Premier League - 2023/2024

• Креатор на темата Креатор на темата Rollo Tomassi
  • Време на започнување Време на започнување

Шампион за 23/24 ќе биде?

• Вкупно гласачи
    232
Ај вака, ќе сакаш малце да подобјасниш зошто Пеп има негативен скор на гости во ЛШ во пост Барса ерата?
Не гледам каква врска има ова што си го пишал со муабетот, ама океј е. И не е во пост Барса ерата, интересен феномен е ова кај Гвардиола. Уште од самиот старт на неговата кариера гостинските натпревари во ЛШ (посебно во нокаут фаза) огромно мнозинство од нив му се изиграни нерешено.

Еве што имам пишано пред 4 месеци:
Имам впечаток дека на Гвардиола над 60% од натпреварите на гостински терен во нокаут фаза од ЛШ му се нерешено. Немам проверено за точен процент, ама уште од времето во Барселона, па Баерн и сега Сити, многу многу често играат нерешено на гости во нокаут фаза (сезонава сите 3 натпревари ги изиграа со идентичен резултат 1-1, против Лајпциг, Баерн и сега Реал).

Pep da pochne od 0 vo ovakvo vreme nema nishto da postigne, ama NEMA ni Ferguson. ;)

So drugoto gore dole se soglasuvam.
Zasto da ne, proces e toa, nema instantno sigurno, iako i toa e vozmozno zasto za fudbal pravime muabet, sekako potrebni se finansii za istoto, i vreme i doverba od upravata. Ja ne sumjam deka bi uspeale i dvajcata, ama ko sto rekov, za toa e potrebno i vreme i pari, preku nokj ovoj sistem na Pep nikade ne mozes da go implementiras, dolg proces e toa, od redefiniranje na trening rezimite, samiot trening kamp, trening na mladi kategorii i tn i tn i tn, ama so tek na vreme koga ke pocne da legnuva toa, uz put ke se investira i na teren i nadvor od teren ko infrastruktura za treninzi i slicno dokolku toa e potrebno, kolku si siguren deka nisto ne bi postignal?

Ne e mozno nivnata filozofija da ne uspee, bilo kade, ama za da toa bide slucaj, mora da im se dade celosna doverba/poddrska i da ne im se mesa nikoj vo rabotata, samo da im se klima so glava i da im se vika ok, vo red, consider its done i ajt u pm.

Ferguson e mnogu podobar vo menuvanje generacii posho smeni tri shampionski generacii vo Manchester i uspeshno pochna i zavrshi so 4tata na chelo so RVP.
Pep e isto dobar vo menuvanje generacii no na mnogu pokratok rok, vo city uspeshno go zameni Toure, Kompany, Aguero, Silva itn...
Тоа е само една генерација ќе видиме дали ќе остане за втората. :D
Автоматски споено мислење:

Манчестер Јунајтед?

Ентони (95м)
Санчо (85м)
Кој ви е крив што вие сте јадни па немата ситни пари. :pos:

Zasto da ne, proces e toa, nema instantno sigurno, iako i toa e vozmozno zasto za fudbal pravime muabet, sekako potrebni se finansii za istoto, i vreme i doverba od upravata. Ja ne sumjam deka bi uspeale i dvajcata, ama ko sto rekov, za toa e potrebno i vreme i pari, preku nokj ovoj sistem na Pep nikade ne mozes da go implementiras, dolg proces e toa, od redefiniranje na trening rezimite, samiot trening kamp, trening na mladi kategorii i tn i tn i tn, ama so tek na vreme koga ke pocne da legnuva toa, uz put ke se investira i na teren i nadvor od teren ko infrastruktura za treninzi i slicno dokolku toa e potrebno, kolku si siguren deka nisto ne bi postignal?

Ne e mozno nivnata filozofija da ne uspee, bilo kade, ama za da toa bide slucaj, mora da im se dade celosna doverba/poddrska i da ne im se mesa nikoj vo rabotata, samo da im se klima so glava i da im se vika ok, vo red, consider its done i ajt u pm.
Se brkame so zakluchocite a isti ni se. Ti vikash deka AKO im dadat vreme imaat filozofija za da go postignat toa a jas vikam nema da postignat poradi toa shto NEMA da dobijat vreme. :)

Мене ваквите работи ми се интересни и за мене во тоа е убавината на фудбалот, многу полесно е да дојдеш во готов тим со неограничен буџет и да ги млатиш другите.
Така, така, другпат пиши си од старт дека секогаш дискутираш страствено и необјективно да знаеме да не си арчиме типки на тастатура.
Пеп ти е модерен Фергусон, со пари.

Ова мислам дека е и најголемиот проблем во Јунајтед, премногу се влезени во корпоративен филм, мислиш за Ејпл станува збор, а не за фудбалски тим. Ваков одбор таков одбор, овој мислење да дал, тој мислење да дал, па анализи, стратегии, што ќе се случи со акциите, што мислат црнците, што мислат жените, што мислат педерите.

Да беше ова во Реал, Перез ќе си кажеше одма може да игра, не може да игра, а не цела машинерија да се уклучи за еден мочан проблем.

Ова мислам дека е и најголемиот проблем во Јунајтед, премногу се влезени во корпоративен филм, мислиш за Ејпл станува збор, а не за фудбалски тим. Ваков одбор таков одбор, овој мислење да дал, тој мислење да дал, па анализи, стратегии, што ќе се случи со акциите, што мислат црнците, што мислат жените, што мислат педерите.

Да беше ова во Реал, Перез ќе си кажеше одма може да игра, не може да игра, а не цела машинерија да се уклучи за еден мочан проблем.

Токму така. Јунајтед се понаша повеќе како комерцијален клуб отколку како фудбалски, од таму и "успесите" последните сезони.

Тоа е тоа кога имаш американци газди.
А и општо различно е општеството во Англија и во случајот Шпанија.
Штета што со последниот случај со претседателот на федерацијата Рубиалес и Шпанија полека се американизира.

Ајде едно прашање до експертите на темата. Дали Венгер е врвен тренер?

Клоп го сметате дека не е елитен тренер зошто немал титули, по таа логика и Венгер треба да се смета на исто рамниште.
Венгер е најмалце тренер, визионер и убер интелигентен менаџер, од корен го има сменето начинот на живеење н фудбалот во Англија и цела Европа.
Ако само број на титули се мерка за елитен тренер тогаш не е.
Ако се гледа целокупната слика на една рака се бројат таквите како него.

Клучот шо мене кај еден менаџер е да направи кохезија меѓу играчите и него ако успее ќе има успех. Глеам дискусија Клоп/Гвардиола што е смешна Гвардиола во секој поглед е пред Клоп кој не е ни близу до некоја ГОАТ па ја ако се прашам ни елита иако јас ќелавиов го неќам сепак тој и Фергусон пред се се покажаа како менаџери коишто имаат континуитет и знаат екипата да ја одржуваат на високо ниво константно,одлично надополнување и надградување константно без огромни падови. Клоп ни со Борусија ни со Ливерпул ќе успее да се дигне на нивото што бил он начека реално слаб тим на Ливерпул ги погоди трансферите создаде тим достоен за освојување ПЛ освои и после тоа е се народе,еве неуспева да Ливерпул го надгради или пак одржува на тоа ниво кое што го достигна. Сепак сериозен импакт имаше неговото доаѓање во ПЛ плус играше атрактивен фудбал,Мурињо имаше истомтаков импакт кога дојде ама ако споредам еден Чоло Симеоне гледано е
на Клоп рамниште ако се земат титулите ликот освои две со Атлетико Мадрид и тоа една во ера на Меси и Кристијано Прајм што е фасцинантно.Гвардиола од оној Аке направи да изгледа ко Џон Тери,вистина е и дека готови производи земат ама некој идиоти ги напрај да изгледаат ко 100мил играчи. За пари сега сите ги имаат особено премиерлигашите,ама не сите знаат да воспостават баланс Јунајтед после Ферги се туга,Челзи блесок па тресок,Арсенал со Артета почнаа некоја своја филозофија да ја враќаат како ера на Венгер кој ја имаше таа несреќа да почнат градат нов стадион во периодот кога фудбалот парите станаа главен приоритет за играчите,Тотенхем стандард од кога знам за нив.

Според мене правилен состав, можеле само Попот да го стават.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom