Ne bi da se mesam, ama se gleda deka fizika ic ne razbiras...
NISKOMONTAZNA vs VISKOMONTAZNA VNATRESNA EDINICA!
Dosta se vodese debata kineski vs japonski vs korejski inverteri dojde i debata na gorenavedenito naslov.
Slusam i povremeno citam,po razni forum, i sum sretnal,deka niskomontaznite uredi poveke greele od visokomontaznite,i se dvoumev za moj vtor inverter sto da kupam.Si velam aj ke kupam niskomontazna i si pocnav da razmisluvam poznavajki ja moeto nekoe si osnovno poznavanje od fizikata(zavrseno osnovno vecerno uciliste).
Dali navistina nisko montaznite uredi ,poveke greele od vioko montaznite.MIT ili VISTINA.
E filipinec,pa istata visokomontazna ke si ja stavis dolu,pod prozorot i poveke ke te gree.E dali e navistina mislis deka navistina poveke ke te topli be filipinec.Hm.......!
More ke si kupam poskapa ama orginal neka e niskomontazna,poke ke ja lici sobava.HM......!
I naednas mi svetna vo glavata,da ako ja montiram gore.
Visokomontaznata ima 5c povisok usis a izduvot ke i bide povisok pri isti input,vo soodnos ako ja namestam pod prozorec.
I si pravam sledna matematika.
Za mojata prostorija.
-Prosek 700m3/h
-delta T potopol usis za 5c selzis
700 x 1,2 x 5 : 3600=1,17 kw ke dobijam pogolema toplina,na sekoj h ili za cel mese po 720 casa ke dobijam 840 kw pogolem toplina.Pa taka si ja montirav gore na 10cm od tavanot.
E pa sega jas tolku znam od fizika,za tolku me naucile,ako znajs ti poveke napisi i prosfetlime-ne ,ne samo mene tuku i drugive citateli.
Za ova mozi da debatirame do beskonecnost,ama na koj kolku mu vajca glavceto toa ke go svati.
Ova bese eden prost primer za malce da gi razmrdame mozocinata,a ne samo vleci laden vozduh i poke gree.HMMMMMM...........!?