Албанија - место за одмор

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.316
Поени од реакции
15.484
Не сакам да звучам дрско и арогантно но според мене покрај такви преубави летни места околу ко Хрватска, Црна Гора, Грција па и наш Охрид ти да тепаш пат, нервози, пари и време за да идеш у џамахирија ко Албанија е пукање во колено и самоубиствен потег

Сум бил само во делот околу Поградец и Корча и покрај тоа што луѓето таму се далеку поцивилизирани од нашиве сепак во воздухот се осеќаше заостанатоста и неорганизираноста на таа држава. Пошто бев со точак имав чуство дека ако ми се случи и најмала незгода во амбулантите ќе немаат ни газа да ме преврзат. Кога се оддалечив од центарот на Поградец видов дека луѓето живеат во градби кои беа во буквално полураспадната состојба
На море во Албанија не сум бил но од она што го видов од местата кај што бев заклучив дека во таа држава не можам ништо убаво да очекувам
прв пат кога бев на море во Валона во 2007-ма, на вести на локална телевизија имаше реклама за болница за правење на операции на отворено срце. така да во многу работи не се зад нас...туку напротив

Член од
7 јуни 2011
Мислења
4.317
Поени од реакции
3.378
Не сакам да звучам дрско и арогантно но според мене покрај такви преубави летни места околу ко Хрватска, Црна Гора, Грција па и наш Охрид ти да тепаш пат, нервози, пари и време за да идеш у џамахирија ко Албанија е пукање во колено и самоубиствен потег

Сум бил само во делот околу Поградец и Корча и покрај тоа што луѓето таму се далеку поцивилизирани од нашиве сепак во воздухот се осеќаше заостанатоста и неорганизираноста на таа држава. Пошто бев со точак имав чуство дека ако ми се случи и најмала незгода во амбулантите ќе немаат ни газа да ме преврзат. Кога се оддалечив од центарот на Поградец видов дека луѓето живеат во градби кои беа во буквално полураспадната состојба
На море во Албанија не сум бил но од она што го видов од местата кај што бев заклучив дека во таа држава не можам ништо убаво да очекувам
После Елбасан е друг свет..источниот дел им е сиромашен.. на море не си бил ама не секако не чинело таму..
Овие во туризам почнаа да вложуваат последниве 10 години..и за тие 10 години баеѓи напреднале..ќе дојде ред луксуз ќе е одмор во Албанија за 10 године..

Ф

Флеш

Гостин
луксуз ќе е одмор во Албанија за 10 године
Јас мислам за 5 години .

На АлЏезеира гледав вести,правеа репортажа на балканските земји и нивно рангирање според посетеност на туристи .(without Turkey)

Прва беше Грција,втора Хрватска и трета за кое не ми се веруваше беше Албанија за која се предвидува многу бргу и втора да биде ако се паметни. Имаат идеална положба и се на две мориња. Албанците имаат дијаспора и се држат заедно .Голем плус има и што се муслимани во голема мера . Арапиве и Турциве може да нападнат во смисла на инвестиции . Читам на вести дека Италија е доста активна како странска држава во Албанија а и ветувам заради Албанците . Да удрат силно кампања,ќе плачеме дека Македонија ќе биде заостаната од нив .

Вакви такви,зелени се уште во туризам како земја ама еве ги на светска мапа се веќе . Сите коцки им се местат полека . Бугарија е толку глупа што имаат исти потенцијал а утепани се од нас и уште се замараат со македонското прашање. Правам споредба Албанија вс Бугарија вс Романија .... Албанија ги тепа Румунциве и Бугариве .... А Албанија беше најзаостаната комунистичка земја прес 40 години

Член од
7 јуни 2011
Мислења
4.317
Поени од реакции
3.378
Јас мислам за 5 години .

На АлЏезеира гледав вести,правеа репортажа на балканските земји и нивно рангирање според посетеност на туристи .(without Turkey)

Прва беше Грција,втора Хрватска и трета за кое не ми се веруваше беше Албанија за која се предвидува многу бргу и втора да биде ако се паметни. Имаат идеална положба и се на две мориња. Албанците имаат дијаспора и се држат заедно .Голем плус има и што се муслимани во голема мера . Арапиве и Турциве може да нападнат во смисла на инвестиции . Читам на вести дека Италија е доста активна како странска држава во Албанија а и ветувам заради Албанците . Да удрат силно кампања,ќе плачеме дека Македонија ќе биде заостаната од нив .

Вакви такви,зелени се уште во туризам како земја ама еве ги на светска мапа се веќе . Сите коцки им се местат полека . Бугарија е толку глупа што имаат исти потенцијал а утепани се од нас и уште се замараат со македонското прашање. Правам споредба Албанија вс Бугарија вс Романија .... Албанија ги тепа Румунциве и Бугариве .... А Албанија беше најзаостаната комунистичка земја прес 40 години
Така е од збор до збор...
И ќе си влезат во ЕУ, прашање е на време до кога ќе одат со нас во пакет..
Убава политика си тераат они .. Во најлуксизните хотели бцнати Американско,Италијанско,Германско и на Еу знамето..За Америчкото и да не зборим.. Валутата- леките им се во пораст.. А тие што купија од овде станови таму за багатела можем само да им честитам..
Кога ги спомна Татариве...Еее до некаде 2013 ајде да речеме колку се одеше таму на море и покрај тоа што морето им е тиња и постојаните бранови..
Незнаат они политика да тераат..никогаш не се на вистинската страна ...Македонците беа многубројни што фамилијарни што друштва кој одеа сефте да направат..
Русите беа многу бројни ..И нив ги изгубија..нема светла иднина Бугарија кога тогаш и таму ќе пукне тиквата па затоа се стремат кон нас и изиграваат некој фактор но тоа е друга тема..

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.757
Поени од реакции
37.762
...место за одмор, значи и цивилизирана околина, а не само морска вода, залез на сонце и хотелски кревет, може во ,,грчкиот дел,, некоја перспектива, но не во блиска иднина, оти ризикот е присутен во целост кога се има работа со околина која не знаеш како ќе изреагира, лично никогаш не би одела во Албанија на годишен одмор.

^^GoRiLLaZ^^

Happiness...?
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.774
Поени од реакции
8.037
Јас мислам за 5 години .

Па реално од балканските и нема друга земја што може да биде на трето место, освен Албанија. Црна Гора си има свои причини зошто не е на трето место.

Во Албанија најмногу туристи беа Албанците, дојдени со швајцарски коли. Втори ко што приметив Италјаниве, па трети Романците. Имаше и некој дел од Полска и Молдавија.

Па не би рекол дека сите коцки им се местат, незнам колку си приметил на Google Maps во Reviews на локали/плажи колку само негативни оценки имаат од страна на туристите. Доста имаше коментари од типот, како оваа земја планира да влезе во ЕУ со ваков туризам со доста објаснети дешавки.

А споредбата Албанија VS Романија, не сум бил во Тирана... ама Букурешт е европски град во секоја смисла. Не верувам дека Тирана може да му парира.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.797
Поени од реакции
6.238
... ама Букурешт е европски град во секоја смисла. Не верувам дека Тирана може да му парира.
Stvarno tolku te voodusevil Bukurest?
Jas pa mislam deka toj e eden od retkite glavni gradovi vo Evropa sto e daleku od Evropski... Osven taa palatata I bulevarot pred nea, skoro se mi bese tapa... OK, I kruznite, kako top soobrakajno resenie..
Moze se smenilo nesto od pred 10-tina godini koga bev..

Na tema Albanija, bev pred 15 godini vo Valona. I lani. Mozam da kazam deka gledam ogromen napredok vo pozitivna smisla...

Член од
29 август 2008
Мислења
5.940
Поени од реакции
4.441
3ti den himare/dermi/borsh/greenCoast,mozam samo pozitivno da spodelam,do sega ne se slucilo nisto negativno,smestuvajne top isto i cena/gazdata top odlicna komunikacija sekoja vecer so sopska i rakija+meze,za sledna sezona trebalo da e gotov se pravi tunel od Valona-orikum koj ke izleguva kaj dermi a toj kese povrzel do saranda pa cela obala so nov avtopat, turisti najbrojni : MK,Polska,Italy,kosovo i site nadolu ima i srbi.... Za plazite treba uste da rabotat,cenite vo himare slicni so MkMax +20%,lezalki okolu 10€,ama ima sekade public beach,pa nee problem dase stacioniras ,denes pak ke odam borsh,najmnogu vpecatok mi ostavi....
zasega e ok do nedela ke vidime kako ke pomineme....

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.316
Поени од реакции
15.484
Arapi od OAEmirati ke vložuvaat 5 milijardi dolari vo proekt vo Drač. Nivno baranje bilo da učestvuvaat site firmi od Balkanot, za sto pobrzo da se zavrsi proektot. Sakaat da napravat nesto slično kako ostrovite-palmi kaj niv

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.666
Поени од реакции
11.736
3ti den himare/dermi/borsh/greenCoast,mozam samo pozitivno da spodelam,do sega ne se slucilo nisto negativno,smestuvajne top isto i cena/gazdata top odlicna komunikacija sekoja vecer so sopska i rakija+meze,za sledna sezona trebalo da e gotov se pravi tunel od Valona-orikum koj ke izleguva kaj dermi a toj kese povrzel do saranda pa cela obala so nov avtopat, turisti najbrojni : MK,Polska,Italy,kosovo i site nadolu ima i srbi.... Za plazite treba uste da rabotat,cenite vo himare slicni so MkMax +20%,lezalki okolu 10€,ama ima sekade public beach,pa nee problem dase stacioniras ,denes pak ke odam borsh,najmnogu vpecatok mi ostavi....
zasega e ok do nedela ke vidime kako ke pomineme....
На поминување ти е да застанеш на пијачка во барот, тука бев сместен кога бев и имаа доста добри цени

Член од
3 јуни 2023
Мислења
650
Поени од реакции
2.201

Огромен број на острови има Хрватска, историски градови со стари делови, чисти плажи, супер угостителство и одлична инфраструктура. Овие нема за 20 години да им се приближат, а не пак за некое брзо време да ги престигнат. Ако споредуваме туризам во Албанија вс Бугарија вс Романија тогаш да Албанија има поголем потенцијал.Неможеш да споредиш Црно Море со Јадранско Море па плус и Јонско море. Во се друго е позади нив. Од тоа што читав на темата дека приватизирале плажите и гледаат што повеќе лежалки се гледа дека тотално не напредуваат.

Северен Фиром ќе биде претечена и од Косово за некое време, а пред тоа и Албанија за некја година ќе не претече по сите економски параметри.

Ф

Флеш

Гостин
Огромен број на острови има Хрватска, историски градови со стари делови, чисти плажи, супер угостителство и одлична инфраструктура. Овие нема за 20 години да им се приближат, а не пак за некое брзо време да ги престигнат. Ако споредуваме туризам во Албанија вс Бугарија вс Романија тогаш да Албанија има поголем потенцијал.Неможеш да споредиш Црно Море со Јадранско Море па плус и Јонско море. Во се друго е позади нив. Од тоа што читав на темата дека приватизирале плажите и гледаат што повеќе лежалки се гледа дека тотално не напредуваат.

Северен Фиром ќе биде претечена и од Косово за некое време, а пред тоа и Албанија за некја година ќе не претече по сите економски параметри.
И Албанија има голем потенцијал од антички,среден и сегашен век ако правиме компарација . Работлив народ се Албанците и како организација . Имам верба во нив .... Моја препоставка им давам за 5 години .... А не е Еу членка пази .Диви се сега . Хрватска беше кремот во Југославија и разработена е . Само продолжуваат кажано у сегашно време .Имај тоа во предвид. Албанија беше заостаната .

D

Deleted member 53418

Гостин
Заборавате една работа Албанија е муслиманска земја , иако не се декларираат јавно како такви , доминантна религија е исламот според сите статистики. Имаат многу шанси за раст ќе видиме како ќе ги изиграат картите.

Инфаструктурно е катастрофа до плажите да дојдеш , тоа за 10 години нема да го средат.
Освен Дерми кое е грчко другото е мех , отекоа Македонците со Ксамил жива пропаст еден коктел бар стаил некој локален мафијаш.

Албанија е ин за околните земји дека е ефтина ќе се избалансира пазарот и таму после пак иста песна.

^^GoRiLLaZ^^

Happiness...?
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.774
Поени од реакции
8.037
Stvarno tolku te voodusevil Bukurest?
Jas pa mislam deka toj e eden od retkite glavni gradovi vo Evropa sto e daleku od Evropski... Osven taa palatata I bulevarot pred nea, skoro se mi bese tapa... OK, I kruznite, kako top soobrakajno resenie..
Moze se smenilo nesto od pred 10-tina godini koga bev..

Na tema Albanija, bev pred 15 godini vo Valona. I lani. Mozam da kazam deka gledam ogromen napredok vo pozitivna smisla...
Јас бев пред 3 месеци и ништо негативно не ми остави таму. Одлична инфраструктура, автопати + експресни патишта до туристичките места надвор од Букурешт. Доста културен народ, баш не потсетија на оние од запад.

Градскиот сообраќај им е перфектно смислен, без гужви и некакви задржувања. Имаат воведено и премногу дигитализација, без шалтерски задржувања.

На тема Албанија, заборавате дека им фали зеленило... тоа го приметив кога влеговме во Грчка веднаш започнаа зеленилата и недопрената природа. Тоа е поради преголемата алчност на Албанците.

Член од
3 јуни 2023
Мислења
650
Поени од реакции
2.201
Јас бев пред 3 месеци и ништо негативно не ми остави таму. Одлична инфраструктура, автопати + експресни патишта до туристичките места надвор од Букурешт. Доста културен народ, баш не потсетија на оние од запад.

Градскиот сообраќај им е перфектно смислен, без гужви и некакви задржувања. Имаат воведено и премногу дигитализација, без шалтерски задржувања.

На тема Албанија, заборавате дека им фали зеленило... тоа го приметив кога влеговме во Грчка веднаш започнаа зеленилата и недопрената природа. Тоа е поради преголемата алчност на Албанците.
Малку ме боде ова болдот во очи. Премногу им дизате акции на тие од запад демек културни. Среден систем и затоа културни . Еве пример: кога се случува да им доцни воз и се направи гужва исто ко во Индија. Французи, Амери и шо ти знам од каде беа од северна европа ме изгураа и милион лакти ми удрија само да влезат пред мене иако јас бев на ред. И еден куп примери имам. Види ги по Скопје со дипломатските таблици што прават, на одмор види ги британците .

За Албанија не очекувај зеленило надоле накај туристичките места, ти напиша дека нема градски плажи каде можеш да отидеш без да платиш лежалка што одма се гледа на каде планираат да тераат и нема никаков план туку во моментот што повеќе да се спечали.

И Албанија има голем потенцијал од антички,среден и сегашен век ако правиме компарација . Работлив народ се Албанците и како организација . Имам верба во нив .... Моја препоставка им давам за 5 години .... А не е Еу членка пази .Диви се сега . Хрватска беше кремот во Југославија и разработена е . Само продолжуваат кажано у сегашно време .Имај тоа во предвид. Албанија беше заостаната .
Каде има во градовите стари делови, еве немора далеку да одиме ќе споредиме со Црна Гора Будва стариот град или Котор? Дали се работлив е предмет на дискусија и друга тема, еве да беа работливи немаше толку криминалци да излезат од таму.
Имаат потенцијал што неверувам дека ќе го искористат, а дека за 5 години ќе ја достигнат Хрватска тоа сигурно неверувам. Можеби да дигнат цените и со тоа да се приближат само во цените.

Kajgana Shop

На врв Bottom