Најекономично греење и ладење

Член од
14 август 2018
Мислења
4.981
Поени од реакции
11.313
Ова е тоа што јас со години пробувам да го објаснам тука за масовно производство…
Човек треба и од прва рака да види, па да поверува дека не се исплати едно делче поефтино да ставиш и ради 2 цента да го сјебеш целиот производен процес…

На крај едино лепенката, може да биде различна…
И упатството одштампано во иста печатница со сменето име и насловна…

Член од
19 март 2021
Мислења
222
Поени од реакции
545
Одамна ништо не сум напишал, па цела вечер ја читам дискусијата и се смеам, па си правам слика во главата. Пазар, гооолем пазар, многу луѓе гледаат разни стоки, огромна гужва на пазарот, сите продавачи викаат што е можно погласно, а на долгата и најголемата тезга, милион надворешни и внатрешни единици. Продавачот е @Sv B со огромен кантарот, со левата рака става надв. и вн. единици на кантарот , а со десната тајно ја притиска истиот. 43 кг, 48 кг ... 61 кг, 102 кг :). Се смее ахахаха ахахаха ахахаха и вика продадено продадено, продаденооо !

Член од
20 февруари 2021
Мислења
98
Поени од реакции
272
/// Daj mi model koji modulira od 250-1500 ili jos bolje 250-2000w i koji ima min T izduva 35C na 250w i Eurovent. Takav model meni treba. Ovaj Amber duva hladnjikavo, nije za stan ili kucu ///
Zdravo svima. Evo brate ja ti nudim da probas i testiras Gree Muse, 2 kom GWH12AFC-K6DNA1D / GWH12QC-K6DNA1D. Poslacu ti pp gde mozes da vidis kako rade uredjaji, ali moras da skoknes do Makedonije. Evo uskoro pocinje taj prelazni period kada one nisu znale ispod 700w ranije da rade. Rade bas kao sto trazis 250-2000w, oko 35-36c minimalni izduv. Ali nemas Eurovent, imas samo moju rec :). Valjda ti vise vredi moja od reci i reklame i lupanja gluposti pojedinih cirkusanata ovde :). Ponesi sve sto mislis da treba i testiraj. Javni je objekat u pitanju, dobices i kafu i rakiju i meze i klopu:). Nije bre Gree toliko los , koliko ga pljujete. Moze sve da se sredi. Samo je lose sto to ne uradise u fabrici odmah, kada je bilo sasvim moguce shodno svemu sto su nabacali unutra bez jasno sprevedenog i zacrtanog cilja. Bar kod ovog modela. Jednostavno, nedoradjeni uredjaj. Hansol kod pobratima nazalost nije, nije ga ni vracao, tako mu sedi u vikendici. Mozda je i mogao, ali covek jednostavno nije hteo da se bakce time. Ionako ima i kamin i drva, a i mladju suprugu :). A o pojedinim cirkusantima ovde, ne bih da trosim reci. Ajd` pozdrav.

Член од
9 февруари 2023
Мислења
154
Поени од реакции
320
Zdravo svima. Evo brate ja ti nudim da probas i testiras Gree Muse, 2 kom GWH12AFC-K6DNA1D / GWH12QC-K6DNA1D. Poslacu ti pp gde mozes da vidis kako rade uredjaji, ali moras da skoknes do Makedonije. Evo uskoro pocinje taj prelazni period kada one nisu znale ispod 700w ranije da rade. Rade bas kao sto trazis 250-2000w, oko 35-36c minimalni izduv. Ali nemas Eurovent, imas samo moju rec :). Valjda ti vise vredi moja od reci i reklame i lupanja gluposti pojedinih cirkusanata ovde :). Ponesi sve sto mislis da treba i testiraj. Javni je objekat u pitanju, dobices i kafu i rakiju i meze i klopu:). Nije bre Gree toliko los , koliko ga pljujete. Moze sve da se sredi. Samo je lose sto to ne uradise u fabrici odmah, kada je bilo sasvim moguce shodno svemu sto su nabacali unutra bez jasno sprevedenog i zacrtanog cilja. Bar kod ovog modela. Jednostavno, nedoradjeni uredjaj. Hansol kod pobratima nazalost nije, nije ga ni vracao, tako mu sedi u vikendici. Mozda je i mogao, ali covek jednostavno nije hteo da se bakce time. Ionako ima i kamin i drva, a i mladju suprugu :). A o pojedinim cirkusantima ovde, ne bih da trosim reci. Ajd` pozdrav.
/// Postovani Deda ........ na pamet mi ne pada da kupujem nikakav Muse (ako sam te razumeo da mi ih prodajes a ako nije tako onda izvini) ........... a jos manje da ih gledam i testiram po Makedoniji ---------- evo ti ceo forum ovde pa neka testiraju i kupuju ako im se svidja ...... blizi su tim klimama nego ja. //////

//// Edit ...... sada tek vidim i pp koji si mi poslao. Izvinjavam se sto sam razumeo da mi ih prodajes ------- U svakom slucaju hvala za ponudu meze i pice, ...... :) Mozda se i javim nekada ako me put nanese juzno. Ali samo neznam cemu tolika tajnovitost oko tih prepravki ??? ....... Kazi jasno i glasno sta je radjeno i kako je radjeno ----- jer mnogi muku muce bas sa tim modelom ? ///////////

Последно уредено:
Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Me zainteresira edno upastvo za montaža za HAIER FLEXIS https://www.haierhvac.eu/sites/default/files/2021-06/New Flex Plus OD Installation Manual 17-06-21.pdf ima i na hrvatski jazik, mnogu e detalno napišano i kako poručeno četivo za našive priučeni monteri.
Vo glavno se ovde što pišuvav na forumov a i so razni ebivetri se ubeduvav tuka e baš taka kako što tvrdev.
Na 256 str e opišana opremata, mora vakumerka so nepovraten ventil koja za 5 min postiga 65Pa ili 50Tora ili 50 mmHg , za manometrite ubavo pišuva da se koristat manometri koi se sposobni da merat pod 650Pa a ne ovie standardni manifold manometri za natpritisok.... da stoi na 650Pa bar eden čas bez promeni na vakuumot....Interesno e što ne pišuva kako na TOSHIBA manuelot na primer deka vakumot treba da bide -760mmHg što e notorna glupost.
Ponataka na str 259 pišuva kako se proveruva nepropusnost, sigurno ne so vakumerkata tuku na nadpritisok kako što i pišuvav, no toa podrazbira vlečenje na boca so azot pa zatoa i monterite ti kažuvaat gački deka vaka se proveruva be za 5 min drži li skazalkata na glupiot manometar za merenje 50bari pritisok nekakov vo stvarnost nepoznat vakuum se e ok. Valjda vi e jasno deka so toj manometar ne smee da se meri vakum deka tie manometri se ostatok od erata na frižideri i on off klimi koga ne trebalo vakumiranje ....
Bilo kako bilo ubavo pišuva pri montaža se drži na poveće od 3 min na 3 Bari, pa posle poveće od 3 min na 15 bari za detektiranje na golemi propuštanja i ako treba pri popravki 24 h na 30 bari.
Da ne ve zamaram ponatamu kogo interesira edna kompletna montaža kako treba da izgleda i dali navistina monterčinjava gi odrabotuvaat našite 5-6000 den neka si čitaat što gi interesira.

Член од
9 февруари 2023
Мислења
154
Поени од реакции
320
/// Tesko ces kod nas da pronadjes takvog montera .... prvo sto velika vecina njih fakticki i ne zna tacan princip rada invertera (niti zna sta zapravo radi) .... drugo sto i ne znaju razliku od opreme do opreme, niti zasto je neka beskorisna ---- a druga preko potrebna ..... trece sto im se uvek mnogo zuri...... ne mogu oni ni 5min da pricekaju sa proverom vakuma, pertli i zaptivenosti sistema a kamoli sat vremena .... niti vecina njih uopste nesto zna o vakumu //////
.......... Ceo njihov posao se zasniva da lepo izbuse rupu za cevi i rupe za nosace spolja, pokupe prasinu usisivacam, ishvale se kako su namestali citave zgrade i ustanove, popiju i zameze nesto, zadive se kako ti extra radi uredjaj, uzmu 100e min i odu /////
........ 98% njih pojma nema o pricipu rada uredjaju za koji su upravo izbusili rupe da bi ga okacili na zid ////

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
/// Tesko ces kod nas da pronadjes takvog montera .... prvo sto velika vecina njih fakticki i ne zna tacan princip rada invertera (niti zna sta zapravo radi) .... drugo sto i ne znaju razliku od opreme do opreme, niti zasto je neka beskorisna ---- a druga preko potrebna ..... trece sto im se uvek mnogo zuri...... ne mogu oni ni 5min da pricekaju sa proverom vakuma, pertli i zaptivenosti sistema a kamoli sat vremena .... niti vecina njih uopste nesto zna o vakumu //////
.......... Ceo njihov posao se zasniva da lepo izbuse rupu za cevi i rupe za nosace spolja, pokupe prasinu usisivacam, ishvale se kako su namestali citave zgrade i ustanove, popiju i zameze nesto, zadive se kako ti extra radi uredjaj, uzmu 100e min i odu /////
........ 98% njih pojma nema o pricipu rada uredjaju za koji su upravo izbusili rupe da bi ga okacili na zid ////
Vidi i ne treba drugo i da znae dovolno e toa što go raboti da go raboti kako što treba.
Inače nekoj pameten se pogrižil nivniot možen nemar, kako lošo vakumiranje da nema posledici, da može lesno da buši vo beton, da može lesno da pravi dobri holenderi a da e loš majstor..... i tie toa go koristat debelo.
Mene me nervira što bosonogi šarlatani što tu i tamo sobiraat "znaenje" na gugle i go prosipaat ovde na pr. vakumiranje so kompresor od frižider, proverka na nepropusnost so nego, deka so vakumiranjeto se vadel vozduhot koj ako ostane vo sistemot pravel vozdušni čepovi i takvi drebulii. Kapito?

Член од
20 јануари 2023
Мислења
387
Поени од реакции
526
Ова вакуумирањето, главна цел му е да ја извлече влагата од цевките, има и некоја друга функција или тоа е тоа?

Член од
9 февруари 2023
Мислења
154
Поени од реакции
320
Ова вакуумирањето, главна цел му е да ја извлече влагата од цевките, има и некоја друга функција или тоа е тоа?
//// Nisam kompetentan da ti strucno odgovorim, javice se drugi neko. @tzlatko verovatno.

//// Ali znam samo jedno sigurno :
Split klima uredjaji su izuzetno zahvalni uredjaji za montazu i uzimanje novca i od strane totalno neupucenih ljudi u problematiku....... Uslovi koji mu trebaju: da ima neki auto karavan, ........da se ne plasi merdevina, ........da je koliko toliko u solidnoj fizickoj spremi, .........da zna da prosecno radi sa osrednjim hiltijem i tiplovima, ........da zna da uradi "pertlu" da drzi bar do prvog kaubojskog dopunjavanja cim pocne maj mesec ......... i najvaznije ...... da lako ubedi musteriju da izvrsi ugradnju bas na poziciji koja se njemu svidja iako je pozicija losa za grejanje.

Sve ostalo ne mora da zna, niti da uradi, ..... jer su ljudi u 99% totalno neobavesteni, a klime ko klime ne crkavaju lako, niti u tih 99% slucajeva neko zna da li uredjaj radi dobro ili ne.
///// Nazalost, puno takvih znam ......a cak su ovlasceni za neki brend////

Jos ako se napravi kombinacija ...... los uredjaj+losa montaza posle 2 godine je rezultat: ----- "ma grejanje klimom je tesko sranje, trosi samo struju, ne drzi tacnu T i pregreva u oktombru i novembru ----- a nista i ne greje kad zahladi januara. Bacene pare ....Palim ja ponovo radijatore, drvo, ugalj i pelet su Zakon" ///// :)

/// I batalite ovu nasu ljudsku manjinu koja pise po net-u u ovakvim temama, i koja ponesto i zna o svemu tome, ....... pa "stvori" problem bilo monteru, bilo prodavcu..... Stvarnost je da 99% ljudi pojma nema sta kupuje i gde i kako ugradjuje. :) ////

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
"Ništo" posebno samo vodata vo sistemot, iako ne se gleda ja ima epten mnogu, jas dnevno vadev sega koga bea vrućinive od 6-10 l na 24 h. Samo nekolku grama e dovolno da se pomeša so poliesterskoto maslo od kompresorot i da go zagadi, što povlekuva postepeno no sigurno uništuvanje na kompresorot.
Starite klimi na R22 freon koristat mineralni masla koi se neosetlivi na voda i po inercija starite majstori ne ni čitaat literatura ( znaenjeto si go držat vo maliot prst neli) si prodolžuvaat po staro, a nekoi pak kupile nekakvi nesoodvetni vakumerki samo da glumat vakumiranje pred klientite.....
Štosot e što o vakumiranjeto se spušta točkata na isparuvanje taka da na 50 mmHg apsoluten pritisok ili vakuum koj se bara vo servisnite upastva vodata isparuva na -20 C. Isparuva ama ne vo edna sekunda i treba vreme i do 15- tina min odkoga će se napravi baraniot vakuum, što ne se ni poštuva od monterite kako i se drugo.
Ušte nešto, eve se da bide napraveno kako što treba, dovolno e pumpata da nema nepovraten ventil i koga će ja iskluči ili snema struja se što sobrala i ona pred toa da go isturi vo tvojata klima.
Moj sovet pri prvata montaža itaka nema da bide pravilno napravena ne e ni bitno vakumiranjeto bidejći fabrikata si stavila sušač koj gi pokriva site ovie budalaštini, tuku gledajte kakvi holenderi pravi majstorot.
Od ovaa veština direktno zavisi kolku pati godišno monterot će dostava freon.
Dobar holender mora da ima mazni zidovi bez strugotini, majstorot ako e dobar stava malku maslo pri steganjeto, vaka i posle 20 god nema da gubi nitu gram.
Se umoriv od objasnuvanje na vakumiranjevo možebi po 10- ti pat i pak će pročitaš ovde kako sistemot bil vakumiran od majstorot celi 15 min i se e ok. Crno e ok istiot majstor ako go "vakumira" celiot sistem i zameni freon sušačot e veće poln pa taa klima za godina dve će go jade stapot.

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.303
"Ništo" posebno samo vodata vo sistemot, iako ne se gleda ja ima epten mnogu, jas dnevno vadev sega koga bea vrućinive od 6-10 l na 24 h. Samo nekolku grama e dovolno da se pomeša so poliesterskoto maslo od kompresorot i da go zagadi, što povlekuva postepeno no sigurno uništuvanje na kompresorot.
Starite klimi na R22 freon koristat mineralni masla koi se neosetlivi na voda i po inercija starite majstori ne ni čitaat literatura ( znaenjeto si go držat vo maliot prst neli) si prodolžuvaat po staro, a nekoi pak kupile nekakvi nesoodvetni vakumerki samo da glumat vakumiranje pred klientite.....
Štosot e što o vakumiranjeto se spušta točkata na isparuvanje taka da na 50 mmHg apsoluten pritisok ili vakuum koj se bara vo servisnite upastva vodata isparuva na -20 C. Isparuva ama ne vo edna sekunda i treba vreme i do 15- tina min odkoga će se napravi baraniot vakuum, što ne se ni poštuva od monterite kako i se drugo.
Ušte nešto, eve se da bide napraveno kako što treba, dovolno e pumpata da nema nepovraten ventil i koga će ja iskluči ili snema struja se što sobrala i ona pred toa da go isturi vo tvojata klima.
Moj sovet pri prvata montaža itaka nema da bide pravilno napravena ne e ni bitno vakumiranjeto bidejći fabrikata si stavila sušač koj gi pokriva site ovie budalaštini, tuku gledajte kakvi holenderi pravi majstorot.
Od ovaa veština direktno zavisi kolku pati godišno monterot će dostava freon.
Dobar holender mora da ima mazni zidovi bez strugotini, majstorot ako e dobar stava malku maslo pri steganjeto, vaka i posle 20 god nema da gubi nitu gram.
Se umoriv od objasnuvanje na vakumiranjevo možebi po 10- ti pat i pak će pročitaš ovde kako sistemot bil vakumiran od majstorot celi 15 min i se e ok. Crno e ok istiot majstor ako go "vakumira" celiot sistem i zameni freon sušačot e veće poln pa taa klima za godina dve će go jade stapot.
So se se slozvam,so dopolnuvanje deka i pri prvata montaza da se napravi kakv takov vakum.
Taka susacot ke ostani vo podolga kondicija ponezasiten, za edno 3-4 montazi(za nedajboze) so kratka metraza.A znaeme kolku se sposobni nasite majstori da promenat susac.
A posebno obavezno dobar vakum i dokolku imame podolga instalacija 10-20 metri,a se pravi vo vlazno vreme koga apsolutnata vlaznost vo vozduhot e golema.

Kajgana Shop

На врв Bottom