Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Decki denes kupiv vivax aeri+ 3,5ka naredna nedela ke ja montiraat, na sto posvetam vnimanie da bide pravilno montirana?
Blagodaram.
So zdravje da se sluzis dolgo da ja koristis

Pri montaza na klimatizerot na ovie raboti treba da obrnes vnimanie

Vnatresnata edinica da e odalecena 10 do 15cm od plafonot vo prostorijata kade sto ke se montira ( za da funkcionira kako sto treba )

Od Vnatresnata do Nadvoresna edinica da ima minimum 3 metri bakarni cevki

Bakarnite cevki da se izbandaziraat so bela pvc bandaz taka

002571-550x550.JPG

Pred da se vklucu da se izvakumira klimatizererot so vakum pumpa

servis-auto-klima-manometar-auto-klime-vakum-pumpa-250w-114l-min-slika-143955343.jpg

Spodeli Fotografii od koga ke ja montiraat

Da, mislev deka Pticata
Мислам дека малце ги бркаш работите. Митцубиши за кое ти зборуваш е mitsubishi heavy industries или скратено МХИ, а производителот на клими за кој тука се зборува е Mitsubishi Electric и у основа се две различни фирми. МХИ е фирмата која прави авиони и секаква друга тешка машинерија.
https://www.mhi.com/business
Da, mislev Pticata ima MHI ama proveriv, ME bila. Kako i da e, komentarot bi bil slicen, i ME se od 1921-va, pravat i teski masini, lokomotivi ...

Mi se čini, ne sum siguren ama mislam deka možebi nitu eden japonski model na klimi što se prodavaat tuka nemaat displej na koj stoi T vo C stepeni. Ova za mene e hendikep, nekoj će reče " na japonec ne mu ni treba go pališ i čao, go zaboravaš", mislam deka e poradi pogolem profit no nejse nema vrska.
Od druga strana pak site kinezi se kako novogodišni elki nakiteni so digitalni tkn skrieni displeji, duri pokažuvaat i po pola stepen.....
Muabetov mi beše deka e ubavo da se ima prikaz na T no kaj mnogute kinezi stoi zadadenata T od daljinskoto što e stvarno em glupo dva pati da e prikažana em totalno nepotrebno.
E ama kaj nekoi, kako kaj mojata e prikažana T koja ja meri senzorot na vlezot od gore, a koga se vrši promena so daljinskoto za kratko ja pokažuva izbranata T i pak odi na postignatata gore.
Vaka baš ubavo se prati T vo prostorot, koga neli taa gore e za +2C povisoka od zadadenata klimata se gasi.....
Da imaše LN-ot na Zlate vakov displej nemaše da se čudime zošto na vlezot meri 28C, a vo prostorot e 22.8C na zadadena 23C.
Mislam deka ne postoi klima što će raboti vaka, ako premaši za 2 stepena ili ako e softwerot podesen koga nisko modulira da ne gasi do +3C ok ama za 5C ednostavno ne može.
Veruvam deka ne e dobar senzorot od meračot.
Bi bilo ubavo da ima displej klimata zar ne ama skržavi se nešto japoncive.

Da, mislev deka Pticata

Da, mislev Pticata ima MHI ama proveriv, ME bila. Kako i da e, komentarot bi bil slicen, i ME se od 1921-va, pravat i teski masini, lokomotivi ...
МХИ прв избор ми беше, ама ја немаа…
А и искрено не ми се даваа многу пари…
За малце не се излупав АП да земам!
Три кубика од лани барут суви, плус годинава уште 4 доземав, мешано даб-бука(и нешто ситно габер)… Спремен сум за минуси :D
Автоматски споено мислење:

Mi se čini, ne sum siguren ama mislam deka možebi nitu eden japonski model na klimi što se prodavaat tuka nemaat displej na koj stoi T vo C stepeni. Ova za mene e hendikep, nekoj će reče " na japonec ne mu ni treba go pališ i čao, go zaboravaš", mislam deka e poradi pogolem profit no nejse nema vrska.
Od druga strana pak site kinezi se kako novogodišni elki nakiteni so digitalni tkn skrieni displeji, duri pokažuvaat i po pola stepen.....
Muabetov mi beše deka e ubavo da se ima prikaz na T no kaj mnogute kinezi stoi zadadenata T od daljinskoto što e stvarno em glupo dva pati da e prikažana em totalno nepotrebno.
E ama kaj nekoi, kako kaj mojata e prikažana T koja ja meri senzorot na vlezot od gore, a koga se vrši promena so daljinskoto za kratko ja pokažuva izbranata T i pak odi na postignatata gore.
Vaka baš ubavo se prati T vo prostorot, koga neli taa gore e za +2C povisoka od zadadenata klimata se gasi.....
Da imaše LN-ot na Zlate vakov displej nemaše da se čudime zošto na vlezot meri 28C, a vo prostorot e 22.8C na zadadena 23C.
Mislam deka ne postoi klima što će raboti vaka, ako premaši za 2 stepena ili ako e softwerot podesen koga nisko modulira da ne gasi do +3C ok ama za 5C ednostavno ne može.
Е да си ми жив и здрав за ова..!
Дисплеј очајно ми фали… ништо друго!
Инаку 24ц зададено, 22ц на 4 метра од неа!
(Нека ми извинат математичарите… мојов термометар не мери децимали :P)

Neznam zosto Daikin Mitsubishi Toshiba Panasonic Fujitsu Hitachi nemaat Display na vnatresnata edinica ne e skapo vgraduvanjeto na Display-ot taka da zosto Japonskite klimatizeri nemaat Display neznam no toa e golem minus

МХИ прв избор ми беше, ама ја немаа…
А и искрено не ми се даваа многу пари…
За малце не се излупав АП да земам!
Три кубика од лани барут суви, плус годинава уште 4 доземав, мешано даб-бука(и нешто ситно габер)… Спремен сум за минуси :D

Mislam deka so Mitsubishi-to nema da imas potreba od drvata no neka gi ima za rezervna opcija

Господа здраво , дали некој што се разбира во клими може да ми помогне? Немам друго решение освен греење на клима уред оваа зима , на спрат од 38квадрата без изолација. Имам спремано околу 60.000денари за клима па ако може да ми предложите што најдобро може да се земе за таа цена и дали реално можам да се стоплам бидејки се работи за куќа на поткровје без изолација. Фала
Другари во профавница ме предомислуваат за Hisens место за Midea Extreme save pro
Еве спецификации за хајсенсот ваше мислење ?
Мидеа 48000денари
Хајсенс 43000денари не е проблем цената…
Eve ke se obidam da ti odgovoram i pomognam,ako ne e veke kasno,pod uslov da nemas kupeno seuste klimatizer.
Veke si odvoil 1000 evra za klimatizer,a za tie pari mozes da kupis dosta soliden klimatizer.
No neznam kako setas po prodavnici,a za 1000 evra se kupuva soliden klimatizer Japanec sto ke gi pokrie tvoiite toplotni zagubi.
Navamu -natamu se spust na Hajsensot ili Midejata.
Abe bratko javi se ako ne e kasno da predlozime poarna opcija.
Klimatizer ne se kupuva stalno.
Samo montaza i zaebancii mozt da te kostaat preku 100 evra.
Klimatizerot e podolgovecna investicija.
Ima resenie za tebe,a ako si kupil nesto od kinezarijava ,togas so zdravje da te sluzi.

Veke si odvoil 1000 evra za klimatizer,a za tie pari mozes da kupis dosta soliden klimatizer.
No neznam kako setas po prodavnici,a za 1000 evra se kupuva soliden klimatizer Japanec sto ke gi pokrie tvoiite toplotni zagubi.
Види… не знам баш дали е ова така…
Посаглам јапанац 3.5ка што ќе го покрие нема испод 1100€ плус уште монтажа..?

Neznam zosto Daikin Mitsubishi Toshiba Panasonic Fujitsu Hitachi nemaat Display na vnatresnata edinica ne e skapo vgraduvanjeto na Display-ot taka da zosto Japonskite klimatizeri nemaat Display neznam no toa e golem minus

Ради математичарите што бројат вати во децимали!
Читав некаде за ова и као јапанците немаат дисплеи ради некоја регулатива да трошат помалце од 1w кога се офф.

Имено, имам 3 клими, и во stand-by мод ги имаат следниве потрошни на логер:
Mitsu LN35 - 0.9w
Mitsu AP25 - 0.6w
Gree Hansol12 - 4.8w

Као на life-span од 10-15 години ова ват по ват се збира.
Едно домаќинство не го забележува тоа, ама на милиони уреди произведени си се збира.

Види… не знам баш дали е ова така…
Посаглам јапанац 3.5ка што ќе го покрие нема испод 1100€ плус уште монтажа..?
Ima i toa e idealen za negoviot prostor,samo steta ke bide da zatvori za kinez 8-900 eva.Za 20% pogolema investicija ima idealen za negovit prostor.
Ako nema kupeno neka se javi na forumov ke mu kazam i toa so obrazlozenie i analiza na prostorot.
Na prv pogled kaj nego e bezizlezna situacijata,ama ima resenie i toa ekstra.
Zata ne treba brzanje.
A koj e toj nesaglam Japonec,a da uspej da gi pokrie negovite toplotni zagubi?
Ima li nesaglam nekoj japonec?
Zatoa ne treba brzanje.
A ako odis vo dukan se znaj sto ke tii predlozat.
Poima nemaaat i samiot znajs.

Читав некаде за ова и као јапанците немаат дисплеи ради некоја регулатива да трошат помалце од 1w кога се офф.

Mitsu LN35 - 0.9w
Mitsu AP25 - 0.6w
Gree Hansol12 - 4.8w

Едно домаќинство не го забележува тоа, ама на милиони уреди произведени си се збира.
Znaci japoncite i koga se off podobro moduliraat :pos:

Ima i toa e idealen za negoviot prostor,samo steta ke bide da zatvori za kinez 8-900 eva.Za 20% pogolema investicija ima idealen za negovit prostor.
Ako nema kupeno neka se javi na forumov ke mu kazam i toa so obrazlozenie i analiza na prostorot.
Na prv pogled kaj nego e bezizlezna situacijata,ama ima resenie i toa ekstra.
Zata ne treba brzanje.
A koj e toj nesaglam Japonec,a da uspej da gi pokrie negovite toplotni zagubi?
Ima li nesaglam nekoj japonec?
Zatoa ne treba brzanje.
A ako odis vo dukan se znaj sto ke tii predlozat.
Poima nemaaat i samiot znajs.
Spored mene, investicija vo skapa klima nema logika ako nemas dobra izolacija.
Prvo investiras vo izolacija , tek ako gi resis toplotnite zagubi , kupuvas japonec.
@zlatko_ti412
Neznam dali ima mitsu wifi modul.
Gree ima wifi modul koj e uklucen celo vreme , zatoa 4w.

Последно уредено:
Очигледно :pos:

Prvo investiras vo izolacija , tek ako gi resis toplotnite zagubi , kupuvas japonec.
Јбг, ја обратно напраив, ама 2020та со короната почнав да работам од по дома па поитно ми требаше ладење/греење.

@zlatko_ti412
И двете Мицу имаат wifi модули, ама еве ги "модулираат" и со него испод 1w во stand-by.
IMG_5254.PNG

@zlatko_ti412
Eden redoven clen na temava rece deka 80% od domakinstvata ziveat vo podprosecni izolirani objekti.
E sega zamisli gi tie domakinstva da se grejat na drva.
E sega investicija velis vo skpa klima.
A kolkava ke bide cenata na evtinata klima a da gi pokre negovite toplotni zagubi.
Znaci sprema tebe site sto se vo podprosecno izolirani domovi trba da koristat poevtin ured.Taka li.
A,prasanje e i dali i situacijata dozvoluva izolacija,ne samo od finansiski aspekt.
I prasanje dali toj poevtin ured ke gi zagree,koga ke fatat minusi,a upiten e i kvalitetot.
A poarnite kinezi i tie se 20%-do 30% poevtini od nekoj model japonski.
E taa Midejata sto mu ja predlagaa i toj Hajsensot se poslabi od nekoj Japonec co Eurovent.
Ne znaci deka site Japonski klimi se skapi.
Ne sakam da navreduvam ili potcenuvam nikakov brend,ama jas na negobo mesto bi igral taka.
Toa e moe razmisluvanje,a go pocituvam i tvoeto iako mozi ne se slozvam so toa sto go kaza.

Последно уредено:

Mitsu LN35 - 0.9w
Mitsu AP25 - 0.6w
Gree Hansol12 - 4.8w

Vo red e seto toa ima klimatizeri koj i vo Stand-by imaat led dioda koja sveti na vnatresnata edinica ( Gree TCL ) dodeka drugite brendovi nemaat led dioda za Stand-by no edno e sigurno i japonskite i kineskite brendovi vo Stand-by imaat potrosuvacka sto e normalno Zatoa mislam deka ne e nekoja golema potrosuvacka ako japonskite klimatizeri imaat Display plus vizuelno e podobro da ima sekoj klimatizer Display nezavisno dali Japonski ili Kineski brend site treba da imaat Display

Vo red e seto toa ima klimatizeri koj i vo Stand-by imaat led dioda koja sveti na vnatresnata edinica ( Gree TCL ) dodeka drugite brendovi nemaat led dioda za Stand-by no edno e sigurno i japonskite i kineskite brendovi vo Stand-by imaat potrosuvacka sto e normalno Zatoa mislam deka ne e nekoja golema potrosuvacka ako japonskite klimatizeri imaat Display plus vizuelno e podobro da ima sekoj klimatizer Display nezavisno dali Japonski ili Kineski brend site treba da imaat Display
Zavisi od vkusot,jas pak nekam mnogu djidjano,ne mi e vkusno.
Koga bi imala mojava jas bi mu go odkacil,da ne mi sveti.

Zavisi od vkusot,jas pak nekam mnogu djidjano,ne mi e vkusno.
Koga bi imala mojava jas bi mu go odkacil,da ne mi sveti.
Човек нема вкус тука! Практичност пред се!
Фуегото пред 20 години имаше малечко нумеричко со две цифри!
Тек сега гледам колку практично и добро било…
Мењаш со даљинското, а буљиш горе у неа! Е толку практично! Дури и у темница оти нема шанса да згрешиш…
И пак си се враќа да покажува амбиентална Т по 5-10сек.

На митсуво мало сутра тоа… ќе бркаш термометри, па уште навечер нит знаеш што си стиснал нит што си наместил!
Да, неосветлено е даљинското бтв..

Али битно има едно копче што истовремено е и диода, и толку фино долгнавесто е…
Се гледа дека место нормален човек, манекенка ја има дизајнирано…

(А ако се сеќавам убаво, Тошиба не се замара ни диода да стави..)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom