Исто лајно сегде, какви студенстки визи какви бакрачи.
Мене тебе ќе ни побараат студентска виза и низ сито и решето ќе не поминат, ама нив азил без проблем
Од кога заврши пандемијата сите села на кај Гостивар се истребени во Австралија, добија виза и шуто и рогато
Mnogu samodoverba imas kako ja branis Avstralija.... imam 2 prvi bratucedi si dojdoa vo Mk od razlicni mesta od Avs. Isto I 3 drugari od drustvo site se vrqtija nazad I znam ubavo kako e tamu... dobro sekoj e individualno no poveke se vratile od Avs nego od Germanija sto poznavam... moze I za begalcite vo pravo si sto zboruvas tuka ne ti zameruvam ne deka ne e taka... ama standardot vo Avs mislam deka ne e kojznae sto podobar od Evropa
Огромни се разликите меѓу Европа и тука, почнувајќи од типот на миграција, па продолжувајќи како е организиран системот.
Голем дел од тие што ги спомнувате немаат ни можност да платат за студентска виза, плус пат, плус да живеат тука првите месеци додека да се снајдат. Преселба во Австралија со студентска виза значи одење во була околу 50к евра, ретко од тие што ги имаат овие пари ќе се осудат да идат ваму, плус патот после истата е доста трнлив за да се остане во АУС (лимитиран број на часови, кратки рокови за да се стекне работно искуство и услов за аплицирање на skilled виза/да се најде работодавец што ќе те спонзорира) и тн.
Бројот на визи и достапноста на истите за сезонска работа како во Европа и САД е исто различен, мал број на луѓе влегуваат на такви визи, најчесто се од по Англија или пак од поблиски земји Филипини/Индија, и за разлика од Европа каде не замараат, тука им бараат прилично солидно ниво на јазик. Да не правиме муабет дека државата е уџум и пак идиме на трошоците за да дојдеш, од пола свет каде се ваквите нинџи како овие што се рокаат низ Европа авионската карта кошта по 1000+ евра во правец.
Исто немате shortcut од типот преселба со бугарски пасош.
Другите типови на виза ви се најчесто skilled, и за да земете вакви има да се окозите од трчање/преводи/полагање на јазик кој треба да го зборувате скоро колку некој што е роден во државата, веќе да имате работно искуство со таа професија во мкд...
Не е реткост да се враќаат луѓе назад, но не дека не чини државата, туку најчесто затоа што тие ја утнале со визите и не успеале да се снајдат во таков систем. Има и поретки ситуации каде струката им е подобро платена во Европа или Мкд (програмерите ти се пример, соодносот: цена на живот/висина на плата/услови на работно место во мкд и европа е најчесто подобар отколку тука, ама ова е мал процент).
Исто имате и луѓе кои исплатиле куќа тука и решаваат да ја киднат за мкд, од кирија месечно лапаат по 3-4к долари и со тие пари живеат во мкд без да мрднат со прст. Познавам неколкумина вакви, и тоа се вратија кога почнаа циркузите со короната. Ама овие не ви се за жалење, не дека киднаа поради системот, туку сфатиле дека со тие 3-4к долари од киријата таму ќе гризат лајчето од макијатото и нема да мрднат со прст.
Jas sum vo Salzburg veke godina ipol... poleka I on nalikuva na migrantcki circus... od utro sretnav 3 luge sto mi rekoa deka frankfurt e najgolema katastrofa...
@cholismo....
Za ne sreka sega dojdoa nad 20000 romanski cigani ovie 2 godini taka ne se znae dali se migranti ili ne se, se e isto... ovde poleka se odi nadolu, samo dobro e za tie sto prodavaat droga I tie sto imaat po 24 deca... ednite veke ne gi cepkaat a drugite se paraziti...cekam detcki dodatok veke 4 meseci, se javuvam vika ti se izgubeni dokumentite, za porodilna pomos izmisluvaat dokumenti samo da ne ti platat.. treba ova treba ona kako da sum na studentcki prasanja na Ekonomski fakuktet Kiril I Metodij vo 2008.... I taka sepak mislam deka e podobro od Severna I tuka si na dnoto no imas barem malku dostoinstvo..
Ова ти е уште една причина зошто АУС не им е интересна. Ако не се permanent resident, овде државата не ти дава ништо за деца/породилни и слично. Исто и после тоа, во Европа дневните смештаи, градинки и слично се доста ефтини, тука дневно коштаат по 150+ долари од дете.