- Член од
- 5 септември 2023
- Мислења
- 2
- Поени од реакции
- 7
Официјално одобрена и достапна на iOS Appstore, а за некој ден најверојатно ќе биде одобрена и за Android на PlayStore:Пред некое време почнав да правам мобилна апликација со Flutter за следење на пратки преку Македонски Пошти поради лошото искуство при следењето на пратките преку нивниот сајт. Апликацијата ја именував како Trackle.mk, и конечно е пуштена за review на AppStore и Play Store.
Од функционална гледна точка, работите стојат вака:
- нема потреба од никакво регистрирање, најавување и такви работи, едноставно ја симнете апликацијата и можете да ја користите
- сите податоци се чуваат на вашиот уред, и не се препраќаат никаде настрана кон некој трет сервис или нешто слично
- нема реклами ниту премиум работи кои би се купувале
- повеќејазична е, преведена е на Македонски, Англиски и Албански
- на екранот за добредојде можете да прочитате за дел од функционалностите
- има темна и светла тема
- можете да додавате пратки преку нивниот tracking number, да додадете опис, и линк до продуктот од Aliexpress од каде ќе биде земена слика за истата (сега за сега работи само со Aliexpress, во иднина ќе гледам да додадам и собирање на слики од, ASSOS, AMAZON, EBAY и слични сајтови, фидбекот тука е повеќе од добредојден)
- можете да ги менувате описот и сликата на пратките со swipe кон десно за edit, и swipe кон лево за delete
- може да пребарувате низ пратките по tracking number и description, при пребарувањето латиничните букви се мапирани во кирилични, па така доколку имате пратка со опис "Kamera" а пребарувате за "Kamera" пратката ке ви биде прикажана како резултат
- статустите за следење кои ги враќаат од API-то на Македонски Пошти, се мапирани во нешто поразбирливо, барем пробав, а ќе гледам во некоја наредна верзија дополнително да ги подобрам и преведам, ама за тоа ќе треба да идам до некој во пошта убаво да ми објасни кое што значи.
- десно во листата имате индикатор кој е обоен со зелено доколку пратката ви е спремна да ја земете во пошта, малку поголем индикатор кој покажува каде е вашата пратка во моментот, дали патува некаде надвор од мк, дали патува од царина или склад кон пошта, или е во пошта.
- и доста други ситници кои може сами да ги истражите.
сега за сега имам најдено неколку ситни багови, кој ги приметив откако ја пуштив за review:
за некоја идна верзија планирани се подобрувања, и воведување на нотификации, но за да има нотификации ќе мора да има регистрирање и најавување во апликацијата, и план ми е тоа да биде опционално, кој сака да користи нотификации да си се најави, а кој нема потреба од нешто такво, слободно да си ја користи апликацијата.
- има опција pull to refresh, со повлекување на надолу на листата со пратки кое ке форсира ажурирање на статусите доколку имате потреба од нешто такво, и кога истото ке го направите, сликите од пратките ке ви ги снема, се што треба е да ја рестартирате апликацијата, и сликите ќе се појават повторно
- има опција за да ги подредите пристигнатите пратки на врвот од листата, и доколку избришете некоја пратка, пратките ќе се измешаат, и овој проблем се решава со рестарт на апликацијата, или да ја исклучите и вклучите опцијата повторно од app drawer-от каде што имате и дополнителни подесувања
планирам да додадам и home widget, кој ке можете да го додадете на вашиот екран и да ги следите пратките без да влегувате во апликацијата.
Инаку апликацијата ја правам како подарок за сите кој планираат да ја користат за првиот роденден на мојот син Марин (03.09.2023).
Кој може нека ја проба и нека сподели фидбек.
Поздрав
Кој сака да ја проба веднаш, можете да ја пробате преку TestFlight за iOS на следниот линк.
Прегледај го приврзокот 389809
Trackle.mk
Introducing Trackle.mk - The Ultimate Package Tracker for Macedonia! Worried about your online orders? Lost in tracking numbers and notifications? Trackle.mk brings a new level of simplicity and control to your shopping experience, exclusively for Macedonian users. Why Trackle.mk? Track...
apps.apple.com