Овој дел ми е најјак
Албанците биле дискриминирани и Македонците му биле криви што Чаир и Сарај личеле на друг свет. Пренеси ги тие од Чаир и Сарај во населби населени со Македонци па и тие населби ќе заличат на Чаир и Сарај.
Бараа децентрализација, 20+ години како си имаат своја власт во општините и сепак каде и да владеат пропаѓањето на општината е 100 пати поголем од пропањето на било која каурска општина.
Се е така, ама цаката тука е што не си му ти (ние) таргет популација со изјавите. Мислиш дека просечниот шиптaр има мисловен капацитет да си каже-Чекај бе, локалната власт е децентрализирана (ако знаат они што значи зборот децентрализирана јас муслиман ќе станам) и градоначалници се албанци, а не каури? Не шиптaрот ќе си каже-Да бе стварно види го Чаир и спореди го со Карпош. Каурите прават нас да ни е лошо, а нив убаво.
И тоа е кај буквално секој шиптaр така. Од зелкарот на Бит Пазар, преку Африм наш па се до "најелитните шиптaри интелектуалци" како што се демек арсим зеколи, алберт муслиу, џабир, амон сра итн... Не постои такво нешто како самокритичен шиптaр. Он/а може да не носи кече, да не е замотан/а, да не оди во џамија, да е колку-толку образован/а, да видел/а свет, да научил/а некои работи, да знае да зборува добро македонски или во екстремни случаеви дури и да плаќа сметки и даноци. Сите овие работи иако многу ретки може тук-там да се посведочат. Ама глумењето вечно жртви, опресирани и никогаш они за ништо криви, целата вина е 100% секогаш на каурите, а они се златни, непревземањето на никаква одговорност за постапките а барање посебни привилегии, од тоа нема бегање. Не сум сретнал шиптaр кој не бил подло лицемерен, ама во онаа најдолната, најгнасна, најпростачка форма. Како што убаво спомна членот погоре, фактот што османи не отиде кај прободениот бугар сега, а се потепа да им лиже кур на бугарите со тој охриѓанецот е еден од трилионите примери за тоа.
Така што ние може да се смееме, ама си знае таравари што изјавува и кого треба да допре таа изјава.