Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
So Zdravje da se Sluzis :)

Dolgo da ja koristis klimata i Ekonomicno da Ladi i Topli

Nadvoresnata edinica e so LG kompresor imas li Fotografija od Nadvoresnata Edinica
Благодарам, не ја сликнав ќе пробам ако успеам од страна. Ако е со LG компресор се надевам дрка ќе нема мака. Гаранција има 5 год. и плус ја пробав на најсилно работењето не се слуша воопшто, сепак сега е и топло ќе видам зимово како ќе биде. Димензиите и на надворешната и внатрешната единица се големи не очекував.

Кога веќе зборуваме за конзолни клими, новата Daikin Perfera FVXM-A има многу интересни спецификации. Дали некој можеби има искуство со овој модел?

Имаш опција да го избереш надворешниот уред, сакаш стандардна верзија или сакаш верзија оптимизирана за ниски температури до -25. Компресорот бил некој Swing модел, многу тивок и економичен.

Внатрешниот уред овозможува dual air flow значи дува и од горе и од долу со што се добива подно греење, и тоа е овозможено само со една перка или турбина како се вика. Најверојатно на тој начин се добива поголема економичност. Перката не е како цилиндрична форма.

Да, све тоа супер…
Додека не ја видиш цената!
Инстантно свеедно ќе ти биде после тоа што и какви функции има!
Цел спрат од 100 квадрата можеш да го обезбедиш со греење за пари на една 3.5ка па каква сака нека биде.
И втора работа, со таква супер економичност од 0.3 коп наспрам све друго, ќе и ги извадиш парите после едно 38 години! Ваљда…

Благодарам, не ја сликнав ќе пробам ако успеам од страна. Ако е со LG компресор се надевам дрка ќе нема мака. Гаранција има 5 год. и плус ја пробав на најсилно работењето не се слуша воопшто, сепак сега е и топло ќе видам зимово како ќе биде. Димензиите и на надворешната и внатрешната единица се големи не очекував.
7kw inverter model e zatoa Vnatresnata i Nadvoresnata edinica se so golemi dimenzii LG e kompresorot LINK so zdravje da se sluzis dolgo da ja koristis klimata ( koga ke mozes stavi Fotografija od Nadvoresnata Edinica )

Кога веќе зборуваме за конзолни клими, новата Daikin Perfera FVXM-A има многу интересни спецификации. Дали некој можеби има искуство со овој модел?

Имаш опција да го избереш надворешниот уред, сакаш стандардна верзија или сакаш верзија оптимизирана за ниски температури до -25. Компресорот бил некој Swing модел, многу тивок и економичен.

Внатрешниот уред овозможува dual air flow значи дува и од горе и од долу со што се добива подно греење, и тоа е овозможено само со една перка или турбина како се вика. Најверојатно на тој начин се добива поголема економичност. Перката не е како цилиндрична форма.

И кога ќе ја видиш цената вратата нема да можеш да ја најдеш..
Мислиш злато породаваат,а внатрешната единица грее им ја правии

Za mene e malce diskutabilno deka podnata klima e podobra za greenje od zidnata.
Zosto?
Mozebi podnata klima duva od ozdola,no se slucuva obraten efek od zidnata.Topliot vozduh pri greenje so podna klima ostanuva zaroben vo 1/4 od visinata na prostorot za geenje i smo pumpame naprazno toplina.
Dodeka kaj zidnata klima imame povolnost sto istiot toj topol vozduh go koristime preku cirkulacija so dogrevanje i povtorno go spustame na podot.Zatoa i poefikasno e greenjeto so zidna klima.
Podnata klima e pred se nameneta(prema mene) za onamu kade sto nema uslov da se stavi zidmna klima,kako na primer nisko potkrovje ili pomala prostorija kade sto nema uslov da se stavi zidna.
Jas si kupiv uste edna klima no sepak iako mozev i imav uslov da stavam podna,sepak se odluciv za zidna pokvalitetna.
Ako e prostorot golem i da ima uslovi da se stavat dve klimi,togas bi prifatil edna zidna so kombinacija za podna,taka da zidnata ke i pomaga na podnata da se mesa i gorniot topol vozduh,a vo nikoj slucaj ne bi stavil podna bez kombinacija na zidna,za da go toplm tavanot,kako so termo pecka,vklucena na izduv.
Sepak toa e moe razmisluvanje,a ostanatite kako sto sakat neka si pravat.
Mozebi vo tbojot otvoren prostor,od 70m2,posto imas zidna Fujitisu 18KMTA,i ne ti e udobno mozies da i stavis dopolnitelno i edna podna,taka konforot bi ti se zgolemil.
Ne bi da se mesam, ama se gleda deka fizika ic ne razbiras...

Ne bi da se mesam, ama se gleda deka fizika ic ne razbiras...
NISKOMONTAZNA vs VISKOMONTAZNA VNATRESNA EDINICA!
Dosta se vodese debata kineski vs japonski vs korejski inverteri dojde i debata na gorenavedenito naslov.
Slusam i povremeno citam,po razni forum, i sum sretnal,deka niskomontaznite uredi poveke greele od visokomontaznite,i se dvoumev za moj vtor inverter sto da kupam.Si velam aj ke kupam niskomontazna i si pocnav da razmisluvam poznavajki ja moeto nekoe si osnovno poznavanje od fizikata(zavrseno osnovno vecerno uciliste).
Dali navistina nisko montaznite uredi ,poveke greele od vioko montaznite.MIT ili VISTINA.
E filipinec,pa istata visokomontazna ke si ja stavis dolu,pod prozorot i poveke ke te gree.E dali e navistina mislis deka navistina poveke ke te topli be filipinec.Hm.......!
More ke si kupam poskapa ama orginal neka e niskomontazna,poke ke ja lici sobava.HM......!
I naednas mi svetna vo glavata,da ako ja montiram gore.
Visokomontaznata ima 5c povisok usis a izduvot ke i bide povisok pri isti input,vo soodnos ako ja namestam pod prozorec.

I si pravam sledna matematika.
Za mojata prostorija.
-Prosek 700m3/h
-delta T potopol usis za 5c selzis
700 x 1,2 x 5 : 3600=1,17 kw ke dobijam pogolema toplina,na sekoj h ili za cel mese po 720 casa ke dobijam 840 kw pogolem toplina.Pa taka si ja montirav gore na 10cm od tavanot.
E pa sega jas tolku znam od fizika,za tolku me naucile,ako znajs ti poveke napisi i prosfetlime-ne ,ne samo mene tuku i drugive citateli.
Za ova mozi da debatirame do beskonecnost,ama na koj kolku mu vajca glavceto toa ke go svati.
Ova bese eden prost primer za malce da gi razmrdame mozocinata,a ne samo vleci laden vozduh i poke gree.HMMMMMM...........!?

Последно уредено:
ајде малку шега и еротика
307854075_2397629153729194_6169654589596560301_n.jpg

NISKOMONTAZNA vs VISKOMONTAZNA VNATRESNA EDINICA!
Dosta se vodese debata kineski vs japonski vs korejski inverteri dojde i debata na gorenavedenito naslov.
Slusam i povremeno citam,po razni forum, i sum sretnal,deka niskomontaznite uredi poveke greele od visokomontaznite,i se dvoumev za moj vtor inverter sto da kupam.Si velam aj ke kupam niskomontazna i si pocnav da razmisluvam poznavajki ja moeto nekoe si osnovno poznavanje od fizikata(zavrseno osnovno vecerno uciliste).
Dali navistina nisko montaznite uredi ,poveke greele od vioko montaznite.MIT ili VISTINA.
E filipinec,pa istata visokomontazna ke si ja stavis dolu,pod prozorot i poveke ke te gree.E dali e navistina mislis deka navistina poveke ke te topli be filipinec.Hm.......!
More ke si kupam poskapa ama orginal neka e niskomontazna,poke ke ja lici sobava.HM......!
I naednas mi svetna vo glavata,da ako ja montiram gore.
Visokomontaznata ima 5c povisok usis a izduvot ke i bide povisok pri isti input,vo soodnos ako ja namestam pod prozorec.

I si pravam sledna matematika.
Za mojata prostorija.
-Prosek 700m3/h
-delta T potopol usis za 5c selzis
700 x 1,2 x 5 : 3600=1,17 kw ke dobijam pogolema toplina,na sekoj h ili za cel mese po 720 casa ke dobijam 840 kw pogolem toplina.Pa taka si ja montirav gore na 10cm od tavanot.
E pa sega jas tolku znam od fizika,za tolku me naucile,ako znajs ti poveke napisi i prosfetlime-ne ,ne samo mene tuku i drugive citateli.
Za ova mozi da debatirame do beskonecnost,ama na koj kolku mu vajca glavceto toa ke go svati.
Ova bese eden prost primer za malce da gi razmrdame mozocinata,a ne samo vleci laden vozduh i poke gree.HMMMMMM...........!?
Eve ti uste eden predlog sto ke ja dopolni tvojata teorija, zemi si nogarki za trpezariska masa i stolici so min visina od 1.5m, za garniturata isto taka.
Taka ke si sedis na 10cm od plafonot i ke ti bide super toplo….hahahaha

Eve ti uste eden predlog sto ke ja dopolni tvojata teorija, zemi si nogarki za trpezariska masa i stolici so min visina od 1.5m, za garniturata isto taka.
Taka ke si sedis na 10cm od plafonot i ke ti bide super toplo….hahahaha
Najdi care so ke mu prajs na zarobenata toplina 1,5m nad kaucot ka j so sedis.Adios mare,ke go topis snegot so greenjeto na tavanot ili pak komsijata (komsifkata).Barem da bese so mala akomulacija,kako termp pecka , da mozese i zadnikot da go toplis.
1,5i poveke kade sto e akomulirana 80% od toplinata vo prostoret nikogas nema da ja iskoristis,ke ja jadi buba mara.:)
Toa ona sto sakav interesentite da bidat zapoznaeni so niskomontaznite edinici.
Zatoa i velam deka se dobri samo vo kombinacja so visokomontazna vo ist prostor,inace, pa-pa,as od ekonomicnosta.
Temata e najekonomicno greenje .

Да влезам сега со друга тема..
Мојава клима Фијутсу на стенбај троши 4.5w па сега како трошат другите клими и не ли е оваа многу, не во однос на финансиски средства, туку ..во однос на одредени норми и регулативи за намалување на со2 и како една ваква фирма од овој ранг може да си дозволи вакво нешто..

Да влезам сега со друга тема..
Мојава клима Фијутсу на стенбај троши 4.5w па сега како трошат другите клими и не ли е оваа многу, не во однос на финансиски средства, туку ..во однос на одредени норми и регулативи за намалување на со2 и како една ваква фирма од овој ранг може да си дозволи вакво нешто..
Amber i Lclh isto 4.5w(so vklucen wi-fi) ama ako isklucam wi-fi =1w
Mislam deka globala site se od 1do5w standBy

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom