- Член од
- 7 септември 2016
- Мислења
- 21.678
- Поени од реакции
- 37.660
..прва грешка е што ти се дава терапија за последица, а не ти се открива причината и тоа при прв направен лабораториски резултат без уште еднаш да се утврди покачените тромбицити во повторна лабораториска анализа, што ако е грешка како последица од човечки фактор да речеме?Мене ми го препишаа антибиотикот пред крвна слика да направам, само при преглед на грло. После 3 дена земање панцеф, направив крвна слика, долго време немав проверено. Направив и ковид тест, излезе негативен. При читање на крвната слика телефонски, ми беше спомнат само делот со тромбоцитите дека се покачени и дека треба да пијам аспирин месец дена па да правам крвна слика наново. Го побарав резултатот на вибер и тогаш забележав дека PCT се покачени. Добив совет да го допијам цело пакетче панцеф. Ќе и ѕвонам утре на матичната да ми даде упут за брис онда од нос и грло ваљда. А сега те разбрав подобро, мислев антибиотик не се препишува ако има бактериска инфекција, не сум баш запознаен со ова, значи можно е да не делува. А за антибиограм искрено прв пат слушам сега од тебе, гуглам да видам што е.
....се сеќавам пред некоја година во пикот на пандемија, најмалку 4 ца пациенти дента едно по друго добиле резултат на д-димери 15 000 и веднаш во болнички услови високи дози на антикоагуланти , за да приметат дека во тек на целиот ден се имало исти резултати со што испаничено се заташкала ситуацијата, иако мене мноооогу ме заинтегрира како е можно при земање на крв во затворен систем на вакуум епрувети ,,да се утне нешто,, ,но приметив дека тие пациенти немале други параметри за испитување и земањето на крв било само во една цитратна епрувета која по грешка била употребена тој ден серија со поминат рок и со тоа се дошло до погрешни резултати тоа е грешка во човечки фактор, така со такво искуство, ретко но не и неможно, не треба само со една анализа т.е резултат да се даде веднаш нов лек со високи дози без да се потврди високата лабораториска вредност на тој параметар со уште еден резултат за што е даден лекот, но уеј но хау за мене!
...инаку биотрансформацијата и елиминацијата на антибиотикот од телото да трае недела, таман работа, единствено антибиотикот azithromycin кој се пие едаш дневно три дена, дополнително во телото после прекин има уште трагови од него до три дена поради природата на самиот азитромицин (да не пишуваме нашироко), па од таму се планира доколку се продолжи со друг антибиотик се чека тие три дена да се елиминира од телото.
ај вака полесно да објасниме
...амоксиклав е всушност антибиотикот amoxycillin (и уште нешто дополнително) кој го пиеше или на 8ч или на 12ч зависи од јачината, па потоа кога ќе помине уште толку точно часа ти пак земаше уште една доза од антибиотикот, а знаеш зошто?на своја рака земав амоксиклав,
- зошто скоро цел антибиотик се елиминира од твоето тело затоа ја повторуваш дозата што ја пиеш, а не пак недела да го имаш во тебе антибиотикот за да дадеш брис.
... потребно е само малку повеќе од еден час за да се намали дозата на амоксицилин во тело школски кажано „полуживот“ на лекот и е пократок од другите антибиотици и истиот се излачува преку бубрезите и урината.
... во рок од 8 часа од земањето на антибиотикот амоксицилин, 60% од него веќе е изнесено од телото, па по последната доза на амоксицилин, може да го има во тебе максимум 8 часа, а за 12 часа, не останува ништо во тебе од тој антибиотик, е сега кај тие со пореметена функција на бубрези зашто од таму нели се исфрлува, ете ќе додадеме уште 12 ч преку сила и толку од тој амоксицилин во телото, за 24 ч нема ,,а,, од амоксицилин во твојот шлајем или назосекрет кој ќе го дадеш како брис за антибиограм, да се пие 10 дена антибиотик даден така диши не диши не знам колку е паметно, па ти сега сам/а размисли и резонирај.