Како се емигрира во Австралија и Нов Зеланд?

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Lugje, aj nekoj sovet i mislenje od nekoj od vas sto ste podolgo vreme tuka i ste gi prosle ili gi pominuvate procedurive za dokumenti i vizi. Jas studiram smetkovodstvo(accounting) vo Melbourne momentalno i sum skoro 4 meseci tuka. So nekolku lugje sto zborevod tuka, a i sto citav i sto uspeav da doznaam nesto po internet bilo mnogu tesko da se dobie PR vo Melbourne so taa struka i bilo mnogu dolg i tezok proces. Nesakam mnogu mnogu da veruvam po internet sto se pisuva i muabeti rekla kazala pa ako ima nekoj soznanie nekakvo ili pak nekoj poznanik/ prijatel sto studiral tuka smetkovodstvo da spodeli iskustvo za celata procedura. Jas si izbrav da studiram smetkovodstvo bidejki toa me vlece i go sakam. Pozdrav i sekoe dobro
Јас веќе одговорив што треба да се направи. Не е на рекла казала пошто истиот пат јас го имам поминато.

Само станува калакурница, совети даваат луѓе што сеуште немаат визи или пак се родени таму а живеат како голтари.

За сметководство рачунај 90 поени ако сакаш државјанство да земеш.

Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536
Јас веќе одговорив што треба да се направи. Не е на рекла казала пошто истиот пат јас го имам поминато.

Само станува калакурница, совети даваат луѓе што сеуште немаат визи или пак се родени таму а живеат како голтари.

За сметководство рачунај 90 поени ако сакаш државјанство да земеш.
Bravo be Strenght so sve zivo se ispokara pa sega mene me fati na zab.

Samo ti smees da pisuvas na ovoj forum strana a kutriot jas ja oformiv koga ti uste si bil vo skolo pred 11 godini. Licno imam napraveno preku 100 aplikacii a isto tolku poznati i nepoznati pomognato. A kolku sum goltar mozat da znaat tie sto licno me znaat.

Za cest neka ti e. Bravo prodolzi si kako sto si bese. Nemoj da se smenis te molam, prodolzi da plukas na site levo i desno, nezavisno dali e nekoj vo MK ili AU

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Za koj tip na viza 90 poeni zboris da mi trebaat?
За 189 виза

За 190 виза, ќе ти требаат 85 поени пошто имаш +5 поени од State sponsorship.
Пошто си од Мелбурн, ова ти е страната што ти дава услови на за аплицирање и добивање +5 поени.

Автоматски споено мислење:

Моментално колку поени можеш да собереш од табелава?

Bravo be Strenght so sve zivo se ispokara pa sega mene me fati na zab.

Samo ti smees da pisuvas na ovoj forum strana a kutriot jas ja oformiv koga ti uste si bil vo skolo pred 11 godini. Licno imam napraveno preku 100 aplikacii a isto tolku poznati i nepoznati pomognato. A kolku sum goltar mozat da znaat tie sto licno me znaat.

Za cest neka ti e. Bravo prodolzi si kako sto si bese. Nemoj da se smenis te molam, prodolzi da plukas na site levo i desno, nezavisno dali e nekoj vo MK ili AU
@lion888
Ни најмалку тебе не те спомнав, не се рчкај за џабе.
Кано шупакот гледаш дека пред неколку недели му тресе глупости за визите на истиов дечко.

Поените за џабе биле, нека учи било што па ќе се снајде, немало ништо врска тоа. Совет ли е за млад човек што треба да ја испланира својата кариера и државјанство?

Да јас ке продолжам факти да постирам тука коишто ке му помогнат на некој, работи што се реални и функционираат. Не само да се тресе зелени и да се чкраба бабини деветини.

Kolku sto znam tvojat struka regionalna viza 491 ne vozmozna bidejki Melbourn ne e regionalen centar, sekako viza 190 e vozmozna za dobivanje i najverojatnata za tebe sponzorsto od rabotodavec 186 viza. Link dole

Sekako ke mora da izvadis full licenca za accounting i dosta visoka ocenka na angliski. Imas uste ubavi dve plus godini studiranje taka da rabotite mozam mnogu da se smenat do togas. Posle kraj na studiranje imas 2+1 godini otvorena work viza sto ti dava sansa da najdes rabotodavec i sponzor za 186 rezident viza sto bi rekol vo tvojot slucaj e najverojatna za uspeh.
Грешка си за ова. Не треба Full лиценца за accounting за миграција.
CPA/CA прави assesment за струката, тоа е друго од имање лиценца.

Последно уредено:
Член од
3 февруари 2021
Мислења
33
Поени од реакции
13
Pa jas momentalno studiram..no i dokolku go zavrsam fakultetot i se bide okej, jas nemam superior angliski, jas nemam 3 godini vo taa struka, nemam isustvo vo MK povekje godini…90 poeni samo na son bi mozel da gi dobijam

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Polesno da se kaze nego da se izvede..vaka na zbor e idealno
Друже искрено не знам што очекуваш да е различно од тоа што ти го кажавме пред неколку недели.
Патот по кој имаш тргнато не е лесен и спремни се психички дека ќе треба да поминеш низ сито и решето за да стигнеш до перманент.

Лично мое мислење е дека подобро ти било да изгураш факултет во мкд (не правниот), да поработиш таму и директно да одиш со 491, вака ќе треба да се поклопат многу коцки за да излезе се како што треба.

Да сум на твое место би закажал и еден термин со „immigration lawyer" (не agent), и би ги ангажирал да ми направат анализа кои ми се опциите за да останам после студиите (спонзорирани визи од работодавец и како да го фатиш искуството за истите, дополнителни студии после нив колку да купиш време (нешто од типот на SBTA).

Во меѓувреме ќе стегнеш заби и ќе работиш паралелно на студиите, барем тука се наоѓа работа на страна, али очекувај дека ќе биде „валкана“ и „потешка“, тешко дека ќе те земат за писар, или ако си курназ почни да се вртиш околу црквата и гледај да смоташ некоја што е втора генерација тука, таман ќе си за женачка за 2-3 години од сега :D

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Тогаш фаќај некоја азијатка со ПР или Ози пасош, за 2-3 години се зема брачна виза.
Зошто сеир му давате? Смешни ли сте?

Pa jas momentalno studiram..no i dokolku go zavrsam fakultetot i se bide okej, jas nemam superior angliski, jas nemam 3 godini vo taa struka, nemam isustvo vo MK povekje godini…90 poeni samo na son bi mozel da gi dobijam
Ако неможеш 90 поени смени струка уште сега. Прво пиша дека сакаш смедководство. Јас ја сакам струката и изгурав до 90 поени.

Ако несакаш да се помачиш избери струка што бара 65. Во мое време инжињерите им требаа толку.

Нема лесен начин за жал…

Член од
3 февруари 2021
Мислења
33
Поени од реакции
13
A dali ima opcija nekako posle zavrsuvanje na fakultetot da se dobie nekoja viza preku cicko mi(prv bratuced) na tatko mi, kako nekoja familijarna viza preku koja posle moze da se stigne do PR ili tesko taa rabota? Prasuvam bidejki ne gi znam tipovite na vizi. A i od kade znaete deka za smetkovoditel baraat 90 poeni? Jas na fakultet kaj sto sum nema nitu eden so major studira accounting. Blagodaram odnapred.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Зошто сеир му давате? Смешни ли сте?
Каков сеир бе друже, знам неколку што биле на студенстка виза и се ожениле за да земат ПР.

A dali ima opcija nekako posle zavrsuvanje na fakultetot da se dobie nekoja viza preku cicko mi(prv bratuced) na tatko mi, kako nekoja familijarna viza preku koja posle moze da se stigne do PR ili tesko taa rabota?
Може само ако имаш чичко што е брат на татко ти и/или први братучеди што живеат во регионална Австралија.

Член од
3 февруари 2021
Мислења
33
Поени од реакции
13
Pa prv bratuced e na tatko mi, ama kako sto procita pogore zivee vo Melburn, potocno jas ziveam kaj nego vo kukja bidejki ima 1000 kvadrati kukja pa me primi..znaci i taa opcija preku rodnina odpagja za bilo kakvo sponzorstvo..dobro spored vas koja mi e opcijata osven zenenje normalno,bidejki eve smetkovodstvo mozam da se prevrtam na glava nema 90 poeni da soberam

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
A dali ima opcija nekako posle zavrsuvanje na fakultetot da se dobie nekoja viza preku cicko mi(prv bratuced) na tatko mi, kako nekoja familijarna viza preku koja posle moze da se stigne do PR ili tesko taa rabota? Prasuvam bidejki ne gi znam tipovite na vizi. A i od kade znaete deka za smetkovoditel baraat 90 poeni? Jas na fakultet kaj sto sum nema nitu eden so major studira accounting. Blagodaram odnapred.
Преку чичко фамилијарна виза? Нема тоа друже. Да имаше сите преку тоа ке идевме.

Треба 90 поени (189 visa), ти кажувам пошто јас преку сметководство земав PR.
Или 85 + 5 (190 visa)

Каков сеир бе друже, знам неколку што биле на студенстка виза и се ожениле за да земат ПР.

Може само ако имаш чичко што е брат на татко ти и/или први братучеди што живеат во регионална Австралија.

Абе знам и јас што се ожениле за виза али знам и што ги зафркнале..
Доста голем ризик е, поготово со странци.
Колега од работа, французин се стави на таква виза со девојка од Тајланд што веќе имаше PR, му ги украде сите пари ($90,000) и му избега 1на година пред да аплицира за PR.

Повеќето наши што ги знам што земаа PR преку мажење, женење стварно се сакале и створиле фамилија, не само ради виза. Што е сосем поразлично.

Член од
3 февруари 2021
Мислења
33
Поени од реакции
13
Kade vo Avstralija zema PR? I kako uspea da soberes tolku poeni ? Pred kolku godini ? Ako sakas da mi spodelis licno iskustvo/sovet vo DM, bi ti bil blagodaren.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Kade vo Avstralija zema PR? I kako uspea da soberes tolku poeni ? Pred kolku godini ? Ako sakas da mi spodelis licno iskustvo/sovet vo DM, bi ti bil blagodaren.
Ке одговорам тука може и на некој друг ќе му притреба.
Во Sydney земав.
Макс поени за години
Макс поени за англиски (неколку пати го паѓав тестот, пошто ми бегаа 1-2 поени за да имаш перфектен англиски)
Поени за professional year (курсот се оди 1наш неделно и ти дава 5 поени, ја наместив во Недела да одам, одиш 4-5 саати)
Поени за работно искуство
Поени за факултет + study requirement
Пробав и она за преведување шо дава +5 поени али не ми требаа и ги откажав

Кога се сака се може, ако ја следиш листата на поени и одсега вложуваш труд ке успееш да дојдеш до 85-90.
Ако мислиш дека неможеш да дојдеш до толку многу поени смени струка што бара 65 поени и ке поминеш полесно.
Јас на пример Nursing никогаш не би работел, а константно се бара и најлесно е да се земе PR такада избрав малку потежок пат
али го сакам тоа што го работам. Еден дечко со мене шо учеше па смени од accounting во Cheff пошто ја ставија на листата за барани струки и со готвење зема многу брзо PR.

Kajgana Shop

На врв Bottom