Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Член од
22 јуни 2022
Мислења
946
Поени од реакции
1.218
Не пишете многу, куртон партијата ќе ве стаи на список.
Автоматски споено мислење:

Затоа ли ќутеше мицко кога се случи ова, и таму ли ги има брцнато рачињата во медот :vozbud:
Шупак невиден, В нема од ВМРО во него.

Прегледај го приврзокот 390484
Беа и останаа, најкомуњарската партија што постоела до сега.

Член од
4 септември 2010
Мислења
1.002
Поени од реакции
582
Со вака сложни, освестени Македонци, на Македонија ич не ѝ е потребен душман. Самите ќе се дотепаме.
Мислам ти ја разбирам поентата. Претпоставувам твојот аргумент е дека поради тоа што Македонците не се сложни и обединети и тргаат на сите страни, до овде стигнавме.

Но јас сметам дека не треба да очекуваме Македонците да се обединат(OBE DI NIME).

Наместо тоа, треба да се стремиме да впиеме и присвоиме општествени вредности кои на крај ќе доведат до подобра држава.

Некои од тие вредности се, пример, индивидуална слобода и индивидуална одговорност, права и закони за индивидуите(луѓето) а не за групи на луѓе(права за мажите, права за жените, права за ниските, права за педерите).

Друг проблем е што во Македонија се разви култура на потполно откажување од политичко дејствување.

Се разви култура каде "јас немам за никој гласано" и "мене не ме интересира политика" претставуваат сигнализирање доблест.

И од ова следи фактот што луѓето не се доволно информирани политички и успеваат да се излажат со исти финти како во 2016, и денес повторно слушаме "нема правда нема мир", и денес се лажиме со луѓе кои практично(што се вели зборот) го донесоа црпко на власт.

Мора ова да го смениме.

Мора "мене не ме интересира политика", "немам јас никогаш гласано за никој", "сите се исти" да престанат да бидат норма.

Мора наративот дека "само со протести се решаваат проблемите" да престани да биди норма.

Еве, на пример, овој наратив нека почне да биде норма: "Држава не се гради само на протест, туку се гради кога секојдневно и индивидуално секој човек ќе се конфронтира со државата, администрацијата и ќе си ги бара своите права во неговиот округ на живеење".

Член од
20 септември 2022
Мислења
1.882
Поени од реакции
7.167
Screenshot_20230912-161852_Chrome.jpg

Колку треба да си глуп од 0 до Богдан Илиевски за да сфатиш дека Апасиев ја рекламираше оваа ПРЕД (на што сведочат датумите) да го изврши предавството?

Член од
24 март 2010
Мислења
15.328
Поени од реакции
26.278
Колку треба да си глуп од 0 до Богдан Илиевски за да сфатиш дека Апасиев ја рекламираше оваа ПРЕД (на што сведочат датумите) да го изврши предавството?
Да, и ВМРО-ДПМНЕ ги кандидираше за пратеници тие 8мина што гласаа за уставни измени, пред да гласаат. Па тоа не го прави помалку срам за партијата.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Мислам ти ја разбирам поентата. Претпоставувам твојот аргумент е дека поради тоа што Македонците не се сложни и обединети и тргаат на сите страни, до овде стигнавме.

Но јас сметам дека не треба да очекуваме Македонците да се обединат(OBE DI NIME).

Наместо тоа, треба да се стремиме да впиеме и присвоиме општествени вредности кои на крај ќе доведат до подобра држава.

Некои од тие вредности се, пример, индивидуална слобода и индивидуална одговорност, права и закони за индивидуите(луѓето) а не за групи на луѓе(права за мажите, права за жените, права за ниските, права за педерите).

Друг проблем е што во Македонија се разви култура на потполно откажување од политичко дејствување.

Се разви култура каде "јас немам за никој гласано" и "мене не ме интересира политика" претставуваат сигнализирање доблест.

И од ова следи фактот што луѓето не се доволно информирани политички и успеваат да се излажат со исти финти како во 2016, и денес повторно слушаме "нема правда нема мир", и денес се лажиме со луѓе кои практично(што се вели зборот) го донесоа црпко на власт.

Мора ова да го смениме.

Мора "мене не ме интересира политика", "немам јас никогаш гласано за никој", "сите се исти" да престанат да бидат норма.

Мора наративот дека "само со протести се решаваат проблемите" да престани да биди норма.

Еве, на пример, овој наратив нека почне да биде норма: "Држава не се гради само на протест, туку се гради кога секојдневно и индивидуално секој човек ќе се конфронтира со државата, администрацијата и ќе си ги бара своите права во неговиот округ на живеење".
Промените почнуваат од дома: саглам домашно воспитување, градње лично достоинство и самосвест, интегритет. Ако ги учиме децата да не ебаваат никого, и да ја користат секоја можност да ќарат нешто, доаѓаме до оваа реалност. Звучи клише, знам. Полесно е да се шитнеш и да чекаш некој друг да ја опраи работата.

Член од
16 ноември 2020
Мислења
879
Поени од реакции
2.051
Последно уредено:
Член од
4 септември 2010
Мислења
1.002
Поени од реакции
582
Промените почнуваат од дома: саглам домашно воспитување, градње лично достоинство и самосвест, интегритет. Ако ги учиме децата да не ебаваат никого, и да ја користат секоја можност да ќарат нешто, доаѓаме до оваа реалност. Звучи клише, знам. Полесно е да се шитнеш и да чекаш некој друг да ја опраи работата.
Па генерално да, го делиме истиот сентимент, само со надополнување дека одржувањето на сопствената чест и достоинство немаат никаква врска со "дали ебаваме(се секираме за други) или не".

Во принцип, оние кои веќе успеале за себе, по природен пат му подаваат рака и на некој нивен близок во нивна околина.

Да земиме наједноставен пример, дете кое е петкаш на училиште и кое го разбира материјалот, како што е такво nerd-че, спремно е да ги седни и да им го објасни материјалот на другарчињата, од ентузијазам или ќеиф.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Па генерално да, го делиме истиот сентимент, само со надополнување дека одржувањето на сопствената чест и достоинство немаат никаква врска со "дали ебаваме(се секираме за други) или не.
Мислам дека имаат.ако сакаш да те почитуваат, треба да го заслужиш тоа, a и да покажеш со пример како се изразува почит. Секирањето за други е емпатија. И таа се учи од мали нозе. А петкашите можат да бидат и себични, напувани гомна чие его го хранат тато и мама.

Член од
19 февруари 2023
Мислења
3.020
Поени од реакции
6.149
Па реално ние се испочитувавме себеси во 2016 година и гласавме како што гласавме, тоа што албанците прекршија мајски договор и ни го сменија името не беше наша одлука, сдс како губитници ги направија овие пиздарии, барем во ова сме си чисти.
Требаше да интервенира цел запад, да дели пари по невладини по џамии кај стигне и пак изгубија, за мене изборите од 2016 се голема победа, и не како партиска победа туку како народна и национална.
Не за промена на име.
Не за двојазичност.

Последно уредено:

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Не пишете многу, куртон партијата ќе ве стаи на список.
Автоматски споено мислење:

Беа и останаа, најкомуњарската партија што постоела до сега.
Еј не збори така. Левица не плаќала овде да коментираме. Ја на пример 800 евра зеам месечно од Апасиев за да размислам дека немам мозок како грашок да гласам за дпмне.
Кој како ке се снајде.

Член од
4 септември 2010
Мислења
1.002
Поени од реакции
582
Па реално ние се испочитувавме себеси во 2016 година и гласавме како што гласавме, тоа што албанците прекршија мајски договор и ни го сменија името не беше наша одлука, сдс како губитници ги направија овие пиздарии, барем во ова сме си чисти.
И не само тоа, собранието од 27 ми април 2017 наваму е нелегално: не гласаа доволен број на луѓе за талат а и нема записник од таа седница.

Требаше да има нови избори.

Проблемот е што ДПМНЕ до 2016 не е исто со ДПНЕ после 2017 та.

И истото ДПНЕ, со дремење во собрание и ангажман на следни избори после 2017(претседателските) го легитимира тоа собрание.

Зошто ретко се зборува на оваа тема?

Kajgana Shop

На врв Bottom