Најекономично греење и ладење

Член од
2 август 2014
Мислења
1.789
Поени од реакции
4.150
Ne bas ima mesto od levo 2+ metri levo ,kocka 2.3 na 2.15m kujna taka da i od levo ima 2metri sekako ,vkupna dolzina na zidot kaj sto e klimata e 7+ metri .
A za montazata za lokacijata na vnatresnata edinica firmive uvoznici mozi treba nekoj prvo da odobri dali e soodvetna lokacijata pa montaza pa tek zaverka na garancija ,bidejki so tie takvi vodusni djebovi i nabienost do tavan sme procitale ovdeka na forumov nezadovolstvo od rabotata na uredot i posle nastanuva problem so garancija koja ne se priznava bas zaradi lokacijata na uredot a pritoa montirana od priucen nastojciv monter koj go postavile da e ovlasten a nakraj izleguva neovlasten.
Zimava kaj drugar mu montiraja toshiba edge 13 bas na sever i vo periodot koga bese ladno suvo ama jak severen veter imase neosnovani defrosti bez ronka mraz zaradi vetrot pa stavija od severna strana kutija od lim pa da se normalizira klimata i da ima retki defrosti so realna potreba .
A mozese da se postavi vo start na jug so plus 3 metri cevki .

Sent from my SM-N975F using Tapatalk
Vaka da, malku perkite nakaj stranata 6 i nema da ima problem, ušte ako klimata ja vrti turbinata so mala brzina koga kompresorot ne raboti ili pravi kontrolni uklučuvanja od vreme na vreme na turbinata ti e se idealno.
Ako i ovde ti pravi problem pri greenje a gleam deka ne si cepidlaka si imaš normalni baranja od klimive, togaš navistina ne ja biduvalo ovaa Gtech . Aj zimava davaj update što se dešava.....

Член од
11 јануари 2018
Мислења
497
Поени од реакции
1.132
Vaka da, malku perkite nakaj stranata 6 i nema da ima problem, ušte ako klimata ja vrti turbinata so mala brzina koga kompresorot ne raboti ili pravi kontrolni uklučuvanja od vreme na vreme na turbinata ti e se idealno.
Ako i ovde ti pravi problem pri greenje a gleam deka ne si cepidlaka si imaš normalni baranja od klimive, togaš navistina ne ja biduvalo ovaa Gtech . Aj zimava davaj update što se dešava.....
Posekako ke pisam vo preodniov period kako ke se odnesuva a inaku lani na greenje po dostignuvanje (pregrevanje plus 2°) na temperatura krilcata nadvoresnata gasi a vo vnatresnata edinica ventilatorot vrti so nekoja neosetna kontrolna brzina bez prekinuvanje na koja i pred nea ne se oseka deka duva ama verovatno dovolno za da meri temperatura.
Da dopolnam za nasocuvacite za duvanje koi se nevoobicaeno navor od vnatresnata i se postignuva potivka rabota nema direktno otpor na struenje ama pa zatoa na kaj i da se svrteni djabe samo pravo duva ili mozebi neosetno 10% vo zadadenata nasoka.
A defrostot lani navistina bese intelegenten redok i brz (4 do 8min maks sto zateknav)duri da se zaprasas dali voopsto ima i koga e defrost nema nikakov signal na vnatresnata edinica doznavas tek koga ke ima ona prepoznatlivo istisuvanje koe ne e taka strasno.

Последно уредено:
Член од
28 декември 2011
Мислења
187
Поени од реакции
345
Како што разбрав проблемот бил што се гаси климата бидејки не модулира под 500w , е сега проблемот не го гледам во климата , проблем бил просторот во која е монтирана , 20м2, очигледно и е мал просторот да функционира нормално.
Сега во 36 м2 ќе биде друга приказна.

Член од
11 јануари 2018
Мислења
497
Поени од реакции
1.132
Како што разбрав проблемот бил што се гаси климата бидејки не модулира под 500w , е сега проблемот не го гледам во климата , проблем бил просторот во која е монтирана , 20м2, очигледно и е мал просторот да функционира нормално.
Da bas taka baranjeto e klimata da negasi da topli celo vreme sto veli ovalasteniot monter od gree , voobicaeno nemame vakov problem bidejki recisi site drugi gi interesira da trosi pomalku i da gasi odnosno da ne trosi a ti baras da ne gasi tuku celo vreme da topli pa makar da trosi i poveke od sega .
I sega se nadevam deka vo dosta pogolemiov prostor ako si raboti vo preodniot period celo vreme makar i so 600-700+w samo da nema off ciklusi e togas ke sum kompletno zadovolen od uredot bidejki drva celosno bataliv prvo od pricina sto nikogas nemav konstantna temperatura so kamin tena plamen .
Imav situacija koga ke go napolnam ke prevzesti 30+ pa nestavas drva pa zagasnal zaladilo pa stavas i taka vo krug a gratis cadenje smrdea pepel valkanje alista tepisi pa cepi skladiraj vleci i prema ova sekoj sto naumil da kupi inverter neka zema nema zgresavanje tuku uzivanje .

Член од
2 август 2014
Мислења
1.789
Поени од реакции
4.150
Ne e problemot vo 20 m2, ako može nisko da raboti na 200-300 W nema da se gasi.
Navistina dobra klima se prilagoduva na kvadraturata normalno do gorniot limit.
Jas baram za mene sekogaš izbor baš prema prostorot ni preslaba nit prejaka, togaš niska modulacija i ne e prioritet pa može da se potroši i mnogu pomalku pari, a efektot da se dobie.
Ne sekogaš niska modulacija znači i dobra modulacija, laden izduv pod 35-36 C mene mi e neprijaten, a ako klimata znae da ja održuva T so namaluvanje na izduvot i snagata togaš da.
Автоматски споено мислење:

@vlatko251 ne treba da se sekiraš dali pali gasi , najbitno e da točno vo del od stepen C održuva T. Ako toa go pravi ne se sekiraj kompresorot e zaštiten od često poligasenje preku invertorskiot sklop meko da zastane i da počne so rabota, taka da ništo nema da mu fali. Ovie prikaski naokolu deka toa go uništuva i deka vaka se troši poveće enerija ednostavno se netočni ili neznatno točni i nebitni za eden normalen vek na upotreba.

Последно уредено:
Член од
11 јануари 2018
Мислења
497
Поени од реакции
1.132
Ne e problemot vo 20 m2, ako može nisko da raboti na 200-300 W nema da se gasi.
Navistina dobra klima se prilagoduva na kvadraturata normalno do gorniot limit.
Jas baram za mene sekogaš izbor baš prema prostorot ni preslaba nit prejaka, togaš niska modulacija i ne e prioritet pa može da se potroši i mnogu pomalku pari, a efektot da se dobie.
Ne sekogaš niska modulacija znači i dobra modulacija, laden izduv pod 35-36 C mene mi e neprijaten, a ako klimata znae da ja održuva T so namaluvanje na izduvot i snagata togaš da.
Автоматски споено мислење:

@vlatko251 ne treba da se sekiraš dali pali gasi , najbitno e da točno vo del od stepen C održuva T. Ako toa go pravi ne se sekiraj kompresorot e zaštiten od često poligasenje preku invertorskiot sklop meko da zastane i da počne so rabota, taka da ništo nema da mu fali. Ovie prikaski naokolu deka toa go uništuva i deka vaka se troši poveće enerija ednostavno se netočni ili neznatno točni i nebitni za eden normalen vek na upotreba.
Da bas toa sto velis e najbitniot del da odrzuva postojana temperatura a drugovo okolu kompresorot ne sum ni pomislis da ima maka oti eve kaj moive roditeli frizider OBOD ako ne go zgresiv imeto koj e star sigurno 35 a mozebi 40 godini seuste raboti ladi perfektno vo pomosna prostorija nadvor od kuka vo nestandardni uslovi bez nitu eden servis edinstveno sto nasobira mraz zaradi skrsen kapak od komorceto i ima nekoe skapuvanje vo dolniot del i malo iskrivuvanje na sasijata ,bitno kompresorot fabrickiot pa i seuste tivko raboti duri potivko od bekoto sto go imav do skoro a star 6godini.

Член од
15 септември 2023
Мислења
1
Поени од реакции
0
Екипа која од овие 3 клими би била најдобар избор за греење на просторија од 30 квадрати

Daikin 42 FTXF - D 63.000
Mitsubishi 35 Sf VEH 57.000
Mitsubishi 35 AP 65.000

Член од
14 август 2018
Мислења
4.953
Поени од реакции
11.194
Екипа која од овие 3 клими би била најдобар избор за греење на просторија од 30 квадрати

Mitsubishi 35 AP 65.000
Зарем уште ги има овие sf? Па уште и по таа цена?!
За тие пари FH се зимало! Ако најдеш некоја таква, океј…
Ама за илјадерче, АП сто пати подобро… дури и од дајкинот! Едноставно друга класа е тоа..

Член од
11 април 2012
Мислења
4.696
Поени од реакции
5.434

Mitsubishi 35 AP 65.000
Прашај ги ако сакаат за по 2-3000 денари поефтино да им ги шиткаш ти на нив минимум нарачка 100 парчиња има на раце од Шведска да ти ги носам зашто ни тука не се продаваат овие модели по овие цени.

Член од
20 јануари 2023
Мислења
386
Поени од реакции
526
Da bas toa sto velis e najbitniot del da odrzuva postojana temperatura a drugovo okolu kompresorot ne sum ni pomislis da ima maka oti eve kaj moive roditeli frizider OBOD ako ne go zgresiv imeto koj e star sigurno 35 a mozebi 40 godini seuste raboti ladi perfektno vo pomosna prostorija nadvor od kuka vo nestandardni uslovi bez nitu eden servis edinstveno sto nasobira mraz zaradi skrsen kapak od komorceto i ima nekoe skapuvanje vo dolniot del i malo iskrivuvanje na sasijata ,bitno kompresorot fabrickiot pa i seuste tivko raboti duri potivko od bekoto sto go imav do skoro a star 6godini.

Eh, kaj mene sandak od 350 l. od LTH (veke kaj nas zaboravena slovenecka marka) od 1988 raboti neprekinato, ama nadvor na balkon, i na -25 i na +45, tamu popladne sonce go uvreluva, iako site preporaki se frizider/sandak ne treba da bide nadvor, mnogu ke se napregal i brzo ke otide. Nit buci nit cvici, ni majstor videl, samo dugmeto za alarm mu se rasipa pred 20-tina godini, pa go drzi pretisnato kibritce drveno :) Ama togas rabotite se pravea da traat a ne da mora da gi menuvas posle 5-10 godini, e navistina i relativno poskapi bea otkolku sega.

Член од
16 ноември 2022
Мислења
26
Поени од реакции
26
Eh, kaj mene sandak od 350 l. od LTH (veke kaj nas zaboravena slovenecka marka) od 1988 raboti neprekinato, ama nadvor na balkon, i na -25 i na +45, tamu popladne sonce go uvreluva, iako site preporaki se frizider/sandak ne treba da bide nadvor, mnogu ke se napregal i brzo ke otide. Nit buci nit cvici, ni majstor videl, samo dugmeto za alarm mu se rasipa pred 20-tina godini, pa go drzi pretisnato kibritce drveno :) Ama togas rabotite se pravea da traat a ne da mora da gi menuvas posle 5-10 godini, e navistina i relativno poskapi bea otkolku sega.
Како кој, не се заборава LTH, 400л.1050 марки го купив нов, после 2-3 години користење во угостителство го продадов 700. Тоа беше квалитет, врв!

Член од
2 август 2014
Мислења
1.789
Поени од реакции
4.150
Sprotivno na tvoeto iskustvo e moeto, vo istata zgrada samo vo podrum ist takov LTH 380l od 1988, sonce ne go videlo, idaelno za rabota, ednaš smenet kompresor, po nekoja godina mu se dupna izmenuvačot, trošeše struja ko lud, prema segašnive sandaci tie nemaat vrska, ne znam što tolku bile dobri.
Go zameniv pred 10 god so BEKO od 150l, ne ni znaeš deka raboti, a troši mereno so watmetar 30-40 W ili vkupno po 150den na mesec.

Член од
16 ноември 2022
Мислења
26
Поени од реакции
26
Sprotivno na tvoeto iskustvo e moeto, vo istata zgrada samo vo podrum ist takov LTH 380l od 1988, sonce ne go videlo, idaelno za rabota, ednaš smenet kompresor, po nekoja godina mu se dupna izmenuvačot, trošeše struja ko lud, prema segašnive sandaci tie nemaat vrska, ne znam što tolku bile dobri.
Go zameniv pred 10 god so BEKO od 150l, ne ni znaeš deka raboti, a troši mereno so watmetar 30-40 W ili vkupno po 150den na mesec.
По однос на тогашните стандарди беше врв и најскап: трајност, капацитет, материјали од кои беше направен, мазна внатрешност и лесен за чистење... е сеа и кај Мерцедес може да се потрефи шкарт а и струјата тогаш не беше скапа:)

D

Deleted member 157923

Гостин
Можно ли ова да е точно? Некаква боја "Термо стоп" била подобра од стиропор. 3мм премаз било исто колку 150мм класична изолација.
Го има во Македонија

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Можно ли ова да е точно? Некаква боја "Термо стоп" била подобра од стиропор. 3мм премаз било исто колку 150мм класична изолација.
Го има во Македонија

Ова на видеово на палачинка ми личи и тоа подебелка, не ке да е 3мм :)

Kajgana Shop

На врв Bottom