nie zborevme i pravevme scenario za nekoj sto pocnal da raboti vo aus na aerodrom i rabotel na ista pozicija cel zivot... toa bese toa so pola mil vo fondot... ne mesaj sega nekoj sto dosol na 40 i ne znael sto i kako....Не се разбираш бе човек и тоа што го пишувам не ни го читаш.
Баш напротив Age Pension користат скоро повеќето Македонци.
Под Asset test не спаѓа PPOR. Човек што има 4 имоти, може 3 да продаде и да исплати цел кредит кај што живее, или да продаде сите 4 и да купи 1на куќа што ке ја пријави како PPOR. Со тоа има 0 имоти под инвестиција пошто имотот кај што живееш не се важи. Што значи е eligible za Аge Pension, дури и да повлече 300 илјади од Super.
Збори со финансиски советник ке видиш што ке ти каже.
Ми споредуваш пензионерски-старачки дом што е веќе надвор од Melbourne? Кажи му го тоа на дедоти во МК ако е жив дека ке го ставиш на такво место. Тоа е брука за нашата култура. Имаш и поефтини во Brisbane, појди со кола и повозисе да видиш какви се.
И да системот во МК е подобар за индивидуалецот. Пошто земаш 80% од платата што ја заработуваш. Во Аус нема врска колку плата си земал, туку колку си го наполнил фондот и како си го инвестирал. Многу македонци што отишле на повозрасни години 30-40 имаат премногу малку иако работеле цел живот, и е голем проблем.
Многу од нив не ни знаат ни англиски, многу работат кеш на рака.
За системот како систем не споредувам во однос на закони, услуга, болници. Австралија е подобра.
АМА! Школување, градинка, купување на имот е буквално луксуз. Јас незнам каде живееш ама во Sydney vo 90% од градот немаш куќи за 1 Милион.
Становите во мојата населба одат 800-900, куќите по 2-3M. За да земеш кредит од $493,800, ti trebaat $100,000. Значи за 1 милион ти треба 200 илјади.
Колку луѓе ги земаат тие плати? Башка не зборам за фактот ако имаш HECS, credit card. Ќе земеш на СВ. Никад.
И пред да ми речеш другите градови се поефтини, спомни дека и платите се помали таму. Такада сразмерот е ист.
Генерално државата станува се поневозможно место за живеење.
Не ме цитирај веќе неам енергија да се објаснувам.
da nasite koristat penzija ali ova ke bide uste narednite 10tina god sto ke otidat u penzija zasto nemale 40tina god pari zbirano u super (toj sistem zapocna nekade kon krajot na 90tite).... od 2035ta nataka jas ne ocekuvam nikoj da go koristi sto imal cel zivoten raboten staz vo aus.
ne ti zboram za staracki domovi nadvor od melburn nego za vo melburn. keilor e naselba vo melburn na 15km od centar sto e poblisku nego rockdale vo sydney. kuka tamu e 1m oprilika. melb ne e sydney, sfati deka so ceni sme nesto kako skopje i bitola razlika. zatoa u syd ne se zivee osven ako nemas premnogu pari i zatoa tolku se selat od tamu u penzija sto mene mi e sosema ok. realno syd e ubav grad na prv pogled i ima odlicni plazi ama zivotot e sranje tamu, preskap e, sve vi e decentralizirano sto e ok za nekoj raboti ama sranje za mlad covek ako saka da izleguva i red drugi raboti. jas ziveev kus period vo pyrmont i realno nikad ne bi ziveel vo syd bas zatoa sto bese premnogu haoticno i skapo.
za starackite ovde se super, neznam ti kaj si bil ama eve baba mi od mkd ja donesovme i ovde pocina u dom zatoa sto na kraj i trebase 24/7 medicinska pomos, ziveese do 98... samo za dzabe se inatis, domot i bese u naselba kaj mene na 1km peski idevme da ja gledame otkako veke ne mozese da bide cuvana doma.
sistemot u mkd ne e podobar vo nikoj slucaj... prvo, eve da emigriras na 40 vo aus za pocetok tie pari sto si gi plakal ke ti propadnea (ok sega smenija toa mada na mojve na vremeto bas toa im se sluci) vtoro koj pati ke se? dvois cel zivot od osnovna smesna plata tamu... treto pak ke ti kazam ovde ako si rabotel 30+ god ke zemes prilicno golema suma... ako do penzija si ja otplatis kukata u koja zivees togas nemas problem da ostenes u nea.
jas sfakam deka tebe ti e tesko pa sumite sto gi pisa 100k -200k ti se mnogu posto si prva generacija ovde.... realno za nie sto sme dolgo vreme ovde toa e pickim dim sto go imame u equity ili nie ili nasite roditeli. tie sto sega idat od mkd nema sto da baraat u syd ili melb na pocetok. za plati neznam jas ti kolku zimas, ama 90% od mojte bliski prijateli zimaat 300k plus, poveketo imaat svoj biznisi... ok, jas sum najverojatno i 10tina god postar od tebe i so tie sto se druzam sme site dojdeni odamna ili veke vtora generacija. najtesko e za postarite denes da zarobat dobri pari pogotovo ako ne se skoluvani ovde ili nemast asalen faks od yu, mada tie zateknaa eftini kuki i sosema druga ekonomija. vo 90tite prvata kuka mojte ja kupija za 104k koga zimaa plati 30-40k i ja otplatija za nepolni 3 god. ova ti zboram melburn, 12 km od centar 700m2 blok (istata denes e nad 2M). sfakas koja razlika e sega i togas i melburn vs sydney? takvi imaat nekolku i mislis problem bi ni bile 200 ili 500 ili 1M deposit?
okulu platite, syd i melb se skoro isti... minimalna e razlikata eve neka e preku sila 5% a razlika u kirija ti e 30% poefitno vo melb, i 200% poeftino da kupis. syd vs brisbane ili perth kolku razlikata e preku sila 10-15% so toa sto cenite u brisbane a pogotovo perth se u najmala raka 3 do 4 pati poniski za nesto slicno u smisla na nekretnina... eve jas gledam na gold coast sega i mene cenite tamu mi se smesni u sporedba na toa sto e ovde, a ne pa za nekoj naviknat na syd ceni.
Последно уредено: