Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Али мислам дека членот дамо прашуваше каде може да отиде и да ужива а не сам да правиИзборот на најдобра еспресо машина зависи од три фактори: кои ти се потребите, колку пари имаш да вложиш и колку сакаш да се смараш со правење еспресо.
Ако ич нејќеш да се смараш, и немаш ич буџет за машина, земај кесички Неспресо и растварај во вруќа вода.
Ако ич нејќеш да се смараш, а имаш пари, купи си Неспресо (или некоја варијанта со капсули). Чиста работа, без смарање. Ќе ти искочи малце скапо со капсулите, ама ако не ти е проблем, онда си океј. Нема да трае со години, оти е кујнски апарат, а не машина.
Ако ич неќеш да се смараш а имаш малце поише пари, имаш суперавтоматик машини (со вградена мелница, машина за пена, сензори, тајмери, бутури). За ваква ќе ти требаат од 1200-2500 ЕУ. Ни оваа нема да трае со години, оти е кујнски апарат, а не машина.
Ако не ти смета малце да се смараш, а сакаш боље еспресо, мока пот е одлична опција. Нема да ти треба мелница (ќе купуваш мелено еспресо). Само ќе треба малце да се обучиш како се прави. Има миљон јутјуб видеа. Мока пот траат со години, ако редовно ги чистиш и ги мењаш силиконските дихтунзи. Друга малце поскапа верзија е машина што врие вода под притисок. И оваа трае со години и е едноставна за одржување.
Ако не ти смета малце поише да се смараш, а сакаш саглам еспресо, ќе ти треба просјумер машина (од 500-1200 ЕУ) И за оваа ќе ти треба малце обука, гледање јутјуб видеа и пракса. Сум имал неколку просјумер машини (три Бревил модела, Секо, Ранчилио Силвија, Старбакс, Гаџа). Од сите овие Гаџа е најбоља инвестиција. За овие машини треба саглам мелница. Ја имам Бараца Сете која кошта околу 450ЕУ. Користам Гаџа Класик Ево Про модел 2023. Пред неа имав Гаџа Класик 2010 која ми траеше 12 год (ја заебав пошто не ја чистев правилно). Ранчилио Силвија и Гаџа се многу квалитетни машини направени во Италија. Траат со години, ако редовно (и правилно) ги чистиш и одржаваш. Плус, увек има делови и тракатанци за апгрејди. Бревил изглеа супер, али бргу се расипуе, пошто е шит праен у Кина. Секо и Старбакс више не се произведуваат (и боље што не се).
Во МК има највише еспресо машини со pressurized portafilter (пластичен дел вметнат на дното од металниот сад). Овие се кујнски апарати (иако може да бидат многу скапи) и типично не траат долго. Прават баѓи пена (вештачки, поради зголемениот пристисок) ама еспресото не е квалитетно. За овие не треба мелница. И нема многу смарање.
За добро еспресо не треба многу пари. Со мока пот се прави многу добро еспресо, ако машината е чиста, водата и кафето се свежи, и ако знаеш како да ракуваш. Иначе, профи машините по кафичи (кои коштаат и по 25000 ЕУ) не прават боље еспресо од просјумер машините. Со профи машините моеш да правиш пет, десет еспреса у исто време, да правиш пена, итн. Исто така, добро еспресо не значи дека треба да има многу пена. Пената е естетски елемент и нема врска со вкусот.
odlicen pregled na kafe mashinite, od moe iskustvo bi modificiral malku:Изборот на најдобра еспресо машина зависи од три фактори: кои ти се потребите, колку пари имаш да вложиш и колку сакаш да се смараш со правење еспресо.
Ако ич нејќеш да се смараш, и немаш ич буџет за машина, земај кесички Неспресо и растварај во вруќа вода.
Ако ич нејќеш да се смараш, а имаш пари, купи си Неспресо (или некоја варијанта со капсули). Чиста работа, без смарање. Ќе ти искочи малце скапо со капсулите, ама ако не ти е проблем, онда си океј. Нема да трае со години, оти е кујнски апарат, а не машина.
Ако ич неќеш да се смараш а имаш малце поише пари, имаш суперавтоматик машини (со вградена мелница, машина за пена, сензори, тајмери, бутури). За ваква ќе ти требаат од 1200-2500 ЕУ. Ни оваа нема да трае со години, оти е кујнски апарат, а не машина.
Ако не ти смета малце да се смараш, а сакаш боље еспресо, мока пот е одлична опција. Нема да ти треба мелница (ќе купуваш мелено еспресо). Само ќе треба малце да се обучиш како се прави. Има миљон јутјуб видеа. Мока пот траат со години, ако редовно ги чистиш и ги мењаш силиконските дихтунзи. Друга малце поскапа верзија е машина што врие вода под притисок. И оваа трае со години и е едноставна за одржување.
Ако не ти смета малце поише да се смараш, а сакаш саглам еспресо, ќе ти треба просјумер машина (од 500-1200 ЕУ) И за оваа ќе ти треба малце обука, гледање јутјуб видеа и пракса. Сум имал неколку просјумер машини (три Бревил модела, Секо, Ранчилио Силвија, Старбакс, Гаџа). Од сите овие Гаџа е најбоља инвестиција. За овие машини треба саглам мелница. Ја имам Бараца Сете која кошта околу 450ЕУ. Користам Гаџа Класик Ево Про модел 2023. Пред неа имав Гаџа Класик 2010 која ми траеше 12 год (ја заебав пошто не ја чистев правилно). Ранчилио Силвија и Гаџа се многу квалитетни машини направени во Италија. Траат со години, ако редовно (и правилно) ги чистиш и одржаваш. Плус, увек има делови и тракатанци за апгрејди. Бревил изглеа супер, али бргу се расипуе, пошто е шит праен у Кина. Секо и Старбакс више не се произведуваат (и боље што не се).
Во МК има највише еспресо машини со pressurized portafilter (пластичен дел вметнат на дното од металниот сад). Овие се кујнски апарати (иако може да бидат многу скапи) и типично не траат долго. Прават баѓи пена (вештачки, поради зголемениот пристисок) ама еспресото не е квалитетно. За овие не треба мелница. И нема многу смарање.
За добро еспресо не треба многу пари. Со мока пот се прави многу добро еспресо, ако машината е чиста, водата и кафето се свежи, и ако знаеш како да ракуваш. Иначе, профи машините по кафичи (кои коштаат и по 25000 ЕУ) не прават боље еспресо од просјумер машините. Со профи машините моеш да правиш пет, десет еспреса у исто време, да правиш пена, итн. Исто така, добро еспресо не значи дека треба да има многу пена. Пената е естетски елемент и нема врска со вкусот.
Не галами имаш пристојни опции да поминеш околу 6000-6500сек за сосим добра машина и мелница која е онака основнаodlicen pregled na kafe mashinite, od moe iskustvo bi modificiral malku:
1. nespreso mashina trae so godini (imam 2 mashini mini essenza kupeni, vekje imaat 4-5 godini,
i funkcioniraat super, a skoro sekojdnevno se koristeni. osven sredstvo za "descale" nisto ne treba.
2. ako go sitnime, aka vlakno na jajceto, od moka pot ne se pravi espreso tehnicki.
sepak izleguva dobro kafe - jas zemav Bialleti pot, ama izgleda ne go razbirav bash, ne me bendisa,
a mnogu prijateli go koristat i zadovolni se. apla eftina i stilska opcija si e.
3. za automatik mashini, vo mkd se poskapi, ama vo eu zemji se naogjaat siemens / phillips dobri mashini
redovna cena 400-500e, se nacekuvaat cesto na popusti za 200-300e. i ovie traat so godini, siemens imav 2-3 godini,
pa ja prodadov, si rabotese super. tie 1200e i nagore se so nekoj displej, za mene gluposti.
za delot prosjumer ne sum kompetenten da komentiram, ne mozam da se resham da iskeshiram 2-3k evra za mashina i melnik,
se boram so delonghi momentalno, privremeno reshenie - za espreso podobro e od nespreso kapsuli i od avtomaticite.
so ova sum momentalno, ok e, delonghi dedicca se zema za 300-400 evra.Не галами имаш пристојни опции да поминеш околу 6000-6500сек за сосим добра машина и мелница која е онака основна(нормално побрзо ќе посакаш да ја смениш неа одколку кафе машината)
Гаџиа про (јас ја имам 2019 моделот) ти е околу 4000-4500сек и имаш сосема солидни мелници за почеток во рангот 1000-1500сек
Фати возот и дојди да пробаш кафе, лежалката на плажа е гратис
Ova comandante ti e 5 pati podobro od nekoja evtina melnica, i zgora na toa fitness gratis!so ova sum momentalno, ok e, delonghi dedicca se zema za 300-400 evra.
Прегледај го приврзокот 387627
zemav i comandante skoro za proba, rucno
so stoka od migraciono se raspravam uste, inaku znam sho da si zemam![]()
Ne mi gi spomnuvaj niv, so kolegite nivni od danocno se kako medrano cirkus.so ova sum momentalno, ok e, delonghi dedicca se zema za 300-400 evra.
Прегледај го приврзокот 387627
zemav i comandante skoro za proba, rucno
so stoka od migraciono se raspravam uste, inaku znam sho da si zemam![]()
Ај да го доситниме.2. ako go sitnime, aka vlakno na jajceto, od moka pot ne se pravi espreso tehnicki.
sepak izleguva dobro kafe - jas zemav Bialleti pot, ama izgleda ne go razbirav bash, ne me bendisa,
a mnogu prijateli go koristat i zadovolni se. apla eftina i stilska opcija si e.
Да не гледам некои „самопрогласени стручњаци“ ако можеш дај фрли еден линк од јутјуб од некој што разбира што прави со мока пот.Ај да го доситниме.Во основа, мока пот фунцкионира као и секоја друга еспресо макина: произведува екстракт од кафе под притисок од загреана водена пареа. Разликата кај моката е што притисокот иде одоздола, од садот во кој врие водата, а не одозгора, како кај сите останати еспресо мејкери. Е сеа, дал ќе го викаш резултатот еспресо, мока екстракт, или шодае, е ствар на терминологија. Во Италија секоја куќа има мока пот ко кај нас шо има џезвиња за турско и Италијанците ова го викаат "кафе."
Електрична макина не е увек најбоља. Ко ќе ми се кефне, си праам кафе у мока пот + матам млеко во ваква олдскул рачна маталка.
Прегледај го приврзокот 387645
Боље макијато не сум пиел нигде. Која сакаш елктрична маталка нема да го смати млекото така густо и мераклиски.
Бујрум.Да не гледам некои „самопрогласени стручњаци“ ако можеш дај фрли еден линк од јутјуб од некој што разбира што прави со мока пот.
За млекото кога гледав рачната тука беше иста колку ова кинеското вражуле и зедов такво, искрено сум задоволен![]()
Dobro ce beshe i da ja znajsh razlikata od Mokka i Espresso.Ај да го доситниме.Во основа, мока пот фунцкионира као и секоја друга еспресо макина: произведува екстракт од кафе под притисок од загреана водена пареа. Разликата кај моката е што притисокот иде одоздола, од садот во кој врие водата, а не одозгора, како кај сите останати еспресо мејкери. Е сеа, дал ќе го викаш резултатот еспресо, мока екстракт, или шодае, е ствар на терминологија. Во Италија секоја куќа има мока пот ко кај нас шо има џезвиња за турско и Италијанците ова го викаат "кафе."
Електрична макина не е увек најбоља. Ко ќе ми се кефне, си праам кафе у мока пот + матам млеко во ваква олдскул рачна маталка.
Прегледај го приврзокот 387645
Боље макијато не сум пиел нигде. Која сакаш елктрична маталка нема да го смати млекото така густо и мераклиски.
Бутилката е за матејне ладно млеко, без загревајне. Резултатот негознајш прибидејчи не си ја користел.Dobro ce beshe i da ja znajsh razlikata od Mokka i Espresso.
A i mlekoto za Latte , Cappuccino i slicno, ne e mleko so pena tuku mleko so micro sitni meurcina vozduch shto pravat mlekoto da izgleda debelo. I e zagreano najdobro do 63⁰.
Shto vo taa butilkata shto si ja slikal ne e vozmozno tuku taka i morash prvo na strana da go greesh pa da go matisch i na krajot rezultatot e pak nikakov.
Jas koristev nekolku dena elektricns Krups shto sama go gree mlekoto shto ja dobiv podarok i posle nekolku denovi zavrshi vo vizba.
od toa jas sho pratam, na tvoeto prasanje i generalno za drugite, imam 4 profi kanali koi gi pratam i postuvam,Да не гледам некои „самопрогласени стручњаци“ ако можеш дај фрли еден линк од јутјуб од некој што разбира што прави со мока пот.
За млекото кога гледав рачната тука беше иста колку ова кинеското вражуле и зедов такво, искрено сум задоволен![]()