sirija Ali slusam vo posledno vreme deka ako napravat mnogu kriminal gi vrakale samo Somalijcite ne, posto Somalija kako drzava I ne funkcionira dodeka ovie 2 imaat pak nekoj sistem I mozat da gi deportirat taka mi zboruvase eden Somaliec kolku e tocno neznam... kaj ovie se se raboti so droga, parazitizam, poznavam mnogu avgana gotvaci nekoi se normalni no kolektivno imaat nekoe poremetuvanje skoro kaj site se gleda po nekoj porok....

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.399
Поени од реакции
9.026
Полека полека, ќе ви дојдат доак и вас Абориџините.
Функционално вика, а за време на пандемијата цела држава ја затворија за десет души позитивни на ковид
Баш тука се виде фунционалноста, државата така реши и немаше тука дали си бил македонец, енглез или муџа, законот за сите исто, пробаа козоебачиве да не поштуваат ама од автомобили за партали ги вадеа и под нозе, па да видиш козоебачиве дали не почитуваат држава, ни алах ни малах го побараа.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Исто лајно сегде, какви студенстки визи какви бакрачи.
Мене тебе ќе ни побараат студентска виза и низ сито и решето ќе не поминат, ама нив азил без проблем
Од кога заврши пандемијата сите села на кај Гостивар се истребени во Австралија, добија виза и шуто и рогато
Mnogu samodoverba imas kako ja branis Avstralija.... imam 2 prvi bratucedi si dojdoa vo Mk od razlicni mesta od Avs. Isto I 3 drugari od drustvo site se vrqtija nazad I znam ubavo kako e tamu... dobro sekoj e individualno no poveke se vratile od Avs nego od Germanija sto poznavam... moze I za begalcite vo pravo si sto zboruvas tuka ne ti zameruvam ne deka ne e taka... ama standardot vo Avs mislam deka ne e kojznae sto podobar od Evropa
Огромни се разликите меѓу Европа и тука, почнувајќи од типот на миграција, па продолжувајќи како е организиран системот.
Голем дел од тие што ги спомнувате немаат ни можност да платат за студентска виза, плус пат, плус да живеат тука првите месеци додека да се снајдат. Преселба во Австралија со студентска виза значи одење во була околу 50к евра, ретко од тие што ги имаат овие пари ќе се осудат да идат ваму, плус патот после истата е доста трнлив за да се остане во АУС (лимитиран број на часови, кратки рокови за да се стекне работно искуство и услов за аплицирање на skilled виза/да се најде работодавец што ќе те спонзорира) и тн.
Бројот на визи и достапноста на истите за сезонска работа како во Европа и САД е исто различен, мал број на луѓе влегуваат на такви визи, најчесто се од по Англија или пак од поблиски земји Филипини/Индија, и за разлика од Европа каде не замараат, тука им бараат прилично солидно ниво на јазик. Да не правиме муабет дека државата е уџум и пак идиме на трошоците за да дојдеш, од пола свет каде се ваквите нинџи како овие што се рокаат низ Европа авионската карта кошта по 1000+ евра во правец.

Исто немате shortcut од типот преселба со бугарски пасош.

Другите типови на виза ви се најчесто skilled, и за да земете вакви има да се окозите од трчање/преводи/полагање на јазик кој треба да го зборувате скоро колку некој што е роден во државата, веќе да имате работно искуство со таа професија во мкд...

Не е реткост да се враќаат луѓе назад, но не дека не чини државата, туку најчесто затоа што тие ја утнале со визите и не успеале да се снајдат во таков систем. Има и поретки ситуации каде струката им е подобро платена во Европа или Мкд (програмерите ти се пример, соодносот: цена на живот/висина на плата/услови на работно место во мкд и европа е најчесто подобар отколку тука, ама ова е мал процент).

Исто имате и луѓе кои исплатиле куќа тука и решаваат да ја киднат за мкд, од кирија месечно лапаат по 3-4к долари и со тие пари живеат во мкд без да мрднат со прст. Познавам неколкумина вакви, и тоа се вратија кога почнаа циркузите со короната. Ама овие не ви се за жалење, не дека киднаа поради системот, туку сфатиле дека со тие 3-4к долари од киријата таму ќе гризат лајчето од макијатото и нема да мрднат со прст.

Jas sum vo Salzburg veke godina ipol... poleka I on nalikuva na migrantcki circus... od utro sretnav 3 luge sto mi rekoa deka frankfurt e najgolema katastrofa... @cholismo....
Za ne sreka sega dojdoa nad 20000 romanski cigani ovie 2 godini taka ne se znae dali se migranti ili ne se, se e isto... ovde poleka se odi nadolu, samo dobro e za tie sto prodavaat droga I tie sto imaat po 24 deca... ednite veke ne gi cepkaat a drugite se paraziti...cekam detcki dodatok veke 4 meseci, se javuvam vika ti se izgubeni dokumentite, za porodilna pomos izmisluvaat dokumenti samo da ne ti platat.. treba ova treba ona kako da sum na studentcki prasanja na Ekonomski fakuktet Kiril I Metodij vo 2008.... I taka sepak mislam deka e podobro od Severna I tuka si na dnoto no imas barem malku dostoinstvo..
Ова ти е уште една причина зошто АУС не им е интересна. Ако не се permanent resident, овде државата не ти дава ништо за деца/породилни и слично. Исто и после тоа, во Европа дневните смештаи, градинки и слично се доста ефтини, тука дневно коштаат по 150+ долари од дете.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.625
Поени од реакции
33.791
Протекоа неверојатни детали за пропустите на Белгија во случајот со терористите во Брисел

Тунис побара екстрадиција на радикализираниот Тунижанец кој во понеделникот уби двајца Швеѓани во Брисел. Оттаму велат дека напаѓачот избегал од затворот во кој издржувал 26-годишна затворска казна во 2011 година, а белгиските власти го добиле барањето минатата година, соопштија од јавното обвинителство во Брисел.

Барањето за екстрадиција, кое белгиските власти го добија во август 2022 година, потоа не беше процесуирано од надлежниот судија од јавното обвинителство во Брисел, кому му беше испратено две недели подоцна.
Тоа е „огромна грешка“ што резултираше со оставка на белгискиот министер за правда Винсент Ван Квикенборн во петокот вечерта.
Во неделата, шефот на канцеларијата на јавното обвинителство во Брисел, Тим Де Волф, им рече на новинарите дека „сериозен недостиг на персонал во канцеларијата на јавното обвинителство во Брисел одигра улога во сето ова“, но дека „тоа не е оправдување .
Призна дека откако било примено, досието несомнено било заборавено меѓу останатите судски предмети во фиока.
„Никој од колегите кои беа инволвирани во овој случај не се сеќава што конкретно се случи со ова досие пред една година. Нема траги од понатамошна обработка“, објасни Де Волф.
Сторителот на нападот во понеделникот вечерта, Абдесалем Ласуед, беше осуден „на повеќе од 26 години затвор во Тунис во 2005 година, но избега од него во јануари 2011 година“.
Обвинителството соопшти дека туниските власти „ја пријавиле на 1 јули 2022 година преку Интерпол“. Но, тогаш во документот се споменува само барање за негова екстрадиција „за бегство од затвор“, што според белгискиот закон не е прекршок.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.628
Поени од реакции
42.165
@Bafra види пиштолџијава твој потепал 22 души ноќеска и ранил 50+. Некако не се палите на ова, само ако е некој црнец или џихадист.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.625
Поени од реакции
33.791
Белец и професионален пиштолџија. Едвај дочекаа некој што не е муџа, лгбтп, или црњо. Па уште и со AR15... Таман како нарачано, мераци како за агендата.
На 4чан нешто мрсат дека е педо (што значи ипак лгбтп), ама ќе видиме. Битно бел е, може одма да се објават фотографиите. :unsure:

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.628
Поени од реакции
42.165
Белец и професионален пиштолџија. Едвај дочекаа некој што не е муџа, лгбтп, или црњо. Па уште и со AR15... Таман како нарачано, мераци како за агендата.
На 4чан нешто мрсат дека е педо (што значи ипак лгбтп), ама ќе видиме. Битно бел е, може одма да се објават фотографиите. :unsure:
Многу сте хипокрити, ако е некој бел автоматски не е крив што направил егзодус. И тие луѓе шо ги убил биле бели, али кој ги ебе нив.

Башка у друга тема ме убедувате Аушвиц = good. А у Украина ми зборите нешо нацизам. Хипокризија неограничена си ти ванчо.

Последно уредено:
Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.287
Поени од реакции
7.638
@Bafra види пиштолџијава твој потепал 22 души ноќеска и ранил 50+. Некако не се палите на ова, само ако е некој црнец или џихадист.
Според тебе треба да им се одземе оружјето на 100 милиони, оти 1 ментален, кој бил на лекување, направил покољ или што?

Бајден им остави оружје вредно милијарди на талибанците па никому ништо, а истите политичари кои сакаат на народот да му одземат оружјето, до тоалет идат со телохранители наоружани до заби.
Автоматски споено мислење:

И ова не е тероризам :kezec:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.625
Поени од реакции
33.791
Многу сте хипокрити, ако е некој бел автоматски не е крив што направил егзодус. И тие луѓе шо ги убил биле бели, али кој ги ебе нив.

Башка у друга тема ме убедувате Аушвиц = good. А у Украина ми зборите нешо нацизам. Хипокризија неограничена си ти ванчо.
Хаха (I see what are you doing there)
Nикој не кажа дека не е крив... Само го гледам филмот (сценариото), што веројатно ќе се дешава уште пред да заврши филмот. :)

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.628
Поени од реакции
42.165
Според тебе треба да им се одземе оружјето на 100 милиони, оти 1 ментален, кој бил на лекување, направил покољ или што?

Бајден им остави оружје вредно милијарди на талибанците па никому ништо, а истите политичари кои сакаат на народот да му одземат оружјето, до тоалет идат со телохранители наоружани до заби.
Автоматски споено мислење:

И ова не е тероризам :kezec:
што ќе им го, да не им затреба некогаш? Оружјето им служи само за маскри праење.

Хаха (I see what are you doing there)
Nикој не кажа дека не е крив... Само го гледам филмот (сценариото), што веројатно ќе се дешава уште пред да заврши филмот. :)
што правам? Само ги гледам твоите методи на функционирање на форумов.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.287
Поени од реакции
7.638
Оружјето им служи само за маскри
2 грама мозок немаш. 100ци милиони имаат оружје. Швајцарија што не се убиваат.

ти поддржуваш тероризам и егзодус на цивили. Вие не сте ни малце поинакви од фашитите и Хитлер.
А ти поддржуваш мерки кои ќе овозможат системот да изврши геноцид врз сопствениот народ. Ти не си ни малку поинаков од гнасните комунисти во СССР, Камбоџа, Кина и нормално твојот омилен Шваб :kezec: .

Кога со закон ќе те присилат да јадеш инсекти, како мислиш да се бориш против тоа.... Во тоа лејката сигурно си мислиш, ќе излезам на улица, џандарите нема да ме млатат и ќе прифатат тоа што ќе верглам пред знакот на тротоарот.
Не за џабе сте слепи верници и не за џабе само полошо доаѓа.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.628
Поени од реакции
42.165
2 грама мозок немаш. 100ци милиони имаат оружје. Швајцарија што не се убиваат.

А ти поддржуваш мерки кои ќе овозможат системот да изврши геноцид врз сопствениот народ. Ти не си ни малку поинаков од гнасните комунисти во СССР, Камбоџа, Кина и нормално твојот омилен Шваб :kezec: .

Кога со закон ќе те присилат да јадеш инсекти, како мислиш да се бориш против тоа.... Во тоа лејката сигурно си мислиш, ќе излезам на улица, џандарите нема да ме млатат и ќе прифатат тоа што ќе верглам пред знакот на тротоарот.
Не за џабе сте слепи верници и не за џабе само полошо доаѓа.
што ќе направиш ти како единка против било кој систем? Ќе извадиш пиштол, ќе те направат решето. Многу филмови гледате, саде рамбовци кај да се свртиш.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.287
Поени од реакции
7.638
што ќе направиш ти како единка против било кој систем? Ќе извадиш пиштол, ќе те направат решето.
А зашто живееш во заедница море торко. Како што ти сакаш да кркаш мрсно, исто така сакаат бар 1милион во државава, па ако сите имаат оружје, кој џандар ќе се осмели да те млати ко стока.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.628
Поени од реакции
42.165
А зашто живееш во заедница море торко. Како што ти сакаш да кркаш мрсно, исто така сакаат бар 1милион во државава, па ако сите имаат оружје, кој џандар ќе се осмели да те млати ко стока.
сигурно, не ќе има сограѓани што со задоволство ќе дојдат да те измаваат заедно со џандарот.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.625
Поени од реакции
33.791
Јас лично оружјето не го гледам толку за некакви револуции. Мислам дека помина времето на народни револуции, сега тоа веќе не е можно. Сега револуција за да е успешна мора да има надворешен подржувач.

Оружје треба за кога ќе налета онаков лик, да имаш шанса да се одбраниш... Макар теоретска, пошто сигурно нема да се шеташ со полуавтоматска пушка во open carry.

Kajgana Shop

На врв Bottom